21. listopada 2008.

Chic chocolate cakes



Ako nečemu ne mogu odoljeti onda je to čokolada. A ni moj dragi nije ništa bolji od mene. Jedina razlika između nas dvoje jest činjenica da je on može pojesti u neograničenim količinama bez ikakvih posljedica. Meni se pak takve fine stvari polako ali sigurno talože na neželjenim mjestima (zapravo, sva su mjesta taloženja neželjena mjesta). Iz tog vrlo jednostavnog razloga čokoladu ne kupujemo često, a ni čokoladne slastice nisu često na našem meniju. Da, da...znam da je to pomalo sebično od mene, ali samokontrola mi stvarno nije jača strana pa su stoga ove rigorozne mjere apsolutno nužne. No, u zadnje vrijeme nam se nekako jako često jede čokolada (zapravo meni se jede, a dragi se naravno ni najmanje ne buni). I tako smo opet jeli čokoladne kolačiće :)


Ideja za ove tortice mi se vrzmala po glavi danima i ovaj sam vikend konačno našla vremena za njihovu realizaciju. Početna ideja se tokom same izrade malo promijenila ali u suštini su ove tortice upravo ono što sam željela - savršen spoj bijele i tamne čokolade, ne previše slatke, a opet bombastične. Tortice su tako besramno dobre da im se jednostavno nisam mogla oduprijeti. Još uvijek me grize savjest zbog količine koju sam utrpala u sebe. I tako sam, po tko zna koji puta, dokazala tvrdnju da je čovjek sam svoj najveći neprijatelj :)


Sastojci za 10 tortica...

Biskvit:
5 velikih jaja
65 g šećera
1 Bourbon vanilin šećer
125 g tamne čokolade
1,5 žlica škrobnog brašna
1,5 žlica kakaa

Čokoladu rastopite i ostavite da se malo ohladi. Razdvojite žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer pa ih pjenasto istucite pomoću miksera. Zatim dodajte rastopljenu čokoladu i dobro sjedinite. Prosijte škrobno brašno i kakao u smjesu i kuhačom ih umiješajte. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaca. Smjesu izlijte u veliki pleh (od pećnice) prethodno obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 10-12 minuta. Pečeni biskvit izvadite na čistu krpu, odstranite papir za pečenje i malo ohladite. Još mlaki biskvit pomoću čaše ili kalupa promjera 6-7 cm iz biskvita izrežite 20 krugova.


Karamel ganache:
40 g šećera
20 ml vode (oko 1,5 žlica)
200 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade
100 ml tučenog slatkog vrhnja

Čokoladu razlomite na manje komade i stavite u zdjelu otpornu na visoku temperaturu. Šećer i vodu zagrijavajte na jakoj vatri dok se ne karamelizira tj. dok ne postane tamnosmeđe boje. Zatim na karamel ulijte 200 ml slatkog vrhnja i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se sav karamel ne otopi. Potom tu smjesu prelijte preko čokolade i miješajte dok se sva čokolada ne rastopi. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se sasvim ohladi tj. stisne na sobnoj temperaturi. Karamel ima tendenciju stvrdnjivanja pa će zato ohlađena krema biti tvrđa nego što ste navikli. Kremu prvo izradite mikserom, a zatim u nju dodajte tučeno slatko vrhnje i sve zajedno još jednom dobro izradite. Sada će krema biti fino glatka, podatna i kremasta.


Krema od mascarponea i bijele čokolade:
150 g mascarponea
100 g bijele čokolade
1 vanilin šećer
100 ml slatkog vrhnja

Čokoladu otopite ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu mikserom izradite mascarpone, vanilin šećer i slatko vrhnje dok ne dobijete glatku i čvrstu smjesu. Zatim joj dodajte i bijelu čokoladu pa još jednom kratko izmiksajte.

Svaki krug od biskvita premažite prvo tamnom, a zatim bijelom kremom (nemojte štediti jer krema ima i više nego dovoljno) te poklopite drugim krugom. Svaku dobivenu torticu uokolo premažite ostatkom tamne kreme, a ostatkom bijele kreme premažite vrh tortica. Ukrasite kakaom u prahu ili strugotinama čokolade.




Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 15:

  1. Wow! Prekrasno!!! Jako dobre slike; koji je to foto? Osvjetljenje je odlično, što je najvažnije ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala Tea :) fotić je Pentax k10d, a osvjetljenje otvorena balkonsta vrata :D drago mi je da ti se sviđa...

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasne fotke! Ovo ću svakako isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. kažeš u zadnje vrime ti se čokolada nekako stalno jede ;-))
    kako i neće kad ti se ovakve ideje vrzmaju po glavi! (evo sad se i meni jede :Lol:)

    OdgovoriIzbriši
  5. @vali i maslinka, hvala vam :)
    @nlo, :lol: ja se opravdavam da trenutno niti jedno zanimljivo voće nije u sezoni pa nam je preostala čokolada :D dobar izgovor zlata vrijedi ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. ajme ja bi se prodala za ovakve kolace.:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgledaju čarobno.:)Ni ja ne mogu odoljeti čokoladi. ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. gledam ovu oblizanu žlicu i zaaaviiidiiimmmmm..... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. znači ima još čokoholičara :)) hvala vam cure...drago mi je da vam se sviđaju :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Moram otići sa tvog bloga (privremeno), jer ću smočiti cijelu tipkovnicu. Divota....stvarno su krasne.

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga SS,
    radila sam ove kolačiće i okus je fenomenalan. Htjela sam iznenaditi supruga za rođendan, jer on ooobožava čokoladu. Samo sam imala malih problema s nanošenjem tamne kreme oko kolačića. Jednostavno je premekano i razljeva se. Sad ih gledam, cijela sam isfrustrirana time kako izgledaju. Ako imate kakav pametan savjet, dobro će doći za drugi put.
    Hvala
    Ivana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što krema nije ispala dobro. Padaju mi na pamet dvije stvari koje su mogle poći po krivu. Prva je da se krema nije dovoljno ohladila kada ste pomiješali karamel, vrhnje i čokoladu. Sjećam se da sam je ja ostavila da potpuno očvrsne, do te mjere da sam ju trebala dobro razraditi mikserom kako bih je omekšala. Druga stvar koja mi pada na pamet jest da na kraju niste u u kremu umiješali tučeno slatko vrhnje (šlag) već tekuće slatko vrhnje koje je kremu razrijedilo. Ubuduće, bilo koju kremu za koju procijenite da nije dovoljno čvrsta za premazivanje po biskvitu ili torti stavite na pola sata-sat vremana u hladnjak da se stisne i očvrsne pa je tek onda koristite. Ja to volim napraviti sa svim kremama čak i ako su dovoljno čvrste. Dok ju nanosite na kolač, krema se neminovno zagrijava, pa je dobro to u startu spriječiti hlađenjem.

      Izbriši