![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz1bJu-lnEEOTg9MRrXNxRnone8v0XiLiKA-BDg5CvLae9xwi3B8TLK5an39eQJh8Bhdo0t-h-E4rgZhFK3Mo4r3CHB2A9NZIIW1kkI4R2O_uMRwnbxIV0mRYAEPWZCgNN7ALffZgSmMo/s400/IMGP3316-2.jpg)
Do nedavno nisam ni sama znala koliko volim karamel. Jest da je jako sladak i spada u kategoriju ultimativnih kalorijskih bombi, ali eto...volim ga. A voli ga i moj najdraži. On je zapravo i zaslužan za moje prosvjetljenje u svezi glede karamela i zbog njega u zadnje vrijeme dosta eksperimentiram na tom polju. Pokušavala sam dobiti karamel koji je okusom sličan karamel bombonima, a teksturom mekan i pomalo tekuć. Budući da karamelizirani šećer ima tendenciju jakog stvrdnjavanja isprva sam mislila da će to biti nemoguća misija. Ipak sam uspjela. Međutim, tada se nametnulo pitanje kako ga ukomponirati u neki desert i što uopće od njega napraviti.
Opće je poznata činjenica da su karamel i čokolada nerazdvojni drugovi pa se kombinacija sastojaka nametnula sama po sebi. Odluka je pala na čokoladne muffine punjene karamelom. Eksperiment je u potpunosti uspio i rezultat nije nimalo zaostajao za mojim očekivanjima. Muffini su bili mekani i sočni, a spoj okusa savršen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLFe_PZDq9yIkzLqZQhriFiEvYltNW0vhLWdfH96F6l1J8ctzIoIsZWR1zIsXSu1828hCBLsDSh2sGy_9Q1SI-K4h1-GfAVxdzwoxoL09eiukqgK4WnOALz7vKeHo2PmWadwcBkjO6pi0/s400/kola%C5%BE1.jpg)
Sastojci za 12 komada...
Karamel punjenje:
125 ml slatkog vrhnja
65 g šećera
70 g smeđeg šećera
1/2 žličice soli
žličica arome vanilije
U posudu sa debljim dnom stavite obje vrste šećera, sol i slatko vrhnje i dobro promiješajte. Sve zajedno stavite na srednje jaku do jaku vatru i uz stalno miješanje zagrijavajte dok ne proključa. Ukoliko se na rubovima posude formiraju sitni kristalići šećera, namočite kist u toplu vodu i pomoću njega kristaliće odstranite. Kada smjesa proključa prestanite sa miješanjem i kuhajte još 2-3 minute. Zatim maknite s vatre i umiješajte aromu vanilije. Smjesu izlijte u veću posudu otpornu na visoke temperature i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBda7suPvhwNcgrduh5Bj7MknZN0GyP33pJ5qn_lAnFSetYA2Tl4Jlo3V5lXfjRIPMPkgfNLlN4Q_koMVaDlGQt5AkMuaor8-LFoH0328LK5DpAIAYWo2Yf_vqlj8TmWomnAkVrTHxBjI/s400/IMGP3336-2.jpg)
Muffins:
2 jaja
80 g smeđeg šećera
1 Bourbon vanilin šećer
prstohvat soli
6 žlica jogurta
7 žlica ulja
130 g tamne čokolade
1,5 žlica kakaa
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
Čokoladu otopite ostavite da se malo ohladi. Jaja, sol, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite pa im dodajte ulje i jogurt. Zatim u tankom mlazu dodajte čokoladu i dobro sjedinite. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa ih dodajte prvoj smjesi. Kratko promiješajte kuhačom, tek toliko da se brašno navlaži. Ako miješate predugo muffini će biti tvrdi i teški.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOmh7nKNJ47_dBU4RnVonUcmKlukeWzCmsx2Ap7FzvlHFImG3hf_o3r33XavgUEdshdwOnWFMCZs78GRPNhV3_ysT-BIKtgIb0fVtmxbeTbncF0DzFZDn2dX1GbDUT0kffic-cGfo9Fa0/s400/IMGP3337.jpg)
U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Karamel je ljepljiv i mogao bi se prilikom pečenja primiti za kalup pa će vam biti teško izvaditi muffine ukoliko ih pečete bez košarica. U svaku košaricu stavite malo smjese za muffine, tek toliko da pokrije dno. Zatim u svaku košaricu stavite punu žličicu karamel punjenja, a potom ih do vrha napunite smjesom za muffine. Muffine pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva. Pečene muffine ostavite da se malo ohlade prije nego što ćete ih izvaditi iz kalupa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG-oXJtdVy9inUWgRFrjiusdzBHa34Tm-XvfOBeT0stf6LLrpB1P_1ZTPCYxQZHi4QA2V7N-GgLA4u0AVDAZRRPSOKXEPFNM5QU4x5V4M3oYVIPCssXhP_bQQoEmVypqXQXycgjsM86AU/s400/IMGP3320-2.jpg)
Odlični su i topli i hladni i izvrsno prijaju uz kavu.
Izgledaju fenomenalno a sigurno jednako tako fenomenalnog su okusa...:)))
OdgovoriIzbrišikaramelllllaaaaaa ;))))
OdgovoriIzbriši(znaš za onu reklamu ;)))
kuvaj kavu :D :)))
@dokolica, hvala :)
OdgovoriIzbriši@nlo, znam znam :D evo kuvam ;)
uh,, jedva cekam da krenem u akciju:))
OdgovoriIzbrišiOd kada sam kupila kalup za muffins još nisam napravila ni jedne "klasične", slatke muffins-e ali sad vidim koji će biti prvi... Fenomenalno izgledaju, fotke su bajne... sve naj naj... :)
OdgovoriIzbrišiobožavam karamel i ovi muffini mi izgledaju super... stvarno imaš super ideje da ih ovako napuniš :)
OdgovoriIzbrišiVolim_kuhati
e vjerujem da su odlični i topli i hladni! a karamel obožavam. što drugo reći nego: mljac! :)
OdgovoriIzbrišiFenomenalno! Obožavam kombinaciju karamel-čokolada. :)
OdgovoriIzbrišiFotke su ti fantastične, a sigurna sam da su i muffini jednako dobri. Iako nisam ljubitelj karamela ovdje me jako privlači. :)
OdgovoriIzbrišijako volim karamel, no nisam dosad previše eksperimentirala na tom polju, sad dok vidim ovakve muffine mislim da bi morala početi
OdgovoriIzbriši@netherland, poznavajući tebe i tvoju brzinu, ne bih se iznenadila da ih već sutra napraviš :)
OdgovoriIzbriši@maslinka, krajnje ti je vrijeme da napraviš jedne prave muffine ;)
@@volim_kuhati, drago mi je da ti se sviđaju :)
@damijenestoslatko, topli su odlični ali imaju jednu manu...karamel u njima je još vruć pa može doći doneželjenih posljedica (znam iz osobnog iskustva i još uvijek me nepce malo pecka) :D
@vali i andrea, hvala vam :)
@nina moja preporuka ti je da počneš čim prije :)
mafini su mi ovotjedna opsesija..a jos kada se karamela topi u ustima...izgledaju prefino, a vjerojatno i jesu prefini
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se novo zaglavlje:)
OdgovoriIzbrišiSvako malo dolazim pasti oči na tvojim slikama:))
@supermama, hvala :)
OdgovoriIzbriši@nlo, hihi...hvala...dosadilo mi ono staro :)