17. prosinca 2008.

Crno-bijeli keksići


Božićna cookie mania se nastavlja! :) Ovaj put bili su na redu keksići kojima se oduvijek divim ali ih nikad nisam imala hrabrosti napraviti. Nekako sam uvijek mislila da ću nešto zabrljati i da je nemoguće dobiti tako pravilne i lijepe šahovnice kakve viđamo u raznim kuharicama. No, na kraju se ispostavilo da i nije tako komplicirano kako na prvi pogled djeluje. Postupak je malo pipkav i oduzima dosta vremena, ali uz dovoljno pažnje i strpljenja mogu se dobiti relativno pravilni uzorci. Moji keksići baš i nisu najpravilniji, ali mislim da su za prvi puta sasvim pristojno ispali.


Recept je prilagođen iz knjige Kolači za svaku prigodu autorice Regine Stroner. U originalnom receptu koristi se samo glatko brašno, no ja sam prmijetila da se sa prhkim tijestom lakše radi i ljepše se može razvaljati ako se koristi kombinacija glatkog i oštrog brašna u jednakim omjerima. Također sam primijetila da je tijesto prhkije ako se umjesto kristal šećera koristi šećer u prahu, a stavila sam i više kakaa kako bih dobila bolji kontrast između tamnog i svijetlog tijesta.

Sastojci...

150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
prstohvat soli
200 g hladnog maslaca
130 g šećera u prahu
1 Bourbon vanilin šećer
1 jaje
2,5 žlice kakaa u prahu


Obje vrste brašna prosijte u zdjelu, dodajte prstohvat soli i promiješajte. Zatim dodajte maslac narezan na kockice i prstima ga umrvite u brašno. Dodajte šećer i vanilin šećer te razmućeno jaje i zamijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta dlanovima malo spljoštite pa na njega stavite kakao i mijesite dok tijesto ne bude jednolične tamne boje. Po potrebi dodajte žlicu mlijeka ili slatkog vrhnja kako biste lakše zamijesili tijesto. Obje vrste tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1-2 sata.

Od svake vrste tijesta odvojite 2/3 pa ih na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u obliku pravokutnika na debljinu od 5 mm, a zatim ih izrežite na trake širine 5 mm. Najbolje bi bilo kad biste razvaljanome tijestu nožem poravnali rubove tako da dobijete pravilan oblik. Tako će vam sve trakice biti iste dužine. Sada trake naizmjence slažite jednu do druge (npr. počnite sa svijetlom trakom, do nje stavite tamnu, a zatim opet svijetlu). Prstima ih lagano potapšajte kako bi se spojile. Potom slažite dugi red trakica tako da počnete sa suprotnom bojom (na svijetlu traku stavite jednu tamnu i obratno). Opet ih malo potapšajte prstima da se spoje. Tako ćete dobiti uzorak šahovnice. Ja sam trake slagala u dva reda, a vi možete dodati još jedan ili dva reda. Pustite mašti na volju i malo eksperimentirajte. Ja sam od ove količine izrezanih trakica napravila tri šahovnice. Dakle, slažite uzorke sve dok vam ne ponestane trakica. Zatim ostatke tamnog i svijetlog tijesta ravnomjerno razvaljajte u pravokutnike dovoljno velike za oblaganje šahovnica. Na rub razvaljanog tijesta položite šahovnicu i pažljivo je zarolajte u razvaljano tijesto. Višak tijesta odrežite nožem i spojeve dobro pritisnite prstima kako se ne bi odvojili. Zatim ih umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na još 1-2 sata (ja sam ih ostavila na hladnome preko noći). Budući da je meni nakon ovog postupka ostalo još malo svijetlog i tamnog tijesta napravila sam i keksiće u obliku spirala. Ravnomjerno sam razvaljala obje vrste tijesta i izrezala ih na jednake veličine. Potom sam tamno tijesto položila na svijetlo, dlanovima ih pritisnula da se slijepe i pomoću krpe zarolala tako da dobijem uzorak spirale. I njih sam umotala u foliju i stavila na hladno.


Nakon što je tijesto dovoljno odstajalo oštrim nožem režite ploške debljine oko 5 mm (ja sam malo pretjerala i rezala sam ih na debljinu od skoro 1 cm zbog fobije da će biti pretanki i da će se raširiti tokom pečenja, ali se na kraju ispostavilo da su ispali malo predebeli). Keksiće slažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite ih na 175 stupnjeva 10-12 min. Svijetle keksiće pecite još i kraće (8-10 min) kako se na njih ne bi uhvatilo previše boje. Pečene keksiće ohladite i spremite u limenu kutiju. Dobro zatvoteni mogu stajati tri tjedna.

Od ove količine sastojaka ja sam na kraju dobila 60-65 keksića, a ako ćete ih rezati na tanje ploške (što toplo preporučam) dobit ćete ih još više.


Nadam se da sam uspjela dovoljno jasno objasniti postupak slaganja šahovnica. Nažalost nisam imala vremena slikati postupak, ali sigurno ću ih praviti opet pa ću se onda potruditi zabilježiti izradu po etapama.
Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 17:

  1. Uvijek me fascinira kako to kod tebe sve tako uredno i lijepo izgleda! Fotke su naravno prekrasne, keksići savršeno izgledaju. A svidja mi se i novi dizajn bloga! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se s Vali po pitanju izgleda tvojih specijaliteta i fotografija. Vidim da si još dorađivala izgled bloga, sviđa mi se, izgleda jako nježno, onako sanjalački-romantično. :)
    Slične ovakve keksiće radim, i ja sam se iznenadila koliko je to ustvari jednostavno kad sam ih prvi put radila. Jednostavni, a tako efektni, di ćeš bolje! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno, kao i uvek... Layout je super, i bas mi stilski ide uz tebe koliko sam mogla da te upoznam kroz blog i fotografije. Gle samo kako se braon stolnjak (ili sta je vec) oko keksica savrseno uklapa u ceo izgleg bloga.

    A keksici su stvarno prelepi, ja mogu samo da sanjam o takvoj preciznosti.

    OdgovoriIzbriši
  4. baš su slatki ovako "debeli" ;) nisam nikad pravila ništa slično, ali izgledaju baš efektno... kad budem trebala zadiviti neke goste, pravim ovo :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  5. Vidim da si već počela sa pripremom Božićnih keksića...jedva čekam da vidim šta nam još spremaš...
    Fotografije su kao i ivek perfektne:).

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisu najpravilniji?! Pa meni su apsolutno savrseni! Veruj nama ostalima kad ti kazemo, i keksi i celokupna prezentacija su i vise nego profi!

    OdgovoriIzbriši
  7. izgledaju bozanstveno... i ja sam bas ove godine mislila praviti nesto slicno za praznike... a sad mozda bas i po tvom receptu... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno SVE! i keksići i novi izgled bloga:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Imas smisao za odabir boja,kod tebe je sve tako pedantno i savrsenp!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. odlicno su ti ispali keksi. mogu zamisliti kako su dobri uz kavu, klasicna kombinacija:))

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala vam cure...drago mi je da vam se sviđaju keksići i novi izgleda bloga :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Wow, draga moja, stvarno zlatne rukice imas...Ovo je stvarno profi uradjeno, bas sve :))

    OdgovoriIzbriši
  13. Divne fotografije! Baš bi mogla da nam održiš kratak kurs na temu "food photography", pravi si profi! Keksići su mi slabost, Boga mi, mora se proba ovaj recept! Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  14. Stvarno su lijepi. Fali mi strpljenja za sve te varijante pa se ja obično odlučim samo za onu u kojoj se jedna smjesa stavi na drugu i zarola, pa onda reže kao rolada i peče:)

    OdgovoriIzbriši
  15. bas lijepi keksici.
    svida mi se i novi izgled bloga.:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Lijepi efektni keksići!
    Prvi puta sam sam došla na ovaj blog koji je lijepo napravljen.
    Primječujem da su svi komentari lijepo napisani, da se ima što i pročitati.
    Nisu onog tipa, odlično, lijepo, mljac nego se ima i nešto pametno pročitati.

    OdgovoriIzbriši