![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGycAXKs6GWmaneywt8O_uVaqM_ns09wiLbsYmq1iwMUjQKBVo2aNOAo1wGltSYnEyzyybBI93AShmbne7X_bdcRdzWrmzpzQ2pq6-B0T1145aB0ecc-Hf-eQ9JQEyITtP9-IGtI3hP_M/s400/IMGP7198C.jpg)
Kad se radi o mesu, junetina je zasigurno pri samom vrhu u našoj prehrani. Volimo mi i piletinu i svinjetinu i teletinu, ali junetina nam posebno prija, pogotovo u zimskim mjesecima. Najčešće ju spremam u obliku safta, gulaša ili ragua u kombinaciji sa puno raznovrsnog povrća i uvijek se traže repete. Takve vrste jela iziskuju nešto duže petljanje po kuhinji, dinstanje, podlijevanje, sjeckanje, miješanje...ali svaka sekunda se isplati. U hladnim danima ništa ne prija bolje od finog pikantnog gulaša ili ragua. Osim eventualno fine domaće juhice :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzneoF_oZCXbKVIXbhnNcO_-3kBn0mh2r3jh3DpCIoICISrdNGPRB8QmLL8py25eMPlU3lNftxP7NqHaXf2XxPU6k_4gQnFZi0SEJcuKBQ0llkWx7-17ihK4UEJ_Yck_NS6e-lEwvMALI/s400/IMGP7209C.jpg)
Sastojci...
400 g junetine od buta
1 veća glavica luka
1 mrkva
1 crvena paprika
2 režnja češnjaka
150 g šampinjona
2 žlice mljevene slatke paprike
2 žlice dvostrukog koncentrata rajčice
200 g pelata
400 ml goveđeg temeljca
sol, papar, svježi timijan i kadulja
suhi mažuran i bosiljak
malo kiselog vrhnja
sitno sjeckani peršinov list
Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte mu junetinu narezanu na male kockice ili tanke rezance i pirjajte dok meso ne pusti sok. Dodajte mrkvicu narezanu na kolutiće i papriku narezanu na kockice. Posolite, popaprite i kratko pirjajte, a zatim ubacite i sitno sjeckani češnjak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOY1dhmkKS3jeIMYHQ4JSn4wGfbxtGJGrwqJpJjCbK82sm3hHQpNtvW4NEq_zcTMD-TO59g9MLUNqyxg2zfzgkiJNbqvvsd_PznuafGna5SuUFnQ2ea3HOt4M6ZgqphpPNqUcaOIU2Mu0/s400/IMGP7205C.jpg)
Meso i povrće pospite mljevenom paprikom i dodajte koncentrat rajčice te suhe začine i dobro promiješajte. Zatim dodajte nasjeckane pelate i zalijte temeljcem. Ako nemate temeljca poslužit će i goveđa kocka za juhu ili voda. Pustite da zavrije dodajte svježe začinsko bilje, a zatim poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje oko sat vremena tj. dok meso ne omekša . Po potrebi dodajte još temeljca ili vode.
Kada je meso omekšalo u ragu dodajte šampinjone narezane na listiće. Po potrebi dotjerajte okus sa još malo soli i papra i kuhajte još 15-ak minuta dok šampinjoni ne omekšaju.
Ragu poslužite sa malo kiselog vrhnja i sitno sjeckanog peršina.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqgg44mqi80SXCW71Ni4dLpc-AbKzHgSrfyc_DFZjLdMytP9gTGPnajcOlY3V0la_c80yOXinLn8IjaVoj7I2TNzKXTd0Ub1jerT_YCl4P9y7xWBql1Vecu8MJu7OUyQaEzbJFMVCsYh0/s400/IMGP7202C.jpg)
mmmm volim fine gulaše od junetine!! Probala sam i s ostacima pečene janjetine i ispalo je odlično!
OdgovoriIzbrišibas lijepo izgleda. meni je gulas jedno od omiljenih jela
OdgovoriIzbrišimmmm...prefino...
OdgovoriIzbrišiObožavam gulaše. Često ih jedemo, pogotovo zimi! Tvoj izgleda prekrasno.
OdgovoriIzbrišisavršenstvo... obožavam ovakve rague, gulaše i sl. :) još ako je fina domaća tjestenina za prilog... mmm :)
OdgovoriIzbrišivolim_kuhati
Slažem se s tobom da se za ovakva jela isplati svo sjeckanje, podljevanje i prijanje. Meni su čak te radnje opuštajuće ponekad. ;)
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve kombinacije jedino mi je žao što ništa ne ostane za sutra. :D
drago mi je vidjeti da ima još onih koji vole ovakva pikantna jušna jela :)
OdgovoriIzbrišiIsti slucaj i kod mene, spremam svo meso, ali junetina sve vise prevladava kad pravim corbice i sl.
OdgovoriIzbrišiRagu izgleda fenomenalno, svaki dan bi ja to mogla jesti! Divne slike, prosto hocu da uzmem sa ekrana i da probam! :)
Obožavam rague, pa još sa prepečenim hlebom... mmm...
OdgovoriIzbrišinisam baš ljubitelj mesa..ali ovakvo nešto bi mi jednom tjedno sigurno prijalo..:)..odličan!..:)
OdgovoriIzbrišiČestitam! :)
OdgovoriIzbrišiOvoj se slici divim već duže vrijeme. Jučer smo ga konačno jeli. Žao mi je šta ga nisam mogla jače začinit (djete je ručalo s nama). Sve smo smazali! :)
OdgovoriIzbriši