29. travnja 2009.

Piletina i riža na španjolski način / Spanish Chicken and RIce

Please scroll down for the English version.


U sklopu ovomjesečnih Kuvarijacija, naša je zadaća bila da isprobamo Piletinu i rižu na španjolski način. Originalni recept na engleskom možete vidjeti ovdje.

Svaki put me kraj mjeseca iznenadi i uhvati nespremnu. Tako je bilo i ovaj put. Iako sam spomenuti recept isprobala još prije dva tjedna, nekako sam imala osjećaj da je kraj mjeseca još daleko i šokirala sam se kad sam vidjela da je već 29. travanj i da je vrijeme da objavim ovaj post. Zato neću puno duljiti niti filozofirati.


Recept kao takav mi se zapravo jako svidio. Piletinu volim, rižu obožavam, a kombinacija jednog i drugog mi je jedna od najdražih. Jedino prema čemu sam bila skeptična bila je kombinacija začina - kim, kurkuma i cimet. Inače volim eksperimentirati i isprobavati nove stvari, no u ovom slučaju sam već u startu znala kako će sve završiti. Ipak sam odlučila držati se recepta (jedino sam koru cimeta izvadila nakon otprilike 20 minuta kako njegov okus ne bi previše prevladao) i nadala sam se da ćemo se na kraju ugodno iznenaditi.


Sa receptom zaista nije bilo nikakvih problema ni komplikacija. Sve je teklo glatko i mjere su bile u milimetar točne. Zapravo, jako mi se svidio ovaj princip kuhanja riže u pećnici - jednostavan je, uspijeva i na kraju ima manje suđa za pranje :) Ovu tehniku ću definitivno više i češće koristiti ubuduće. No, kao što sam i pretpostavila, kombinacija začina nam nije odgovarala. Pojeli smo mi tu piletinu, ali nekako preko volje i bez pretjeranog oduševljenja. Navikli smo na potpuno drugačiju kombinaciju začina. Na balkonu imam mali začinski vrt i upravo te svježe mediteranske začine svakodnevno koristim u svojoj kuhinji. To nam začinsko bilje stvarno odogvara i sigurna sam da bi nam u ovom jelu puno bolje prijala kombinacija ružmarina, bosiljka i mažurana.

Sve u svemu, jelo mi se svidjelo i pripremit ću ga ponovo, ali definitivno ću upotrijebiti drugu kombinaciju začina.


Spanish Chicken and Rice
(original recipe)

2 tablespoons olive oil
8 chicken drumsticks
1 brown onion, chopped
1 green capsicum, chopped
2 garlic cloves, chopped
1 teaspoon ground turmeric
2 teaspoons ground cumin
2 teaspoons mild paprika
2 cinnamon sticks
1/4 teaspoon chili powder
1/2 cup dry white wine
400g can diced tomatoes
1 1/2 cups chicken stock
1 cup arborio rice
fresh parsley, finely chopped
pitted black Spanish olives to serve

Preheat the oven to 180°C.

Meanwhile, heat half the oil in a heavy-based, flameproof casserole dish over medium-high heat. Add chicken. Cook, turning occasionally, for 5 to 7 minutes or until browned. Transfer to a plate. Add remaining oil, onion, capsicum and garlic to pan. Cook for 2 to 3 minutes or until softened. Add turmeric, cumin, paprika, cinnamon sticks and chili. Cook for 1 minute or until fragrant. Add wine, tomato, stock, rice and chicken. Stir to combine. Cover with lid. Transfer to oven. Bake for 45 to 50 minutes or until rice is tender and liquid nearly all absorbed.

Remove from oven. Add parsley and olives and serve warm.

*This is a part of Kuvarijacije, a monthly food blogging event created by Maja from Cooks and Bakes.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 18:

  1. mmm..baš izgleda jako fino!i ja volim kombinaciju riže i piletine :D...na žalost nisam stigla niti u jednoj igri sudjelovati ovaj mjesec..:(

    OdgovoriIzbriši
  2. mislim da ni ja nebi bila oduševljena ovom kombinacijom začina...
    ipak se držim tradicije ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam stigla ucestvovati u igrici jer mi je mesec suvise brzo prosao ali da jesam verujem da bi i meni mediteranski zacini vise odgovarali...
    slike izgledaju predivno, kao i uvek u ostalom :)

    OdgovoriIzbriši
  4. hehe, zato sam ja igrala na sigurno i bilo je izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda odlicno, i jelo i fotka!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Lijepo izgleda. Ja uz najboku volju nisam stigla sudjelovati. :(

    OdgovoriIzbriši
  7. i ponovo sam oduševljena ovim tvojim slikama
    ja nisam stigla raditi recept iako sam namjeravala

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj ja baš obožavam sve sporne začine i same i u kombinaciji. Ovo je jelo baš po mom ukusu samo eto nisam stigla...
    Divna mi je ova zdjelica! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. ne mogu ocijeniti okus i ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da mi se ne bi svidjelo, ali....i ja bih se drzala onog - sigurno je sigurno:)) Predivne su ti fotke!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja volim većinu kombinacija začina, osim jakih kontrasta slatko-slano ;)
    Slike su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  11. Nazalost, nisam stigla da ucestvujem, ali sam zato sigurna da bi mi se kombinacija zacina veoma svidela :) Ja ih sve imam u kuci i obilato koristim :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Piletinu obožavam na sve moguće načine, a mislim da je ova španjoalska vraški dobra stvar :)
    Na ovaj blog sam došla vidjevši na coolinarki tvoj recept za tortu od brusnica i bijele čokolade, moram priznati da sam začarana slikama i jelima na tvom blogu zaista su vrhunske!
    No imam par pitanja što se tiče dotične torte. Zašto si u biskvit stavila otopljenu čokoladu, jel bi se moglo samo dodati više kakaa, ili se baš mora sa čokoladom? i za moj ukus je previše bijele čokolade, šta misliš da u prvu kremu ne stavim bijeu čokoladu, a napravim još ganachr kremu od bijele čokolade preko prve kreme? i ako znaš koji bi omjer bio dobar (slatkog vrhnja i bijele čokolade) za tu ganache kremu?
    Nadam se da te ne mučim previše s pitanjima... Lijep pozdrav!
    Zalutala pčelica.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ne moraš odgovoriti, malo sam proguglala i vidjela sve što me zanimalo. Ipak odustajem od te torte zasad, ali sigurno će jednom doći na red, jer ne usuđujem se ekspementirati za važne prigode. Pozdrav!!
    Zalutala pčelica.

    OdgovoriIzbriši
  14. Prekrasno uslikano, a i ja mislim da bi mi klasicni mediteranski zacini vise sjeli,
    koliko god volim svasta da probam, al nekako mi ti zacini bas "sjednu".
    Ni ja nisam stigla sudjelovat ovaj mijesec, al sigurno cu ovo oprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Izgleda savršeno!
    Draga, pošalji mi na mail adresu da ti pošaljem nagradicu :)
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  16. super izgleda :) ja sam kao ti, više volim na sigurno ići kad su u pitanju začini, ali da netko drugi kuha, sigurno bih probala i sa ovom kombinacijom iz recepta :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  17. joooj ja nikako da se prikljucim nekoj igri (ali mogla bih malo "inspekcionirati" tvoj blog :) ) - sve u svemu, piletina ti izgleda ukusno. Protiv kima i cimeta ne bih imala nista, ali kurkuma mi rijetko kad bas dobro sjedne.

    OdgovoriIzbriši