18. rujna 2008.

Bučnica / Savory Pumpkin Strudel

Please scroll down for English version.


Godinama sam samo promatrala mamu i baku kako prave bučnicu. One bi se tako vješto i sa nevjerojatnom lakoćom uhvatile u koštac sa tijestom, razvlačeći ga preko cijelog stola, dok sam ih ja s nevjericom promatrala. Tada mi se sve to činilo kao nuklearna fizika. No, i ja sam se konačno ohrabrila i čvrsto odlučila napraviti svoju prvu bučnicu. Godine promatranja potkrijepljene nekim maminim savjetima i trikovima ipak su se isplatile. Moja prva bučnica uspjela je bez greške :)




Bučnica

Nadjev:

250-300 g naribane, posoljene i ocijeđene buče/bundeve
250 g svježeg sira
400 g kiselog vrhnja

1 jaje
malo soli


Za jednu porciju bučnice dovoljna vam je jedna mala bundeva. Nju ogulite, prepolovite, izvadite sjemenke i naribajte (a možete na placu kupiti već očisšćenu i naribanu bundevu). Naribanu bundevu/buču dobro posolite i ostavite da malo odstoji kako bi pustila vodu (kao kad spremate tikvice). Zatim je dobro ocijedite rukama, a onda stavite u čistu kuhinjsku krpu, napravite zavežljaj pa rukama još stiščite kako bi sva suvišna voda iscurila.

Tako pripremljena bundeva formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti i stavljajte u zdjelu u kojoj ćete
pripremati nadjev. Dodajte joj propasirani sir i vrhnje i posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa preporučam da probate nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba). Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijtete homogenu smjesu.


Vučeno tijesto:
500 g namjenskog brašna za tanka tijesta
prstohvat soli
5 žlica ulja + 2 žlice ulja za premazivanje tijesta
cca. 300 ml mlake vode

U posudu prosijte brašno, dodajte mu sol i ulje, a zatim i mlaku vodu pa rukama zamijesite glatko i mekano tijesto. Meni je bilo potrebno mrvicu manje vode, ali sve ovidi o kvaliteti i proizvođaću brašna. Dakle, ako je tijesto presuho i ne možete ga lijepo zamijesti dodajte još malo vode, a ako je premekano i lijepi se, slobodno dodajte malo brašna. Kada ste zamijesili tijesto oblikujte ga u kuglu, premažite sa vrlo malo ulja, vratite u posudu i pokrijte plastičnom folijom te ga ostavite da odmara 30-ak minuta.

Eh, a sada dolazi malo osjetljiviji dio - razvlačenje tijesta :)

Preko stola stavite stolnjak i i lagano ga pobrašnite. Na sredinu stolnjaka stavite tijesto i prvo ga pomoću valjka za tijesto malo razvaljajte u svim smjerovima. Sada ga pažljivo rukama tanko razvucite počevši od sredite prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima. Znači, skinete sav nakit, ruke provučete ispod tijesta i od sredine dlanovima okrenutim prema gore polako i nježno ruke pomičete prema sebi rastežući tijesto. Malo ćete se nahodati oko stola dok tijesto ne razvučete u svim smjerovima, ali isplati se. ;) Tijesto razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane, pazeći da ne napravite rupice. Zadebljane rubove tijesta odrežite nožem.


Na pripremljeno tijesto sada ravnomjerno rasporedite nadjev. Najbolje bi bilo da nadjev uzimate prstima i raspoređujete ga po tijestu kako biste izbjegli grudice i kako bi buče/bundeve bilo podjednako po cijelom tijestu. Potom pomoću stolnjaka zarolajte tijesto počevši od šire strane. Znači zarolamo s jedne strane do sredine, a onda i sa suprotne strane do sredine. Tako dobivenu bučnicu sada režemo na komade željene veličine pomoću malog tanjurića (npr. od šalice za kavu). Rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe skupi tj. zatvori i nadjev neće iscuriti van prlikom pečenja. Dobivene komade slažemo u namašćen pleh jedan do drugog. Znači ne ostavljamo prazni prostor između njih. Na svaki komad bučnice prije pečenja stavimo tanki listić maslaca.

Bučnicu pečemo u zagrijanoj pećnici na 180-190 stupnjeva oko 35-40 min, tj. dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava. Dok je još vruća, pomoću oštrog noža odvojimo komade, slažemo ih na tanjur i odmah poslužimo.

Kod nas u Zagorju bučnica se obično poslužuje poslije ručka, kao neka vrsta slanog deserta, a nakon nje slijede slatki kol
ači.



Savory Pumpkin Strudel

(traditional Croatian dish)

Filling:
250-300g pumpkin (grated, salted and strained)
250g cottage cheese
400g sour cream
1 egg, lightly beaten
1 tsp. salt

Mix the grated pumpkin, cheese and sour cream in a bowl. Add the egg and salt to taste and mix until well combined. Set aside while making the dough.

Strudel dough:
500g flour
pinch of salt
5 tbsp. + 2 tbsp. of neutral oil (vegetable or sunflower oil)
300 ml lukewarm water (approximately)

Sift the flour in a bowl. Add salt and 5 tablespoons of oil and stir with a spoon. Then gradually add the water while stirring with a spoon. Don't put the whole amount of water at once because you may not need as much. Dust your working surface with flour and continue kneading the dough with your hands until you get a soft and elastic dough. If it is too dry add some more water, and if it is sticky don't hesitate to add some more flour. Shape the dough into a ball and brush it with the remaining 2 tablespoons of oil. Transfer it to a bowl, cover the bowl with a plastic wrap and let it stand for 30 minutes.

Cover your table with a tablecloth and dust it with flour. It would be best if you had enough space around the so that you can move around it in all directions as you stretch the dough. Put the dough in the middle of the table and roll it a bit using your rolling pin. Now carefully start stretching the dough in all directions using your hands. So, remove all your jewellery, put your hands underneath the dough, and gently move your hands towards you with your palms facing upwards. Stretch and pull the dough until it becomes so thin that you can almost see through it. It should now cover the whole table and even hang of the table a little bit on all sides. Cut away the thick dough around the edges with scissors or a knife. The dough is now ready to be filled.

Grease a large baking sheet and preheat the oven to 190 °C.

Take the prepared pumpkin filling and spread it evenly over the dough, leaving the edges free. I suggest spreading the filling using your fingers to avoid lumps. Now roll the dough with the help of your tablecloth starting from the wider side. Roll it to the middle and then roll the dough from the opposite side so that they meet in the middle. Take a small plate and using its sides, cut the strudel into pieces. We use a plate instead of a knife because the sides of a plate are blunt and when you cut the dough using a blunt object, it immediately sticks back together and the filling doesn't come pouring out. Put the strudel pieces in the baking sheet one next to each other (don't leave empty space between each piece). Put a small knob of butter on each piece of the strudel and bake for 35-40 minutes or until golden brown. Serve warm.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 11:

  1. monchi ovo je nešto prekrasno;)
    ...sem onog osjetljivog dijela u kojem se razvlače kore... :D
    lako tebi zagorki to ti je vjerovatno u krvi:)
    vidit ćeš jednom kad se dalmatinka odvaži...
    što papa kaže ogladnila sam iako sam prije 5 min. ručala.... :-)))

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala vam puno na komentarima :)
    @nlo, ma zapravo i nije tako jako osjetljivo...ma vidit ćeš i sama ako probaš :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav monchi,
    drago mi je vidjeti te u free WWW :)
    dobro došla :)

    rezultat recepta izgleda odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  4. hej studena! hvala ti na dobrodošlici...i na posjeti :) tipkamo se ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. damijenestoslatko19. rujna 2008. u 17:35

    blog ti je prekrasan, a i bučnica izgleda sjajno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Bravo, super ti je Blog, samo napred! :) Broccoli

    OdgovoriIzbriši
  7. Bučnica zaista izgleda savršeno.

    Zanima me samo od kakve se buće radi. Ja imam doma zelenu buću, pa ne znam da li je ona dobra za to?

    Hvala,

    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  8. Ivana, može se raditi i od zelene i narančaste :) drago mi je da ti se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši