3. ožujka 2010.

Torta od sira s malinama / Raspberry Lava Cheesecake

Please scroll down for English.


Prije nekoliko dana napunila sam 27 godina. Prije 10ak godina ta mi se brojka činila strašno velikom. Pa to je već skoro 30! Zamišljala sam da ću u tim godinama sve više sličiti na ozbiljnu, umjereno naboranu gospođu koja će oblačiti kostime, nositi cipelice i biti već pomalo umorna od svijeta i života. Mislila sam da je to tako i da to drugačije ne može biti. Oh, kako sam se prevarila! Zanimljivo je kako nam je percepcija u formativnim tinejđerskim godinama uvjetovana onime što vidimo oko sebe i kako nam je teško zamisliti budućnost drugačiju od onoga što nas trenutno okružuje. Iako po prirodi buntovna i uvijek nekako drugačija od svojih vršnjaka, ne samo po stilu odijevanja i odabiru glazbe, već i po liberalnim stavovima, bila sam bolno svjesna da neću uvijek moći biti tinejđerka. Društvene norme očekuju, čak zahtjevaju, da se u određenim godinama utopimo u masi, odbacimo svoju individualnost, svoja uvjerenja i želje i postanemo tužna blijeda kopija sebe ne bi smo li zadovoljili društveni aparat i izbjegli upiranja prstom. Borba protiv konformizma borba je protiv vjetrenjača, a pobjeda je nemoguća. Tako su barem govorili iskusniji iz moje okoline, a ja nisam imala razloga da im ne vjerujem. Sve sam to uredno pamtila i u strahu čekala onaj trenutak kad ću se iz buntovne tinejđerke pretvoriti u finu šminkreicu, a u međuvremenu pokušala izvući maksimum iz svojih ludih tinejđerskih godina.


Deset godina kasnije, ja sam još uvijek buntovna i vesela mlada osoba koja živi svoj život svojim tempom i ne zamara se okolinom i njenim zahtjevima i željama. Još uvijek sam jednako otkačena, oblačim traperice i nosim šarene starke, pjevam u bendu i bavim se kreativnim radom. Konformizam je u mom slučaju potpuno zakazao i ja sam zbog toga sretna! Naravno da sam u međuvremenu i emocionalno i psihički dozrela, postala mnogo odgovornija, iskusnija, mudrija, a moja percepcija svijeta i života preokrenula se naglavačke. Prihvaćam starenje kao prirodnu stvar i ne odupirem mu se niti se bojim, jer znam da ono nije nužno loše. Ako ćemo pravo, što sam starija to sam sretnija i zadovoljnija, a nadam se da će se taj trend nastaviti :)


A kakav bi to bio rođendan bez torte? :) Ova je godina rekordna po mnogočemu, pa tako i po broju torti koje sam ispekla. Dakle, torta iz naziva posta je tek prva u nizu, pa tokom mjeseca možete očekivati još slatkih iznenađenja (a ja mogu očekivati jednu laganu redukcijsku dijetu). Inače, ovu sam tortu ispekla za svoje drage kolegice iz škole. Redovita sjednica pala je baš na sam rođendan pa sam ih odlučila iznenaditi tortom. Iznenađenju i mljackanju nije bilo kraja :)


Torta od sira s malinama


Umak od malina
250g malina
2 žlice limunovog soka
50g šećera u prahu

Maline stavite u manji lonac, prelijte ih limunovim sokom i pospite šećerom u prahu. Promiješajte i djelomično zgnječite maline žlicom. Lončić stavite na vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se maline ne počnu raspadati. Maknite s vatre i propasirajte pomoći štapnog miksera. Dobiveni umak sada procijedite kroz gusto cjedilo kako biste eliminirali koštice, te ga vratite na vatru i nastavite kuhati dok se umak ne reducira i zgusne. Maknite s vatre, ohladite na sobnu temperaturu, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.

Podloga
200g integralnih keksa s maslacem (npr. McVities)
70g maslaca
žlica meda

Pripremite okrugli kalup promjera 24cm sa odvojivim stranicama. Izvana ga omotajte sa 3-4 sloja aluminijske folije, a iznutra ga premažite maslacem. Pećnicu zagrijte na 170° i pripremite duboki lim za pečenje, te zagrijte veću količinu vode za vodenu kupelj.

Kekse sameljite u multipraktiku. Malac otopite na laganoj vatri uz dodatak meda pa ga dodajte keksima i dobro promiješajte dok ne dobijete jednolično smjesu. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup, a zatim je ravnomjerno utisnite u dno kalupa i stavite u hladnjak na 30 minuta.


Krema od sira
500g light krem sira
120g šećera
1 vanilin šećer
1 mahuna vanilije
1 žličica škrobnog brašna
160ml slatkog vrhnja
3 jaja
1 žlica limunovog soka

Sir kratko izradite mikserom, dodajte šećer, vanilin šećer, sjemenke vanilije i škrobno brašno te sve zajedno dobro izradite. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miksanje. Na kraju dodajte slatko vrhnje i limunov sok te miksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Na podlogu od keksa izlijte ohlađeni umak od malina i ravnomjerno ga razmažite. Na umak polako ulijte kremu od sira, pazeći da se ne pomiješa sa umakom od malina. Kremu zagladite žlicom i kalup malo protresite kako biste eliminirali eventuialne mjehuriće zraka u kremi.

Kalup stavite u duboki lim za pečenje pa u lim ulijte vruću vodu do polovice visine kalupa. Tortu stavite u pećnicu i pecite oko sat vremena. Torta je gotova kad je na dodir čvrsta ali još uvijek konzistencije želea u sredini. Tortu ostavite u ugašenoj pećnici još pola sata, a potom je izvadite iz vodene kupelji, odstranite aluminijsku foliju i ohladite tortu na sobnu temperaturu. Pokrijte je folijom i stavite u hladnjak preko noći.

Tortu poslužite sa svježim malinama.



Raspberry Lava Cheesecake

Raspberry Sauce
250g raspberries
2 tbsp. lemon juice, freshly squeezed
50g powdered sugar

Put the raspberries into a saucepan, add sugar and lemon juice. Stir to combine, squashing the raspberries slightly with your spoon. Put the saucepan onto a low heat and cook, stirring constantly, until raspberries start to fall apart. Remove from heat and puree with an immersion blender (or in a food processor). Strain the sauce through a sieve to eliminate the tiny raspberry seeds and then return the sauce to heat. Cook on low heat until it reduces and thickens. Remove from heat and cool to room temperature. Then cover the sauce with a plastic wrap and refrigerate over night.

Crust
200g whole grain cookies or graham crackers
70g butter, at room temperature
1 tbsp. of honey

Prepare a 24cm springform cake tin. Wrap the tin with 3-4 layers of aluminum foil. Because the cheesecake is baked in a water bath, we need to make sure that no water can seep through the bottom of your cake tin. Butter the bottom and the sides of the tin and set aside. You will also need a larger baking pan in which you can fit your cake tin and some hot water for the water bath.

Preheat the oven to 170°C.

Process the cookies until fine. Melt the butter and honey on low heat and add the mixture to the cookie crumbs. Stir until well incorporated. Press the mixture over the bottom of your the tin and refrigerate for 30 minutes.

Filling
500g low-fat cream cheese, at room temperature
120g sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
1 vanilla pod, seeds scraped
1 tsp. cornflour
160ml heavy whipping cream
3 eggs
1 tbsp. lemon juice, freshly squeezed

Combine cream cheese, sugar, vanilla flavored sugar, cornflour and vanilla seeds in a bowl and cream together until smooth with a hand mixer. Add the eggs, one at a time, scraping down the sides of the bowl in between each addition. Finally, add the heavy cream and lemon juice and mix until smooth.

Pour the raspberry sauce over the prepared crust and spread it evenly. Then carefully pour in the filling, making sure that it doesn't mix with the raspberry layer. Smooth the surface with a spoon and shake the tin slightly to remove any air bubbles. Carefully place the tin into a larger baking pan and pour in the boiling water until it reaches halfway up the sides of the cheesecake tin.

Transfer to the oven and bake for 1 hour. The cheesecake should be firm around the edges but still fairly wobbly in the middle. When the cheesecake is done, turn off the oven but leave the cheesecake in there for at least half an hour to set. Take it out of the oven, remove from water bath and discard the foil. Cool to room temperature and then chill in the refrigerator over night.

Serve with some fresh raspberries.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. Kako sam se slatko nasmijala! :)
    Ima tome ohohoho godina, ja s frendicama negdje navečer vani u nekom klubu, više se ne sjećam kojem, imale smo koju godinu manje negoli ti sad. I ulaze žene, njih nekoliko, mi smo procijenile da moraju imati preko 30 godina, onako već vuku polako na 30 i desne. Da si ti nas čula što smo mi njima izgovorile......da stare kokoši, da kaj one rade u ovim godinama vani i na takvom mjestu, da kaj nemaju doma muža i djecu, da blablablablabla. Nije puno prošlo i došlo je vrijeme da maltene nema dana, da se ja same sebe sa sramom ne sjetim. Kako možeš biti mlad i bahat i blesav i misliti da su neke stvari dozvoljene i moguće samo u određenim(mlađim) godinama. Sve najbolje za 27-mi! :) Još si ti jako daleko od prvih znakova starenja, iako se oni prišuljaju. U jednom trenutku shvatiš da tijelo polako prestaje pratiti glavu. Glava ista, a s tijelom se nešto događa. Hoćeš ti, al' ono neće :), pa okraćaju ruke, pa ti za neke poslove počne trebati malo više vremena, nekad si ih požvakao u tren, pa ..... ali ako to normalno prihvatiš, sve valjda sjedne na svoje mjesto.
    Torta je odlična! Fotke kao i uvijek majstorske! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moje omiljene torte! Sir i voće! Prekrasna je! I sretan rođendan! Kod mene u školi nema takvih navika, a baš mi je to lijepo!

    OdgovoriIzbriši
  3. skroz te razumijem, iako što sam starija sve manje i manje mi odgovara ova okolina u kojoj živim, ne bi imala niš protiv da se odselim u drugu zemlju. Torta je prekrasna...baš sam i očekivala neki ovakav recept od tebe :))..ipak proljeće se bliži, ja ga već osjećam u zraku..:D fotke su prekrasne, osvježavajuće!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna torta.
    Sretan ti rodjendan, i svaka cast! Nije uvijek lako ostati svoja.

    OdgovoriIzbriši
  5. That is one lovely cheesecake! Gorgeous shots, as always!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  6. i ja sa ocekivala bas ovako laganu i prefinu tortu od tebe, a i ove prelijepe fotke. meni nekako godine prebrzo prolaze i dolaze, ali ne mogu unistiti ono sto je u meni, niti me preokrenuti na neku drugu stranu koja bi bila za ocekivati :) predivno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Monika sa zakašnjenjem sretan ti rođendan i da ti svaki naredni bude još ljepši nego onaj od godinu prije.
    Kako se potpuno mogu naći u onom što je napisala Tadeja jer sam isto osjećala sa dvadesetak, tridesete su mi se činile kao jako ozbiljne godine i bila sam spremna glasno kritikovati tete u tridesetim što su "lude i otkačene" i što se petljaju sa mladima.
    Sada vidim su mi tridesete bolje legle nego dvadesete, ali uz ogradu da su moje dvadesete bile obilježene tragičnim događanjima u bližoj okolici, što je neminovno utjecalo na to kako sam ih doživjela. Sigurno je jedno, ne bih se vratila u tinejđerske dane.
    Ne treba se plašiti starenja kao takvog. Mislim da treba paziti na zdravlje, dobru formu, a logično je da neke stvari više ne možemo jednako dobro raditi, nemamo istu kondiciju, ne možemo trčati uzbrdo, ali uvijek možemo naći neki oblik kretanja koji nas zabavlja i ne pričinjava napor. Ne plašim se naboranog lica, ali da budem iskrena ne radujem im se...
    Neka ti je u zdravlje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prvi iskrene čestitke za rođendan. Ja to ne bih nazvala streanje nego sazrijevanje. Oh, Bože šta bih ja rekla za sebe i šta ja tu svama radim!
    Sjećam se kako sam se "čudila" kada se naša obiteljska prijateljica udavala a imala je 34-35 godina. Ja sam se udala u 32 - oj i bila sam si strašno mlada!!!
    I znaš onu: nikada mlađa!
    Torta je božanstvena a fotke savršene!

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim ovakve voćne tortice sa sirom, nedavno sam radila sličnu, onu sa sokom (želeom) od tropskog voća..ali ova s umakom od malina..mmm..

    OdgovoriIzbriši
  10. Monika, još jednom ti želim sretan rođendan. Torta je predivna, obožavam cheesecake, posebno u ovim kombinacijama s voćem. :)

    Baš smo neku večer, moja frendica i ja, raspravljale o ovoj temi, naime mi ćemo ove godine napuniti 30. Ali tek krajem godine! LOL
    Čudno nam je jer ta brojka zvuči tako ozbiljno, a mi smo tako daleko od toga. Ma mislim da su se, srećom, vremena dosta promijenila pa većina ljudi ne gleda u čudu tridestogodišnjakinje u starkama i martama. Ali nije mi ni važno, bitno je da nas naša okolina prihvaća onakvima kakve jesmo. :)Zapravo osjećam se isto kao i prije 10 godina. :)
    Ma sve je to u glavi, i kolika god to bila floskula, star si onoliko koliko se osjećaš. :D :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Monchi, sretan ti rođendan..

    Ja imam 32, u glavi negdje 23, pa se nađem stalno na pola puta :)). I ja sam se zamišljala sa 32 sa viklerima pod haubom, ali daleko sam od toga he he. Iznenadi me jedino što doista ima takvih mojih vršnjaka, ali što ćemo svi smo različiti. Godine mi nisu opterećenje, dapače kako i ti, svake godine sve više i više uživam. Čovjek s godinama ipak stekne neku mudrost.


    Znaš da cheesecakeove obožavam. Ovaj je fenomenalan. Nisam radila još s nikakvim voćem. Moram definitivno probati.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sretan Rodjenda!Tortica je u tvom fazonu i rado ću je isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  13. Srecan rodjendan! Sa zakasnjenjem, al nadam se da se racuna :)

    Cheesecake volim samo ovakav, ako je pecen, svezi jos nisam probala da mi se svidja. Cini mi se da bi mi lepo cucnuo i onaj tvoj iz mikrotalasne...

    OdgovoriIzbriši
  14. Monika,...želim ti sretan rođendan!

    Nekoliko dana nazad pronašla sam tvoj blog. Fantastično! ;) I tvoje fotke su odlične. Koji fotoapart koristiš?
    Sama još ne pišem bloga, nadam se da ču ga uskoro...još se nisam 100% odlučila..;) ali mnogo si želim..;)

    Sve najbolje još jednom. Veselim se novih posta.
    Pozdrav,
    ana

    P.s Imate kod vas trgovinu Butlers? Tamo možeš nači puno lepih keramičnih stvari za hranu i za fotkanje...;)

    OdgovoriIzbriši
  15. hvala vam puno na lijepim željama i čestitkama! :)dalo bi se o starenju i sazrijevanju puno toga još reći i napisati, ali što se mene tiče to su samo brojke i uopće ih više ozbiljno ne shvaćam :D zaista smatram da je najbitnije kako se čovjek osjeća te koliko je zadovoljan i sretan sa svojim životom, jer tada ga ni bore ni poodmakle godine ne mogu smesti u uživanju u životu i malim stvarima :)

    @Anonimna, hvala ti! drago mi je da ti sviđa moj blog i fotografije. služim se Pentaxom, model K10D (jedino što mijenjam su objektivi) i prezadovoljna sam njime. što se tiče bloga, zavrni rukave i počni pisati. vjeruj mi, neće ti biti žao. ova naša mala zajednica food bloggerica je jedno jako drago i toplo društvo i uvijek je lijepo kad nam se pridruži netko novi :) što se tiče butlersa, od nedavno imam tu trgovinu u jednom novom shopping centru. slučajno sam nabasala na nju i istog trena poželjala kupiti sve u njoj! :D

    OdgovoriIzbriši
  16. What a beautiful cheesecake! Wow.

    OdgovoriIzbriši
  17. sretan rođendan još jednom! oduševila me ova čizica! dodatak malina se savršeno uklapa sa sirom :)
    samo ti nama ostani takva kakva jesi :)

    OdgovoriIzbriši