23. srpnja 2009.

Keksići s lavandom i limunom / Lavender Lemon Cookies

Please scroll down for the English version.


Treba se veseliti malim stvarima u životu. Tako se barem priča, a ja se uglavnom držim te filozofije. Barem se trudim. Te male stvari u mom životu možda se nekome čine beznačajnima. Možda to realno i jesu. Ne znam. Možda ih samo većina ljudi uzima zdravo za gotovo, kao ja toplu vodu, na primjer. To je bila toliko stabilna konstanta u mom životu da ni u jednom trenu nisam pomislila da bi mi ju netko mogao uskratiti. Ali eto, jest. Iznebuhla, bez upozorenja, vrlo naglo ostadosmo bez spomenute tople vode na nekoliko dana. Olakotna okolnost jest da su ljetne vrućine uzele maha pa je ipak lakše tuširati se hladnom vodom sada nego usred ciče zime. No, ipak, nema ništa lijepog u pranju kose (ili suđa) ledenom vodom. I ne, to se nikako ne može nazvati osvježenjem, već eventualno dobrim načinom za dobiti upalu mjehura i/ili jajnika. Kad je topla voda napokon počela teći našim cijevima, mojoj sreći, kao što možete zamisliti, nije bilo kraja ni konca. No, moje veselje nije potrajalo. Dok vam ovo pišem, opet su nam bez upozorenja odlučili isključiti toplu vodu pa sada (opet!) živim u isčekivanju i trenutno je jedina mala stvar kojoj se veselim upravo topla voda. Ali veselim se. I to je nešto, zar ne?


Kao što ovih dana iščekujem toplu vodu, tako sam nedavno isto tako uzbuđeno čekala da lavanda zasađena na mom balkonu procvate. Još jedna od onih naizgled beznačajnih malih stvari koja, po mnogima, nije vrijedna baš tolikog iščekivanja i uzbuđenja. U svoju obranu mogu samo reći da sam imala jedan, ali jako dobar i sasvim legitiman razlog za toliku strku oko obične lavande, a to su bili upravo keksići iz naslova ovog posta. Naime, samo i isključivo zbog njih ja sam zasadila lavandu i strpljivo čekala prve ljubičaste cvjetiće. Za sve je kriv ovaj divan recept sa bloga Milk and Cookies. Kad sam prvi puta vidjela dotične keksiće znala sam da ih moram isprobati. Ne znam što me se više dojmilo, sami keksići, fotografije ili činjenica da je jedan od glavnih sastojaka lavanda, koju do sada nisam nikad imala prilike probati. Unatoč tome, bila sam uvjerena da je okus lavande jednako poseban i delikatan kao i njen miris te da u kombinaciji sa osvježavajućom aromom limuna nikako ne može podbaciti. I tako sam ja zasadila lavandu, a gledajući kako raste, svakim danom postajala sam sve odlučnija u svojoj nakani da čim prije isprobam spomenuti recept. Iako recept traži upotrebu sušene lavande, ja sam bila odlučna u tome da upotrijebim svježe cvjetiće koji daju blažu i laganiju aromu od onih sušenih. Ziher je ziher. :)

Bez obzira na to što sam koristila svježe cvjetove, aroma lavande sasvim se dovoljno osjećala. Baš kao što sam i očekivala, njen okus jednako je specifičan i sladak kao i njen miris, a svježina limuna bila joj je savršena protuteža. Keksići su nevjerojatno prhki i mirisni i naprosto se tope u ustima. Sve u svemu, na kraju priče, bila sam jako zadovoljna. Kad se jednom naviknete na okus lavande, teško ćete se zaustaviti. Uz to, za izradu ovih keksića treba vam samo nekoliko svakodnevnih sastojaka (ne računajući lavandu) i ultra su jednostavni i brzi.


Keksići s lavandom i limunom
(originalni recept)

65 g šećera u prahu
žlica cvjetova lavande (svježih ili suhih)
140 g omekšalog maslaca
korica jednog limuna
250 g brašna
3 velika žutanjka

80 g kristal šećera (za umakanje keksića)


Maslacu dodajte šećer u prahu, lavandu i koricu limuna te sve zajedno pjenasto izradite mikserom. Dodajte brašno i kuhačom ga dobro umiješajte u smjesu. Na kraju dodajte žutanjke i mijesite tek toliko da se formira tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta, a potom ga razvaljajte na debljinu od 5-8 mm. Prema originalnom receptu debljina tijesta trebala bi biti 1,5 cm, no ja sam to malo modificirala ne bih li na kraju dobila malo više tanjih keksića (na kraju mi je ispalo cca. 30 komada). Iz tijesta željenim kalupićem vadite keksiće. Dobivene keksiće uvaljajte u kristal šećer i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 18o°C 10-12 minuta, a potom ih ohladite i čuvajte u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.


Lavender Lemon Cookies

Makes about 30 cookies.

(original recipe)


65g icing sugar

1 tbsp. dried or fresh lavender

140g butter (room temperature)

zest of one lemon

250g all purpose flour

3 large egg yolks

80g caster sugar (for coating)


Preheat the oven to 180°C. Line two large baking pans with parchment paper.


Mix together the sugar, lavender and lemon zest. Put the butter in a separate bowl, add the sugar-lavender mixture and beat until it gets light in color and creamy. Stir in the flour with a wooden spoon. Beat in the eggs, one at the time. Mix just until the eggs are fully incorporated and a mass forms. Form the dough into a disk and chill in the refrigerator until firm (about 30 minutes).


Roll the dough out to 0,8cm thickness, cut it with a cookie cutter and toss each cookie in a bowl of granulated sugar to coat. Place the sugar-coated cookies on the prepared baking pans and bake for 10-12 minutes, or until slightly golden around the edges. Cool them down on a wire rack and store in an airtight container.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 9:

  1. Keksići su prekrasni! A što se tople vode tiče, ja sam već luda. U Novom Zagrebu sam i jedanput tjedno nestane po dan-dva bez ikakvog upozorenja. Jučer je nije bilo, danas je, vidim, ima pa idem odmah kosu prati dok je opet ne isključe. :(

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm. keksići su za prste polizati..

    a za male stvari se apsolutno slažem, posebice danas u ovo ludo vrijeme kada se većina stvari smatra sama po sebi razumljiva, i čuda su nam dostupna, nažalost gubi se smisao uživanja u malim radostima..

    mene , evo osobno vesele blogovi i kuhanje i sva predivna hrana koju vidim. odmah je sve lakše :)

    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. bas kuci imamo lavande, i mislim se sta bi sa njom mogla radit osim stavit u ormare i po kuci da mirise i tira bestijice.
    savrseni keksi! napravit cu malo vecu turu pa stavit u limenu kutiju :)
    hvala na receptu. pozdrav iz vruceg splita!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako nezni,mora da su preukusni!

    OdgovoriIzbriši
  5. razumijem te, ja sam specijalno kupila lavandu da bih pravila tartufe s lavandom prema receptu ane ugarković... nažalost, nikad ih nisam napravila jer mi se lavanda ubrzo osušila pa nisam dočekala da procvjeta :) keksići su savršeni, možda opet nabavim lavandu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Keksici su prekrasni, a moram priznati da mi je neobicna kombinacija lavande i limuna. Zao mi je zbog situacije s vodom, mozda najblje da odete na more dok se to popravi :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasne fotografije....ma vjerujem da su i keksići fenomenalni ali fotke su ti mrak. Ja obožavam fotografiju ali mi to baš nekako i neide pretjerano dobro od ruke. Zato me svaki puta ugodno iznenade odlične fotke na pojedinim blogovima (tvoj, damijenestoslatko, sweet corner...)! Keep up the good work! I'm watching you! ;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. @vali i ja sam u novom zagrebu...dakle, znaš o čemu pričam :) na sreću, zadnjih dana se situacija ustabilila i nadam se da neće biti više iznenja :)
    @jubistacha, i meni se kombinacija učinila nebičnom, ali stvarno je super...kiselkasti limun malo neutralizira lavandu i čini keksiće osvježavajućima...
    @dokolica, hvala ti! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. ovaj post sam letimicno procitala na moru... toplu vodu nisam imala 20-ak dana i prilicno sam se čeličila, lavandu par puta gajila ali se svaki put osusila ali zato je sada bas bila u cvetu (na moru)i nabrala sam je u jednu kesicu pa... kada se odmorim od "odmora" pravim ih...

    OdgovoriIzbriši