30. ožujka 2010.

Mediteranski pileći složenac / Mediterranean Chicken Casserole

Please scroll down for English.


U sklopu ovomjesečnih kuVarijacija, igre koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes, kuhali smo Mediterranean Chicken Casserole.

Iako sam isprva bila sretna što ćemo napokon kuhati nešto hranjivo i slano, pa još k tome i mediteransko, uskoro sam se ugrizla za jezik i poželjela da sam na vrijeme pažljivo proučila zadani recept. Čim sam to napokon i napravila, shvatila sam da će jedini izazov biti kako na kraju dobiti jelo koje će izgledati poput onoga na fotografiji. Svi koji su skuhali barem deset obroka u životu znaju da je sjeckana rajčica jako gusta (za razliku od one na slici) te da piletina koja se kuha u umaku od rajčice ne može biti lijepo zažarena i imati zlatnu hrskavu koricu, pa makar ju prije toga pržili na tavi i pola sata. Nadalje, zna se da smrznuto povrće u startu gubi na boji i postaje blijeđe od svježeg. Stoga ni smrznuti bob koji se još k tome kuha u rajčici, ne može nikada biti krasne svježe zelene boje poput onoga na slici. Kada shvatite da slika uopće ne odgovara receptu, sve vam padne od volje u startu. Onda, kad vidite da među sastojcima nema ni grama soli, ali ima pileće kocke za juhu, i kad shvatite da u jelu nema čak ni osnovnih mediteranskih sastojaka (izuzev par kapi maslinovog ulja i rajčice), a kamoli mediteranskih začina (bosiljak, ružmarin?!) poželite odustati od svega.
Činjenicu da recept predviđa da se pileći bataci skuhaju u pećnici za 35 minuta uopće nije vrijedno ni spominjati jer svi znaju da je to nemoguće. Tkogod je pisao ovaj recept malo se preračunao.


Kao što se vidi iz priloženog, nisam odustala. Umjesto toga sam odlučila spasiti što se spasiti da i napraviti nekoliko preinaka, ne bih li na kraju ipak dobila jeko koje će barem malo podsjećati na mediteran. Prije svega, meso sam dobro natrljala solju i paprom prije prženja. Iz mog iskustva, jela koja se pripremaju u pećnici, imaju tendenciju biti bljutava ako se prije toga dobro ne začine. Stoga uvijek jače posolim i začinim meso (ali i krumpir te drugo povrće) kada ga spremam u pećnici. Nadalje, pileću kocku sam zamijenila mediterasnkim začinima, a bob sam dodala na samom početku kuhanja (iako ni to nije puno pomoglo jer je na kraju svejedno bio pomalo tvrd). Vrijeme pečenja sam produžila budući da mi salmonela baš i nije neka fora.

Na kraju sam dobila nešto jestivo i relativno ukusno, iako ništa specijalno. Mislim da bi ovo jelo bilo ukusnije da se pripremalo na tavi po principu paprikaša. Vjerojatno bi i privlačnije izgledalo.


Slijedi recept sa mojim preinakama.

Mediteranski pileći složenac

za 4 osobe
(originalni recept)

2 žličice maslinovog ulja
8 pilećih bataka
1 veća glavica luka, narezana na tanke ploške
2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
200 g šampinjona, narezanih na ploške
3 štapića lisnatog celera, narezanog na kockice
800 g sjeckane rajčice iz limenke
150 g smrznutog boba, odmrznuti
1 žličica svježeg timijana
svježi bosiljak i ružmarin (opcionalno)
sol i sjveže mleveni crni papar
1 lovorov list
200 g spiralne tjestenine (fusilli), za posluživanje


Piletinu dobro posolite i popaprite. Na teflonskoj tavi tagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte piletinu i propržite sa svih strana dok ne dobije smeđu boju (oko 5 minuta). Prebacite u pekač ili vatrostalnu posudu zapremnine 2l.

Na tavu sada dodajte luk i celer i propržite dok ne omekša, uz stalno miješanje, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i šampinjone te odmrznuti bob pa pirjajte, dok povrće malo ne omekša. Dodajte sjeckanu rajčicu, posolite i popaprite, dodajte sitno sjeckano svježe začinsko bilje i pustite da proključa. Sklonite s vatre i prelijte preko piletine.

Prekrijte posudu aluminijumskom folijom ili poklopcem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45-50 minuta ili dok piletina ne omekša.

U međuvremenu, skuhajte tjesteninu al dente.

Poslužite jelo sa tjesteninom, posuto sa svježe naribanim parmezanom.

Mediterranean Chicken Casserole
serves 4
(original recipe)

2 tsp olive oil
8 chicken legs
1 large brown onion, halved, thinly sliced
3 celery sticks, trimmed, cut into 2cm-thick slices
2 garlic cloves, crushed
200g button mushrooms, thickly sliced
800g canned diced Italian tomatoes
150g frozen broad beans, thawed, peeled
1 tbs fresh thyme leaves
fresh basil and rosemary (optional)
1 bay leaf, dried
salt and freshly ground black pepper
200g spiral pasta, to serve

Preheat the oven to 180°C.

Season the chicken well with salt and pepper. Heat the oil in a non-stick frying pan over medium heat. Add the chicken and cook, turning occasionally, for 5 minutes or until brown all over. Transfer chicken to a 2L capacity ovenproof casserole dish.

Add onion and celery to the frying pan and cook, stirring, for 5 minutes or until soft. Add garlic, mushroom and broad beans and cook, stirring, until the vegetables are tender. Add tomato, season with salt and pepper, add the fresh spice and a bay leaf and bring to the boil. Remove from heat. Add to casserole dish with the chicken.
Cover the casserole dish with a tight-fitting lid or foil. Bake in oven for 45-50 minutes or until chicken is tender. Remove from oven.

Meanwhile, cook the pasta in a large saucepan of boiling water following packet directions or until al dente. Drain well.

Serve the casserole with with pasta, and sprinkle with some freshly grated Parmesan cheese, if desired.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 16:

  1. e da..rajčicu treba uvijek dodati već kad su mahunarke skoro kuhane jer njena kiselost jako usporava kuhanje i omekšavanje namirnice, meni se dogodilo jednom i nikad više pa sam se baš bila naživcirala, uzalud kuhanja 3 sata,. ostaje tvrdo i nejestivo.. mozda me zato bas ovaj recept ovog mjeseca nije bas privukao. Kako god, ti si odlično izmjenila recept pa vjerujem da je jako fino ispalo a i lijepo izgleda na fotkama! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se s tobom, ali većina fotografija hrane, koja nije vezana na blogove, pa onda ipak vjeruješ da je to doista izgled netom skuhanog jela, nije doista i jestiva i autentična. Kad mi poneki profesionalni fotografi hrane napišu što s njom i koliko dugo rade da bi hrana na fotografiji izgledala kako izgleda i to ti još nude kao tricks za dobru food fotku, meni se želudac pet puta okrene.
    Ja sam kocku za juhu izbacila iako nisam navel, jer već neko duže vrijeme ne stavljam u hranu ni vegetu, niti kocke, a isto tako sam stavila sušenu mjesšavinu mediteranskih začina koju nisam navila, ali i puno svježeg timijana. Osobno mi je draža moja kuhana varijanta ovog jela, jer ide različito povrće koje svako za sebe da tek jelu, a ja osobno volim kuhanu piletinu, pa mi niti to nije problem. Jelo sam isto tako osjetno duže pekla nego što je navedeno. Ono ako ga uopće ne otkrivaš, zadrži boje, vjerojatno bi se s vremenom i bob tako skuhao, ali ovo što kažeš, nema šance da piletina izgleda "rumeno", osim ako bar jedan batak ne ostaviš po strani, pa ga posebno ispržiš.
    Tvoje fotkice su odlične, nježne i prozračne, iako ti je za fotkanje nedostajalo prave volje! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Osim kaj sam u gornjem komentaru napravila mali milijun pogrešaka u tipkanju, htjedoh reći da sam kao i u svako jelo od rajčice, ja dodala solidnu žlicu šećera, čini jelo pitomijim, a na temu Marigoldinog komentara. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. That chicken casserole looks so good! very flavorful!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  5. Ako ništa onda je ovaj izazov u okviru kuvarijacija bio vrijedan komentara poput tvog koji je sasvim na svom mjestu i sve što si rekla je tačno.
    Ni ja nisam dodala kocku, već temeljac kojeg uvijek imam u frizu. Ostalo sam uradila kako je pisalo i rezultat bez uljepšavanja je na mom blogu. Bob nij zelen kao na slici, a ni piletina nije reš, ali jelo nam se i ovako kakvo je svidjelo. Meni je meso sočnije ako se kuha, pečeno mi je uvijek nekako suho, hmmmm...
    Na tvojim slikama djeluje tako da bi ga mogla prodati pod preukusno. Žao mi je što ti se u cjelini nije svidjelo :-(

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda mi fenomenalno, kao sve tvoje fotke uvijek, a ova tvoja ideja dodavanja boba odmah na samom početku pirjanja rajčice mi je odlična jer on se ipak mora skuhati i biti mek. Mislim da ono dodavanje boba na kraju ne valja, to je prvo što mi nije išlo čitajući recept.Ja sam ga zasebno prije pola sata prokuhala i bilo je o.k. Kao što već rekoh, super ti izgleda i super si to odradila!

    OdgovoriIzbriši
  7. Slazem se sa primedbama na konto slika-recept, malo sam se na takve stvari cak i navikla (sto je grozno), i slika mi obicno sluzi kao vrlo okvirno merilo za to nesto.

    Citala sam ranije par clanaka na netu o food styling-u, i secam se dobro da se za slikanje hrana najcesce sprema odvojeno, pa spaja onako "ovlas", da bi delovalo primamljivo i da se svaki sastojak razlikuje. Cak je bilo i nekih saveta kako se zelena hrana tipa grasak i ne obradjuje termicki da bi ostalo sveze zelene boje... Mislim, mozda mogu da razumem da neko ko od toga zivi MORA da folira do te mere, ali zato mi ovde postojimo da razbijemo te šmenserajske mitove ;)

    Moja piletina je dobila finu teksturu i smek PECENE piletine, ali je sos naravno bio bas gust, nikako corbast kao na slici.

    Ti si ipak najvise od svih uspela da sacuvas jelo u smislu da odgovara i receptu i slici, bravo :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Bez obzira na sve muke meni izgleda privlačno. Nisam ga pravila isključivo zbog gljiva jer moji dečki ne vole (ne jedu) gljive!

    OdgovoriIzbriši
  9. evo, uzela si mi rijeci iz usta, samo sto sam bila prelijena i prerazocarana pisati to sve :))) slazem se sa svakom tvojom stavkom, na tvojim fotkama to izgleda preukusno i prelijepo, fotke su ti predivne i ovo je najljepsa izvedba od svih!

    OdgovoriIzbriši
  10. Istina je sve što si rekla. :) Meni je ipak bilo jako fino, ono nešto izmedju kuhanog i pečenog i naravno da je trajalo duže od 35 minuta. Fotke su ti odlične!

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivno izgleda,sada mi je bas zao sto nisam stigla da učestvujem!

    OdgovoriIzbriši
  12. kažu da kad se slika hrana da ju osvjetljavaju sa svjetlom u određenim bojama, tako da povećaju efekt. isto tako se puno toga slika zapravo poludovršeno da ne bi izgubilo boje.

    svejdno si ti to dobro pripremila. ja se ne bi niti upuštala, jer stvarno ne volim kuhane batake :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Nažalost tako često u časopisima i na web stranicama imamo slučaj fotke koja ne odgovara stvarnom stanju. Često hrana nije ni kuhana da bi bolje izgledala, posebno povrće. Zbilja je tužno što samo se svi već na to navikli da to ni doživljavamo.
    Iako nisam sudjelovala ovaj mjesec vjerujem da bi i sama napravila izmjene slične tvojima u jelu. :)
    Bez obzira na sve fotke su ti divne i jelo izgleda jako privlačno. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja cu biti iskrena pa priznati da sam za ovo jelo glasala samo na osnovu fotke, nisam ni procitala recept. Medjutim, posto je mamajac pravila dan pre mene i ispricala mi svoje utiske sa bobom odlucila sam da ga zamenim graskom, i nisam pogeresila u smislu da mu je bilo dovoljno 10 minuta. E sad, ovo za so razumem, ali moj dragi ne voli mnogo slano, pa sam ja vec navikla da dosoljavam. Meni je ono vremena pecenja bilo dosta, jer sam batake dovoljno proprzila na tiganju na samom poceku (jer sam ranije pekla u rerni batake pa su bili zivi oko kostiju).

    OdgovoriIzbriši
  15. odlično izgleda i dobro je da nisi odustala, uz preinake koje si unijela u recept mislim da je na kraju ovo jedno ukusno i dobro jelo. Meni su svi sastojci primamnjivi, vjerujem da ću jednom ovo isprobati iako manje-više kažete da niste preoduševljeni okusom.Preuzimam tvoju verziju i probam :)

    OdgovoriIzbriši