10. travnja 2010.

Pečena orada s mladim krumpirom i začinskim biljem / Whole Roast Sea Bream With Potatoes and Herbs

Please scroll down for English.


Moram priznati da je riba nepravedno zapostavljena u mojoj prehrani. Nisam ni sama sigurna zašto je to tako. Vjerojatno dijelom ima veze s činjenicom da dolazim iz kraja gdje riba, bilo riječna ili morska, nije dio tradicionalne kuhinje niti prehrane. Osim toga, ribu u malom gradiću u srcu Hrvatskog Zagorja nije bilo lako nabaviti, pa čak ni danas Krapina nema ribarnice. Uz to, moja mama ne podnosi miris, a još manje okus ribe pa je nikad nije ni pripremala, na veliku žalost mog tate, velikog gurmana i ljubitelja ribe te plodova mora. Domet su nam bili panirani riblji štapići ili pržene lignje koje bi nam mama pripremila otprilike tri puta godišnje. Ukratko, moglo bi se reći da do nedavno zapravo nisam ni znala kakav okus ima prava svježa morska riba. Tek sada shvaćam koliko sam zapravo propuštala.


Iako danas živim u Zagrebu, gradu gdje je sve dostupno i gdje svaka tržnica ima dobru ribarnicu, još uvijek nemam naviku kupovanja i spremanja ribe, no polako radim na tome. Sve češće se na našem tanjuru nađe pokoji file lososa ili tune ili pak pečena bijela riba, poput orade ili brancina, a kad se to dogodi oboje uživamo u fenomenalnom okusu i mirisu mora. Recept koji danas dijelim sa vama je vrlo jednostavan i brz, kao što to priliči početniku poput mene, ali nas svaki put iznova oduševi.



Pečena orada s mladim krumpirom i začinskim biljem
za 2 osobe

2 orade (250g svaka)
2 grančice svježeg ružmarina
1 žlica iglica ružmarina
4 listića svježeg bosiljka
svežanj peršina
6 režnja češnjaka
1 limun
4 žlice maslinovog ulja
800g mladog krumpira
sol i svježe mljeveni papar

Pećnicu zagrijte na 200°C. Lim za pečenje premažite maslinovim uljem.


Ribu očistite, isperite pod mlazom hladne vode i dobro posušite papirnatim ubrusom te ju zarežite sa obje strane na 3 mjesta. Naribajte koricu jednog limuna. Posolite i popaprite ribu izvana i iznutra te prelijte sa 2 žlice maslinovog ulja i malo limunovog soka te ih pospite sa polovicom limunove korice. U utrobu svake ribe stavite po jedan režanj češnjaka, grančicu ružmarina , listić bosiljka, malo peršina te krišku limuna. Ostavite da se marinira dok vi pripremate krumpir.

Krumpir ogulite, operite i narežite na ploške. Dobro ga posušite pa ga posolite i popaprite. Dodajte mu iglice ružmarina te nasjeckano preostalo začinsko bilje. Krumpir prelijte sa dvije žlice maslinovog ulja te mu dodajte naribanu koricu pola limuna. Sve zajedno dobro promiješajte i premijestite u lim za pečenje. Dodajte ostatak češnjaka (neoguljenog) i pecite oko 20 minuta. Potom na krumpir položite orade i po želji na svaku ribu stavite dva koluta limuna. Sve zajedno pecite još 25 minuta. Poslužite odmah.



Whole Roast Sea Bream With Potatoes And Herbs
serves 2

2 whole sea bream (about 250g each), scaled and gutted
2 branches of fresh rosemary
1 tbsp. rosemary needles
a bunch of fresh parsley leaves
6 cloves of garlic
1 lemon
4 tbsp. olive oil
800g new potatoes, peeled and cut into slices
salt and freshly ground black pepper

Preheat the oven to 200°C. Grease a medium sized baking pan with some olive oil.

Rinse and dry the fish and score the flesh in three places on both sides. Zest the lemon. Season both fish with salt and pepper and drizzle with 2 tablespoons of olive oil and some lemon juice and sprinkle half of he lemon zest over them. Put one clove of garlic, few parsley stalks, one rosemary branch, one basil leaf and one lemon slice into the cavity of each fish. Leave the fish to marinate while you are preparing potatoes.

Rinse the potatoes slices and dry them well. Put them into a bowl and season with salt and pepper. Chop the remaining parsley and basil and add them to the bowl together with rosemary needles. Drizzle with the remaining olive oil and lemon zest and toss to coat the potatoes. Transfer to a baking pan, add the rest of the garlic (unpeeled) and bake for about 20 minutes. Lay the fish on top of the potatoes and put two lemon slices on each fish. Return to the oven and bake for another 25 minutes or until the flesh flakes easily. Serve immediately.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 18:

  1. ni ja nemam naviku konzumiranja ribe, ne toliko što je ne volim, nego mi nije baš dostupna... meni ovo ne djeluje uopće početnički, već baš onako kako treba i kako bih ja voljela probati :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalno izgleda! Orada je jedna od mojih omiljenih riba. Ni moji doma nisu baš često pripremali ribu, možda jedanput do dvaput na mjesec. Ja ribu volim više od mesa pa se trudim što češće ići na ribarnicu!

    OdgovoriIzbriši
  3. mmm.. obožavam...iako oradu skoro nikad ne spremamo..ali na ovakav način spremljenu ribu obožavam, baš se svi okusi lijepo prožmu i prava uživancija. fotke su baš krasne mediteranske :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja volim ribu, a i dok sam živjela sa starcima sam jela puno ribe. Sada nemam naviku čestog kupovanja ribe jer ne stignem na plac, a i lijena sam za čistiti (nikad mi na placu ne očiste da budem zadovoljna ;)) Umjesto toga često jedem morske plodove, ajde baremm nešto ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. ja obožavam ribu, ali moj muž dalmatinac ne želi ju niti vidjeti niti mirisati :(.. tako da je nažalost isto vrlo rijetko pripremam..

    ovako kako si ju ti spremila je jednostavno presavršena za doma :)

    OdgovoriIzbriši
  6. mi cesto jedemo ribu, ponekad i po cetiri puta tjedno. jedemo ju na razne nacine; s rostilja, pecenu, kuhanu, kuhanu u pari, przenu, stir fried, dimeljenu... you name it.:) ja sam odrasla na ribi, moj muz manje ali ju svejedno voli.
    ovaj tvoj nacin je jedan jednostavnijih nacina pripreme ribe ali nista manje ukusan. drago mi je vidjeti maslinovo ulje na tvom stolu. sjecam se da si govorila da ga bas ne ljubis.:)
    sto se cisnjena ribe tice... nisam bas nesto luda za tim, pogovoto sto se lustura zalijepljenih po kuhinjskim elementima ne mogu rijesit danima ma koliko paznje posvetila cisnjenu kuhinje nakon rada s ribom.:lol: vise volim kupiti vec ociscenu ribu ali se ponekad zazelim i one sitnije ribe a ona dolazi neociscena.

    OdgovoriIzbriši
  7. A perfect spring dish! What gorgeous flavors!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  8. hvala cure :) šteta je što smo zapravo robovi navika. no, jednom dijelom možda ribu ne kupujemo tako često zbog toga što je skupa, pogotovo kad se radi o kvalitetnoj bijeloj ribi ili pak lososu (100kn/kg). da su cijene pristupačnije ja bih bila prva koja bi uvela riblji obrok barem 2 puta tjedno.

    @Snježana, sjećam se da ti jako voliš robu, na kraju krajeva, odrasla si na moru. kad vidim koje si sve načine pripreme nabrojila, odmah poželim isprobati sve to, ali budući da baš nemam iskustva uglavnom se zadžavam na jednostavnijim načinima pripreme poput ovog recepta. ribu ipak treba znati dobro pripremiti, a ja sam još daleko od toga :)što se pak tiče čišćenja i filetiranja ribe, tu sam totalni idiot i to prepuštam prodavaču u ribarnici. jednom sam sama čistila ribu nadobudno i isto tako imala punu kuhinju ljuski :D maslinovo ulje koristim za kuhanje ali recimo "sirovo" ili pak u salati mi ne odgovara njegov specifičan okus. masline su više sporne od ulja, njih ne volim nikako. doduše, u zadnje vrijeme sam ih počela isprobavati gdje god imam priliku i polako se navikavam na okus, pa možda i njih zavolim. tko zna :)

    OdgovoriIzbriši
  9. I ja sam jedna od onih koja obožava ribu i jede je u velikim količniama. Međutim to nije uvijek bilo tako, iako se u mojoj obitelj riba jako često jela, a petkom je bila obavezna, ja je dugo nisam mogla ni vidjet, a kamoli pojest. Već sam pisala da sam zapravo tek na faksu shvatila koliko je riba fina. :)
    I moj dragi je kontinentalac, a njegova mama ima isti stav kao i tvoja po pitanju morskih plodova i ribe. Bez obzira na to on voli ribu i više nego ja. :)
    E jasno je sad iz ove čitabe da mi je ovaj recept savršen. Meni je riba najdraža kad je ful jednostavno pripremljena i kad njen okus dođe do punog izražaja. Ovo je takva kombinacija i vjerujem da ste u ovome uživali.
    Savršeno složeno i prezentirano. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja sam u posljednjih desetak godina uvela svježu ribu u svoju porodicu barem dve puta sedmično. Kod moje mame se spremala uglavnom samo pastrmka i tek rijetko morska riba. Ja više volim morsku naročito oradu ili kakvog finog zubatca.
    Ova tvoja spremljena je jednostavno i vjerujem da je vrlo ukusna.
    Ne čudi me što se u kontinentalnoj Hrvatskoj jede malo ribe, mene čudi podatak da je u zemlji sa tako dugom obalom potrošnja ribe tek oko 10 kilograma po stanovniku. Ispada da ni oni što žive uz more jedu više mesa nego ribe. Vjerujem također, da je više stvar navike, nego paprenih cijena razlog što se i kod nas i kod vas riba slabo jede.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pazi sad ovo! Krenem ja sinoć u moja noćna doba :) pisati post o brancinu iz pećnice punjenom limunom i peršinom i češnjakom i bacim pogled na google reader i .....????? OK. nije brancin, neg' je orada, nije češnjak, neg' su trave, ali približno ista meta, isto odstojanje. Kaj sad? :))
    Srećom sam imala lignje na lageru, a siroti brancin je završio kao jedna sličica u kolažu.
    Znam da orada mora biti ne dobra nego odlična, jer znam. Znam da izgleda savršeno jer vidim! :)
    Fotke dočaravaju taj limun-začinsko bilje spoj, mirisno i nježno, iako je riba u pitanju! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovako identično i ja pripremam oradu, i obožavam je. Iako naš izbor najčešće spada na ribu koja ima manje kostiju, odnosno lakše ju je očistiti, jer dok ja očistim djeci i onom velikom djetetu od mog muža, na kraju je moram jesti hladnu.

    OdgovoriIzbriši
  13. Danas sami genijalni ruckovi (kod Tadeje, pa kod tebe...), zavidim vam!

    OdgovoriIzbriši
  14. e ovo je hrana za mene ! :) , jako volim ribu, možda malo tradicionalno ali orada i brancin su na prvom mjestu, spremljeni baš ovako, jednostavno a tako finoooo......, ništa više niti ne treba. Zatim slijede gavuni i girice, pa srdelice i tako redom :) . Kod mene je riba prisutna 2 puta tjedno barem a ponekad i češće , a ako je skroz svježa tada je samo ispečem bez ijednog dodatka i takva mi je isto fina.
    Kod nas doma su i mama i tata bili ljubitelji ribe , ali i mesa, tako da se na jelovniku sve izmjenjivalo, i danas je ostalo da kada dolazim doma na godišnji odmor doček je riba i blitva :)
    Ne bih imala ništa protiv niti ovakvog dočeka kakav si nam ti pripremila u ovom postu, orada predobro izgleda, odlična !, sigurno ste guštali !!

    OdgovoriIzbriši
  15. I u mojoj kuci su riba i morski plodovi bili jako rijetko zastupljeni na jelovniku.
    Sada je situacija drugacija. Muz obozava morske specijalitete( pa dijete je s mora, tako da je to razumljivo) tako da sam se uz njega i ja navikla na njih i sada su cesto na nasem stolu.
    Svidja mi se recept. jednostavan i fin.
    Slike su prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja obožavam ribu, ali ju rijetko jedem. Ova tvoja izgleda baš prekrasno i ukusno.
    Meni se jako sviđa tvoja dobošica, ja ju nikad nisam jela ni domaću ni slastičarsku, sviđaju mi se ovi kružići, dali se karamel stvrdne kao bombon? Imam pećnicu na dva kata pa mislim da bi pećenje biskvita išlo brzo, ali opet mislim da je to prevelik zalogaj za mene...
    Nisam dugo komentirala ali redovito te posjećujem, ne želim se ponavljati :)
    Lili.

    OdgovoriIzbriši
  17. drago mi je da vam se sviđa ovaj jednostavan recept. nadam se da ću uskoro moći ponuditi i nešto malo komliciranije što se tiče ribe i ribljih specijaliteta. imam još puno toga za naučiti :)

    @Lili, ako se odlučiš na pripremu dobošice oboružaj se samo strpljenjem. zapravo je recept jako jednostavan ali pečenja kora oduzima najviše vremena. i ja imam pećnicu na dva kata ali nisam se usudila odjednom peći biskvite da mi slučajno koji ne zagori dok vadim drugog ili tako nešto. stvarno se lako prepeku. što se karamela tiče, nije tvrd već je onako žvakast. ne znam kako da se drugačije izrazim :) uglavnom topi se u ustima i može se gristi i žvakati bez problema. hvala ti na posjeti i komplimentima i javi kako je ispala dobošica!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja nesto ne volim ribu. Skoro sam pravila isto oradu, al sa kumkvatom. Ali nesto mi se nije svideo recept. Privukla me slika u s&p i onda sam se razocarala kad sam probala :)

    OdgovoriIzbriši