18. studenoga 2011.

Rolada od bundeve i naranče / Pumpkin Roll With Orange Mascarpone Filling


Please scroll down for English.


Opet bundeva?! O da. I to, po mom skromnom mišljenju, najbolji recept u ovoj seriji postova o toj velikoj, neuglednoj i kvrgavoj povrtnici. Sudeći prema brojnim komentarima ispod fotografije ove rolade na mojoj Facebook stranici, mnogi su željno i nestrpljivo iščekivali ovaj recept. Stoga ću, barem na kratko, ostaviti po strani recepte s kruškama i kestenjem koje sam obećala, i podijeliti sa vama još jedan kolač za koji  možete iskoristiti eventualne ostatke pirea od bundeve. Ako vam je ponestalo i bundeva i pirea, ova rolada vam može poslužiti kao izgovor da kupite "još samo jednu bundevu" i na taj način opravdate svoju opsesiju tikvama članovima uže obitelji (i sebi samima). 



Usput rečeno, jeste li znali da bundeva potječe iz Meksika gdje se uzgajala prije više od 7000 godina? U Europu je stigla iz Sjeverne Amerike i dugo se uzgajala samo za ukras. Stari su Egipćani, Grci i Rimljani izdubljene bundeve sušili na suncu, a potom ih koristili kao zdjele. Praktično, zar ne?


Bundeva je jedno od najraznovrsnijih povrća, a uz to je izuzetno zdrava. Onima koji nisu poklonici tikvi niti njihovih derivata, uz bundevu servirajte i brojke. One nikad ne lažu. Brojke kažu da 100g mesa bundeve sadržava samo 30-45 kalorija (ovisno o vrsti) zbog čega je vrlo poželjna u zdravoj i dobro balansiranoj prehrani. Osim što je niskokalorična, lako je probavljiva i bogata nutritivnim sastojcima te sadrži visok sadržaj balastnih tvari zbog čega daje dugotrajan osjećaj sitosti. Meso bundeve sadrži čak 90% vode i samo 0,1% masti.



Bundeva je izuzetno bogata beta-karotenom, narančastim pigmentom koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans, a potreban je za očuvanje našeg imunološkog sustava. Obiluje kalcijem, klorom, fosforom, kalijem, magnezijem, manganom, folatima i vitaminom C, a najviše željeza ima u košticama. 

Sigurno niste znali da bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode (prirodni diuretik). Potiče probavu i odstranjuje otrove iz crijeva, smanjuje razinu masnoće u krvi djelovanjem enzima koji otapaju masnoće, veže uz sebe kolesterol te pomaže razgradnju masnog tkiva, zbog čega pomaže kod mršavljenja.


Ako ni nakon ovakvog izlaganja niste uspjeli uvjeriti ukućane da probaju tu sjajnu jesensku namirnicu, predlažem da napravite ovu roladu od bundeve. Za svaki slučaj prešutite da je jedan od sastojaka upravo omražena bundeva jer ionako nema šanse da ju prepoznaju, a vi ćete nakon polizanih tanjurića moći likovati. Jesam li spomenula da sam ovaj kolač pekla dva dana za redom? Jeli su je svi, od susjeda, preko članova uže i šire obitelji, pa čak i profesionalni kuhar u jednom fancy restoranu i svi su bili oduševljeni. Biskvit je aromatičan, mekan i nježan. Doslovno se topi u ustima, a okusom lagano podsjeća na fine medenjake. Svi od reda su bili uvjereni da je glavni sastojak med. Ha! A krema... Krema je posebna priča. Svilenkasta, lagana, nježna... Od onih koji su je probali, dvije osobe ne vole bundevu, no to ih nije spriječilo da uzmu još jedan komad. Trebam li išta više reći?




Rolada od bundeve i naranče
za 4-6 osoba


Biskvit od bundeve

Sastojci:
3 jaja
160g šećera
1 vanilin šećer
160g pirea od bundeve
1 žličica narančine korice
100g brašna
1/4 žličica soli
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
prstohvat muškatnog orašćića

Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim za pečenje veličine 36x28cm namastite i obložite papirom za pečenje.

Na radnu površinu rasprostrite kuhinjsku krpu na koju ćete prevrnuti pečeni biskvit. U manjoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu i začine.

Ručnim mikserom tucite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok se smjesa ne zapjeni i ne posvijetli. Dodajte pire od bundeve i narančinu koricu te miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Na kraju umiješajte smjesu brašna. Miješajte kratko, tek toliko da smjesa bude jednolična.

Biskvitnu smjesu izlijte u pripremljeni lim i pecite 10-13 minuta. Vrući biskvit odmah prevrnite na pripremljenu krpu i odstranite papir za pečenje te ga pmoću krpe zarolajte i ostavite da se potpuno ohladi.


Krema od mascarponea i naranče

Sastojci:
300g mascarpone sira
1 vanilin šećer
2 žlice šećera u prahu
1/4 žličice cimeta
1 žličica narančine korice
2 žlice narančinog soka ili likera od naranče
150 ml slatkog vrhnja
Postupak:
Mascarpone stavite u veću posudu. Dodajte mu sve sastojke osim slatkog vrhnja i kratko izradite mikserom. Na kraju dodajte slatko vrhnje i tucite na najvećoj brzini dok se smjesa ne stisne i ne postane kremasta. Kremu držite u hladnjaku dok čekate da se biskvit ohladi.

Sastavljanje:
Ohlađeni biskvit pažljivo odrolajte i premažite sa 3/4 kreme, ostavljajući 1cm praznog prostora uz rubove biskvita. Biskvit ponovno zarolajte pa dobivenu roladu premijestite na pladanj za posluživanje tako da spoj bude na dnu. Ostatkom kreme premažite roladu izvana i stavite u hladnjak na 3 sata.

Prije posluživanja roladu po želji pospite s malo mljevenog cimeta. Ja sam je još ukrasila poljupcima od čokolade i cimeta koje sam napravila prethodni dan. Jako su se dobro slagali s kombinacijom kreme i začina.

Pumpkin Roll With Orange Mascarpone Filling
serves 4-6


Pumpkin Sponge Cake

Ingredients:
3 eggs
160g sugar
10g vanilla sugar
160g pumpkin puree
1 teaspoon orange zest
100g flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 baking soda
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon ground ginger
pinch of nutmeg

Directions:
Preheat the oven to 180°C. Grease a 36x28cm jelly roll pan and line it with parchment paper. Prepare a cotton kitchen towel slightly larger than your pan, unfold it and place on you work surface or table.

Combine flour, baking powder, baking soda, salt and spices in a small bowl. Beat eggs, sugar and vanilla sugar in large mixer bowl until thick and frothy. Beat in pumpkin puree and orange zest. Stir in the flour mixture and spread the batter evenly into prepared pan.

Bake for 10 to 13 minutes and immediately turn the cake onto the prepared towel. Carefully peel off parchment paper and roll up cake and towel together, starting with narrow end. Cool on wire rack.

Orange Mascarpone Cream Filling

Ingredients:
300g Mascarpone cheese
10g vanilla sugar
2 tablespoons powdered sugar
1/4 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon orange zest
2 tablespoons orange juice or Grand Marnier
150 ml heavy whipping cream

Directions:
In a large mixing bowl combine Mascarpone cheese and all other ingredients except whipping cream. Beat briefly until combined. Add whipping cream and beat on high speed until soft peaks form. Refrigerate until needed.

Assembly:
Carefully unroll cake. Spread 3/4 of the filling over the cake, leaving a 1cm clean edge on all sides of the cake. Carefully roll the cake and transfer on a serving platter with the seam side down. Spread the rest of the filling over the roll and refrigerate for 3 hours.

Sprinkle with some ground cinnamon to serve. I also decorated it with come cinnamon chocolate kisses I made earlier. The flavor of dark chocolate went really well with the light cream and spiced cake.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 16:

  1. Joj Monika, pa jel sam morala sada vidjeti ove slike? Ha, a ja gladna??? Znam da je bundeva zdrava i niskokalorična. Uvela sam je potajice u našu kuhinju i nitko se nije bunio. Za sada samo u slanim kombinacijama. Već vidim da mi ne gine i slatka ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nad ovom roladom sam već slinila na facebooku, pa sad ponovo ovdje. Kao uostalom, nad svim tvojim fotkama. Prekrasan recept. Od svih kolača s bundevom koje sam radila, oni koji nisu znali sastojke nikad nisu pogodili da se u njima krije baš bundeva.
    Baš sam te htjela pitati za ove čoko poljupce, zapeli su mi za oko, divni su i sad bi ih ja radila rado :) To je kao ganache, istisnut slastičarskim špricom? Ajde ti nama ispiši receptić za njih, ha? :) Ja bi to rado isprobala, sviđaju mi se jako jako. Sam možda malo veće pa poslužiti kao samostalne slatkiše

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lepu kombinaciju si napravila za ovaj slatki rolat.Jos i dekoracija..najsladja;)

    OdgovoriIzbriši
  4. A splendid roll and amazing clicks! Everything you create is just so fabulous.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  5. Fenomenalne fotke!!! Znas da sam luda za bundevom, a roladu sam radila nesto drugacije i sa krem sirom i svi smo bili odusevljeni. Mislim da bi mi kombinaicja sa mascarponeom bila jos bolja. Predivna je!

    OdgovoriIzbriši
  6. Svaki dan negdje vidim još jedan predivan recept s bundevom! I nikako d se usudim isprobati! J bi trebala biti jedna od onih kojoj će se prešutiti da je glavni sastojak ovog kolača bundeva :) Svejedno, izgleda fantastično a s obzirom na sastojke iz kreme mogu samo reći da je fantastična :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Genijalno izgleda. Bilježim za isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  8. @jubistacha, hehe. Pa kaj ti ne znaš da uvijek moraš imati uz sebe nekakve grickalice kad gledaš što ima novo na blogovima? Mislim, od te aktivnosti čovjek ogladni i nakon obilnog obroka. :D
    @Tamara, ove poljupce i jesam radila kao poseban desert, nevezano za roladu. Radila sam dvije varijante, s karamelom i cimetom. Ove s cimetom sam istiskivala slastičarskom vrećicom i baš su mi bili lijepi, pa sam ih zato nekoliko odlučila upotrijebiti za dekoraciju rolade. Recept ću objaviti, ali ne baš jako skoro. Sad bih prvo objavila recepte sa sezonskim namirnicama, dok ih još ima za kupiti i nabaviti. Ali nije nikakva mudrost. Napraviš uobičajenu smjesu za trufflese, dakle ganache. Oplemeniš čime god ti padne na pamet i ostaviš 20ak min na sobnoj temperaturi da se malo zgusne. Stavljaš u slastičarsku vrećicu i istiskuješ poljupce. Voila! :)
    @Rosa, thank you so much. You're very kind.
    @Jasenka, ja sam uvjerena da bi se tebi jako svidjela :)
    @Just cake girl, jednom prilikom probaj otpustiti kočnice i sigurno nećeš požaliti ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bila sam uvjerena da si već jednom objavila ovakvu roladu, jer su mi fotke bile poznate. I onda sam čitanjem posta skužila da sam ih vidjela na tvojoj fb stranici. Recept zvuči mljac, a fotke su genijalne.

    OdgovoriIzbriši
  10. Slike su presavršene, rolada izgleda nestvarno dobro! Odličan i originalan recept! Svaka čast!
    Ugodan vikend draga:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Pravo umetničko delo, prosto da ti bude žao da jedeš ;). ma ljubitelji bundeve ili ne mislim da bi ovo svako hteo probati, fenomenalno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  12. Monika, mene si skroz ubedila da probam ovaj rolat! :) Em sto sjajno izgleda, em sto je bundeva stvarno cudo od vocke/povrcke... :) Divno, divno.. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš mi je krasna simbioza, bundeva, naranđa i mascarpone. Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  14. O pa ovo mora biti nešto predobrom a izgleda i više od toga, jednostavno divno !
    Hvala ti i za sva svojstva bundeve koja si napisala, moram priznati da je mene malo zbunilo ovo o njezinoj niskokaloričnosti jer sam uvijek nalazila preporuke da se bundeva izbjegava ukoliko se želi paziti na kilograme.
    Kako god, ne bih se odrekla komada ove divne rolade, i još koječega sa bundevom :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Probala sam i fantastičan je rolat, mirisan, sočan. Jučer pravila za druženje s prijateljicama, sve su se oduševile. Trenutno jedan od mojih favorita među kolačima.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ivona, to mi je jako drago čuti! Veliki pozdrav tebi i prijateljicama :)

    OdgovoriIzbriši