29. siječnja 2012.

Integralni kruh s bananama / Whole Wheat Banana Bread

 Please scroll down for English.


Moja postblagdanska detoksikacija još uvijek traje. Jedina razlika je u tome što se ona više ne skriva pod krinkom detoksikacije, već je hrabro nazivam njenim pravim imenom - dijeta. Nakupljeni kilogrami su poput hijena zarili svoje zube u moje bokove (i one druge dijelove tijela koje nije pristojno spominjati) i s podsmijehom budno prate moje očajničke pokušaje da ih se riješim. 


Odlučila sam promijeniti taktiku. Borba protiv podmuklog neprijatelja zahtjeva hrabrost, strategiju, učinkovito oružje i želju za osvetom. Ne nužno tim redom. Umjesto redukcijske dijete koja vodi do sigurne propasti duha i tijela te nakon neuspješnog pokušaja da iz prehrane izbacim ugljikohidrate, opet sam se vratila zdravoj prehrani i uravnoteženim obrocima koji me duže čine sitom, a ne izazivaju grižnju savjesti. 


Ali, to nije sve, kao što bi rekli oni mutni likovi na neuvjerljivim reklamama. Nakon dugo vremena ponovo sam počela vježbati. Čujete li fanfare u daljini? Ja ih sad već čujem malo jasnije. Prvih nekoliko dana svaki je udisaj bio prebolan da bih uopće mogla doživjeti slušne i vizualne podražaje iz okoline. Ne tako davno svaki drugi dan sam istrčala 6 kilometara, a one dane između vježbala pilates. Osjećala sam se sjajno, a onda sam jednostavno prestala. Jedan od glupljih poteza, znam. Zato sam danas još odlučnija vratiti se u formu.


Iz svega ovoga jasno je da sam  nabacila punu ratnu spremu, a kako je u ljubavi i ratu sve dopušteno, dopustila sam si uživanje u kolačima za doručak. Doručak nam, kažu oni koji se razumiju, treba pružiti energiju za početak novog radnog dana pa je poželjno da obiluje složenim ugljikohidratima. Cijelozrnate žitarice su najbolji izbor, a najučinkovitije su u kombinaciji s voćem koje osigurava vitamine i prehrambena vlakna te šalicom mlijeka ili jogurta koji nam služe kao izvor proteina. Dakle, ako sam dobro shvatila, nutricionisti kažu da integralni kruh s bananama i šalica mlijeka čine idealan doručak. Ja se ne bunim. Štoviše, smatram ih izuzetno mudrima i pridržavam se njihovih savjeta.


Integralni kruh s bananama ne sadrži nikakve masnoće, ako ne računamo orahe kao izvor nezasićehih masnih kiselina koje su izuzetno dobre za nas. Zaslađen je minimalnom količinom smeđeg šećera, a uz to sadrži i zobene pahuljice koje su poznate po svojim hranjivim i dijetetskim svojstvima. Ovaj kruh ima sasvim drugačiju teksturu nego što biste to očekivali. Iako je dosta zbijen i kompaktan, nije ni malo suh. Baš naprotiv, zgnječene banane mu daju mekoću i čine ga sočnim što predstavlja sjajan kontrast komadićima hrskavih oraha koji se u njemu kriju. Savršen je uz šalicu mlijeka za doručak, a možete ga bez grižnje savjesti pojesti i za desert. Ovaj kruh je jednostavno dobar za vas, bez obzira na to u koje ga doba dana konzumirali.



Integralni kruh s bananama
(recept prilagođen sa stranice Joy the Baker)

Sastojci:
90g integralnog pšeničnog brašna
70g pšeničnog bijelog brašna
90g zobenih pahuljica
1 žlica mljevenih sjemenki lana
1/2 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
100g smeđeg šećera
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog orašćića
3 velike zrele banane (crne)
2 žlice nemasnog tekućeg jogurta
1 jaje
2 bjeljanjka
50g grubo sjeckanih oraha

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za kruh premažite s malo ulja i pospite brašnom.

U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke osim oraha. Bjeljanjke istuce u čvrst snijeg. U manjoj zdjeli zgnječite banane vilicom, dodajte jogurt i razmućeno jaje pa dobro pomiješajte. Smjesu izlijte u posudu sa suhim sastojcima i miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete homogenu gustu smjesu. Dodajte 2/3 sjeckanih oraha, a potom nježno umiješajte snijeg od bjeljanjaka. 

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pospite s ostatkom oraha. Pecite 45-50 minuta (napravite test čačkalicom). Pečeni kruh nakon 10 minuta izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki. Poslužite ga mlakog uz šalicu mlijeka ili s malo maslaca.

Whole Wheat Banana Bread
(adapted from Joy the Baker
makes 1 loaf

Ingredients:
90g whole wheat flour
70g white flour
90g old fashioned oats
1 tablespoon ground flax seeds
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
100g brown sugar
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg 
3 large ripe bananas
2 tablespoons low fat yogurt (or buttermilk)
1 egg, beaten
2 egg whites
50g walnuts, roughly chopped

Directions:
Preheat the oven to 180°C. Grease and flour a loaf pan.

In a large bowl combine all dry ingredients except walnuts. Beat the egg whites until medium peaks form. Set aside. In a separate bowl mash bananas with a fork. Add yogurt and egg and mix thoroughly. Add the wet ingredients to the dry and mix well with a wooden spoon. Stir in 2/3 of walnuts and finally fold in the egg whites.

Pour the batter into prepared pan and sprinkle the remaining walnuts on top. Bake for 45-50 minutes or until wooden skewer comes out clean. Remove from oven and allow it to cool in a pan for 10 minutes. Flip the bread out and cool on a wire rack. It's best served warm with a glass of milk or a dab of butter and makes a killer breakfast.

Related Stories Widget by LinkWithin

24 komentara:

  1. Es un pan totalmente saludable me encanta el trigo entero,su pan es hermoso,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidjela sam već mnogo reepta za banana bread, i ovaj mi izgleda posebno dobro ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. It looks wonderful and must taste marvelous with some peanut butter or chcolate spread.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  4. Iako volim banane, ne volim ih u kolačima. Ovak kruh mi izgleda kao pravo bogatstvo ukusa i možda banane ne dominiraju toliko.
    Želim ti da što prije dobiješ objavljenu bitku.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako volim ovakve kruhove, nisam neki ljubitelj banana, no očito imaju ovdje svoju fukciju. Fotke prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako prvo: želim ti da se što prije vratiš u formu i ostalo ;)
    Kao drugo: mi smo obožavatelji banana bread-a odavno. Nisam ga još isprobala u integralnoj varijanti, doći će i to na red.
    Ja se odavno spremam na vježbanje, i jedva čekam da počnem. Samo trebam još napraviti raspored. Problem je u slobodnom vremenu ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Fenomenalne fotke i kruh! već danas ga radim! :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Samo napred sa vežbanjem i skidanjem kila... Ovaj hleb mi zaista zvuči savršeno i prebogato raznim finim ukusima... Super!

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgleda sjajno a vjerujem da je okus jos bolji.Sretno sa dijetom i vjezbanjem,ja jos nisam smogla hrabrosti za isto.

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam još isprobala banana kruh- a čula sam sve najbolje o njemu. A što se tiče viška kilograma i vježbanja - za sve imam vremena i sve mogu- samo dijetu i vježbanje uvijek odgađam - za sutra! :)))

    OdgovoriIzbriši
  11. A baš mi se sviđa, prvenstveno zbog komadića oraha, sjemenki lana, integralnog brašna,... ma, svega od čega je napravljen.
    Sretno s vježbanjem, nema ništa ljepše!

    OdgovoriIzbriši
  12. Monči, drš se! :) Ovo je zaista jedan sjajan obrok! Nisam nikada radila banana bread a stalno nailazim po internetu na to. Baš bih ga mogla isprobati

    OdgovoriIzbriši
  13. Beležim ga, imam sve od navedenih namirnica još mi fale babane. Inače, ja ne moram skidati kilažu, ali imam nešto povišen holesterol u krvi, pa će mi ovo dobro doći. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja bih ga rado kušala uz žličicu fine domaće marmelade! Držim fige da uspiješ u svom naumu! I ja bih voljela vježbati, ali uvijek nađem neki izgovor... :/

    OdgovoriIzbriši
  15. Veliki sam obožavatelj banana breada i pravila sam ga u svim mogućim kombinacijama, sa svim dodacima i moram da priznam da je integralni jedan od najboljih. Divne su ti fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  16. Monika, imate najbolji blog na ovim prostorima a mozda i sire. Recepti i fotografije, savrseni!

    OdgovoriIzbriši
  17. Monika, super! Puno volim takve vrste kruha :).

    OdgovoriIzbriši
  18. Monika kruh mi izgleda savršeno,dodajem ga na svoj popis za obavezno probati,pored kruha iskreno oduševili su me ovi vintage predmeti na slikama,savršeno izgledaju uklopljeni uz kruh..najljepši pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  19. Kruh izgleda baš zdravo i fino. Bravo za vračanje u formu.

    OdgovoriIzbriši
  20. savršen, zdravi kruh, prekrasan kalup i pribor i odlične fotke, kao uvijek!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Slažem se sa ovom novom taktikom vraćanja u formu i rješavanja viškova tamo gdje ti smetaju. I da nije zbog viškova, vježbe i kretanje su uvijek dobro došli. I ja sam uzela neku pauzu tijekom 12.mjeseca i sada u 1., teško je ponovno početi, ali nakon što sam prošli tjedan opet krenula dalje ide lakše , a nadam se da će se pomalo i forma vratiti. Onda si možemo i priuštiti ovako fine kruhiće i slastice. Jako mi se sviđa ovaj recept iako nikako da krenem stavljati banane u peciva i kolače. Odlično i jako lijepo izgleda i svakako ću isprobati !

    OdgovoriIzbriši
  22. Potpuno podržavam tvoju taktiku vraćanja u formu :) Monika, kruh izgleda divno, a što je još važnije, jako je zdrav i ukusan. Volim kruh s bananama!

    OdgovoriIzbriši
  23. šaljem podršku da ustraješ s dijetom dok se ne vratiš u staru formu.
    ovaj kruh nisam ni pravila ni jela, a svako malo naletim na neki receptić.
    ovaj tvoj jako dobro izgleda, vjerujem da je fin.
    i kalup ti je krasan.

    OdgovoriIzbriši
  24. Sve sto si rekla tocno je i kao da si opisala situaciju za moju obitelj..nas 4-o svako ima svoju ishranu,sva sam bila zbunjena jer mi je sve zbrkano bilo na pocetku dok ih nisam odvojila,kcerku i muza,a sinu moram spremati i sve jede sto ja ne smijem ..izdrzavam ali tesko..kruh imam nesto sl. ovom i jako je ukusan,sigurno cu probati i tvoju verziju !!!!
    Samo naprijed ti si uspjesna zena ,dijeta je samo djelic onoga sto si vec postigla !!!!!

    OdgovoriIzbriši