24. siječnja 2012.

Špageti sa sušenim rajčicama i maslinama / Spaghetti With Olives And Sun Dried Tomatoes

 Please scroll down for English.


Kuhanje je moja čokolada. Možda ova rečenica zvuči blesavo ali savršeno točno opisuje moje osjećaje. Istinski i iskreno uživam u kuhanju u najširem smislu te riječi.  Ako se oni koji ne mogu živjeti bez čokolade nazivaju čokoholičarima, onda sam ja zasigurno kuhoholičar (molim da se ta riječ uvede u Rječnik hrvatskoga jezika, ukoliko već tamo nije navedena). Kuhoholičar, gurman, zaljubljenik ili kako ga već odlučili službeno (i neslužbeno) nazvati, ta sam. Tu nema rasprave.


Volim cijeli proces kuhanja i iskreno uživam u svakoj njegovoj fazi, od planiranja i kupovanja namirnica, preko smišljanja maštovitih obroka i slobode koju mi kuhanje pruža, pa sve do onih manualnih poslova poput guljenja, sjeckanja i miješanja koji na kraju završavaju ultimativnim užitkom - zalogajem. Kuhanje  na mene djeluje terapeutski. Jedna je to od rijetkih aktivnosti kojima se jednostavno mogu u potpunosti prepustiti, opustiti i biti slobodna. 

Općenito volim sve one poslove koji daju opipljiv rezultat, nešto što se može dotaknuti, pomirisati, nešto što se može izložiti, pokloniti, u čemu se može uživati. Ljepota kuhanja je upravo u tome, a novi rezultati i napredak vidljivi su svaki dan, sa svakim novim jelom kojeg pripremimo, bez obzira na to jesmo li ga spremali prvi ili stoti put. Kuhanje je iskreno jer hrana koju pripremamo mnogo toga otkriva i o nama samima.



Ali... Kao što svaki lonac ima svoj poklopac, tako i svako pravilo ima svoju iznimku. Ima dana kada bih radije promijenila sve četiri gume na autu nego nešto skuhala. Ima i onih drugih dana, dana kada svaki posao, koliko god on beznačajan bio, iziskuje više energije nego što  sam u danom trenutku spremna potrošiti, a da pri tome ne ugrozim održavanje vitalnih funkcija. Vjerujem da se svatko od vas barem djelomično može s time poistovjetiti. Kako i tih dana treba nešto pojesti, često tražimo jednostavna i brza rješenja. Poželjno je da to bude ipak nešto hranjivije od sendviča, toplo i ukusno ali ništa suviše komplicirano ni zahtjevno. U tim situacijama ja se uzdam u tjesteninu. Uvijek pali.

Ljepota tjestenine jest u tome što ona zapravo tako malo traži. Dovoljno joj je dodati malo maslinovog ulja, češnjaka i limunove korice te obilato posuti parmezanom, a ona će vam uzvrat pružiti užitak ravan izvantjelesnom iskustvu. Bit ćete sretni, zadovoljni i ponosni kao da ste upravo ispekli prve uspješne macaronse u životu, a još ćete uz to biti siti i neusporedivo manje umorni. 


Špageti sa sušenim rajčicama i maslinama jedno su od tih brzih, ukusnih i zahvalnih jela koje je dobro imati u rukavu nađete li se u kriznim situacijama. Ovo je jelo praktično zbog toga što vam za njega ne trebaju svježe namirnice, poput povrća ili mesa. Korištenjem konzerviranih namirnica poput maslina izbjegnut ćete svraćanje u trgovinu ili tržnicu na putu s posla kako biste nabavili svježe namirnice. Osim toga, takav način kuhanja drastično smanjuje vrijeme same pripreme jela. 

Pri kuhanju tjestenine ja se uglavnom držim ustaljenog normativa koji kaže da je za jednu osobu dovoljno 100g sušene tjestenine za glavno jelo. To je ipak individualno pa predlažem da količine prilagodite po potrebi. Budući da masline i sušene rajčice obiluju specifičnim i jakim okusima, ne bih preporučila da ovu tjesteninu poslužujete sa parmezanom ili sirevima snažnijeg okusa. Ovim špagetima treba nešto neutralno i kremasto poput svježeg kozjeg sira, ali vjerujem da bi se bilo koji okusom nježniji sir ovdje dobro snašao.




Špageti sa sušenim rajčicama i maslinama
za 2 osobe

Sastojci:
200g špageta
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 crvena chili papričica, sitno nasjeckana
5 sušenih rajčica iz ulja, ocijeđenih  i sitno nasjeckanih
100ml bijelog vina
3 žlice crnih maslina
6 listića svježeg bosiljka
3 grančice svježeg timijana
2 žlice tostiranih oraha, grubo nasjeckanih
80-100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
sol i svježe mljeveni papar
60g svježeg kozjeg sira

Postupak:
Špagete skuhajte prema uputstvima da budu al dente. Odvojite oko 100ml vode pa ocijedite tjesteninu i držite ju na toplome.
U međuvremenu na malo maslinovog ulja kratko pržite češnjak, chili papričicu i sušene rajčice. Dodajte odkoštene masline (po želji ih možete prepoloviti), posolite i popaprite te zalijte vinom. Kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok alkohol ne ispari, potom zalijte vodom u kojoj se kuhala tjestenina. Kuhajte dok se umak lagano ne reducira. Dodajte svježe začinsko bilje i orahe. U umak umiješajte špagete i kuhajte još minutu, da se tjestenina zagrijte. Poslužite sa izmrvljenim kozjim sirom.

Spaghetti with Olives and Sun Dried Tomatoes
serves 2

Ingredients:
200g dried spaghetti
2 garlic cloves, minced
1 red chili pepper, finely chopped
5 sun dried tomatoes in oil, chopped
100ml white wine
3 tablespoons black olives, pitted
6 basil leaves
3 thyme springs
2 tablespoons toasted walnuts, roughly chopped
50-100ml pasta water
salt and pepper
60g Chèvre (fresh goat cheese)

Directions: 
Cook pasta in a saucepan of boiling salted water following packet directions until al dente. Reserve about 100ml of cooking water. Drain spaghetti and keep them warm.
In the meantime, Heat a tablespoon of olive oil in a non-stick pan. Add garlic, chili and sun dried tomatoes. Cook for  a couple of minutes, then add olives (you can half them if you wish), season with salt and pepper and add white wine. Cook on medium heat until alcohol evaporates. Add pasta water and cook for a few more minutes until the sauce reduces a bit. Add fresh herbs, walnuts and drained spaghetti. Cook for another minute, just to warm up the pasta. Serve immediately sprinkled with crumbled Chèvre.

Related Stories Widget by LinkWithin

21 komentar:

  1. A wonderful pasta dish! I love those flavors and ingredients.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Eh, onda sam i ja kuhoholičar kako ti kažeš. ;) Predivna brzinska tjestenina, a po sastojcima je stvarno raskošna. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako jednostavan i fin recept, a jako volim tjesteninu. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. jednom sam izjavila kako je kuhanje moja svakodnevna joga. :)) ova tjestenina mi zvuči savršeno, i ja sam ovih dana nešto u tjestenini, a općenito pribjegavam spremanju ovakvih jela kad ogladnim i kad treba spremiti nešto na brzinu.. kad se radi o linguinama, ne mogu im odoljeti! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno, predivno i uvek hipnotisuce lepo :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja bih tu tjesteninu mogla jesti samu, tako mi se ponekad čini, koliko ju volim :D
    Stvarno ti je izvrsno ovo, a i za sušenim rajčicama sam luda :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Slažem se s prvim dijelom, da i mene kuhanje "oslobađa", volim tražiti recepte, obilaziti tržnice, kupovati kojekakve kuhinjske potrepštine i kuhati. No, ipak, najveća čarojina događa se kuhanjem novih recepata, nekog novog povrća, neke nove kombinacije. A kad si u većoj familiji gdje se traži svakodnevni klasičan obrok, bude malo zamorno.

    Špageti su ti prekrasni, u svojoj jednostavnosti vrlo privlačno jelo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasne fotke!!! A i sto i stolice m ise svidjaju (jesu li to one iz Butlers-a?)!

    OdgovoriIzbriši
  9. Svaka čast na fotografijama i receptima!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja sam odrasla na tjestenini i nikada je neću prestati voljeti. Špageti ili bilo koja druga vrsta paste namirnica je koja trpi svašta, a pruža, kao šta kažeš, izvantjelesno iskustvo :) Volim špagete na bilo koji način! Volim i ove, s malo maslinovog ulja, maslina, nježni sir i sušene rajčice. Pa sad recite vi meni tko bi tome odolio?!
    Monika, fotke su savršene! Ove di se vidi pozadina, sa stolicama iz tvoje kuhinje imaju neki svoj čar. Volim sve tvoje fotografije, ali ova serija fotografija me posebno obara s nogu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja sam kuhoholičarka. Posebno me relaksiraju siti kako ih ja zovem prpljavi kolačići. To mi je poseban užitak, zato su mi je i doba Božića najdraže.
    Špagete super izgledaju. Tako izgleda moj brzinska ručak kada je moj mesojed na putu.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo kao da sam ja pisala. Volim kuhati, ali ima dana kada mi se jednostavno ne da. I onda obično bude na meniju pasta. Trenutno je pasta carbonara hit ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Evo još jedne kuhoholičarke. Isto kao ti, koliko god ponekad uložim truda i vremena za spremanje obroka, isto tako imam dane kada mi se baš ne kuha. Tada je suha tjestenina stvarno idealno rješenje. Radim svoju tjesteninu koju konzumiramo svježu i suhu pa to opet ispadne obrok za koji sam se potrudila u cjelosti. Kombinacija namirnica u tvojoj tjestenini je primamljiva.

    OdgovoriIzbriši
  14. Špagete su izvrsne tako jednostavan i preukusan obrok,a i potpuno se i ja nalazim u riječi kuhoholičar,odlična nova riječ koju si dodajem na svoj kuhinjski memo...lijep ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  15. obožavam paštu, nedavno sam spremala penne sa sušenim pomidorima i oduševljena sam!!
    tvoje fotografije su prekrasne!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Pašta je zakon! U današnje vrijeme odličan način da se svi nahrane, zadovolje, uz racionalne troškove! Kad se doda boca dobrog crnog vina, ribani parmezan bolje kvalitete, brdo trovrsne salate zgodno servirane, svijeće, rustični stoljnjak...i gosti će provesti ugodnu večer uz isti menu!

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlican post! Slazem se sa tvojim uvodom od reci do reci... I stvarno ima tih dana kad mi je svaka serpa teska. :(
    Dopada mi se recept. Moj dragi nesto ne voli testeninu, a ja sam u fazi potrage za receptima sa kojima ce ju zavoleti... :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Prva ti rečenica govori sve i uživaj u tome .Kod mene je slučaj obrnuti jer ja to tek sad mogu reći i žao mi je da kuhinju nisam prije otkrila.A sušene pomidore obožavam ja još dodam slane inćune.

    OdgovoriIzbriši
  19. I mene se prva rečenica jako dojmila! Baš pogađa u srž! :))) Ja bih još dodala da je kuhanje i moja relaksacija i moj ispušni ventil u momentima kad je bolje ne "pačati" u mene! :)))) No, kao i svi- imam i ja dana kad se odmaram od kuharske relaksacije- tad je tjestenina vrlo dobro došao obrok! :)))

    OdgovoriIzbriši
  20. kod mene ima tjedana kad je tjestenina par dana za redom na jelovniku, kad je najbrže :D

    OdgovoriIzbriši
  21. dobar dan, moje je ime tanja i ja sam kuhoholičarka :)

    odličan post, veliki dio bih mogla potpisati. i slažem se, tjestenina uvijek pali :)

    OdgovoriIzbriši