
Moram priznati da se meso ne nalazi tako često na našem meniju. Ne zato što ga ne volimo. Baš naprotiv, nikada neću odbiti fino pripremljeno meso, bilo da se radi o piletini, teletini, pa čak i svinjetini. Zapravo, ni sama nisam sigurna zašto je meso pomalo zanemareno u našoj prehrani. Vjerojatno zato što ja hladnjak uvijek prenatrpam raznim povrćem kojeg u kratkom roku treba potrošiti, pa ponekad zaboravim da bi uz njega fino sjeli neki dobri odresci. Još je jedan razlog činjenica da ja u principu gotovo nikad unaprijed ne planiram što ću kuhati. Kuham impulzivno, koliko god da to čudno zvučalo. Ponekad to uopće nije praktično jer u zadnji čas shvatim da mi nedostaji neki sastojak, ali to je već druga priča. Ponekad kada i isplaniram ručak unaprijed, taj dan ustanovim da mi se zapravo to uopće i ne jede. Budući da meso treba izvaditi iz zamrzivača dan ranije tu nastaje problem.

Jučer sam bila u nabavi i slučajno sam spazila piletinu. Automatski sam ju utrpala u košaricu iako nisam baš bila sasvim sigurna što ću točno s njome. Na putu kući sam se sjetila da imam ostatke mascarponea u hladnjaku i ideja za ručak bila je rođena. Iskombinirala sam još nekoliko sastojaka i dobila ove ukusne pileće smotuljke u kremastom umaku.

Sastojci...
Pileći smotuljci:
4 veća pileća odreska
40 g tikvica
40 g vratine (ili šunke)
2 žlice mascarponea
2 listića svježe kadulje
sol i papar
Odreske stanjite batom za meso te ih posolite i popaprite. Tikvice i vratinu narežite na tanke prutiće. Mascarpone posolite i popaprite, dodajte mu sitno sjeckanu kadulju i izmiješajte. Svaki odrezak premažite sa mascarponeom, zatim na njega složite po nekoliko prutića tikvica i vratine. Odreske pažljivo zarolajte i pričvrstite ih čačkalicom. Na malo maslaca popržite smotuljke sa svih strana dok ne porumene, a zatim ih izvadite na topli tanjur.

Umak od tikvica i mascarponea:
1 velika tikvica
5 žlica mascarponea
100 ml vrhnja za kuhanje
100 ml bijelog vina
3 listića svježe kadulje
muškatni orašćić
sol i papar
Tikvicu narežite na tanke kolutiće i popržite ju na istoj masnoći na kojoj se pekla piletina. Mascarpone i vrhnje za kuhanje izmiješajte sa pjenjačom tako da razbijete sve grudice pa ga dodajte tikvicama. Posolite i popaprite, zalijte vinom, dodajte cijele listiće kadulje i malo muškata te kuhajte dok alkohol ne ispari. Zatim u umak vratite piletinu i sve zajedno kuhajte još 5-10 minuta.

Ovo brzo i kremasto jelo poslužite uz rižu ili tjesteninu i čašu bijelog vina.

jeee, napokon nešto mesnato, a ja sam mislila da ti živiš samo od slatkog i povrtnog (iako ni tu nema ništa loše) :) ovi smotuljci su mi predivni... ovakvu hranu bih mogla jesti svaki dan i nikad mi ne bi dosadila :)
OdgovoriIzbrišiVolim_kuhati
Tako fino, jednostavno, brzo...ma savrseno... a fotografije prelepe... celim aranziranjem digla si ih na novi nivo i zaista su prelepe...svi ti detalji sve... ma znas ti vrlo dobro sta ja mislim o svemu sto napravis ali ja ipak da se javim da znas da sam tu :))
OdgovoriIzbrišiKod nas je meso rezervirano za pse, mi smo zadovoljni i kostima, ako ih ostane :)
OdgovoriIzbrišiŠalim se naravno, ali odavno meso nije svakodnevno ni na našem stolu. Kad čovjek otkrije svijet povrća i začina, na prehranu se gleda drugačijim očima. S ribom je drugačije, ona je zastupljenija, meso kako rekoh, rjedje, 2 do 4 puta mjesečno, i to slično pripremljeno, kao ova tvoja delicija.
Fotke, kao i uvijek, savršene :)
Već sam sinoć bila napisala komentar, ali ga nisam uspijevala poslati. Savršen ručak, ako se mene pita. Meso najviše volim pripremljeno na način sličan ovome, piletina, povrće, sir... :)
OdgovoriIzbriši@volim_kuhati, hehe...pa i nisi puno pogriješila :)
OdgovoriIzbriši@maslinka, hvala ti puno...sva sam se zacrvenila :)
@studena, drago mi je da nisam jedina...obično kad kažem da meso jedemo jednom tjedno svi se zgražaju :) a što se ribe tiče, mi smo u tom pogledu pravi kontinentalci i nismo neki obožavatelji...
@vali, drago mi je da ti se sviđa :)
Po mom ukusu,odlicna si i u slanim i u slatkim jelima!!!
OdgovoriIzbrišimonchi, ovo ti je predivno, kao i svi tvoji recepti, a i blog!!
OdgovoriIzbrišiHehe, moj je teški mesožder i nije mu ručak ručak ako nema mesa! ovo izgleda extra!
OdgovoriIzbriši@vera, hvala :)
OdgovoriIzbriši@netherland, drago mi je da si me posjetila :)
@nlo, ja imam sreću što ovaj moj nije zakleti mesožder :))
bas si dobro ovo napravila:) jednom sam pravila slicno gdje sam piletinu punila spinatom i prsutom. a bas mi se svida kombinacija sa tikvicama. probacu:))
OdgovoriIzbrišiOvo mora biti jako fino! Mljac! Pozdrav ti ostavljam!
OdgovoriIzbriši