27. listopada 2008.

Caramel muffins


Do nedavno nisam ni sama znala koliko volim karamel. Jest da je jako sladak i spada u kategoriju ultimativnih kalorijskih bombi, ali eto...volim ga. A voli ga i moj najdraži. On je zapravo i zaslužan za moje prosvjetljenje u svezi glede karamela i zbog njega u zadnje vrijeme dosta eksperimentiram na tom polju. Pokušavala sam dobiti karamel koji je okusom sličan karamel bombonima, a teksturom mekan i pomalo tekuć. Budući da karamelizirani šećer ima tendenciju jakog stvrdnjavanja isprva sam mislila da će to biti nemoguća misija. Ipak sam uspjela. Međutim, tada se nametnulo pitanje kako ga ukomponirati u neki desert i što uopće od njega napraviti.

Opće je poznata činjenica da su karamel i čokolada nerazdvojni drugovi pa se kombinacija sastojaka nametnula sama po sebi. Odluka je pala na čokoladne muffine punjene karamelom. Eksperiment je u potpunosti uspio i rezultat nije nimalo zaostajao za mojim očekivanjima. Muffini su bili mekani i sočni, a spoj okusa savršen.


Sastojci za 12 komada...

Karamel punjenje:
125 ml slatkog vrhnja
65 g šećera
70 g smeđeg šećera
1/2 žličice soli
žličica arome vanilije

U posudu sa debljim dnom stavite obje vrste šećera, sol i slatko vrhnje i dobro promiješajte. Sve zajedno stavite na srednje jaku do jaku vatru i uz stalno miješanje zagrijavajte dok ne proključa. Ukoliko se na rubovima posude formiraju sitni kristalići šećera, namočite kist u toplu vodu i pomoću njega kristaliće odstranite. Kada smjesa proključa prestanite sa miješanjem i kuhajte još 2-3 minute. Zatim maknite s vatre i umiješajte aromu vanilije. Smjesu izlijte u veću posudu otpornu na visoke temperature i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.


Muffins:
2 jaja
80 g smeđeg šećera
1 Bourbon vanilin šećer
prstohvat soli
6 žlica jogurta
7 žlica ulja
130 g tamne čokolade
1,5 žlica kakaa
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo

Čokoladu otopite ostavite da se malo ohladi. Jaja, sol, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite pa im dodajte ulje i jogurt. Zatim u tankom mlazu dodajte čokoladu i dobro sjedinite. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa ih dodajte prvoj smjesi. Kratko promiješajte kuhačom, tek toliko da se brašno navlaži. Ako miješate predugo muffini će biti tvrdi i teški.


U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Karamel je ljepljiv i mogao bi se prilikom pečenja primiti za kalup pa će vam biti teško izvaditi muffine ukoliko ih pečete bez košarica. U svaku košaricu stavite malo smjese za muffine, tek toliko da pokrije dno. Zatim u svaku košaricu stavite punu žličicu karamel punjenja, a potom ih do vrha napunite smjesom za muffine. Muffine pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva. Pečene muffine ostavite da se malo ohlade prije nego što ćete ih izvaditi iz kalupa.


Odlični su i topli i hladni i izvrsno prijaju uz kavu.
Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 14:

  1. Izgledaju fenomenalno a sigurno jednako tako fenomenalnog su okusa...:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. karamelllllaaaaaa ;))))
    (znaš za onu reklamu ;)))
    kuvaj kavu :D :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. @dokolica, hvala :)
    @nlo, znam znam :D evo kuvam ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. uh,, jedva cekam da krenem u akciju:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Od kada sam kupila kalup za muffins još nisam napravila ni jedne "klasične", slatke muffins-e ali sad vidim koji će biti prvi... Fenomenalno izgledaju, fotke su bajne... sve naj naj... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. obožavam karamel i ovi muffini mi izgledaju super... stvarno imaš super ideje da ih ovako napuniš :)
    Volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  7. e vjerujem da su odlični i topli i hladni! a karamel obožavam. što drugo reći nego: mljac! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalno! Obožavam kombinaciju karamel-čokolada. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Fotke su ti fantastične, a sigurna sam da su i muffini jednako dobri. Iako nisam ljubitelj karamela ovdje me jako privlači. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. jako volim karamel, no nisam dosad previše eksperimentirala na tom polju, sad dok vidim ovakve muffine mislim da bi morala početi

    OdgovoriIzbriši
  11. @netherland, poznavajući tebe i tvoju brzinu, ne bih se iznenadila da ih već sutra napraviš :)
    @maslinka, krajnje ti je vrijeme da napraviš jedne prave muffine ;)
    @@volim_kuhati, drago mi je da ti se sviđaju :)
    @damijenestoslatko, topli su odlični ali imaju jednu manu...karamel u njima je još vruć pa može doći doneželjenih posljedica (znam iz osobnog iskustva i još uvijek me nepce malo pecka) :D
    @vali i andrea, hvala vam :)
    @nina moja preporuka ti je da počneš čim prije :)

    OdgovoriIzbriši
  12. mafini su mi ovotjedna opsesija..a jos kada se karamela topi u ustima...izgledaju prefino, a vjerojatno i jesu prefini

    OdgovoriIzbriši
  13. Sviđa mi se novo zaglavlje:)
    Svako malo dolazim pasti oči na tvojim slikama:))

    OdgovoriIzbriši
  14. @supermama, hvala :)
    @nlo, hihi...hvala...dosadilo mi ono staro :)

    OdgovoriIzbriši