Čovjek je sam svoj najveći neprijatelj. To znam odavna. Ipak, koliko god da sam puta svjesno ili nesvjesno sama sebi naškodila i dalje to uporno činim. Već stvarno počinjem misliti da za mene nema nade i da mi je sposobnost učenja na vlastitim greškama ravna nuli, ako ne i u debelom minusu. Tri uzastopna dana prežderavanja i natrpavanja učinila su svoje, što je i bilo za očekivati. Ali u tom trenu, pred punim stolom svakojakih delicija i delikatesa doista me nije bilo briga. Odmahnula sam rukom i posegnula za još jednim kolačem.
Nešto malo kasnije to sam ponovila ali ovog su puta u glavnoj ulozi bile domaće kobasice i čvarci. I kuhano vino, naravno. A onda opet kolači. I tako redom. Zbog toga mi se moj organizam, koji inače ni približno nije naviknut na vanserijsku količinu mesa i masne hrane općenito, danas odlučio osvetiti. Sa puretine, francuske salate, kobasica i kolača prebacila sam se na prepečenac i čaj. Što sam tražila to sam i dobila. Kako ste se vi ovih dana nosili s enormnom količinom hrane i uspjevate li još uvijek zakopčati gumb na trapericama?
Nadam se da ste ipak bili nešto umjereniji u jelu i pilu i da ste božićne blagdane proveli mirno i ugodno, u krugu najuže obitelji i prijatelja. Isto tako se nadam da već imate planove za doček Nove godine ili barem za nogovodišnji ručak u dobrom društvu s dragim ljudima. Bilo kako bilo, imam jedan odličan prijedlog za svečani novogodišnji desert. Bez obzira na to idete li u goste ili je vama pripala čast da budete domaćin, ovom ćete tortom sve goste oboriti s nogu.
Nakon iznenađujuće uspješnog flerta sa meringue smjesom u obliku Puslica s cimetom, lješnjacima i čokoladom, smogla sam hrabrosti i odlučnosti da isprobam još jedan desert koji uključuje bjeljanjke. Kao inspiracija za ovu tortu poslužio je recept za Cappuccino tortu koju je još davno na Coolinarici objavila naša Mignonne. Beze kore sam u potpunosti napravila po njenom receptu i uputama. Nisam željela improvizirati niti išta mijenjati budući da sam takvu vrstu kora radila prvi put. Moram iskreno priznati da su mi beze kore uvijek bile svojevrsni misterij. Djeluju tako krhko i nježno, a uspijevaju izdržati velike količine kreme. Nije mi još uvijek jasno kako se ne uruše. Ali eto, ovog sam se puta uistinu uvjerila da je to moguće. Zapravo, kore kao da postanu kompaktnije kad se premažu kremom i dobro ohlade. Ma genijalno, kažem vam.
Malo sam se bojala da bi sveukupna torta mogla biti preslatka s obzirom na količinu šećera koja je potrebna za kore. Zato sam smanjila količinu šećera u osnovnoj kremi, a za čokoladnu sam kremu upotrijebila tamnu čokoladu sa 70% kakaovih dijelova. U drugu sam polovicu kreme odlučila dodati bijelu čokoladu, no kako je ona sama po sebi dosta slatka, umjesto praška za cappuccino upotrijebila sam instant kavu, kako bih izbalansirala okuse u kremi. Možda će vam se na prvo čitanje činiti da kreme nisu dovoljno slatke budući da u njih ide vrlo mala količina šećera, ali vjerujte, ravnoteža okusa u torti je savršena. Torta je taman slatka, kremasta, svilenkasta i začuđujuće lagana. Savršen desert za bilo koju posebnu priliku.
Torta od kave i čokolade
Smjesu ravnomjerno rasporedite na pripremljeni lim i zagladite površinu spatulom. Koru sušite u zagrijanoj pećnici 90 minuta. Pečena kora dobit će ravnomjernu kremastu boju i na dodir će biti tvrda. Koru sasvim ohladite, potom odstranite papir za pečenje i prepolovite ju po širini tako da dobijete dvije kore veličine 20x30cm.
Chocolate Mocha Layer Cake
For the Meringue layers:
5 egg whites
250g caster sugar
1 tablespoon cornflour
1 tablespoon lemon juice
In clean dry mixing bowl, combine egg whites and salt. Beat egg whites until frothy and then gradually start adding caster sugar. Beat on high speed until stiff peaks form, about 4 minutes. Add cornstarch and lemon juice and beat on high speed for 2 minutes. The mixture should be stiff, silky and shiny.
Spread the meringue mixture evenly onto baking sheet. Try to smooth out the surface as much as you can using a spatula. Bake for approximately 90 minutes. Once the meringue is done alow it to cool completely before removing parchment paper. Then cut it in half horizontaly so that you get two meringue layers, 20x30cm each.
Basic cream filling
Ingredients:
5 egg yolks
6 tablespoons sugar
20g vanilla sugar
9 tablespoons cornflour
1 liter milk
1 vanilla pod, seeds scraped out
200g butter, at room temperature
For the chocolate hazelnut filling:
150g dark chocolate, melted
80g toasted hazelnuts, roughly chopped
For the white cocolate mocha filling:
100g white chocolate, melted
1,5 tablespoons instant coffee
1 tablespoon dark rum
Directions:
Whisk together egg yolks, sugar and vanilla sugar until light and frothy. Add cornflour and a few tablespoons of milk. Mix well until you get a smooth mixture. Pour the rest of the milk into a saucepan. Add vanilla seeds and vanilla pod and cook until it starts to boil. Remove vanilla pod and pour the egg yolk mixture into hot milk. Cook on low heat, whisking continuously, until it thickens. Remove from heat and allow to cool completely. Cream butter in your stand mixer and mix it into cream filling. Divide the filling into two equal parts.
Mix melted dark chocolate and chopped hazelnuts into one half of the filling. Dissolve coffee in a tablespoon or rum and stir it into the other half of the filling. Add melted white chocolate and combine.
For the mocha whipped cream:
300ml heavy whipping cream
10g vanilla sugar
1 teaspoon instant coffee
Directions:
In a bowl, combine heavy cream, vanilla sugar and coffee powder. Whisk until soft peaks form.
Assembly:
Place one meringue layer on a serving plate. Spread white chocolate mocha filling over it and top with another meringue layer. Spread the chocolate hazelnut filling over. Top with mocha whipped cream and spread thin layer of the cream over the sides of cake. Sprinkle with chopped chocolate if desired.
Chill the cake over night before cutting and serving.
A real beauty and deliccay!
OdgovoriIzbrišiBest wishes for 2012!
cheers,
Rosa
Torta uzgleda bas lepo, a i volim te kremaste. Videcu da je napravimo za novaka :)
OdgovoriIzbrišiSkroz sam se pronasla u onom uvodnom delu o ucenju na greskama... :)
OdgovoriIzbrišiPredivna torta! I inace, obozavam tvoje torte... :)
Dve stvari bez kojih ja ne mogu su upravo kafa i cokolada tako da sam kupljena vec u naslovu :)
OdgovoriIzbrišiZelim ti da sto pre prevazidjes stomacne tegobe i spremis se za nove kolicine hrane u najludjoj noci :)
Sve najbolje tebi i tvojima!
Wow! It looks divine! I will need to try to make it :)
OdgovoriIzbrišiOdusevljena sam skroz tvojom izvedbom, izgleda poput nekog finog sladoleda u slojevima a ti si jos sve tako majstorski uslikala da nemam reci.;))
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno na linku, taj receptek sam dosta davno objavila i tada nisam imala slike preseka da ih postavim, kasnije sam je ponovo pravila uz neke manje izmene ali nisam se setila da zamenim fotke... ova tvoja izvedba je jednostavno savrsena, ne bih tu nista menjala.:))) kiss
This moka cake looks delicious and it is gluten free. I should try it soon. Thank you!
OdgovoriIzbrišiJa sam blagdane provela s obitelji i sa puricom na stolu, i da...svi smo se prejeli :) Ali to je takvo doba godine pa se to opravdava ;) A sad na torticu ;) Inače obožavam deserte s kavom ali ih osobno još nikad nisam pravila, mislim da bi ova tortica mogla to promijeniti ;) Divne fotke ;)
OdgovoriIzbrišiKod nas je suprug nastradao - dobio je 5 kg u tri dana. Ja sam nešto mudrija, pa smanjim količinu ručka i onda nakon ručka mogu uživati u kolačima, jer za njih još uvijek imam mjesta.
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda jako lijepo, ali kava i beze nisu okusi koji mi se sviđaju.
Torta je prekrasna, izgleda tako nježno i kremasto. obožavam ovakvu vrstu kolača, pogotovo kad je u pitanju kava i čokolada! Od silnog pečenja i kemijanja kolačića, na sam Božić nisam mogla okusit slatko :D, ne da sam se dane prije najela već sam stalno nešto pekla, mijesila, kemijala, miješala kreme, i stvano mi je bilo već dosta gledanja u slatko. Ali sam zato dan kasnije sve lijepo nadoknadila počevši sa Panettonenom :D, a dan kasnije spremila čistu povrtnu juhu koja mi je taako prijala.:D
OdgovoriIzbrišiJa ću samo reći da torta izgleda jaako primamljivo i ako ne za Novu- u neko skorije vrijeme bit će zasigurno na repertoaru! :)
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda, baš moj tip kolača sa kavom.
OdgovoriIzbrišiA što se tiće gumba na trapericama, mogu ga zakopčati ali da imam totalni kaos u organizmu to imam. Nisam na prepečensu ali od jedem samo juhice da malo dođem k sebi.
Meni se retko koja torta sa beze korama dopada,a to je verovatno posledica isprobavanja torti koje na tim beze koricama uglavnom imaju neke odurne filove na bazi pudinga i to preslatke. Ove tvoje kreme su divne i tako nežno izgleda ceo presek.
OdgovoriIzbrišiDraga Monika, torta izgleda i više od fenomenalnog, tako sočna, tako kremasta! Beze kore su mi još uvijek misterij, morat ću i ja potražit te detaljne upute :)
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče Božićnog prežderavanja, tu smo isti. Danas sam napokon na tostu i svježe iscijeđenoj naranči :)
Torta je savršena a što se tiče prejedanja isto tako sam pretjerala pa sam od jučer već na dijeti. Ustvari, kažnjavam sebe! Ali, moram jer mi stvarno smeta!
OdgovoriIzbrišiAh, draga, a tvoje sličice oaraju s nogu!
Savršena! I ja sam skoro imala pokušaj sa beze korama ali obzirom da mi se učiteljica bila moja mama koja je ekspert za beze kore nije bilo problema. Obožavam ovakve torte i volim što su jako slatke, a u ovoj kombinaciji sa kafom čini mi se pravo savršenstvo!
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda famozno dobro. Skoro pa mi je zao sto nisam kod kuce i necu je moci raditi do neke prve prigodne prilike.
OdgovoriIzbrišiZa razliku od tebe, ja sam beze kore radila dosta puta, ali je otada proslo jako puno vremena.
Sve najbolje u novoj godini!
Već dugo nisam videla ovako lepo parče torte. Divan recept :)
OdgovoriIzbrišiJa se nisam nešta pretjerano najela za Božić jer su mi dosadila ista jela ;) Predivan kolač, neobično. Ja jesam za manje šećera tako da mi ovo savršeno paše!
OdgovoriIzbrišiHehe, poznat mi je osjećaj neumjerenosti. Baš i razmišljam kako je problem što ja ugodno društvo neraskidivo vežem uz dobru hranu :(
OdgovoriIzbrišiUglavnom, torta mi izgleda toliko privlačno i obećavajuće da razmišljam promjeniti tradicionalne kremšnite i naparviti nju. ako pobjede dječaci bit će sigurno za moj rođendan! Hvala ti!
Monika, nadam se da si ok.
OdgovoriIzbrišiInače, ova torta prekranso izgleda. Ja sam ogroman beze-meringue fan :) Sve što uključuje puslice, beze korice, postaje automatski moj najdraži desert :) Već sam nakanila raditi neku drugu tortu za novu godinu, a sad se opet dvoumim nakon što sam vidjela ovaj tvoj recept..
Uz tvoje fine izmjene mora biti fina a jako elegantno i izgleda.
OdgovoriIzbrišiMonika, predivno! :) Kako mora biti dobra, izgleda stvarno lagana!
OdgovoriIzbrišiI ja nemem mjere, uvjek samo jedem, jedem. In več težko zakopčam gumb na mojim trapericama! Ali dobro, u januarju smanjit čemo količinu hrane :).
Pozdrav i sve najbolje ti želim u Novoj godini! I puno ovakih postova i fotografija. Srečno!
vrlo lijepa kombinacija, beze kor su mi među omiljenim varijantama, a u tvojoj izvedbi izgledaju super kao i uvijek! sve najbolje u 2012.!
OdgovoriIzbrišiSamo da ti kažem da sam već s nekoliko ljudi raspravljal o ovoj torti i da definitvno ide na isprobavanje prvom prilikom. Da ne misliš da samo bezveze tipkam potvrditi ću to i fotografijama kad je napravim. :);)
OdgovoriIzbrišiNisam ljubitelj beze kora, ali ova kombinacija s kavom me oborila s nogu i od kad sam vidjela recept samo o ovoj torti razmišljam. Pošto smo večeras dragi i ja sami nije imalo smisla raditi je za doček, ali već slijedeći tjedan bi moglo biti prilike za nju. :)
Na kraju želim sve najbolje tebi i tvom dragome u Novoj godini, želim da bude sretna i uspješna, da se vaši planovi realiziraju i da nastavimo uživati u ovom blogerskom druženju. :)
Beze kore i ja samo uvek bile na Vi.... nikako se ne volimo, ali mozda je vreme za promenu. Kreme mi deluju jako fino i ukusno, jako mame. Fotografije su ti prelepe!
OdgovoriIzbrišiDraga moja sve najbolje u 2012, puno srece, zdravlja i veselja, i da jos dugo uzivamo u tvojim receptima i fotkama!!!
OdgovoriIzbrišiPogodi kaj mi je u pećnici? :)
OdgovoriIzbrišiJedva čekam da sve zgotovim i isprobam je. Nadam se da će i sutra biti ovako lijep dan da je fotkam i da neću nešto zeznuti, a kasnije je nosim seki na rođendan.
Andrea, pa ti mi je jako drago čuti :) Nadam se da će sve ići po planu i da ćete biti zadovoljni tortom. Jedva čekam fotke ;)
OdgovoriIzbrišihm, meni je ova torta nekim čudom promakla. a divna je, obožavam ovakve torte. beze kore su mi isto jako visoko na listi omiljenih, često ih pečem u raznim kombinacijama.
OdgovoriIzbrišiovo moram isprobati, dadada :)
Isprobana i prekrasna!!
OdgovoriIzbrišihttp://bite-my-cake.blogspot.com/2012/03/torta-od-kave-i-cokolade-chocolate.html