28. prosinca 2011.

Torta od kave i čokolade / Chocolate Mocha Layer Cake

Please scroll down for English.


Čovjek je sam svoj najveći neprijatelj. To znam odavna. Ipak, koliko god da sam puta svjesno ili nesvjesno sama sebi naškodila i dalje to uporno činim. Već stvarno počinjem misliti da za mene nema nade i da mi je sposobnost učenja na vlastitim greškama ravna nuli, ako ne i u debelom minusu. Tri uzastopna dana prežderavanja i natrpavanja učinila su svoje, što je i bilo za očekivati. Ali u tom trenu, pred punim stolom svakojakih delicija i delikatesa doista me nije bilo briga. Odmahnula sam rukom i posegnula za još jednim kolačem. 


Nešto malo kasnije to sam ponovila ali ovog su puta u glavnoj ulozi bile domaće kobasice i čvarci. I kuhano vino, naravno. A onda opet kolači. I tako redom. Zbog toga mi se moj organizam, koji inače ni približno nije naviknut na vanserijsku količinu mesa i masne hrane općenito, danas odlučio osvetiti. Sa puretine, francuske salate, kobasica i kolača prebacila sam se na prepečenac i čaj. Što sam tražila to sam i dobila. Kako ste se vi ovih dana nosili s enormnom količinom hrane i uspjevate li još uvijek zakopčati gumb na trapericama?  

Nadam se da ste ipak bili nešto umjereniji u jelu i pilu i da ste božićne blagdane proveli mirno i ugodno, u krugu najuže obitelji i prijatelja. Isto tako se nadam da već imate planove za doček Nove godine ili barem za nogovodišnji ručak u dobrom društvu s dragim ljudima. Bilo kako bilo, imam jedan odličan prijedlog za svečani novogodišnji desert. Bez obzira na to idete li u goste ili je vama pripala čast da budete domaćin, ovom ćete tortom sve goste oboriti s nogu. 


Nakon iznenađujuće uspješnog flerta sa meringue smjesom u obliku Puslica s cimetom, lješnjacima i čokoladom, smogla sam hrabrosti i odlučnosti da isprobam još jedan desert koji uključuje bjeljanjke. Kao inspiracija za ovu tortu poslužio je recept za Cappuccino tortu koju je još davno na Coolinarici objavila naša Mignonne. Beze kore sam u potpunosti napravila po njenom receptu i uputama. Nisam željela improvizirati niti išta mijenjati budući da sam takvu vrstu kora radila prvi put. Moram iskreno priznati da su mi beze kore uvijek bile svojevrsni misterij. Djeluju tako krhko i nježno, a uspijevaju izdržati velike količine kreme. Nije mi još uvijek jasno kako se ne uruše. Ali eto, ovog sam se puta uistinu uvjerila da je to moguće. Zapravo, kore kao da postanu kompaktnije kad se premažu kremom i dobro ohlade. Ma genijalno, kažem vam.


Malo sam se bojala da bi sveukupna torta mogla biti preslatka s obzirom na količinu šećera koja je potrebna za kore. Zato sam smanjila količinu šećera u osnovnoj kremi, a za čokoladnu sam kremu upotrijebila tamnu čokoladu sa 70% kakaovih dijelova. U drugu sam polovicu kreme odlučila dodati bijelu čokoladu, no kako je ona sama po sebi dosta slatka, umjesto praška za cappuccino upotrijebila sam instant kavu, kako bih izbalansirala okuse u kremi. Možda će vam se na prvo čitanje činiti da kreme nisu dovoljno slatke budući da u njih ide vrlo mala količina šećera, ali vjerujte, ravnoteža okusa u torti je savršena. Torta je taman slatka, kremasta, svilenkasta i začuđujuće lagana. Savršen desert za bilo koju posebnu priliku.



Torta od kave i čokolade

Beze kore
5 bjeljanjaka
prstohvat soli
250g kristal šećera
1 žlice škrobnog brašna
1 žlica limunovog soka

Postupak:
Pećnicu zagrijte na 125°C. Veliki lim za pečenje (30x40cm) obložite papirom za pečenje.

Bjeljanjcima dodajte prstohvat soli i tucite mikserom na najvećoj brzini dok se ne  zapjene. Polako počnite dodavati šećer i dalje miksajući. Sve ukupno smjesu tucite oko 4 minute odnosno dok ne umiješate sav šećer, a snijeg ne postane čvrst i sjajan. Zatim dodajte  škrobno brašno i limunov sok. Ponovo tucite na najvećoj brzini oko 2 minute, odnosno dok ne dobijete čvrstu smjesu.

Smjesu ravnomjerno rasporedite na pripremljeni lim i zagladite površinu spatulom. Koru sušite u zagrijanoj pećnici 90 minuta. Pečena kora dobit će ravnomjernu kremastu boju i na dodir će biti tvrda. Koru sasvim ohladite, potom odstranite papir za pečenje i prepolovite ju po širini tako da dobijete dvije kore veličine 20x30cm.

Osnovna krema
5 žumanjaka
6 žlica šećera
2 vanilin šećera
9 žlica škrobnog brašna
1 l mlijeka
1 mahuna vanilije
200g maslaca

Za kremu od čokolade i lješnjaka
150g tamne čokolade
80g  sjeckanih prženih lješnjaka

Za kremu od kave i bijele čokolade
100g bijele čokolade
1,5 žlica instant kave
1 žlica ruma

Postupak:
Pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodajte škrobno brašno i nekoliko žlica mlijeka i dobro promiješajte. Ostatak mlijeka stavite na vatru. Dodajte mu sjemenke i mahunu vanilije i kuhajte dok ne proključa. Izvadite mahunu pa u mlijeko ulijte smjesu od žumanjaka. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađen maslac pa kremu podijelite na dva dijela.

U jedan dio kreme umiješajte otopljenu tamnu čokoladu i sjeckane lješnjake. U drugi dio kreme dodajte otopljenu bijelu čokoladu i kavu koju ste otopili u žlici ruma. 

Šlag s aromom kave
300ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
1 žličica instant kave

Postupak:
Slatkom vrhnju dodajte vanilin šećer i kavu. Tucite na najvećoj brzini ručnim mikserom dok se ne pretvori u mekani šlag. 

Sastavljanje
Na pladanj položite jednu koru i premažite ju kremom od kave i bijele čokolade. Na kremu pažljivo položite drugu koru te ju premažite čokoladnom kremom. Tortu premažite sa šlagom sa svih strana i po želji pospite nasjeckanom čokoladom.

Tortu obavezno stavite u hladnjak preko noći prije rezanja i posluživanja.



Chocolate Mocha Layer Cake

For the Meringue layers:
 
5 egg whites
pinch of salt
250g caster sugar
1 tablespoon cornflour
1 tablespoon lemon juice
 
Directions:
Preheat the oven to 125°C. Line a 30x40cm baking sheet with parchment paper.
In clean dry mixing bowl, combine egg whites and salt. Beat egg whites until frothy and then gradually start adding caster sugar. Beat on high speed until stiff peaks form, about 4 minutes. Add cornstarch and lemon juice and beat on high speed for 2 minutes. The mixture should be stiff, silky and shiny. 

Spread the meringue mixture evenly onto baking sheet. Try to smooth out the surface as much as you can using a spatula. Bake for approximately 90 minutes. Once the meringue is done alow it to cool completely before removing parchment paper. Then cut it in half horizontaly so that you get two meringue layers, 20x30cm each.

Basic cream filling

Ingredients:
5 egg yolks
6 tablespoons sugar
20g vanilla sugar
9 tablespoons cornflour
1 liter milk
1 vanilla pod, seeds scraped out
200g butter, at room temperature

For the chocolate hazelnut filling:
150g dark chocolate, melted
80g toasted hazelnuts, roughly chopped

For the white cocolate mocha filling:
100g white chocolate, melted
1,5 tablespoons instant coffee
1 tablespoon dark rum

Directions:
Whisk together egg yolks, sugar and vanilla sugar until light and frothy. Add cornflour and a few tablespoons of milk. Mix well until you get a smooth mixture. Pour the rest of the milk into a saucepan. Add vanilla seeds and vanilla pod and cook until it starts to boil. Remove vanilla pod and pour the egg yolk mixture into hot milk. Cook on low heat, whisking continuously, until it thickens. Remove from heat and allow to cool completely. Cream butter in your stand mixer and mix it into cream filling. Divide the filling into two equal parts. 

Mix melted dark chocolate and chopped hazelnuts into one half of the filling. Dissolve coffee in a tablespoon or rum and stir it into the other half of the filling. Add melted white chocolate and combine. 

For the mocha whipped cream:
300ml heavy whipping cream
10g vanilla sugar
1 teaspoon instant coffee 

Directions:
In a bowl, combine heavy cream, vanilla sugar and coffee powder. Whisk until soft peaks form.
 
Assembly:

Place one meringue layer on a serving plate. Spread white chocolate mocha filling over it and top with another meringue layer. Spread the chocolate hazelnut filling over. Top with mocha whipped cream and spread thin layer of the cream over the sides of cake. Sprinkle with chopped chocolate if desired. 

Chill the cake over night before cutting and serving.

Related Stories Widget by LinkWithin

31 komentar:

  1. A real beauty and deliccay!

    Best wishes for 2012!

    cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Torta uzgleda bas lepo, a i volim te kremaste. Videcu da je napravimo za novaka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Skroz sam se pronasla u onom uvodnom delu o ucenju na greskama... :)
    Predivna torta! I inace, obozavam tvoje torte... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Dve stvari bez kojih ja ne mogu su upravo kafa i cokolada tako da sam kupljena vec u naslovu :)

    Zelim ti da sto pre prevazidjes stomacne tegobe i spremis se za nove kolicine hrane u najludjoj noci :)
    Sve najbolje tebi i tvojima!

    OdgovoriIzbriši
  5. Wow! It looks divine! I will need to try to make it :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odusevljena sam skroz tvojom izvedbom, izgleda poput nekog finog sladoleda u slojevima a ti si jos sve tako majstorski uslikala da nemam reci.;))
    Hvala ti puno na linku, taj receptek sam dosta davno objavila i tada nisam imala slike preseka da ih postavim, kasnije sam je ponovo pravila uz neke manje izmene ali nisam se setila da zamenim fotke... ova tvoja izvedba je jednostavno savrsena, ne bih tu nista menjala.:))) kiss

    OdgovoriIzbriši
  7. This moka cake looks delicious and it is gluten free. I should try it soon. Thank you!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam blagdane provela s obitelji i sa puricom na stolu, i da...svi smo se prejeli :) Ali to je takvo doba godine pa se to opravdava ;) A sad na torticu ;) Inače obožavam deserte s kavom ali ih osobno još nikad nisam pravila, mislim da bi ova tortica mogla to promijeniti ;) Divne fotke ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Kod nas je suprug nastradao - dobio je 5 kg u tri dana. Ja sam nešto mudrija, pa smanjim količinu ručka i onda nakon ručka mogu uživati u kolačima, jer za njih još uvijek imam mjesta.

    Torta izgleda jako lijepo, ali kava i beze nisu okusi koji mi se sviđaju.

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta je prekrasna, izgleda tako nježno i kremasto. obožavam ovakvu vrstu kolača, pogotovo kad je u pitanju kava i čokolada! Od silnog pečenja i kemijanja kolačića, na sam Božić nisam mogla okusit slatko :D, ne da sam se dane prije najela već sam stalno nešto pekla, mijesila, kemijala, miješala kreme, i stvano mi je bilo već dosta gledanja u slatko. Ali sam zato dan kasnije sve lijepo nadoknadila počevši sa Panettonenom :D, a dan kasnije spremila čistu povrtnu juhu koja mi je taako prijala.:D

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja ću samo reći da torta izgleda jaako primamljivo i ako ne za Novu- u neko skorije vrijeme bit će zasigurno na repertoaru! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasno izgleda, baš moj tip kolača sa kavom.
    A što se tiće gumba na trapericama, mogu ga zakopčati ali da imam totalni kaos u organizmu to imam. Nisam na prepečensu ali od jedem samo juhice da malo dođem k sebi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Meni se retko koja torta sa beze korama dopada,a to je verovatno posledica isprobavanja torti koje na tim beze koricama uglavnom imaju neke odurne filove na bazi pudinga i to preslatke. Ove tvoje kreme su divne i tako nežno izgleda ceo presek.

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Monika, torta izgleda i više od fenomenalnog, tako sočna, tako kremasta! Beze kore su mi još uvijek misterij, morat ću i ja potražit te detaljne upute :)
    Što se tiče Božićnog prežderavanja, tu smo isti. Danas sam napokon na tostu i svježe iscijeđenoj naranči :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Torta je savršena a što se tiče prejedanja isto tako sam pretjerala pa sam od jučer već na dijeti. Ustvari, kažnjavam sebe! Ali, moram jer mi stvarno smeta!
    Ah, draga, a tvoje sličice oaraju s nogu!

    OdgovoriIzbriši
  16. Savršena! I ja sam skoro imala pokušaj sa beze korama ali obzirom da mi se učiteljica bila moja mama koja je ekspert za beze kore nije bilo problema. Obožavam ovakve torte i volim što su jako slatke, a u ovoj kombinaciji sa kafom čini mi se pravo savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  17. Torta izgleda famozno dobro. Skoro pa mi je zao sto nisam kod kuce i necu je moci raditi do neke prve prigodne prilike.
    Za razliku od tebe, ja sam beze kore radila dosta puta, ali je otada proslo jako puno vremena.
    Sve najbolje u novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  18. Već dugo nisam videla ovako lepo parče torte. Divan recept :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Ja se nisam nešta pretjerano najela za Božić jer su mi dosadila ista jela ;) Predivan kolač, neobično. Ja jesam za manje šećera tako da mi ovo savršeno paše!

    OdgovoriIzbriši
  20. Hehe, poznat mi je osjećaj neumjerenosti. Baš i razmišljam kako je problem što ja ugodno društvo neraskidivo vežem uz dobru hranu :(

    Uglavnom, torta mi izgleda toliko privlačno i obećavajuće da razmišljam promjeniti tradicionalne kremšnite i naparviti nju. ako pobjede dječaci bit će sigurno za moj rođendan! Hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  21. Monika, nadam se da si ok.
    Inače, ova torta prekranso izgleda. Ja sam ogroman beze-meringue fan :) Sve što uključuje puslice, beze korice, postaje automatski moj najdraži desert :) Već sam nakanila raditi neku drugu tortu za novu godinu, a sad se opet dvoumim nakon što sam vidjela ovaj tvoj recept..

    OdgovoriIzbriši
  22. Uz tvoje fine izmjene mora biti fina a jako elegantno i izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  23. Monika, predivno! :) Kako mora biti dobra, izgleda stvarno lagana!

    I ja nemem mjere, uvjek samo jedem, jedem. In več težko zakopčam gumb na mojim trapericama! Ali dobro, u januarju smanjit čemo količinu hrane :).

    Pozdrav i sve najbolje ti želim u Novoj godini! I puno ovakih postova i fotografija. Srečno!

    OdgovoriIzbriši
  24. vrlo lijepa kombinacija, beze kor su mi među omiljenim varijantama, a u tvojoj izvedbi izgledaju super kao i uvijek! sve najbolje u 2012.!

    OdgovoriIzbriši
  25. Samo da ti kažem da sam već s nekoliko ljudi raspravljal o ovoj torti i da definitvno ide na isprobavanje prvom prilikom. Da ne misliš da samo bezveze tipkam potvrditi ću to i fotografijama kad je napravim. :);)
    Nisam ljubitelj beze kora, ali ova kombinacija s kavom me oborila s nogu i od kad sam vidjela recept samo o ovoj torti razmišljam. Pošto smo večeras dragi i ja sami nije imalo smisla raditi je za doček, ali već slijedeći tjedan bi moglo biti prilike za nju. :)

    Na kraju želim sve najbolje tebi i tvom dragome u Novoj godini, želim da bude sretna i uspješna, da se vaši planovi realiziraju i da nastavimo uživati u ovom blogerskom druženju. :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Beze kore i ja samo uvek bile na Vi.... nikako se ne volimo, ali mozda je vreme za promenu. Kreme mi deluju jako fino i ukusno, jako mame. Fotografije su ti prelepe!

    OdgovoriIzbriši
  27. Draga moja sve najbolje u 2012, puno srece, zdravlja i veselja, i da jos dugo uzivamo u tvojim receptima i fotkama!!!

    OdgovoriIzbriši
  28. Pogodi kaj mi je u pećnici? :)
    Jedva čekam da sve zgotovim i isprobam je. Nadam se da će i sutra biti ovako lijep dan da je fotkam i da neću nešto zeznuti, a kasnije je nosim seki na rođendan.

    OdgovoriIzbriši
  29. Andrea, pa ti mi je jako drago čuti :) Nadam se da će sve ići po planu i da ćete biti zadovoljni tortom. Jedva čekam fotke ;)

    OdgovoriIzbriši
  30. hm, meni je ova torta nekim čudom promakla. a divna je, obožavam ovakve torte. beze kore su mi isto jako visoko na listi omiljenih, često ih pečem u raznim kombinacijama.
    ovo moram isprobati, dadada :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Isprobana i prekrasna!!
    http://bite-my-cake.blogspot.com/2012/03/torta-od-kave-i-cokolade-chocolate.html

    OdgovoriIzbriši