Please scroll down for English.
Sa ovim keksima i fotografijama koje odaju djelić tople blagdanske atmosfere u našem domu, svim svojim čitateljima i posjetiteljima koji slave ovaj blagdan, želim čestit i veseo Božić. Provedite ga mirno i opušteno u toploj i ugodnoj atmosferi sa članovima svoje obitelji i najbližim prijateljima. Sretan Božić!
Keksi od čokolade i naranče
za 45 komada
Sastojci:
230g maslaca na sobnoj temperaturi
120g šećera u prahu
korica jedne naranče
1 žlica likera od naranče (ili narančinog soka)
1/4 žličice soli
50g kandirane korice naranče
30g komadića čokolade
250g brašna
50g kakaa
Postupak:
Brašno pomiješajte sa kakaom i ostavite po strani. Maslac i šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Dodajte sol, liker i koricu naranče. Umiješajte nasjeckanu kandiranu koricu naranče i komadiće čokolade. Dodajte mješavinu brašna i kakaa i zamijesite prhko tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio oblikujte u valjak promjera 3cm i čvrsto zamotajte u prozirnu foliju. Valjke stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto režite oštrim nožem na ploške debljine 6mm. Ploške složite na pripremljeni lim ostavljajući dovoljno razmaka između svake od njih jer će se keksi tokom pečenja malo raširiti.
Pecite ih oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju boju po rubovima. Kada ih izvadite iz pećnice keksi će biti još malo mekani i lomljivi. Ostavite ih nekoliko minuta u limu, a zatim pažljivo premijestite na rešetku za hlađenje. Kada se ohlade bit će tvrđi i čvršći.
Ohlađene kekse spremite u limenu kutiju. Tako pohranjeni zadržat će svježinu 3 tjedna.
Chocolate Orange Shortbread Cookies
makes 45 cookies
Ingredients:
230g butter, at room temperature
120g powdered sugar
zest of 1 orange
1 tablespoon Grand Marnier (or orange juice)
1/4 teaspoon salt
50g candied orange peel, chopped
30g chocolate chips
250g flour
50g cocoa powder
Directions:
combine flour and cocoa powder. Set aside. Cream the butter and powdered sugar until light and fluffy. Add salt, Grand Marnier and orange zest. Mix in candied peel and chocolate chips. Add flour mixture and mix until combined. Gather into a ball and divide the dough in half.
Roll each part of the dough into a log about 3cm in diameter. Wrap each log firmly into plastic wrap and refrigerate for 2 hours.
Preheat the oven to 180°C. Line two baking sheets with parchment paper.
Using a sharp knife, cut the dough into disks about 6mm thick. Transfer disks to baking sheets leaving enough space between each disk because the cookies will spread during baking.
Bake at 180°C for about 15 minutes or until lightly golden around the edges. Let them cool on the baking sheet for a couple of minutes and transfer to a wire rack to cool completely. While hot, the cookies are still a bit soft and can fall apart between your fingers. Once they cool down they firm up.
Transfer the cookies to an airtight container where they can be kept for 3 weeks.
Nadam se da poslije ovako predivnih recepata,pripremas nam i brzu dijetu,kako za 5 dana izgubiti 5 kg:))Tvojim receptima ne mogu odoliti,a ko ce te kekse "skinuti" sa mene:)
OdgovoriIzbrišiPredivan recept,vjerujem jako ukusan.Slika isto tako.<3
Divni keksići, djeluju fino prhki, a čokolada i narandža su meni savršena kombinacija!:)
OdgovoriIzbrišiI tebi i tvojim najmilijima želim Sretan Božić, i za Novu 2012.g. još mnogo ovako lijepih receptića!
Pozdrav!:)
wowwwwwwwwwww meravigliosi!!!!!!!!!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno kao i uvijek!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje tebi i tvojoj obitelji za Božić i Novu godinu, pozdrav:)
Fotke su predivne i bas nekako odisu pravom praznicnom atmosferom, volim kada se naziru te svecice u pozadini, a keksici su, rekla bih po sastavu, pun pogodak... sve nejlepse tebi tvojima za predstojece praznike, sretan Bozic!;)))
OdgovoriIzbrišiJao, oduševljena sam! hehe, ponekad mi je nevjerojatno koliko imamo sličan stil :). neki dan si gledam ovo posuđe u Pulskoj trgovini od talijanskog Coincasa (ako nije to to, onda je vrlo slično), jer njihovo posuđe obožavam i često nešto kupim, malo je falilo da ga kupim ali sam si rekla - čekaj sniženja, jer obično u Trstu bude do 70% sniženje. a za pompon, namjeravam si šal napraviti od tih kuglica još od prošle godine, ali nikad mi nije palo na pamet kuglice za bor, genijalno. Svaka čast, a recept je prekrasan, čokolada+ naranča+shortbread=pun pogodak. Želim ti sve najbolje i da ovaj Božić provedeš što ljepše u novom stanu i u krugu najdražih! :)
OdgovoriIzbrišiDelicious cookies! That is a divine flavor combo.
OdgovoriIzbrišiMerry Xmas and best wishes for 2012!
Cheers,
Rosa
Ova ideja sa pomponima mi je vise nego genijalna! Za ovu godinu je malo kasno ali sledece cu organizovati malu kreativnu radionicu i opskrbiti se ovim "bombicama".
OdgovoriIzbrišiFotke su divne, prave praznicne a keksici u kombinaciji narandza i cokolada mora da su pun pogodak.
Zelim ti srecan Bozic!!! Uzivaj u praznicnom raspolozenju, u novom stanu i u drustvu ljudi koje volis!
Prekrasne fotke blagdanskog ugođaja i odlična kombinacija čokolade i naranče.
OdgovoriIzbrišiSretan i ugodan Božić te sve najbolje u 2012. godini!
moram se ponavljati, ali da, divne fotke, moja omiljena kombinacija...obožavam tvoj blog!
OdgovoriIzbrišiNaravno da znam što je pompon. Mi u Dalmaciji to tako i zovemo i trebalo mi je dosta vremna da prihvatim coflek kao legitimni termin, ali morala sam jer drugačije nikome nije bilo jasno o čemu pričam. :D :D
OdgovoriIzbrišiKad sam bila mala baka je imala par uzaludnih pokušaja da me nuči heklati (sad mi je žao što nisam bila upornija) i od svog truda jednio sam savladala izradu pompona, iako ni oni mi nisu ispadali baš pretjerano lijepo. Ni blizu kao tvoji. :D :D
Već sam ti pisala da obožavam shortbread keksiće, a ova kombinacija mi je pun pogodak. Probat ću ih svakako, ako ne sad za blagdane ima i drugih prilika. :)
Na kraju želim i tebi i tvojima sve najbolje za ove blagdane, da vam prođu u miru i sreći!
Pusa
Upoznata sam s oba termina, iako smo mi to uvijek zvali coflek ;)
OdgovoriIzbrišiMonika, keksi su prekrasni, a vijenac oduševljava, svaka čast!
Uzbudljivo je slaviti prvi Božić u novom stanu. Želim vam lijepe blagdane :)
Monika, ja sam pre dve godine pravila čokoladni shortbread u koji je išla neka neverovatna količina kakaoa. Pa se na kraju još valjao u kakao. Jedva da se slatkoća osećala u naznakama, sve je bilo toliko jako i gorko da ga nisam ni jela, a od gostiju samo oni najzagriženiji čokoholičari.
OdgovoriIzbrišiMeđutim, sad sam ga se setila kad sam pročitala ovaj tvoj (daleko humaniji) recept i baš mi se jede.
Ja sam jedna od onih koje uvijek trebaju napraviti "samo još jedan keksić" :), ovi mi se jako sviđaju, neodoljiva kombinacija čokolade i naranče , jako dobro ! Svakako, biti će isprobani !
OdgovoriIzbrišiVijenac je krasan, a ideja sa coflekima mi je baš originalna. Ja sam se sa nazivom coflek susrela po dolasku u Zg, a kod nas se zove "pumpulin", kome god bih spomenula taj naziv rekao bi mi da nije nikada za njega čuo.
Tebi i tvojima želim Sretan Božić , lijepe i vesele blagdane !!
Po prvi puta sam na tvom blogu i zaista sam zadivljena,iskreno na tvom blogu osjećam se kao dijete u prodavaonici slatkiša..divne prezentacije,savršeno sve radiš u maniru najljepših svjetskih food blogova...sretan ti Božić i sve najljepše!
OdgovoriIzbrišiKeksici su predivni! Odlicna kombinacija sastojaka i verovatno cu ih jednom isprobati...
OdgovoriIzbrišiPredivan venac si napravila! Volim takve ukrase, a i inace obozavam loptice od vune. :)
Srecan Bozic tebi i tvoijoj porodici! :)
Odlični keksići, volim spoj čokolade i naranče.
OdgovoriIzbrišiSretan Božić!
Oduševljena sam!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno i originalno, kao i uvijek!
Koliko si me oduševila i smekla zaboravih: Sretan Božić!
OdgovoriIzbrišiNakon milijun godina, evo i mene! :)
OdgovoriIzbrišiSve postove i fotke pogledam čim objaviš, ali s komentiranjem je tako kako je, ne mogu pomoži ni sebi ni vama. :)
Sajam hobija si odlično predstavila, divnih radova ima, a i tvoje predstavljanje je više nego uspjelo. Sve fotke koje su objavila u zadnje vrijeme sa tim vintage štihom me ostavljaju bez daha, kao i recepti.
Sretan Božić Monika tebi i tvojim milima! :)
Pomponi prekrasno izgledaju, a tek slikice kolača sa ovim svjetlima bora u pozadini... Nešto neviđeno!
OdgovoriIzbrišiSretan Božić tebi i tvojoj obitelji :)
Draga Monika, sretan ti Božić! Keksići izgledaju predivno, ali me vjenčić s pomponima oduševio! Hvala ti za link na tut, baš mi treba mešto slično jer sam si planirala napraviti jedan coflek za kapu. :)
OdgovoriIzbrišiCofleki su preslatki a za keksiće mi je žao što sam ih tek danas vidjela jer sam u subotu imala napadaj ludila i htjela napraviti još neki keksić ali nisam imala inspiracije.
OdgovoriIzbrišiSretan Božić!
Sretne blagdane i svako dobro!
OdgovoriIzbrišiKeksići su stvarno prekrasni, slikice kao i uvijek
Hi Monika! :-D
OdgovoriIzbrišiI tryed this cookies and I love them very very much!
Here you can see them -> http://www.mypaneburroemarmellata.com/2012/02/shortbread-al-cioccolato-ed-arancia.html
Thank you so much, this is a great recipe!
kisses
Ago