23. prosinca 2011.

Keksi od čokolade i naranče / Chocolate Orange Shortbread Cookies


 Please scroll down for English.


Odbrojavamo još nešto sitno do Božića. Ne sjećam se kada sam se poslijednji put toliko veselila tom blagdanu kao ove godine. Nešto je posebno u zdraku valjda. Prosinac je bio tako tako beskrajno dugačak i usporen, a u isto je vrijeme proletio u tren oka. Tako se barem meni činilo. Ali to sam samo ja, nestrpljiva i pomalo djetinjasta, zaigrana i sretna što ćemo proslaviti prvi Božić u našem zajedničkom stanu. Osim toga, vrijeme je ionako relativno.



Većina je vas sigurno već završila ili je pri samom kraju s pečenjem keksa i kolača za obiteljski blagdanski stol. Isto tako vjerujem da ste još početkom mjeseca ukrasili svoje domove advenstkim vjencima, zvijezdicama, snjegovićima, šljokicama, svijećicama i kojekakvim ukrasima. Možda ste jedni od onih kojima je keksa već na vrh glave, a šljokice kojih se već danima ne možete riješiti koliko god da usisavali idu vam na živce. 

Možda ipak spadate u onu skupinu koja voli pretjerivati u svemu (a takvih nas u ovo doba godine ima pozamašan broj) i rado biste ispekli još jednu vrstu brzinskih keksića da upotpunite svoj pladanj s kolačima. Ili ste shvatili da vam još nedostaje ono nešto da upotpuni blagdanski ugođaj u vašem stanu. U oba slučaja imam rješnje za vas.

Znate li što je pompon? U narodu je poznatiji kao coflek, a bio je neizostavan detalj na pletenim dječjim kapama dok smo bili klinci. Ne biste vjerovali koliko ih je lako napraviti! Treba vam samo malo vune i jedne škare. Za sat vremena možete napraviti desetak cofleka koje možete iskoristiti na bezbroj načina, pa čak i kao dekoraciju za bor umjesto klasičnih staklenih kuglica. Ja sam ove godine od raznobojnih pompona odlučila napraviti blagdanski vijenac pa sam ideju željela podijeliti s vama. Odličan tutorial za izradu pompona možete vidjeti ovdje. Ako imate pomagače, vaš će vijenac biti gotov za sat vremena. 



Što se pak keksa tiče, nudim vam jedan doista brz i zahvalan recept. Princip kod ovih keksića je isti kao i kod Keksa s brusnicama i ružmarinom, koji su zapravo poslužili kao inspiracija. Od kad sam napravila verziju s brusnicama po glavi mi se vrzmala zamisao da u to tijesto dodam kakao i komadiće čokolade te upotpunim okus komadićima kandirane naranče. Čokolada i naranča su klasična kombinacija, univerzalno popularna i to s punim pravom. 

Keksi su izuzetno prhki, a njihov miris i okus teško je opisati. To su najčokoladniji keksi koje sam do sada jela. Kada naletite na komadić čokolade koji se izmiješa sa aromom kandirane naranče pa se sve zajedno počne topiti pod jezikom... Neponovljivo.



Sa ovim keksima i fotografijama koje odaju djelić tople blagdanske atmosfere u našem domu, svim svojim čitateljima i posjetiteljima koji slave ovaj blagdan, želim čestit i veseo Božić. Provedite ga mirno i opušteno u toploj i ugodnoj atmosferi sa članovima svoje obitelji i najbližim prijateljima. Sretan Božić!



Keksi od čokolade i naranče
za 45 komada

Sastojci:
230g maslaca na sobnoj temperaturi
120g šećera u prahu
korica jedne naranče
1 žlica likera od naranče (ili narančinog soka)
1/4 žličice soli
50g kandirane korice naranče
30g komadića čokolade
250g brašna
50g kakaa

Postupak:

Brašno pomiješajte sa kakaom i ostavite po strani. Maslac i šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Dodajte sol, liker i koricu naranče. Umiješajte nasjeckanu kandiranu koricu naranče i komadiće čokolade. Dodajte mješavinu brašna i kakaa i zamijesite prhko tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio oblikujte u valjak promjera 3cm i čvrsto zamotajte u prozirnu foliju. Valjke stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje.

Ohlađeno tijesto režite oštrim nožem na ploške debljine 6mm. Ploške složite na pripremljeni lim ostavljajući dovoljno razmaka između svake od njih jer će se keksi tokom pečenja malo raširiti.

Pecite ih oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju boju po rubovima. Kada ih izvadite iz pećnice keksi će biti još malo mekani i lomljivi. Ostavite ih nekoliko minuta u limu, a zatim pažljivo premijestite na rešetku za hlađenje. Kada se ohlade bit će tvrđi i čvršći.

Ohlađene kekse spremite u limenu kutiju. Tako pohranjeni zadržat će svježinu 3 tjedna.




Chocolate Orange Shortbread Cookies
makes 45 cookies


Ingredients:
230g butter, at room temperature
120g powdered sugar
zest of 1 orange
1 tablespoon Grand Marnier (or orange juice)
1/4 teaspoon salt
50g candied orange peel, chopped
30g chocolate chips
250g flour
50g cocoa powder


Directions:
combine flour and cocoa powder. Set aside. Cream the butter and powdered sugar until light and fluffy. Add salt, Grand Marnier and orange zest. Mix in candied peel and chocolate chips. Add flour mixture and mix until combined. Gather into a ball and divide the dough in half.


Roll each part of the dough into a log about 3cm in diameter. Wrap each log firmly into plastic wrap and refrigerate for 2 hours.


Preheat the oven to 180°C. Line two baking sheets with parchment paper.


Using a sharp knife, cut the dough into disks about 6mm thick. Transfer disks to baking sheets leaving enough space between each disk because the cookies will spread during baking.


Bake at 180°C for about 15 minutes or until lightly golden around the edges. Let them cool on the baking sheet for a couple of minutes and transfer to a wire rack to cool completely. While hot, the cookies are still a bit soft and can fall apart between your fingers. Once they cool down they firm up.


Transfer the cookies to an airtight container where they can be kept for 3 weeks.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 25:

  1. Nadam se da poslije ovako predivnih recepata,pripremas nam i brzu dijetu,kako za 5 dana izgubiti 5 kg:))Tvojim receptima ne mogu odoliti,a ko ce te kekse "skinuti" sa mene:)
    Predivan recept,vjerujem jako ukusan.Slika isto tako.<3

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni keksići, djeluju fino prhki, a čokolada i narandža su meni savršena kombinacija!:)
    I tebi i tvojim najmilijima želim Sretan Božić, i za Novu 2012.g. još mnogo ovako lijepih receptića!
    Pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. wowwwwwwwwwww meravigliosi!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasno kao i uvijek!

    Sve najbolje tebi i tvojoj obitelji za Božić i Novu godinu, pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotke su predivne i bas nekako odisu pravom praznicnom atmosferom, volim kada se naziru te svecice u pozadini, a keksici su, rekla bih po sastavu, pun pogodak... sve nejlepse tebi tvojima za predstojece praznike, sretan Bozic!;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Jao, oduševljena sam! hehe, ponekad mi je nevjerojatno koliko imamo sličan stil :). neki dan si gledam ovo posuđe u Pulskoj trgovini od talijanskog Coincasa (ako nije to to, onda je vrlo slično), jer njihovo posuđe obožavam i često nešto kupim, malo je falilo da ga kupim ali sam si rekla - čekaj sniženja, jer obično u Trstu bude do 70% sniženje. a za pompon, namjeravam si šal napraviti od tih kuglica još od prošle godine, ali nikad mi nije palo na pamet kuglice za bor, genijalno. Svaka čast, a recept je prekrasan, čokolada+ naranča+shortbread=pun pogodak. Želim ti sve najbolje i da ovaj Božić provedeš što ljepše u novom stanu i u krugu najdražih! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Delicious cookies! That is a divine flavor combo.

    Merry Xmas and best wishes for 2012!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  8. Ova ideja sa pomponima mi je vise nego genijalna! Za ovu godinu je malo kasno ali sledece cu organizovati malu kreativnu radionicu i opskrbiti se ovim "bombicama".

    Fotke su divne, prave praznicne a keksici u kombinaciji narandza i cokolada mora da su pun pogodak.

    Zelim ti srecan Bozic!!! Uzivaj u praznicnom raspolozenju, u novom stanu i u drustvu ljudi koje volis!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasne fotke blagdanskog ugođaja i odlična kombinacija čokolade i naranče.

    Sretan i ugodan Božić te sve najbolje u 2012. godini!

    OdgovoriIzbriši
  10. moram se ponavljati, ali da, divne fotke, moja omiljena kombinacija...obožavam tvoj blog!

    OdgovoriIzbriši
  11. Naravno da znam što je pompon. Mi u Dalmaciji to tako i zovemo i trebalo mi je dosta vremna da prihvatim coflek kao legitimni termin, ali morala sam jer drugačije nikome nije bilo jasno o čemu pričam. :D :D
    Kad sam bila mala baka je imala par uzaludnih pokušaja da me nuči heklati (sad mi je žao što nisam bila upornija) i od svog truda jednio sam savladala izradu pompona, iako ni oni mi nisu ispadali baš pretjerano lijepo. Ni blizu kao tvoji. :D :D
    Već sam ti pisala da obožavam shortbread keksiće, a ova kombinacija mi je pun pogodak. Probat ću ih svakako, ako ne sad za blagdane ima i drugih prilika. :)
    Na kraju želim i tebi i tvojima sve najbolje za ove blagdane, da vam prođu u miru i sreći!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  12. Upoznata sam s oba termina, iako smo mi to uvijek zvali coflek ;)
    Monika, keksi su prekrasni, a vijenac oduševljava, svaka čast!
    Uzbudljivo je slaviti prvi Božić u novom stanu. Želim vam lijepe blagdane :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Monika, ja sam pre dve godine pravila čokoladni shortbread u koji je išla neka neverovatna količina kakaoa. Pa se na kraju još valjao u kakao. Jedva da se slatkoća osećala u naznakama, sve je bilo toliko jako i gorko da ga nisam ni jela, a od gostiju samo oni najzagriženiji čokoholičari.

    Međutim, sad sam ga se setila kad sam pročitala ovaj tvoj (daleko humaniji) recept i baš mi se jede.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja sam jedna od onih koje uvijek trebaju napraviti "samo još jedan keksić" :), ovi mi se jako sviđaju, neodoljiva kombinacija čokolade i naranče , jako dobro ! Svakako, biti će isprobani !
    Vijenac je krasan, a ideja sa coflekima mi je baš originalna. Ja sam se sa nazivom coflek susrela po dolasku u Zg, a kod nas se zove "pumpulin", kome god bih spomenula taj naziv rekao bi mi da nije nikada za njega čuo.
    Tebi i tvojima želim Sretan Božić , lijepe i vesele blagdane !!

    OdgovoriIzbriši
  15. Po prvi puta sam na tvom blogu i zaista sam zadivljena,iskreno na tvom blogu osjećam se kao dijete u prodavaonici slatkiša..divne prezentacije,savršeno sve radiš u maniru najljepših svjetskih food blogova...sretan ti Božić i sve najljepše!

    OdgovoriIzbriši
  16. Keksici su predivni! Odlicna kombinacija sastojaka i verovatno cu ih jednom isprobati...
    Predivan venac si napravila! Volim takve ukrase, a i inace obozavam loptice od vune. :)
    Srecan Bozic tebi i tvoijoj porodici! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlični keksići, volim spoj čokolade i naranče.

    Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  18. Oduševljena sam!
    Prekrasno i originalno, kao i uvijek!

    OdgovoriIzbriši
  19. Koliko si me oduševila i smekla zaboravih: Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  20. Nakon milijun godina, evo i mene! :)
    Sve postove i fotke pogledam čim objaviš, ali s komentiranjem je tako kako je, ne mogu pomoži ni sebi ni vama. :)
    Sajam hobija si odlično predstavila, divnih radova ima, a i tvoje predstavljanje je više nego uspjelo. Sve fotke koje su objavila u zadnje vrijeme sa tim vintage štihom me ostavljaju bez daha, kao i recepti.
    Sretan Božić Monika tebi i tvojim milima! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Pomponi prekrasno izgledaju, a tek slikice kolača sa ovim svjetlima bora u pozadini... Nešto neviđeno!
    Sretan Božić tebi i tvojoj obitelji :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Monika, sretan ti Božić! Keksići izgledaju predivno, ali me vjenčić s pomponima oduševio! Hvala ti za link na tut, baš mi treba mešto slično jer sam si planirala napraviti jedan coflek za kapu. :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Cofleki su preslatki a za keksiće mi je žao što sam ih tek danas vidjela jer sam u subotu imala napadaj ludila i htjela napraviti još neki keksić ali nisam imala inspiracije.
    Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  24. Sretne blagdane i svako dobro!
    Keksići su stvarno prekrasni, slikice kao i uvijek

    OdgovoriIzbriši
  25. Hi Monika! :-D
    I tryed this cookies and I love them very very much!
    Here you can see them -> http://www.mypaneburroemarmellata.com/2012/02/shortbread-al-cioccolato-ed-arancia.html
    Thank you so much, this is a great recipe!
    kisses
    Ago

    OdgovoriIzbriši