Please scroll down for English
Ne, ovo nije fatamorgana. Ovo je doista novi post na blogu. I dugačak je.
Izgleda da je došlo vrijeme da javno priznam i sebi i vama da imam problem. Ionako je to postalo je poprilično očito. Spremni? Užasno sam loša u procjeni bića, stvari i pojava. Najozbiljnije. Kategorije poput vremena i udaljenosti posebno me bacaju u očaj. Je li ona tamo kuća udaljena 50, 100 ili 200m, meni je sasvim svejedno. Ne znam to procjeniti i točka. U procjeni vremenskih intervala još sam lošija. Kad mislim da mi za neki posao treba 20 minuta, ispostavi se da traje 3 sata. Funkcionira i obratno, naravno, ali puno rijeđe. Uglavnom stalno kaskam za svojim rasporedom, pokušavajući pohvatati konce i odraditi sve ono što sam zamislila. Najgore od svega je to što si veliku većinu tih obaveza i poslova nametnem sama, jer čovjek je sam svoj najveći neprijatelj, a ja kao da to svima želim dokazati na vlastitom primjeru. Zbog svega toga (i još koječega drugog) postovi su se u zadnje vrijeme malo prorijedili.
Zbog nedavnog polaganja državnog stručnog ispita (kojeg sam uzgred rečeno uspješno položila) poslovni, društveni i virtualni život bili su na čekanju. Obaveze, planovi i želje su se gomilali i množili poput vinskih mušica, a onda su se svi odjednom srušili na moju umornu i zbunjenu glavu. U međuvremenu se opasno približio kraj školske godine, neke smo parove oženili, a neke tek hoćemo, proslavili smo neke godišnjice brakova, među kojima i našu drugu po redu. Moji su roditelji tog istog datuma proslavili čak tridesetu godišnjicu, što im i ovim putem od srca čestitam. Uza sve to, napokon privodimo kraju i jedan zahtjevan projekt koji se tiče ovog bloga. Projekt se kuha već dosta dugo i uskoro bi trebao zaživjeti, a čemu se radi pročitajte u nastavku posta.
Spremni? Sweet Sensation, kulinarski blog kakvog znate i čitate posljednje 4 godine, ugasit će se tijekom ovog mjeseca (osim ako opet nisam nešto zeznula u procjeni vremena). Selim se na novu virtualnu adresu s novim nazivom, novim dizajnom i novim konceptom. Svi će moji dosadašnji recepti ostati ovdje i bit će vam i dalje dostupni na ovoj adresi, a nove recepte i postove objavljivat ću na novom blogu. Za sada vam još neću otkriti novu adresu, ali ukratko ću nabrojati neke važne promjene koje planiram uvesti.
Vođena statističkim podacima o posjećenosti ovog bloga, ustanovila sam da je većina mojih čitatelja s engleskog govornog područja. Upravo sam zbog toga prije 2 godine recepte počela prevoditi na engleski jezik, a već se tada javila ideja i potreba da ovaj blog počnem pisati isključivo na engleskom jeziku. Ta će ideja napokon zaživjeti sa novim blogom. Tekstovi će biti na engleskom jeziku, a recepti će imati englesku i hrvatsku verziju. Recepti na različitim jezicima neće se, kao do sada, nalaziti u istom postu, već će fizički biti razdvojeni i biti će omogućeno komentiranje i jedne i druge verzije recepta. Dakle, ispod recepta na hrvatskom jeziku moći ćete ostaviti komentar ili postaviti pitanje na hrvatskom jeziku i ja ću vam na hrvatskome odgovoriti. Na ostatku bloga komentiranje i komunikacija odvijat će se na engleskom jeziku. Popis recepata i kategorija bit će mnogo pregledniji nego sada, a navigacija i pretraživanje recepata jednostavna i učinkovita. Popis recepata također će biti dostupan na oba jezika, a te dvije verzije također će biti fizički odvojene jedna od druge.
Osim toga, na novoj će adresi biti mnoštvo korisnih alatki. Recepte ćete moći ocjenjivati ocjenom od 1 do 5 pa će svaki recept imati svoj rang odnosno rating. Tako ćete moći vidjeti koji su recepti najpopularniji među svim čitateljima. Željene recepte moći ćete preuzeti u PDF formatu i zatim ih pohraniti na svoje računalo ili ispisati (printati). Mene osobno najviše veseli odlična alatka koja će vam omogućiti da recepte koji vam se sviđaju i koje biste jednom željeli isprobati spremite u jedan poseban pretinac i na taj način kreirate svoju vlastitu mapu omiljenih recepata. Taj će se pretinac zvati tobolac. Kada jednom spremite recept u njega, on će vas tamo čekati i idući put kada dođete na blog. U tobolac ćete stalno moći spremati nove recepte ili ih brisati iz njega, a spremljene recepte moći ćete generirati u PDF formatu pojedinačno ili više njih odjednom. Za to neće biti potrebna nikakva registracija niti prijava.
Od novih alata, važno je spomenuti i tabelu za preračunavnje kuhinjskih mjera i količina iz metričkog u imperijalni sustav mjerenja. Osim toga, pripremila sam i portfolio odnosno galeriju svojih fotografija. Bit će tu uglavnom fotografija hrane, ali i ostatak mojeg fotografskog opusa. Na kraju treba spomenuti i potpuno drugačiji dizajn za koji je zaslužna moja malenkost, glavom i bradom. Ideja je od samog početka bila jasna, ali bojala sam se da će realizacija biti preveliki zalogaj za mene, budući da nemam iskustva u grafičkom dizajnu niti u programima za crtanje. Na kraju sam se ipak okušala u tome i prezadovoljna sam rezultatima. Nadam se da će se i vama svidjeti. O konačnom gašenju aktivnosti na ovoj adresi bit ćete na vrijeme obaviješteni, a tada ćete saznati moju novu virtualnu adresu.
Nakon ovako dugačkog posta zaslužili ste komad pjenaste, mekane i osvježavajuće torte.
Pjenasta torta od jagoda i limuna
Biskvit
5 jaja
100g šećera
60 ml jogurta
60ml slatkog vrhnja
85g maslaca
60g oštrog brašna
prstohvat soli
Postupak:
Pećnicu ugrijte na 175°C. Veliki lim za pečenje dimenzija 30x40cm obložite papirom za pečenje.
Razdvojite žumanjke od bjeljanjaka, a maslac otopite. Žumanjcima dodajte polovicu pripremljenog šećera (50g) i izradite ih električnim mikserom dok ne postanu pjenasti. Umiješajte slatko vrhnje i jogurt, dodajte otopljeni maslac i sve zajedno dobro izradite mikserom. Zatim postepeno umiješajte brašno. Bjeljanjcima dodajte prstohvat soli i tucite ih na najvećoj brzini dok se ne zapjene. Tada polako počnite dodavati preostali šećer i dalje miksajući dok ne dobijete čvrst snijeg. Nježno umiješajte bjeljanjke u prehodnu smjesu. Smjesu za biskvit ulijte u pripremljeni lim, poravnajte površinu i pecite 10 minuta. Biskvit ne smije potamniti i mora na dodir biti kao spužva (kad ga stisnete prstom, mora se vratiti nazad). Biskvit potpuno ohladite u limu, a zatim odstranite papir za pečenje.
Mousse od jagoda
1,5 žličica želatine u prahu
2 žlice hladne vode
200g svježih jagoda
3 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
180ml slatkog vrhnja
Postupak:
Želatinu prelijte sa 2 žlice vode i ostavite da nabubri. Jagode ispasirajte i ulijte u lončić. Dodajte im šećer i limunov sok pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanjte dok se ne zagriju (ne smiju proključati!). Maknite s vatre i dodajte želatinu te miješajte dok se ona sasvim ne otopi. Smjesu prelijte u veću zdjelu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom stavite u hladnjak na sat-dva da se stisne. Slatko vrhnje izradite u šlag i umiješajte ga u žele od jagoda. Po potrebi žele izradite mikserom prije dodavanja šlaga kako bi smjesa bila glatka. Po potrebi dobiveni mousse stavite u hladnjak na 15-ak minuta prije sastavljanja torte.
Krema od limuna
300g krem sira
3 žlice šećera u prahu
2 žlice vanilin šećera (2 paketića)
korica jednog limuna
4 žlice limunovog soka
250ml slatkog vrhnja
Postupak:
Krem sir stavite u posudu, dodajte mu šećer u prahu, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Sve zajedno dobro izradite dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte slatko vrhnje i nastavite miksati na najvećoj brzini dok se vrhnje ne pretvori u šlag. Pazite da ne pretučete šlag. Krema mora biti dovoljno mekana za razmazivanje.
Sastavljanje torte
Biskvit prerežite po širini na tri jednaka dijela (svaki dio će otprilike biti veličine 30x13 cm). Prvi biskvit položite na pladanj za serviranje i premažite ga mousseom od jagoda. Poklopite drugim biskvitom i premažite ga sa otprilike 2/3 kreme od limuna. Završite trećim biskvitom kojeg premažite ostatkom kreme od limuna (premažite samo vrh, ali ne i stranice torte).
Strawberry Mousse & Lemon Cream Cake
For the cake:
5 eggs, separated
100g sugar, divided
60ml plain yogurt
60ml heavy cream
85g butter, melted
60g cake flour
pinch of salt
Directions:
Preheat the oven to 175°C. Line a 30x40cm baking sheet with parchment paper.
In a large bowl, beat together egg yolks with half of the sugar until pale and fluffy. Add heavy cream and yogurt and continue beating until incorporated. Beat in melted butter. Gradually add flour, mixing until just combined. In the bowl of a stand mixer, beat egg whites and salt on high speed until soft peaks form. Slowly add the remaining sugar and continue beating until stiff peaks form. Gently fold egg whites into the egg yolk mixture in three additions. Pour batter to onto prepared baking sheet, smooth the surface with a spatula and bake for 10 minutes or until the surface is dry and spongy to touch. Cool the cake completely on the baking sheet and remove parchment paper.
For the Strawberry Mousse:
1 1/2 teaspoons powdered gelatin
2 tablespoons water
200g fresh strawberries, pureed
3 tablespoons sugar
1 tablespoon lemon juice
180ml heavy cream
Directions:
In a small bowl combine gelatin and water and set aside to soften. In a medium saucepan combine strawberry puree, sugar and lemon juice. Cook on low heat until hot but not boiling, stirring constantly. Add gelatin and stir until it is completely melted, making sure it doesn't start boiling. Transfer to a medium-sized bowl and cool to room temperature. Refrigerate for two hours. Fold the whipped cream into the strawberry base and refrigerate until spreadable (it should be firm enough to hold its shape).
For the Lemon Cream Filling:
300g cream cheese, softened
3 tablespoons powdered sugar
2 tablespoons vanilla sugar
zest of 1 lemon
4 tablespoons lemon juice
250ml heavy cream
Directions:
In a bowl of a stand mixer, beat cream cheese with powdered sugar, vanilla sugar, lemon zest and lemon juice until combined. Pour in heavy cream and beat on high speed until the cream is whipped to soft peaks and the mixture is smooth and spreadable. Refrigerate until needed.
To assemble:
Trim edges of the cake and cut it horizontally into 3 equal pieces (approximately 30x13cm each). Place first cake layer on a serving platter and spread with strawberry mousse. Cover with second layer and spread with approximately 2/3 of lemon cream filling. Finish with third layer and spread remaining lemon cream filling on top (but not the sides). Refrigerate at least 3 hours before serving. Decorate each slice with a fresh strawberry.
A heavenly cake! This is a wonderfully seasonal treat.
OdgovoriIzbrišiGorgeous clicks!
Cheers,
Rosa
Thanks Rosa!
IzbrišiStvarno nas puno novosti očekuje :)
OdgovoriIzbrišiVeć se veselim vidjeti što si sve pripremila. Blog ti je i ovako odličan, tako da ne znam kako može biti još bolji!
I čestitke na stručnom ispitu.
Jedino me malo ovo s engleskim brine, ali sigurno ću se prilagoditi :).. jedva čekam!
http://artonmyway95.blogspot.com/
Hvala Aria. Što se engleskog tiče, na stranici će se nalaziti i Google prevoditelj koji će automatski sadržaj bloga prevesti na željeni jezik. On uglavnom daje smiješne i blesave prijevode, ali barem će čitatelji koji nemaju dovoljno znanja engleskog jezika, moći otprilike razumjeti priču vezanu uz pojedini recept. Na sve sam mislila ;)
IzbrišiPuuno lepih novosti, pre svega cestitke na polozenom ispitu a radujem se i tvojoj novoj stranici, praticemo te naravno i tamo... a sada mozemo da probamu ovu finu torticu, mozda cu se vratiti i po repete.:))
OdgovoriIzbrišiHvala Lana!
IzbrišiVeselim se svim novim stvarčicama koje si navela i jedva čekam vidjeti kako će sve izgledati! :) Recept mi se svidio na prvu sličici i već imam planove za napraviti ga! :) Čestitke na položenom ispitu! :)
OdgovoriIzbrišiJavi se s dojmovima kad isprobaš recept :)
Izbrišiovo su sve odlicne vijesti! drago mi je da si polozila i ispit i da si se odlucila na novi blog ili web stranicu. vjerujem da ce biti puno jednostavnije za pracenje i citanje. jedva cekam :)
OdgovoriIzbrišiI ja jedva čekam! :) Već se to i previše odužilo zbog ispita...
Izbrišiodlično!
OdgovoriIzbrišijedva čekam vidjeti dizajn, sigurna sam da si to odlično izvela!
ja od prvog dana otvaranja bloga imam i zakupljenu domenu, baš zato da bude slobodna dok se jednog dana ne odlučim na ovakav korak.
Naravno, to nije bila moja ideja jer ja nikad ne planiram tako unaprijed, već je moja racionalnija i organiziranija polovica zaključila da mi jednog dana možda to bude potrebno :D
jako se veselim tvojoj novoj stranici - posebice tobolcu! :))
čestitam još jednom na položenom stručnom ispitu :)
a što se vremena tiče i same procjene istog, pronalazim se u napisanom. stalno sama sebi govorim : ''jao, kad bi barem dan trajao 40 sati, jao, jao!''
kuhanje, čestitke, torbe, vrtić, kuća, prijatelji, mačke moje, mačke ulične, nakit, sadnja biljki, izrada okvira, pisanje, fotografiranje u kući, van kuće, druženje, glazba, filmovi...nikad kraja!
i onda si ja još natrpam projekte i suradnje...ali nema veze! sve me to veseli :)
E vidiš...A ja sam svoj blog otvorila iz hira i nisam svojoj racionalnijoj informatički potkovanoj polovici ni rekla dok nije bilo gotovo :D I da... da dan traje 40 sati svejedno ne bi bilo dosta :)
Izbrišii da!
OdgovoriIzbrišitortqa izgleda baš fino! i pjenasto, i lagano. :)
Puuuuno novosti kod tebe!
OdgovoriIzbrišiČestitke za položeni stručni ispit! Svaka čast!
I na kraju koliko god ti se činilo da ne stižeš ipak ti stižeš, stižeš i te kako!
Radujemo se novostima, valjda te uspijem pratiti i dalje (zbog engleskog:)!
Hvala ti Snježo. Kao što sam spomenula, bit će negdje na stranici i prevoditelj koji će vam omogućiti da većim dijelom razumijete o čemu pišem.
IzbrišiCestitke za polozeni ispit, svidjaju mi se novine koje ces uvesti na novom blogu, zvuci zanimljivo i radujem se da vidim. Pozdrav do tada
OdgovoriIzbrišiQué delicia, me gusta mucho. Un saludo.
OdgovoriIzbrišiMuchas gracias!
IzbrišiThis looks beautiful, moist and sweet! YUM!
OdgovoriIzbrišiDivno Monchi!! :-) Čestitam na uspješno položenom ispitu, i na 2. godišnjici braka, želim vam još puno puno sreće i lijepih trenutaka! Čestitam i na novoj stranici, zapravo, jedva čekam ju vidjeti! :-) Torta ti je fenomenalna, baš u tvom stilu!
OdgovoriIzbrišiJejeje, super. Jedva čekam novi/stari blog. Vjerujem da ćemo svi uživati!
OdgovoriIzbrišiPuuuuno srece sa novim projektom i cestitke na polozenom ispitu!
OdgovoriIzbrišiMonika, čestitke! Za položen izpit in naravno za obletnico poroke (braka). I da, ja jedva čekam,da vidim tvoju novu stvar, znam, da če biti fenomenalna. Jupiii! :D
OdgovoriIzbrišiTortica stvarno izgleda lahka in penasta, like silk :).
Čestitke na položenom ispitu!! Jedva čekam da vidim novu stranicu i jako se veselim novitetima, posebno tobolcu.
OdgovoriIzbrišiStrawberries forever! Cake looks fantastic :-)
OdgovoriIzbrišiPrvo da komentiram tortu-koja je savršena!
OdgovoriIzbrišiZatim i da čestitam na ovim novinama za koje već znam, ali nisam znala za sve ove detalje :) E pa čestitke! Znači ipak si sama napravila grafičko rješenje?
I ja kad pogledam većina ljudi koja posjećuje blog je s engleskog govornog područja. O ovako nečemu i sama već dugo razmišljam ali još ću malo pričekati da ideja sazrije. Ja nisam mislila imati ovoliko alata na stranici, svaka čast na svemu, bit će to jako korisno, lijepo i zanimljivo iskustvo i jedva čekam! Uopće ne sumnjam da ćete vi to napraviti perfektno ;)
Da, ipak sam se odlučila sama okušati u tome, a unajmljivanje nekog trećeg je bila pričuvna varijanta ukoliko ne bude išlo. Na kraju je ispalo još i bolje nego sam zamislila :)
IzbrišiApsolutno smo slični što se tiče procjenjivanja udaljenosti. Ni ja ne mogu jasno procijeniti koliko je to udaljeno ako je u pitanju 25 ili 50 m? Uvijek si mislim, Bože moj, pa ja sam visok metar i 84 cm. Kako ovo od 50 m gdje se nalazi obližnja trgovina može biti naizgled tako blizu prema drugima??? Meni bi to bilo jako puno za hodanje. :-)))
OdgovoriIzbrišiStrašno sam loš u tim stvarima. ;)
Što se tiče promjena koje se planiraju uvesti u novi blog, jedino me brine to što bi se tekstovi pisali na engleskom jeziku jer mi on ne ide baš najbolje, ali kada sam vidio da će recepti biti dvojezični, mogu reći da sam malo odanhuo. :)
Plus ova torta kojom si nas nagradila nakon čitanja kilometarskog posta - je stvarno odlična! A da o fotogeničnosti iste ne kažem. :)
Zanimljivo je da ima i pripadnika muškog spola koji imaju problema s time. Inače su žene puno lošije u tom prostorno-vizualnom snalaženju :)
IzbrišiKad sam procitala da blog nece postojati na ovoj adresi odmah sam se uplasila da nece uopste postojati... Ali, dobro je! Jedva cekam da vidim kako si sve osmislila!!! :)
OdgovoriIzbrišiČestitke na godišnici braka i položenom stručnom ispitu.Veselim se novom izgledu bloga, tobolac mi zvuči prefora.
OdgovoriIzbrišiHvala svima na pozitivnim komentarima. Vidim da ste većinom zaintrigirani novitetima koji vas očekuju i drago mi je da ste već prepoznali neke alate koji će vam biti korisni. Ja sam jako uzbuđena zbog svega i jedva čekam da se stranica pokrene :)
OdgovoriIzbrišiTOBOLAC? Kako lijepo odabrana rijec, genijalno! Cestitam na dizajnu (nema veze sto ga nisam vidjela, ipak je to velik trud) i zelim sretnu selidbu!
OdgovoriIzbrišiZdaj, ko sem te našla, te sigurno ne bom več izgubila. Sledila bom tudi tvojemu novemu blogu.
OdgovoriIzbrišiTorta zgoraj je zelo nežnega izgleda, verjamem, da je tudi takega okusa, čestitam!
Čestitam na položenom ispitu i na godišnjici!
OdgovoriIzbrišiBaš si me zainteresirala najavljenim promjenama i veselim im se već na neviđeno ;)sve što si navela jako zgodno zvuči.
Torta je krasna.
baš se veselim tvom novom blogu/stranici i želim ti puno uspjeha. Ovaj kolač fenomenalno izgleda i pospremila sam si recept ako se dolučim isprobati ga. Hvala za sve recepte koje dijeliš s nama! Fotografije su predivne, a inspiracije nikad ne manjka. Bravo!
OdgovoriIzbrišiPrije svega čestitke na položenom ispitu ! Trud se isplatio i sada zasluženo uživaj. Čestitam i godišnjicu braka . I naravno, za sve ove novosti u koje si se upustila. Iako se možda ne čini, ali veliki je to posao i odlično si sve osmislila. Sigurna sam da će i realizacija biti odlična i veselim se da ćemo se dalje družiti u tvom novom izdanju.
OdgovoriIzbrišiTorta je posebno dobra, baš onako lagana, ljetna, nježna, ...., sviđa mi se !!
Prije svega čestitke na položenom ispitu!
OdgovoriIzbrišiI ja sam vrlo slična tebi, moj problem je konstantni manjak vremena koji se na sve ostalo reflektira!
i jedva čekav vidjeti tvoj blog u novom izdanjuo
zvuči predobro! jedva cekam da vidim i cestitam na polozenom ispitu!!! :)
OdgovoriIzbrišiBaš se radujem da vidim novi izgled bloga. Sigurna sam da će biti divan.
OdgovoriIzbrišiJa sam započela pisanje bloga baš kada si ti zaplovila među knjige&co i jako volim tvoje recepte, fotografije. Super što ćeš sada redovno biti tu:)
I am your newest follower from Canada! Love your blog, beautiful pictures and the recipes are amazing!
OdgovoriIzbrišihttp://fabmom12.blogspot.ca/
Draga Monika, torta je pun pogodak! Čestitam na položenom ispitu, na prosljavljenoj godišnjici i baš se veselim novostima i novom blogu :)
OdgovoriIzbrišiVeselim se novom blogu...Nadam se da ce ostati ovako njezan i romantican. Bravo na ispitu..jos uvijek moj neostvareni san.
OdgovoriIzbrišiJedva čekam vidjeti novu stranicu! I dovna tortica!
OdgovoriIzbrišiLijepo je vidjeti te opet! :)
OdgovoriIzbrišiIskreno, nisam iznenađena da si se na to odlučila, čudi me da ti je toliko trebalo. :)
I sad sam jako znatiželjna vidjeti novu stranicu, jer i ja već dugo razmišljam o nečem drugačijem, ne tako studioznom kako si ti ovo predstavila, ali svakako više od blogerra, samo ne znam ni kako, ni kad bih to sama napravila.
Receptić idealan za ove vrućine, fotke standardno lijepe, dakle mljackamo i čekamo! :)
mmmm jako fini recept... veselim se novima ;)
OdgovoriIzbrišiBaš fina ljetna tortica.:)
OdgovoriIzbrišiIsprobala sam keksiće s lavandom s tvog bloga, odlični su!