Please scroll down for English.
Ovo je bio potpuno lud tjedan. Zapravo, posljednja tri tjedna su takva. Užurbana, kaotična, naporna. Samo čekam kad ću se srušiti, a ako malo ne prikočim, to bi moglo biti uskoro. Ipak, ta je iscrpljenost samo fizička, a one stvari i događaji koji su do nje doveli ipak imaju izuzetno pozitivan utjecaj na moje raspoloženje. Na kraju tjedna, koliko god bila ispijena i jedva držala oči otvorene tipkajući ovaj post, neizmjerno sam sretna i zadovoljna. Tjedan doduše još nije gotov i sutra još moram položiti kolokvij iz psihologije, ali nešto mi govori da će sve biti u redu. Osjećam se kao da ništa ne može poći krivom.
Između priprema za nadolazeće blagdane, prehodane viroze, posla, fotografiranja, kućanskih poslova, predavanja vikendom i učenja za kolokvij, cijeli sam se tjedan pripremala za sajam hobija koji je danas otvoren u prostorima naše Gradske knjižnice. U zadnji sam čas odlučila da ću izlagati na sajmu i time žrtvovala još onu mrvicu slobodnog vremena koje mi je ostalo između svega gore navedenog. Na sajmu sam izložila svoje kolačiće, fotografije hrane i džemove te podijelila s posjetiteljima neke od mojih najdražih recepata.
Vrlo sam ambiciozno večeras planirala pripremiti fotografije sa sajma i napisati svoje dojmove ali umor je ipak jači, a ja sutra rano ustajem. Nadam se da mi nećete zamjeriti što ću izvještaj sa sajma ostaviti za idući post, zajedno sa receptom koji će vam dobro doći ako vam ostane višak bjeljanjaka, a koji sam obećala još u postu o Paprenjacima.
Kako bismo ipak ostali u sajmenom raspoloženju, večeras ću sa vama podijeliti recept za keksiće koje su posjetitelji sajma mogli degustirati. Mnogi su tiskanu verziju recepta koju sam pripremila za štand ponijeli kući što vjerojatno znači da su im se keksići svidjeli. Neki su pitali mogu li brusnice zamijeniti nekim drugim voćem ili izbaciti ružmarin. Odgovor je: naravno! Ljepota ovih keksića leži upravo u njihovoj raznovrsnosti i prilagodljivosti. Samo se treba držati zadanih količinskih okvira, a sve ostalo je stvar mašte i osobnog ukusa.
Ovi su keksi ujedno i jedan od recepata iz najavljenog božićnog serijala kolačića. Serijal sam započela paprenjacima, a nastavljam ovim krajnje jednostavnim keksima koji se doslovno otapaju u dodiru s nepcem. Osim toga, kombinacija crvenih brusnica i poneke točkice zelenog ružmarina koloristički neodoljivo asocira na Božić. Sigurno bi bili još efektniji kada biste bademe zamijenili neslanim pistacijama.
Keksi s brusnicama i ružmarinom
za 45 komada
Sastojci:
220g maslaca na sobnoj temperaturi
65g šećera u prahu
korica 2 limuna
2 žlice limunovog soka
280g brašna
40g nasjeckanih suhih brusnica
20g sjeckanih badema
2 žličice nasjeckanog svježeg ružmarina
Postupak:
Maslac i šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Dodajte limunov sok i koricu. Umiješajte nasjeckane brusnice, bademe i ružmarin. Dodajte brašno i zamijesite prhko tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio oblikujte u valjak promjera 3cm i čvrsto zamotajte u prozirnu foliju. Valjke stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto režite oštrim nožem na ploške debljine 6mm. Ploške složite na pripremljeni lim ostavljajući dovoljno razmaka između svake od njih jer će se keksi tokom pečenja raširiti.
Pecite ih 13-15 minuta, odnosno dok ne dobiju boju po rubovima. Kada ih izvadite iz pećnice keksi će biti još malo mekani i lomljivi. Ostavite ih nekoliko minuta u limu, a zatim pažljivo premijestite na rešetku za hlađenje. Kada se ohlade bit će tvrđi i čvršći.
Ohlađene kekse spremite u limenu kutiju. Tako pohranjeni zadržat će svježinu 3 tjedna.
Cranberry and Rosemary Shortbread Cookies
makes 45 cookies
Ingredients:
220g butter, at room temperature
65g powdered sugar
zest of 2 lemons
2 tablespoons lemon juice
280g flour
40g chopped dried cranberries
20g chopped almonds
2 teaspoons chopped fresh rosemary
Directions:
Cream the butter and powdered sugar until light and fluffy. Add lemon juice and zest. Mix in chopped cranberries, almonds and rosemary. Add flour and mix until combined. Gather into a ball and divide the dough in half.
Roll each part of the dough into a log about 3cm in diameter. Wrap each log firmly into plastic wrap and refrigerate for 2 hours.
Preheat the oven to 180°C. Line two baking sheets with parchment paper.
Using a sharp knife, cut the dough into disks about 6mm thick. Transfer disks to baking sheets leaving enough space between each disk because the cookies will spread during baking.
Bake at 180°C for 13-15 minutes or until lightly golden around the edges. Let them cool on the baking sheet for a couple of minutes and transfer to a wire rack to cool completely. While hot, the cookies are still a bit soft and can fall apart between your fingers. Once they cool down they firm up.
Transfer the cookies to an airtight container where they can be kept for 3 weeks.
divno - ne mogu vjerovati, ali na danasnjim fotkama imam i ja knjige :) doduse u sasvim drugom aranzmanu i sasvim drugim povodom, ali svejedno, zgodna slucajnost. i recept i fotke prekrasni kao i uvijek, a sviđa mi se kombinacija ružmarina i brusnica, nisam je jos imala priliku probati
OdgovoriIzbrišimravelous flavors and gorgeous shortbreads!
OdgovoriIzbrišiI love that last picture.
Cheers,
Rosa
wow..sounds amazing..excellent presentation..
OdgovoriIzbrišiTasty Appetite
Sviđa mi se ovakav tip keksića koji nastaju rezanjem valjka na ploškice. Nisam probala kombinaciju brusnica i ružmarina, mora da je prekrasno mirisalo. Veselim se izvještaju sa sajma. Sretno na kolokviju!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno Monika! Baš sam s nestrpljenjem čekala izvještaj sa sajma i drago mi je da je sve super prošlo i da si ti zadovoljna. :)
OdgovoriIzbrišiShortbread kekse obožavam i iako se uglavnom držim provjerene kombinacije s čokoladom uvijek sam otvorena za nove okuse. Baš mi se sviđa spoj ružmarina i brusnica i svakako ću i to isprobati.
Fotke su ti predivne, kao i uvijek, a ja i dalje čekem ostatak fotki sa sajma. :)
Sve dok voliš to što radiš sve te muke su slatke :) bilo bi loše da radiš što moraš pa da budeš umorna.
OdgovoriIzbrišiBilo kako bilo ovi keksići su jako lepi a tvoje fotke, ambijent i sve više nisu ni za komentarisanje jer sam već beskrajno puno puta rekla šta mislim o tvom radu :) SVE JE SAVRŠENO!
Monika, prvo ti čestitam na ovoj izložbi i sudjelovanju na sajmu, po slikama na fb sam vidjela koliko je prekrasno tvoj štand izgledao i žao mi je što nisam bila tamo. Jako mi se sviđa ta ideja sudjelovanja na sajmu hobija, nisam imala prilike viđati kolače i fotografije (hrane) na takvim sajmovima. Odlična ideja koju svatko od nas može predložiti za slično događanje u svom gradu.
OdgovoriIzbrišiI ovi keksi djeluju jako fino. Jednom sam radila slične s brusnicama i narančom, ali su bili malo tvrdi, nije mi se svidio recept, nisu bili prhki kao ovi tvoji. Sve pohvale!
Obožavam shortbread, a u ovakvoj varijanti bi ga još više zavoljela. Brusnice i svježi ružmarin čine sigurno divan kontrast, a fotke su prelijepe! Čestitam na sajmu, originalna ideja, prekrasnu prezentaciju si napravila i da sam bila bliže sigurno bih ga posjetila! :)
OdgovoriIzbrišiNe da je divno nego, predivno!
OdgovoriIzbrišiKeksići, slike, ...
Polako draga i čuvaj se!
Prekrasno Monika!
OdgovoriIzbrišičitajući prvi dio posta kao da čitam o vlastitom životu, valjda je vrijeme godine takvo. ili se ja to samo tješim :)
Prekrasne su mi ove knjige..ove stare, pohabane korice odišu romantikom. Posebno ovaj papir sa krasopisom - izgleda kao neki stari bakin recept :)
Fotografije izvanredne! jedne od najboljih u zadnje vrijeme.
Kakv melem za oci...krasne fotke! A ja tebe tako daleko vidim sa svojim kulinarskim i fotografskim umijecem...Keksice cu raditi sigurno!
OdgovoriIzbrišidraga super :-)))) hvala za još jedan recept za zaleđene kolačiće i brzu pripremu....ja inače ovakve keksiće zaledim i pečem po potrebi tj kad gosti najavljeni ili nenajavljeni brzo stižu na kavu btw ja sam anita (the cousin :-))
OdgovoriIzbriši@Da mi je nešto slatko, sad me baš zanimaju tvoje fotke i koji je to povod za njih :)
OdgovoriIzbriši@Rosa and Jay, thank you!
@What's for dessert, havala. Kolokvij je super prošao. U iščekivanju sam rezultata :)
@Andrea, ja sam evo baš razmišljala o nekoj čokoladnoj varijanti. Mislim da ću za blagdane napraviti čokoladnu verziju ovij keksića sa sjeckanim arancinima i sokom od naranče.
@maslinka, hvala ti! :)
@Tamara, hvala na čestitkama. Da, naš hobi baš i nije uobičajen i ljudi često ne znaju da postoji i mislim da je jako važno predstaviti to što radimo. Mnogi su bili iznenađeni jer nisu odmah shvatili što je točno moj hobi, ali kasnije su se oduševili, pobrali recepte, ispitivali pitanja...Jako lijep osjećaj.
@Ebba,hvala! Ružmarin se osjeti samo u tragovima, kad naletiš na njega i baš ka što kažeš, daje fini kontrast brusnicama.
@Snježa, hvala na savjetu. Trudim se ostati pribrana :)
@Federica, thank you!
@moonea, pa ti si još i u selidbi, nije ni čudno da živiš sto na sat. Primirit će se sve uskoro, vidjet ćeš :)
@Jaenka, hvala ti draga :)
@Anitaaa! Tako mi je drago da si ostavila komentar, puno mi to znači! Znam da me redovito pratiš, ali ipak je drugačije kad se oglasiš :) Ideja sa zamrzavanjem ovih valjak ti je izvrsna! Ukrast ću je od tebe :) Pusa!
Monika, držim fige za kolokvij, znam kako ti je - učenje, iscrpljenost a k tome još i druge obveze :)
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče sajma, još otkako si na FB objavila slike, čekam isrpan izvještaj :) Žao mi je samo što to nije bilo tjedan iza jer bi sigurno navratila :)
keksići su divni, sigurna sam da je kombinacija brusnica i ružmarina divna budući se brusnice mogu kombinirati i sa slatkim i sa slanim varijantama, ali ja sam na žalost na njih alergična pa ih izbjegavam :)
Sretno na kolokviju ali uopće ne sumnjam da ćeš rasuturiti. Krasan recept i bravo za sudjelovanje na sajmu.
OdgovoriIzbrišiOvo su još jedni od tvojih predobrih keksića i večeras ih radim ! Ruzmarin i cijela kombinacija sastojaka garantiraju savršen okus i miris !
OdgovoriIzbrišiOvi keksići mi doista odlično zvuče i ti si ih prezentirala na najljepši mogući način..Inače isti takvi keksići su objavljeni i na blogu http://thefauxmartha.com/2011/12/14/icebox-cookies/
OdgovoriIzbrišii tamo se zovu Icebox cookies, a preuzeti su sa portala America s Test Kitchen..
Kombinacija brusnica ili naranče s ružmarinom doista zvuči jako aromatično i fino...
Nado, nisam sigurna što time želiš reći. Ovaj blog sam sad prvi puta vidjela, a kad sam usporedila recepte bilo je potpuno jasno da su različiti. Omjeri sastojaka su potpuno drugačiji, a u moje keksiće uopće ne idu jaja. Osim toga, ja nisam koristila narančinu koricu. Ipak, hvala na komplimentima.
OdgovoriIzbrišizdravo
OdgovoriIzbrišinaredila sem te piškote. odlično, super!!
Milena, drago mi je da ste zadovoljni :)
OdgovoriIzbrišiHej, blog ti je divaaan, fotke su prekrasni, recepti čarobni... svaka čast :)
OdgovoriIzbrišiLove the twist of rosemary
OdgovoriIzbrišiThat a great photos. I like the combination of cranberries and rosemary.
OdgovoriIzbriši