Osobno nisam baš ljubitelj retrospektiva u pravom smislu riječi. Volim se povremeno osvrnuti i sjetiti se nekih minulih događaja, ali za to ne čekam kraj godine. Osim toga, to su uglavnom lijepa i ugodna sjećanja. Ona su ta koja se urežu duboko u pamćenje, dok teške trenutke i ružne stvari nastojim ostaviti tamo gdje i pripadaju - u prošlosti. Ne treba ni njih sasvim izbrisati iz sjećanja jer i manje lijepe situacije utječu na nas i naša razmišljanja i oblikuju nas. Ipak, ja se više volim usredotočiti na lijepe stvari.
Više od prošlosti zanima me budućnost. Još uvijek dječjim i pomalo nevinim očima gledam na svijet oko sebe. Još uvijek vjerujem da se snovi mogu ostvariti. Još uvijek maštam i vjerujem da sreća čuči iza ugla, na dohvat ruke. Još uvijek se veselim malim stvarima, sitnicama koje drugi ni ne primjećuju. Još uvijek me uzbuđuje sve što je novo i drugačije, ma koliko to bilo malo i beznačajno. Još uvijek sam znatiželjna, još uvijek učim i uživam u tome. Radim ono što zaista volim i uživam u svakom trenutku. Možda sam nerealna ali sam sretna, a to je ono što se na kraju računa.
Vama želim isto to. Želim da živite ispunjenim životom, okruženi ljudima koje volite. Želim vam da se sjećate samo lijepih trenutaka, da nikada ne prestanete sanjati i maštati. Želim vam da imate vjere u sebe i da radite ono što vas uistinu veseli. Želim vam da uživate u svakom trenutku i veselite se onim lijepim trenucima koji vas još čekaju.
Čokoladne karamele s medom i zrnom soli
250g šećera
100g cvjetnog meda
10g maslaca
200g tamne čokolade (70% kakaa)
1 žličica krupne morske soli (ili cvijeta soli)
Slatko vrhnje i šećer pomiješajte u loncu i stavite na vatru. Kada smjesa provrije kuhajte na srednjoj vatri 5 minuta. Odmah zatim dodajte čokoladu, maslac i med i kuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri neprestano miješajući.
Nakon 10 minuta napravite provjeru jesu li gotove tako što ćete u čašu hladne vode ubaciti kapljicu smjese, izvaditi je iz vode i pritisnuti je vilicom. Ako je mekana i lako se gnječi, nastavite sa kuhanjem još nekoliko minuta. Ako je kuglicu teško zgnječiti, karamele su gotove. Ovaj korak nemojte preskočiti jer će u protivnom smjesa biti prerijetka i moguće je da vam se karamele neće stisnuti. Ukoliko imate termometar za slatkiše, smjesa za karamele je gotova kad dosegne temperaturu 120°C.
Čokoladnu smjesu ulijte u plitku posudu veličine 20x20 cm obloženu papirom za pečenje. Smjesu ravnomjerno pospite solju. Stavite u hladnjak na 20-30 minuta da očvrsne, zatim ih izvadite i narežite na male kockice. Budući da su karamele ljepljive, lakše ćete ih rezati ako nož lagano premažete neutralnim uljem.
adapted from Ebba's cuisine
makes 40 caramels
Ingredients:
200ml heavy cream
250g sugar
100g honey
10g butter
200g dark chocolate (70% cocoa)
1 teaspoon fleur de sel or coarse sea salt
Directions:
Transfer the chocolate mixture to a 20x20cm shallow dish lined with parchment paper. Refrigerate for 20-30 minutes or until firm. Cut the caramels into small pieces. If your knife sticks to the caramels, brush it lightly with neutral oil. That will prevent sticking.
Monika jako lijepo, od tvojih riječi, želja, do fotki i izvedbe ovog fantastičnog recepta. Koliko bolje od kupovnih karamela, ma neusporedivo!
OdgovoriIzbrišiJa ti želim da i dalje ostaneš baš takva, na kvadrat! :)
Divine!
OdgovoriIzbrišiBest wishes for 2012!
Cheers,
Rosa
Karamele si već gricnula, jako mi se dopada ta fotka, kao i recept :)
OdgovoriIzbrišiDraga Monika, želim tebi, tvoj dragom i cijeloj tvojoj obitelji sve najbolje u Novoj 2012! neka vam odnese sve loše trenutke te ostvari neostvarene želje!
Želim ti da nas i dalje uveseljavaš toplim postovima, prekrasnim receptima i fantastičnim fotkama :)
Prekrasne fotke i karamele!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u 2012. godini!
Sve najbolje tebi i tvojoj porodici!
OdgovoriIzbrišiFotke su predivne, a karamele posebne :)
Monika gorgeous pic and chocolate looks divine! happy new year to you!!
OdgovoriIzbrišiDraga Monika, sve najbolje tebi i najmilijima!
OdgovoriIzbrišiKaramele su ispale savrseno, meni su na to do listi i nadam se da ce uskoro doci na red.
Karamele i u tvojoj izvedbi izgledaju prekrasno.
OdgovoriIzbrišiPrepoznala sam se u ovom tekstu gore. Ja sam uvjerena da se snovi i želje ostvaruju. Doživjela sam tom naravno da vjerujem.
Life is a box of chocolate...to je to. Nekad donese suze, nekad smijeh, nekad euforiju, nekad depresiju. Ali baš zato je život! I ja znam da ga živim jer prihvaćam sve od gore navedenoga. Sve to me čini onakvom kakvom jesam. Na greškama učim, konstruktivne kritike prihvaćam i primjenjujem, komplimente uvažavam.
A najljepše se veseliti sitnicama, jer jedino tako i možeš iskusiti sreću i smijeh dovoljno često. Kad bi se radovali samo velikim stvarima - veći dio vremena bi bio bezvoljni, tužni..a to je bezveze :))
Ja se veselim svim onim propalim kolačićima od kojih ću napraviti kuglice, i svim sunčanim jutrima, ludorijama koje izvode moje mačke, osmijesima prolaznika,..
veselim se i prehladama, suzama, udarcima u palac dok još snena šetam po kući...dok osjećam - živim!
i veselim se svim tvojim postovima u novoj godini :)
Draga Monika, želim ti puno kreativnosti, ideja, volje i vremena da sve uzrealiziraš, novčića da si priuštit svašta lijepo i fino i puno ljubavi i sreće :)
Draga Monika i tebi sve to isto želim i ja! Svako dobro tebi i tvojima najmilijima!
OdgovoriIzbrišiUživaj u životu i dalje a mi ćemo isto tako u tvojim uradcima!
Sretna Nova Draga ;))) Ovo je perverzija :) Fantastično ;)
OdgovoriIzbrišiPerfect :)!
OdgovoriIzbrišiJoš jednom, sve lepo...:)
Draga Monika još jednom ti želim sve najbolje u Novoj 2012. godini. Nadam se da će biti dobra i da će se pamtiti samo po veselim trenucima. :)
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče retrospektiva totalno se slažem s tobom, i ja uvijek gleda naprijed i nastojim ne upadati previše u lamentiranje o prošlosti... ali to je neka druga tema. :)
Ove karamele su mi zapele za oko čim sam ih vidjea kod Nevene, ali nisam ih još stigla isprobati. Svakako ih planiram napraviti jer zvuče savršeno. :)
Tvoje izgledaju preodlično kao i tvoja prezentacija i fotografije. :)
Stunning little treats & Happy New Year!
OdgovoriIzbrišiDivan post!
OdgovoriIzbrišiFenomenalne karamele koje i sama planiram praviti, nadam se uskoro...
Draga Monika, zelim ti da ostanes bas takva kakva jesi - vedra, optimisticna, znatizeljna... Srecna nova 2012. godina!!! :)
Karamele izgledaju sjajno :)
OdgovoriIzbrišiSretno i uspješno u Novoj!
Pusa
Monika ti da u slobodno vreme otvoriš i jdan slatki kutak, poslastičarnicu ili fabriku čokolade i bombona. Srećna Nova, i da ti je ovako slatka i medena 2012.
OdgovoriIzbrišiJao kako su divne karamele, a fotke čista umetnost! sve najlepše u novoj godini!
OdgovoriIzbrišiPrelepo si sve rekla i apsolutno se slažem sa tobom... U veku ruku ako prestanemo da verujemo i nadamo se prestajemo da živimo...
OdgovoriIzbrišiPuno sreće, ljubavi i lepih trenutaka želim tebi i tebi dragim ljudima :)
Karamele si predivno napravila i još lepše ufotkala ;)
Monika, oduševljena sam cijelim postom! Fotografije su neodoljive, kao i ove karamele, drago mi je da si ih stigla probati i pofotkati. Želim ti sve najbolje u 2012. godini od srca, neka ti se ostvari sve ono što poželiš, i naravno puno zdravlja, ljubavi i uspjeha na svim poljima. Tvoj blog, recepti i fotografije su nam svima velika inspiracija! :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti na lepim zeljama, jednostavcno si objasnila sutinu dobro prozivljenih dana!
OdgovoriIzbrišiZelim ti da uvek osrtnes to dete i da ne prestanes da verujes u srecu iza ugla!
I jos puno divnih postova i fotografija u Novoj 2012!
Sve najbolje u 2012, ostvarenje svih tvojih zelja, jos puno postova, lijepih fotki i lijepog druzenja na blogu!!!
OdgovoriIzbrišiKud' ćeš slađeg načina za ući u Novu!
OdgovoriIzbrišiSavršeni su, od sastojaka do omota i fotki, kao da su iz neke stare manfakture!
Želim tebi i tvojoj polovici kako u životu, tako i u kreativnom stvaranju :) puno zdravlja, sreće i ljubavi! :)
Draga Monika, divan je ovaj post i ja tebi i tvojima želim Sretnu, veselu i lijepu Novu 2012.-tu Godinu ! Neka ti bude godina ostvarenja najljepših želja i da i nadalje uživaš u svemu što radiš i što te veseli !
OdgovoriIzbrišiKao što i ja uživam u svakom novom postu i receptu koji nam pripremiš i sa nama podijeliš.
Ebbine karamele si super napravila !!
predivno si sve sročila, predstavila i poslikala.
OdgovoriIzbrišiŽelim tebi i tvojima sve najbolje u Novoj godini!
Da ostaneš kakava jesi i pronađeš u životu sve šta želiš...
OdgovoriIzbriši