31. prosinca 2011.

Čokoladne karamele s medom i zrnom soli / Salted Chocolate & Honey Caramels

 Please scroll down for English.


Kraj kalendarske godine vrijeme je kad se tradicionalno gleda u nazad i prebire po prošlosti. Retrospektive, komentari i sjećanja na značajne i manje značajne događaje, trenutke i ljude dio su folklora koji, zahvaljujući ovim burnim vremenima, još uvijek ne izumire. Baš naprotiv, čini se da je sve popularniji. 



Osobno nisam baš ljubitelj retrospektiva u pravom smislu riječi. Volim se povremeno osvrnuti i sjetiti se nekih minulih događaja, ali za to ne čekam kraj godine. Osim toga, to su uglavnom lijepa i ugodna sjećanja. Ona su ta koja se urežu duboko u pamćenje, dok teške trenutke i ružne stvari nastojim ostaviti tamo gdje i pripadaju - u prošlosti. Ne treba ni njih sasvim izbrisati iz sjećanja jer i manje lijepe situacije utječu na nas i naša razmišljanja i oblikuju nas. Ipak, ja se više volim usredotočiti na lijepe stvari.


Više od prošlosti zanima me budućnost. Još uvijek dječjim i pomalo nevinim očima gledam na svijet oko sebe. Još uvijek vjerujem da se snovi mogu ostvariti. Još uvijek maštam i vjerujem da sreća čuči iza ugla, na dohvat ruke. Još uvijek se veselim malim stvarima, sitnicama koje drugi ni ne primjećuju. Još uvijek me uzbuđuje sve što je novo i drugačije, ma koliko to bilo malo i beznačajno. Još uvijek sam znatiželjna, još uvijek učim i uživam u tome. Radim ono što zaista volim i uživam u svakom trenutku. Možda sam nerealna ali sam sretna, a to je ono što se na kraju računa.  


Vama želim isto to. Želim da živite ispunjenim životom, okruženi ljudima koje volite. Želim vam da se sjećate samo lijepih trenutaka, da nikada ne prestanete sanjati i maštati. Želim vam da imate vjere u sebe i da radite ono što vas uistinu veseli. Želim vam da uživate u svakom trenutku i veselite se onim lijepim trenucima koji vas još čekaju. 

Želim vam sretnu, veselu i uspješnu 2012. godinu!



Čokoladne karamele s medom i zrnom soli
recept preuzet sa bloga Ebba's cuisine
za 40 karamela

Sastojci:
200ml slatkog vrhnja
250g šećera
100g cvjetnog meda
10g maslaca
200g tamne čokolade (70% kakaa)
1 žličica krupne morske soli (ili cvijeta soli)

Postupak:
Slatko vrhnje i šećer pomiješajte u loncu i stavite na vatru. Kada smjesa provrije kuhajte na srednjoj vatri 5 minuta. Odmah zatim dodajte  čokoladu, maslac i med i kuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri neprestano miješajući.

Nakon 10 minuta napravite provjeru jesu li gotove tako što ćete u čašu hladne vode ubaciti kapljicu smjese, izvaditi je iz vode i pritisnuti je vilicom. Ako je mekana i lako se gnječi, nastavite sa kuhanjem još nekoliko minuta.  Ako je kuglicu teško zgnječiti, karamele su gotove. Ovaj korak nemojte preskočiti jer će u protivnom smjesa biti prerijetka i moguće je da vam se karamele neće stisnuti. Ukoliko imate termometar za slatkiše, smjesa za karamele je gotova kad dosegne temperaturu 120°C.

Čokoladnu smjesu ulijte u plitku posudu veličine 20x20 cm obloženu papirom za pečenje. Smjesu ravnomjerno pospite solju. Stavite u hladnjak na 20-30 minuta da očvrsne, zatim ih izvadite i narežite na male kockice. Budući da su karamele ljepljive, lakše ćete ih rezati ako nož lagano premažete neutralnim uljem.
Salted Chocolate & Honey Caramels
adapted from Ebba's cuisine
makes 40 caramels

Ingredients:
200ml heavy cream
250g sugar
100g honey
10g butter
200g dark chocolate (70% cocoa)
1 teaspoon fleur de sel or coarse sea salt

Directions:
Combine sugar and cream in a saucepan and put it on medium heat. Once it starts to bubble cook for 5 minutes. Add chocolate, butter and honey and continue to cook on medium heat stirring continuously for 10 minutes or until it reaches 120° on candy thermometer (firm-ball stage). 

Transfer the chocolate mixture to a 20x20cm shallow dish lined with parchment paper. Refrigerate for 20-30 minutes or until firm. Cut the caramels into small pieces. If your knife sticks to the caramels, brush it lightly with neutral oil. That will prevent sticking.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 25:

  1. Monika jako lijepo, od tvojih riječi, želja, do fotki i izvedbe ovog fantastičnog recepta. Koliko bolje od kupovnih karamela, ma neusporedivo!
    Ja ti želim da i dalje ostaneš baš takva, na kvadrat! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Karamele si već gricnula, jako mi se dopada ta fotka, kao i recept :)
    Draga Monika, želim tebi, tvoj dragom i cijeloj tvojoj obitelji sve najbolje u Novoj 2012! neka vam odnese sve loše trenutke te ostvari neostvarene želje!
    Želim ti da nas i dalje uveseljavaš toplim postovima, prekrasnim receptima i fantastičnim fotkama :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasne fotke i karamele!

    Sve najbolje u 2012. godini!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve najbolje tebi i tvojoj porodici!
    Fotke su predivne, a karamele posebne :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Monika gorgeous pic and chocolate looks divine! happy new year to you!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Monika, sve najbolje tebi i najmilijima!

    Karamele su ispale savrseno, meni su na to do listi i nadam se da ce uskoro doci na red.

    OdgovoriIzbriši
  7. Karamele i u tvojoj izvedbi izgledaju prekrasno.
    Prepoznala sam se u ovom tekstu gore. Ja sam uvjerena da se snovi i želje ostvaruju. Doživjela sam tom naravno da vjerujem.
    Life is a box of chocolate...to je to. Nekad donese suze, nekad smijeh, nekad euforiju, nekad depresiju. Ali baš zato je život! I ja znam da ga živim jer prihvaćam sve od gore navedenoga. Sve to me čini onakvom kakvom jesam. Na greškama učim, konstruktivne kritike prihvaćam i primjenjujem, komplimente uvažavam.
    A najljepše se veseliti sitnicama, jer jedino tako i možeš iskusiti sreću i smijeh dovoljno često. Kad bi se radovali samo velikim stvarima - veći dio vremena bi bio bezvoljni, tužni..a to je bezveze :))
    Ja se veselim svim onim propalim kolačićima od kojih ću napraviti kuglice, i svim sunčanim jutrima, ludorijama koje izvode moje mačke, osmijesima prolaznika,..
    veselim se i prehladama, suzama, udarcima u palac dok još snena šetam po kući...dok osjećam - živim!

    i veselim se svim tvojim postovima u novoj godini :)
    Draga Monika, želim ti puno kreativnosti, ideja, volje i vremena da sve uzrealiziraš, novčića da si priuštit svašta lijepo i fino i puno ljubavi i sreće :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Monika i tebi sve to isto želim i ja! Svako dobro tebi i tvojima najmilijima!
    Uživaj u životu i dalje a mi ćemo isto tako u tvojim uradcima!

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretna Nova Draga ;))) Ovo je perverzija :) Fantastično ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Monika još jednom ti želim sve najbolje u Novoj 2012. godini. Nadam se da će biti dobra i da će se pamtiti samo po veselim trenucima. :)

    Što se tiče retrospektiva totalno se slažem s tobom, i ja uvijek gleda naprijed i nastojim ne upadati previše u lamentiranje o prošlosti... ali to je neka druga tema. :)

    Ove karamele su mi zapele za oko čim sam ih vidjea kod Nevene, ali nisam ih još stigla isprobati. Svakako ih planiram napraviti jer zvuče savršeno. :)
    Tvoje izgledaju preodlično kao i tvoja prezentacija i fotografije. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Stunning little treats & Happy New Year!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divan post!
    Fenomenalne karamele koje i sama planiram praviti, nadam se uskoro...

    Draga Monika, zelim ti da ostanes bas takva kakva jesi - vedra, optimisticna, znatizeljna... Srecna nova 2012. godina!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Karamele izgledaju sjajno :)

    Sretno i uspješno u Novoj!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  14. Monika ti da u slobodno vreme otvoriš i jdan slatki kutak, poslastičarnicu ili fabriku čokolade i bombona. Srećna Nova, i da ti je ovako slatka i medena 2012.

    OdgovoriIzbriši
  15. Jao kako su divne karamele, a fotke čista umetnost! sve najlepše u novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  16. Prelepo si sve rekla i apsolutno se slažem sa tobom... U veku ruku ako prestanemo da verujemo i nadamo se prestajemo da živimo...
    Puno sreće, ljubavi i lepih trenutaka želim tebi i tebi dragim ljudima :)
    Karamele si predivno napravila i još lepše ufotkala ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Monika, oduševljena sam cijelim postom! Fotografije su neodoljive, kao i ove karamele, drago mi je da si ih stigla probati i pofotkati. Želim ti sve najbolje u 2012. godini od srca, neka ti se ostvari sve ono što poželiš, i naravno puno zdravlja, ljubavi i uspjeha na svim poljima. Tvoj blog, recepti i fotografije su nam svima velika inspiracija! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala ti na lepim zeljama, jednostavcno si objasnila sutinu dobro prozivljenih dana!

    Zelim ti da uvek osrtnes to dete i da ne prestanes da verujes u srecu iza ugla!

    I jos puno divnih postova i fotografija u Novoj 2012!

    OdgovoriIzbriši
  19. Sve najbolje u 2012, ostvarenje svih tvojih zelja, jos puno postova, lijepih fotki i lijepog druzenja na blogu!!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Kud' ćeš slađeg načina za ući u Novu!
    Savršeni su, od sastojaka do omota i fotki, kao da su iz neke stare manfakture!
    Želim tebi i tvojoj polovici kako u životu, tako i u kreativnom stvaranju :) puno zdravlja, sreće i ljubavi! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga Monika, divan je ovaj post i ja tebi i tvojima želim Sretnu, veselu i lijepu Novu 2012.-tu Godinu ! Neka ti bude godina ostvarenja najljepših želja i da i nadalje uživaš u svemu što radiš i što te veseli !
    Kao što i ja uživam u svakom novom postu i receptu koji nam pripremiš i sa nama podijeliš.
    Ebbine karamele si super napravila !!

    OdgovoriIzbriši
  22. predivno si sve sročila, predstavila i poslikala.
    Želim tebi i tvojima sve najbolje u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  23. Da ostaneš kakava jesi i pronađeš u životu sve šta želiš...

    OdgovoriIzbriši