27. studenoga 2008.

Apple Pies and Lemon Ginger Ice cream


Događa li vam se ikada da, ma koliko se trudili, stvari jednostavno ne idu po planu? Isplanirate sve do najsitnijih detalja, oslobodite si dovoljno vremena da napravite to što ste si zacrtali, naizgled sve teče glatko, a onda na kraju slijedi razočarenje. E pa meni se to dogodilo dva puta u zadnja dva tjedna. Za sve je "krivo" naše kulinarsko druženje, poznatije pod nazivom ajme, koliko nas je!. Kao što već sigurno znate, ovog je mjeseca naša domaćica Andrea kao glavni sastojak odabrala đumbir. Moram priznati da sam bila presretna zbog Andreinog odabira jer đumbir zaista jako volim i često ga koristim, kako u slanim, tako i u slatkim jelima. Nakon prošlomjesečne apstinencije od ovog događaja, bila sam i više nego spremna zavrnuti rukave i vratiti se u stilu.

Što se tiče odabira recepta, nisam se puno dvoumila. Taman sam dobila sanduk finih domaćih jabuka koje je trebalo nekako potrošiti pa se kombinacija jabuka, đumbira i cimeta nametnula sama po sebi. Kasnije sam došla na ideju da uz tu kombinaciju poslužim i sladoled. I to ne bilo kakav, već od đumbira i limuna. Ha! Tko kaže da uz pitu od jabuka ide samo sladoled od vanilije?! :) Dok se kuhinjom širio miris aromatičnih pita u mini izdanju, znala sam da će biti odlične. A kad sam ih probala u kombinaciji sa kremastim sladoledom, zanijemila sam. Odmah sam znala da je ovo jedan od onih recepata kojima ću se stalno vraćati, pogotovo u dugim zimskim danima koji slijede. Bila je to ljubav na prvi pogled. No, kao što Shakespeare jedom mudro reče: "The course of true love never did run smooth."


Moje nevolje su počele kad sam finalni proizvod htjela ovjekovječiti fotoaparatom. Naime, tog je dana, moj najdraži, ničim izazvan i bez ikakvog upozorenja, odlučio preuzeti skrbništvo nad gore spomenutim fotićem. Možete zamisliti šok i nevjericu kad sam shvatila da nemam sredstva za rad. Do onog trena kad se vratio kući, već je skoro pao mrak i uvjeti za photo session bili su nikakvi. Odavno sam, zbog kvalitete fotografija, prestala snimati pri lošem osvjetljenju pa se te večeri nisam ni trudila išta poduzeti po tom pitanju. Tu smo večer sve pojeli. Ostalo je još malo sladoleda. No dobro, što je tu je. Sljedeći vikend ću opet zavrnuti rukave i bit će sve uredu, pomislim ja. I tako dođe vikend i primim se ja posla i napravim sve ispočetka. Sladoled je spreman, a pite samo što nisu pečene. Ja polako namještam stativ i fotić, biram stolnjak i tanjure...Ali odjednom, kao da se sprema apokalipsa. Smračilo se, postalo tmurno i turobno, kiša pljušti, munje sijevaju, a osvjetljenje očajno. Došlo mi je da počnem ridati u sav glas. I tako je propao i drugi pokušaj da uslikam te famozne pite. Bila sam ljuta i razočarana, ali znala sam da neću imati mira dok ih konačno ne uslikam, pa makar i na silu. I evo ih...konačno. Iz trećeg pokušaja. U cijeloj ovoj priči ipak ima jedna pozitivna stvar - imala sam izgovor da ih opet i iznova pravim i da uživamo u njima čak tri puta u mjesec dana :) I ne, nisu nam dosadile ;)


Apple Pies...

Prhko tijesto (Pate Brisee):
350 g brašna
žličica soli
2 žlice šećera
225 g maslaca
4-5 žlica ledene vode

Nadjev:
1-2 jabuke
sok od pola limuna
20 g fino mljevenih badema
40 g tostiranih grubo mljevenih badema
1 žlica smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1/2 žličice đumbira u prahu
1/2 žličice cimeta


Brašno, sol i šećer uspite u multipraktik i kratko ga uključite tako da se sastojci dobro izmiješaju. Zatim dodajte na kockice narezan hladni maslac i uključite multipraktik. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama (oko 15-20 sekundi). Zatim u tankom mlazu dodajte ledenu vodu (najbolje bi bilo da je pola sata prije izrade tijesta držite u hladnjaku). Prvo stavite 4 žlice i miksajte dok se tijesto lagano ne počne formirati u kuglu (oko 30 sekundi). Po potrebi dodajte još žlicu (ili više) vode. Zatim tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu plohu i vrlo ga kratko rukama mijesite. Zatim ga oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na 30 min. Tijesto možete napraviti i ručno, ukoliko nemate multipraktik, ali morate raditi brzo i pobrinite se da su vam ruke hladne kako se maslac ne bi počeo topiti. Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj plohi ili između dva sloja prijanjajuće folije na debljinu od oko 2-3 milimetra. Iz tijesta izrežite 7-8 krugova promjera 15 cm (ja sam se poslužila zdjelicom).

Jabuke ogulite i narežite na male kockice (ili naribajte). U zasebnoj posudi pomiješajte smeđi šećer, vanilin šećer i začine. Polovicu svakog kruga prvo pospite žličicom mljevenih badema, a zatim na njih rasporedite jabuke. Pospite ih grubo mljevenih bademima, a zatim i smjesom šećera i začina. Rub kruga malo navlažite vodom pa pažljivo prebacite praznu polovicu kruga preko nadjeva i prstima stisnite kako se tijesto ne bi odlijepilo. Svaku pitu lagano zarežite nožem na nekoliko mjesta kako bi para imala gdje izaći van prilikom pečenja. Pite složite na pleh obložen papirom za pečenje, po želji ih premažite sa malo otopljenog maslaca i pecite ih na 190 stupnjeva 20-25 minuta.

Ovo tijesto je meni toliko fino da bih ga mogla jesti bez ikakvog nadjeva. Nevjerojatno je prhko i ima predivnu aromu maslaca koja se savršeno slaže sa jabukama.


Lemon Ginger Ice cream:
230 ml mlijeka
350 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
1/2 žlice naribanog svježeg đumbira
prstohvat soli
korica dva limuna
žlica limunovog soka
3 velika žumanjka


Mlijeko, slatko vrhnje, polovicu šećera, naribani đumbir i koricu limuna pomiješajte u posudi debljeg dna. Dodajte prstohvat soli i zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Zatim maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. U međuvremenu pjenasto izradite žumanjke sa preostalim šećerom. Smjesu mlijeka i vrhnja ponovo vratite na vatru pa kad proključa polovicu prelijte preko žumanjaka i dobro izradite pjenjačom. Zatim smjesu žumanjaka ulijte nazad u posudu sa mlijekom i vrhnjem i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Zatim maknite s vatre i procijedite te ohladite. Najbolje bi bilo da posudu stavite u drugu posudu koju ste napunili hladnom vodom. U hladnu smjesu dodajte limunov sok, promiješajte i stavite u zamrzivač na najmanje tri sata. Svakih sat vremena sladoled promiješajte vilicom kako biste razbili eventualne kristaliće leda.

Od ovih količina dobit ćete taman toliko sladoleda koliko vam je potrebno za poslužiti uz 7-8 mini pita. Po žeji možete i udvostručiti količine. Ja sigurno hoću u ljetnim mjesecima :)

Sladoled je neodoljivo kremast, a spoj okusa je
jednostavno divan. Đumbir i limun se sjajno nadopunjuju i niti jedan okus ne dominira previše. Odlično se slaže sa finim prhkim pitama.


Related Stories Widget by LinkWithin

21 komentar:

  1. Hej ova kombinacija mi zvuči savršeno, a bogme i izgleda divno!

    Što se tiče uvodnoga dijela posta i komplikacija s fotografiranjem, potpuno te razumijem, koliko divnih stvari nisam fotkala jer naprosto nije bilo dnevnog svijetla. S obzirom da radim od 8 - 16 već sam se pomirila s činjenicom da do proljeća fotkam samo vikendom. :(
    Inače sam uložila nešto novčića i u halogeni reflektor koji i dalje nije ni do koljena sunčevoj svjetlosti...

    OdgovoriIzbriši
  2. :)) super! Pitu od jabuke obožavam na sve naćine a moram priznati da me se i sladoled prilično dojmio:))

    Osobno mi je važno da je recept popraćen dobrom fotkom i to mi zadaje prilične muke pogotovo sad kao što Andrea kaže od kad su dani kraći.
    @Andrea i ja sam kupila reflektor:))) ali nema baš neke koristi od njega.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vredelo je sacekati taj treci put. Fotke su predivne. A stajling je bombonica :)

    OdgovoriIzbriši
  4. vredelo je... vredelo jer izgleda fenomenalno :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Slatko sam se nasmijala uvodu (iako razumijem očaj koji te obuziamo :) ), ali "izgovor" se isplatio, tri puta ste uživali u ovim delicijama.
    Ovaj recept za sladoled si moram zabilježit :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @Andrea i nlo, i mene ubija ovo zimsko vrijeme i manjak svijetla...propustila sam fotkanje jako finih stvari, baš kao i Andrea i baš me to ljuti..što se tiče reflektora, trebalo bi koristiti barem dva za fotkanje hrane...jedan osvijetli jednu stranu hrane ali baca sjenu na onu drugu stranu...i morali bi imati onaj filter na sebi koji mekano sarpršuje svijetlo...onaj paket rasvjete koji bi ja htjela je puuuno preskup pa se za sad snalazim ovako...još nisam ni fotić otplatila :)

    OdgovoriIzbriši
  7. @Marija i maslinka, u pravu ste...vrijedilo je čekati :)
    @studena, drago mi je da ti se sviđa sladač ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. joj, znam kako ti je... nedostatak svjetla je najveći problem, a pogotovo meni jer moj fotić nije baš najprofesionalniji :) ali kako si sama rekla, bar si 3 puta imala praviti nešto ovako predivno... jedino me malo zabrinjava đumbir na koji nisam navikla u slatkim kombinacijama :) ja sam ipak malo klasičniji tip pa ga više volim u slanom...
    Volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivne i ukusne,a sladoledic savrsen!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja sinoc kucala poveci komentar, sta sam kliknula pojma nemam, al' nije otisao...

    Elem, kad je neko perfekcionista, plus kad trazi dobar izgovor da ovu divotu klopa tri puta, onda je sve razumljivo ;)

    Monchi, RESPECT, i za recept i za fotke! Meni tvoje slike mirisu, ja uvek ogladnim kad ih vidim. I ozbiljno se pripremam da malo manje citam i gledam sve ovo, jer sam se, otkako pisem blog i caitam vase, ugojila nekoliko kg, sto mi inace nije svojstveno! Decembar - dijeta! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno, opet, naravno. Svaka ti čast na upornosti, ja ne bih imala živaca. Pofotkala bih pa kud puklo da puklo. Ali imam doma fotoamatera pa znam kak ste osjetljivi na svaki detalj. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Recept deluje jako primamljivo, jasno mi je sto ti nije bilo tesko da ih tri puta pravis :))) A sto se fotografija tice, ja se u poslednje vreme od kako videh sve ove vase blogove samo - divim fotografijama. Ja se do sada nisam nesto posebno interesovala za fotografisanje hrane, uglavnom sam sve torte i kolace onako uzgred fotografisala, pa losije izgledaju na slikama nego uzivo...lol :) Sjajne i fotografije i aranziranje svega!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ha, nakon ovog tvog recepta - pita od jabuka s kuglicom sladoleda od vanilije više mi ne izgleda isto-a to nije samo zato šta sam ljubitelj limuna!! :)
    Prekrasne fotke :)

    OdgovoriIzbriši
  14. @Majo, hehe...baš si me nasmijala...hvala ti puno na ovim silnim komplimentima...sva sam se zarumenila :)
    @Vali, ah da...mi fotoamateri znamo ponekad biti preveliki perfekcionisti... :D
    @NikkiL, hvala ti :) nisam se ni ja u početku trudila fotkati ali s vremenom sa se sve više zainteresirala i eto :)
    @Sunčice, hehe ;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Zvuči zanimljivo. Probam čim stignem:D

    OdgovoriIzbriši
  16. zvzči ukusno, ali ja se od svega iznova divim ovim predivnim fotkama

    OdgovoriIzbriši
  17. Divno! Stvarno svaka ti čast na tolikom strpljenju za fotografije.
    Kombinacija naprosto ne može bit bolje, odlično! ;)

    OdgovoriIzbriši
  18. Drago mi je sto si ovu sliku poslala za DMBLGIT. Sto se mene tice ovo je pobednik za Originality.

    Srecno!

    OdgovoriIzbriši
  19. Jaooo ginger ice cream..ovo moram napravit...nego zanima me u tijestu..koja vrsta brašna ide i dali se mogou izbaciti bademi ili barem stavit samo ovih 20g mljevenih ?

    OdgovoriIzbriši
  20. Kathaki, u tijesto ide glatko brašno. što se nadjeva tiče, možeš izbaciti grubo mljevene bademe u potpunosti, a umjesto mljevenih badema staviti krušne mrvice ili gris. tek toliko da nešto može "popiti" sokove koji će isteći iz voća.

    OdgovoriIzbriši
  21. Odlično, hvala puno, jedva čekam napravit :) i zaboravih pitat, za sladoled jel mozes ici pola žlice đumbira u prahu ne znam koliko ovisi o okusu

    OdgovoriIzbriši