14. siječnja 2009.

Ravioli sa sušenim rajčicama i tikvicama u umaku od maslaca i kadulje


Kao što sam i obećala, nastavljam serijal laganih slanih jela. Odavno nisam pravila domaću tjesteninu, a pogotovo raviole, ponajviše zbog kroničnog nedostatka vremena. Posljednjih dana školskih praznika, koji su nažalost već iza nas, odlučila sam si dati truda i iskoristiti još ono malo slobodnog vremena koje mi je ostalo prije povratka na posao. Uz to, u hladnjaku je bilo domaćih jaja koja su već lagano vapila da ih se nekako potroši pa je tako odluka pala na raviole. Nadjev sam iskombinirala od onoga što mi se našlo pri ruci i moram priznati da je rezultat bio i više nego dobar. Sav trud i uloženo vrijeme su se isplatili :)


Nadjev:
manja glavica crvenog luka
25 g pancete
50 g sušenih rajčica
5 cherry rajčica
jedna manja tikvica
2 režnja češnjaka
nekoliko listića svježe kadulje
4 žlice parmezana
sol, papar

Pancetu sitno nasjeckajte i hrskavo ju popržite na malo masnoće, a zatim joj dodajte sitno sjeckani luk. Kad luk zažuti dodajte mu sitno sjeckane sušene i cherry rajčice te sitno sjeckani češnjak. Posolite i poparite te dodajte sjeckane listiće kadulje i kratko pirjajte. Potom dodajte naribanu tikvicu i pirjajte dok svo povrće ne omekša i sva tekućina ne ispari. Nadjev zatim maknite s vatre i umiješate naribani parmezan te ga ostavite da se malo ohladi prije punjenja raviola.


Tijesto:
400 g glatkog brašna
4 jaja (po mogućnosti domaća)
prstohvat soli
malo mlake vode

Brašno prosijte u zdjelu, dodajte sol i jaja te počnite mijesiti. Po potrebi dodajte malo vode kako biste lakše zamijesili tijesto. Kada ste dobili glatko i elastično tijesto, pokrijte ga čistom krpom i ostavite 15-ak minuta da se odmori. Nakon toga, tijesto podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte što tanje možete, a zatim ga narežite na trake širine 5 cm.

Uzmite jednu traku tijesta te na nju sa razmacima od otprilike 1,5 cm stavljajte po žličicu nadjeva. Potom ju poklopite drugom trakom tijesta i prstima dobro pritistnite rubove te prostore između nadjeva. Pomoću kalupića za kekse željenog oblika izrezujte raviole i slažite ih na pobrašnjenu podlogu. Postupak ponovite sa preostalim tijestom i nadjevom.

Gotove raviole kuhajte u kipućoj slanoj vodi desetak minuta, tj. dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih ocijedite i prelijte umakom od maslaca i kadulje.


Umak od maslaca i kadulje:
40g maslaca
6-7 listića svježe kadulje

Maslac rastopite na laganoj vatri, dodajte listiće kadulje i pirjajte nekoliko minuta da kadulja pusti aromu, pazeći da maslac ne zagori. Maknite s vatre i prelijte preko raviola.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 16:

  1. Obožavam ovakve stvari, a mijesenje domaće tjestenine mi je prava anti-stres terapija.
    Pošto tijesto volim u svakom obliku ovo će se sigurno probati. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pun pogodak!! Obožavam u sve umake dodati list-dva kadulje! Prekrasno izgleda! A tek ravioli, preslatki su :) Svaka čast :)
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno izgledaju. Volim tjesteninu pogotovo ako je domaca.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve cestitke na prelepoj domacoj testenini!

    OdgovoriIzbriši
  5. divnooo...a ja bi i presjek raviolića ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. hvala cure :)
    @Marigold, nažalost uopće se nisam sjetila slikati presjek :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Very tempting indeed - ilitiga - izgleda super! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kakva divota! Jos domace! Mmmm...

    OdgovoriIzbriši
  9. Oblik mi je originalan :)

    OdgovoriIzbriši
  10. kako su lijepi i žuti, vidi se da su od domaćih jaja :) ovo s kalupom sam vidjela na coolinarici i odmah mi se svidjelo... dobro da si me podsjetila :) probat ću svakako :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  11. Teško je naći riječi za nešto što je ovako savršenog izgleda kao tvoji ravioli.

    OdgovoriIzbriši
  12. ma fino kao i uvijek! što drugo da kažem?

    OdgovoriIzbriši