28. ožujka 2009.

Pureća rolada s pancetom i rikulom / Pancetta and Rucola Turkey Rolls

Please scroll down for the English version.


Navukla sam se na rikulu. Njen opori i lagano gorkasti okus me jednostavno oduševio na prvi zalogaj i od tada uvijek imam zalihu u hladnjaku. Isprobala sam ju na razne načine i u raznim kombinacijama i uvijek me iznova ostavljala bez teksta. Okusom me podsjeća na biljčicu koju u mom kraju zovu regment. To je zapravo lišće maslačka koje okusom i izgledom jako podsjeća na ovu mediteransku biljčicu. Sam miris rikule vraća me u djetinjstvo. Svakog sam ljeta provodila praznike kod bake na selu i tada smo, oboružane malim nožićima i vrećicama, po okolnim livadama brale regment, koji bi nešto kasnije završio u zdjeli za salatu. Tada je život bio puno jednostavniji, a lišće maslačka čisto i nezagađeno. Danas je teško naći livadu dovoljno daleko od ceste i ispušnih plinova automobila, pa čak i na selu. I tako regment sve više pada u zaborav. Sigurno je prošlo 10-12 godina od kad sam posljednji ga zadnji put okusila. Rikula me, po prvi put nakon puno godina, podsjetila na tu ukusnu biljčicu. Vjerojatno me se zato toliko i dojmila.

Nakon što sam ju strpala u razne kulinarske eksperimente, ostalo je još samo vidjeti kako se rikula snalazi kao punjenje za meso. Ako može špinat, može i rikula, pomislih ja. I bi tako :) Ova pureća rolada je stvarno nadmašila čak i moja očekivanja. Rikula se sjajno složila s pancetom i nježnim purećim mesom i rezultirala nevjerojatno sočnom, mekanom i aromatičnom roladom. Uz nju sam poslužila šampinjone pirjane na maslacu koji okusom (i mirisom) podsjećaju na šampinjone sa žara. Evo što vam je potrebno za jednu roladu kojom komotno možete nahraniti četiri osobe...


Sastojci:

1 veliki odrezak purećeg filea (cca. 500g)
5-6 tankih kriški pancete
1 režanj češnjaka
100 g rikule
50 g topivog sira (Gauda, mozzarela...)
sol, papar

Rikulu operite i posušite, a češnjak sitno nasjeckajte. Na malo maslinovog ulja pirjajte češnjak dok ne zamiriši, a potom mu dodajte rikulu. Pirjajte vrlo kratko, tek toliko da rikula malo uvene, a zatim maknite s vatre i ohladite.

Pureći odrezak dobro posušite papirnatim ubrusom i lagano potucite batom za meso. Natrljajte ga solju i paprom i na njega posložite kriške slanine. Na slaninu u tankom sloju rasporedite pripremljenu rikulu, a preko nje pospite naribani sir. Pažljivo zarolajte i pričvrstite koncem.


U vellikoj teflonskoj tavi na malo maslinovog ulja popecite roladu sa svih strana dok ne dobije boju. Potom je prebacite u tepsiju, prelijte uljem i sokovima iz tave i pokrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 220 stupnjeva oko 40 minuta uz povremeno okretanje i podlijevanje. Pred kraj pečenja maknite foliju kako bise rolada fino zapekla.

Pečenu roladu malo ohladite, odstranite konac i narežite na kriške. Poslužite uz kuhani ili pečeni krumpir ili povrće i salatu po izboru.


Pancetta and Rucola Turkey Rolls
(serves 4)

1 large boneless turkey breast steak (about 500g)
5-6 thin slices of pancetta
1 clove of garlic, minced
100g rucola
50 g mozzarella cheese, grated
salt & pepper

Wash the rucola and pat it dry. Put non stick frying pan on medium heat, add a tablespoon of olive oil and garlic. Cook for 2 minutes and then add rucola. Cook for another 3-5 minutes, remove from heat and allow to cool.

Preheat the oven to 220°C.

Place the turkey steak between two sheets of plastic and tap with a meat hammer to flatten it out a bit. Season the steak with salt and pepper and place slices of pancetta on it in a thin layer. Evenly spread the prepared rucola over the pancetta layer and end with a layer of mozzarella. Roll the steak, tucking the sides inwards so that the filling doesn't come pouring out. Firmly tie the roll up with some thread so that it doesn't open.

In a non stick pan, heat some olive oil and add the turkey roll. Brown it on all sides on medium to high heat. Transfer to a baking pan, together with the oil and the juices from the frying pan, cover with tin foil and place in the oven. Bake for 30 minutes. Then remove the foil and bake for another 10 minutes until it gets that nice golden color.

Allow the roll to cool a bit before cutting it into slices. Serve warm with vegetables of your choice.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 11:

  1. ovo je apsolutno savršeno..ostala bez riječi..pokušat ću ubacit pršut umjesto slanine jer ju ne volim baš previše..:D

    OdgovoriIzbriši
  2. obozvama mesne rolade, a ova me posebno privlaci, predivno izgleda, a maslacak volim:))))

    OdgovoriIzbriši
  3. i sama sam se navukla na rokulu i mislim da cu ovo cim pre napraviti... sa piletinom doduse :)... i da slike su predivne ali to vec i znas ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. rigu i ja obožavam, recept je stvarno izvrstan i sigurno će se isprobati:)
    fotke fenomenalne:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vrlo je tesko bilo sta reci za tvoje recepte i fotke,a da vec nije receno.
    Ima toliko toga sto bih probala i nadam se da te sledeci mesec istrazujemo!

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja rigu obožavam, to valjda svi već znaju. Mislim da se divno slaže s mesom peradi koje je tako nježne arome. Ovo je sigurno divno jelo. Inače maslačak se jede i u dalmaciji i mislim da ga možeš naći kod dalmatinki na Trešnjevačkom placu, ako ništa drugoi bude ga u mišanciji. A sad gdje je ubran i koje je kvalitet je više jako teško znati! :(

    OdgovoriIzbriši
  7. nisam nikad probala rikolu... ali mislim da se odlično uklapa u ovu roladicu... baš fino proljetno :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  8. I ovde se jede maslacak, ali je zaista jako tesko naci nezagadjen :(

    Fotke, kao i obicno, obaraju s nogu i ostavljaju bez teksta!

    OdgovoriIzbriši
  9. pravila sam i savrseno je :) hvala na divnom receptu...

    OdgovoriIzbriši