Jednostavno nemam riječi kojima bih opisala ovaj prekrasan francuski desert. Potpuno nas je oborio s nogu. Mene rijetko što može oduševiti do te mjere da ostanem bez teksta, a među njima je i ova nježna čokoladna krema, poznatija kao Pots de creme.
Pots de creme je, kao što samo ime govori, krema na bazi jaja koja se peče i poslužuje u malim posudicama ili šalicama (pots). Osnovni sastojci za izradu ovakve kreme su mlijeko (ili slatko vrhnje), jaja i šećer te razne arome. Tradicionalni Pots de creme imao je okus vanilije, no danas ih ima u bezbroj različitih varijanti, od kojih je svakako najpopularnija čokolada.
Ova krema je stvarno jako jednostavna za izradu, a okus je upravo očaravajuć. Krema je nježna i lagana, tako punog čokoladnog okusa. Pravi comfort food. Uz to što je jednostavna i brza za izradu, možete je aromatizirati i oplemeniti sa raznim okusima: korica i sok naranče ili limuna, vanilija, menta, kava, razni likeri i arome...Mogućnosti su nebrojene.
Nakon što sam na bespućima interneta pronašla razne recepte i varijante za izradu ovog deserta, odlučila sam se za osnovni recept s okusom čokolade, bez nekih kerefeka. Prema vlastitom nahođenju sam okus malo oplemenila sa instant kavom i kremu poslužila sa svježim jagodama. To je bilo nešto predivno...
Dekadentna čokoladna krema (Pots de Creme)
(Dovoljno za 4 posudice obujma 200 ml)
2 jaja
1 žumanjak
50 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
2 žlice instant kave ili cappuccina
125 g tamne čokolade
Mlijeko i vrhnje pomiješajte, dodajte srž vanilije i instant kavu te zagrijavajte do točke vrenja. Potom maknite s vatre i ostavite da se okusi prožmu, oko 10 minuta. Zatim procijeditei prelijte preko razlomljene čokolade te miješajte dok ne dobijete izjednačenu smjesu. Još jednom procijedite i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Jaja, žumanjak i šećer tucite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte im malo čokoladne smjese i dobro promiješajte. Važno je da čokoladna smjesa ne bude prevruća kako jaja ne bi koagulirala. Potom smjesu jaja ulijte u čokoladnu smjesu i dobro promiješajte.
Smjesu zatim raspodijelite u ramekinse ili manje vatrostalne posudice/šalice i žlicom pokupite eventualnu pjenu koja se formirala na površini. U dublju tepsiju ili lonac stavite čistu kuhinjsku krpu i na nju složite posudice. To radimo zato da nam se posudice ne klizale po tepsiji. Tepsiju ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 stupnjeva i oko posudica nalijte kipuću vodu tako da dođe do polovice visine posudica. Pecite oko 35-40 minuta, ovisno o veličini posudica.
Pečenu kremu ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata prije posluživanja. Ova čokoladna varijanta se izvrsno slaže s jagodama, malinama i drugim bobičastim voćem.
(Enough for 4 ramekins)
2 eggs
1 egg yolk
50g caster sugar
200ml heavy cream
300ml milk
1 vanilla bean, seeds scraped out
2 tbsp. instant coffee powder
125g dark chocolate, cut into chunks
Mix the milk and cream in a pot, add vanilla seeds and instant coffee powder. Bring to a boil and remove from heat. Let infuse for 10 minutes and then filter through a sieve. Pour the mixture over chocolate and stir until chocolate melts and the mixture is smooth. Filter once again and allow it to cool to room temperature.
In a separate bowl mix the eggs, egg yolk and sugar until the mixture gets pale and fluffy. Add a little bit of chocolate mixture and whisk until incorporated. Now pour the egg mixture into the chocolate mixture and whisk until smooth.
Preheat the oven to 170°C.
Divide the mixture into ramekins (make sure to remove the foam that might have formed on top) and place them in a dish filled with hot water, so that they are half immersed. Place in the oven and cook for about 35-40 minutes. The middle of the creams should still be a little jiggly. Take the ramekins out and let them cool down on room temperature. Then place a plastic wrap on top and place them in the fridge to chill for a few hours before eating. Serve with strawberries or raspberries.
slike su ti kao i inače fantazija!
OdgovoriIzbrišiPrelepo, opet odlican spoj boja i kretivni nered, i ove biram u klub omiljenih monchi fotki...
OdgovoriIzbrišiInace, videla sam da ces biti u Koprivnici, i jako mi je zao, sto ja necu moci, i sto sam propustila savrsenu priliku da te upoznam,...:(, ali valjda ce biti jos prilika....
prelepo...svaki put se iznova odusevim i vise zaista ne znam sta bi ti rekla a da vec nisam rekla :)
OdgovoriIzbrišiVanylica...:)
OdgovoriIzbrišiSvaka sličnost slučajna:
OdgovoriIzbrišihttp://www.latartinegourmande.com/2008/07/07/chocolate-vanilla-pot-creme-french-dessert/
Joj, na stranu recepti, ali odakle ti toliko tako divnoh zdjelica, tanjurica i ostalih utenzilija, a i fotke su super. Jel' ti fotografiras ili...?
OdgovoriIzbrišihvala cure:)
OdgovoriIzbriši@vanylica, sigurna sam da će biti još prilika
@anonimac/anonimka, u postu sam navela da sam proučavala razne recepte s interneta, ali niti jedan nisam u potpunosti slijedila...recept nisam ni ukrala ni prepisala od nigdje, tako da tvoja insinuacija ne stoji...osnovni recept i omjer sastojaka za ovu kremu je u principu manje-više isti u većini recepata koje sam gledala...ako malo bolje pogledaš i usporediš recepte, postoje određene razlike, a i postupak rada je također drugačiji...jedino su šalice iste tj. slične...ne vidim u čemu je problem...a i bilo bi lijepo da si se potpisao/la...
melrose, teško da bi neki profi fotograf imao vremena i živaca da doleti s fotićem kod mene svaki put kad nešto skuham :D da, sama sve fotkam...a zdjelice i tanjurići...tako, svaki mjesec kupim po par komada nečega, do nekih 100 kn mjesečno...ne kupujem čitave setove već samo po 2-4 primjerka uglavnom za fotografiranje...ima dosta povoljnih i krasnih dućana u zagrebu gdje prodaju posuđe na komade i kad uđem neki takav dućan, teško me izvući van :)a osim za fotkanje dobro dođu i inače, jel ;)
OdgovoriIzbrišisvaki put me iznova odusevis, prelijepe fotke!
OdgovoriIzbrišiJoj ja nikako da kupim neke vatrostalne posudice u kojima bi mogla radit ovakve stvari. Sad je već broj recepata koje bi voljlela isprobati poprilično porastao pa mislim da je vrijeme da i ja odem u neku nabavku! ;) Ovo zbilja zvuči savršeno. ;)
OdgovoriIzbrišiFotke su prekrasne:)
OdgovoriIzbrišiImam i ja recept za jednu sličnu čokoladnu kremu i baš sam mislila ovih dana objaviti. Sve mi više pašu deserti ovakvog tipa nego oni klasični kolači, torte itd. ...
o Bože čime se ljudi bave, što se tiče onog gornjeg komentara od anonimca koji je stavio link..ma ja kažem da ti je ovo divno, fotke prekrasne, jako lijepa prezentacija i sve za 100! a što se tiče kupovanja zdjelica itd. svaki mjesec..razumijemo se..nit ja im ne mogu odoljeti :)))
OdgovoriIzbrišijako volim pots de creme, imaju tako fiiiiin okus da bih odmah sad jednog kad ih se sjetim :)
OdgovoriIzbrišiFotografije su toliko divne nemam reči... nekada se vraćam po više puta na tvoj blog da ih gledam iznova i iznova.. Iskereno, mnoge od njih bi uramila :))))
OdgovoriIzbrišiMonchi,tako pedantne i fotke i recept.Ne vidim nikakav problem kada uradis neki objavljen recept,danas je vec sve izmisljeno i vec sve napisano.Samo napred!!!
OdgovoriIzbrišisve savršenije od savršenijeg, divno, recept... slike... ma milina =)
OdgovoriIzbrišiUh, ovo mi je jaaako privlačno! Divne fotke!
OdgovoriIzbrišiprekrasno... a posudice su predobre... gdje si ih kupila ako se smije znati? ma oduševljena sam :)
OdgovoriIzbrišivolim_kuhati
hvala cure :)
OdgovoriIzbriši@volim_kuhati, ove šalice sam kupila u dućanu "naš dom"...set od 4 komada dođe oko 100 kn...ne sjećam se točno cifre više...imaju stvarno krasnih stvari :)
Odličan recept. Super. Jako finoooo!
OdgovoriIzbriši