Već i vrapci na grani znaju što su Kuvarijacije, ali ju ću svejedno ponoviti za one koji to još nisu uspjeli naučiti :) Dakle, to je igra za food bloggere s područja bivše Jugoslavije u kojoj svakog mjeseca isprobavamo isti recept te na kraju mjeseca objavljujemo svoje dojmove tog jela. Ovog je mjeseca naš zadatak bio isprobati Brankin domaći bijeli kruh i focacciu.
Budući da mi je ovo 5 post u posljednjih tjedan dana (rekord!) i da više stvarno nemam inspiracije za pisanje, nećete mi zamjeriti ako odmah prijeđem na stvar i ne duljim previše. :) Brankin sam kruh isprobala dva puta i oba je puta bio savršen. Mekan, ukusan i sa puuuno rupica :) Količinu sastojaka sam smanjila i radila sa 500g brašna, a tijesto sam mijesila pomoću običnog ručnog miksera (sa spiralnim nastavcima) i ostavila ga da se diže četiri puta prije pečenja. Oblikovala sam tijesto u francuske baguette, ostavila ih da dižu još pola sata, a onda pekla u pećnici u kojoj sam prije toga stvorila vodenu paru. Naime, na dno pećnice stavila sam vatrostalnu posudu punu kipuće vode, a netom prije nego sam krušćiće ubacila unutra, po pećnici sam razlijala oko 100ml vruće vode kako bih dodatno stvorila paru. Brzo sam stavila kruh unutra i pekla ga oko 30 minuta na 200°C s time da sam dva puta tokom pečenja po pećnici poškropila vruće vode. Takvo je pečenje tipično za francuske baguette jer ono osigurava da korica bude tanka i hrskava. Od kada sam prvi put isprobala ovu metodu pečenja kruha, oduševila sam se i više kruh ne pečem nikako drugačije. Korica je stvarno fino hrskava ali ne i tvrda, a kruh je fenomenalan i idući dan i to bez zamotavanja u vlažne krpe i "pacanja" u plastičnim vrećicama radi omekšavanja korice.
Osim kruha, isprobala sam i focacciu koja me jednako oduševila. Tijesto za focacciu dizalo se tri puta i još otprilike 15 minuta prije samog pečenja. Focacciu sam prelila kombinacijom maslinovog ulja, češnjaka i svježeg začinskog bilja, a nadjenula sam je mini rajčicama i feta sirom. Prste smo polizali!
Osnovno tijesto za kruh i focacciu
(originalni recept)
500g glatkog brašna
10-15g svježeg kvasca
300-400ml mlake vode
žličica šećera
žličica soli
Kvasac razmrvite u malo mlake vode, dodajte šećer, promiješajte i ostavite da se zapjeni.
Brašno prosijte u zdjelu, dodajte sol i dobro izmiješajte. Dodajte uzašli kvasac i preostalu mlaku vodu te pomoću miksera sa spiralnim nastavcima zamijesite tijesto. Tijesto će biti dosta ljepljivo pa svakako koristite mikser ili multipraktik. Zdjelu pokrijte plastičnom folijom (ili preko nje navucite čistu plastičnu vrećicu), sve zajedno još pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen (oko 30-45 minuta). Nakon toga tijesto lagano premijesite rukama, vratite u zdjelu, pokrijte i ponovo ostavite da se diže. Taj postupak ponovite još dva do tri puta. Nakon toga tijesto možemo oblikovati u kruh ili focacciu.
Francuski kruh
gore navedena količina tijesta dovoljna je za dva francuza
Pećnicu zagrijte na 200°C. Namastite veliki lim za pečenje.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki oblikujte u baguette. Prebacite ih na lim i svaki krušćić na tri mjesta zarežite oštrim nožem. Ostavite ih da se dižu još 20-30 minuta. Za to vrijeme zagrijte vodu kojom ćete stvoriti paru u pećnici. Kipuću vodu ulijte u vatrostalnu posudu i stavite ju na dno pećnice. Posuda ne mora biti vrhom puna, bitno je samo da bude dovoljno vode da stvori paru. Odvojite oko 100ml kipuće vode i nju prolijte po unutrašnjosti pećnice netom prije stavljanja kruha. Brzo ubacite kruh, zatvorite vrata i pecite oko 30 minuta. Tokom pečenja još dva puta po unutrašnjosti pećnice poškropite malo tople vode. Je li kruh pečen možete provjeriti tako da nekoliko puta kucnete po njegovoj korici. Ako čujete šuplji zvuk to znači da je pečen. Pečeni kruh ostavite na rešetki da se ohladi, a potom uzmite svoj najdraži namaz i navalite :)
Focaccia
gore navedena količina tijesta dovoljna je za dvije focaccie
Za jednu focacciu potrebno vam je još:
100ml maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
prstohvat soli
svježi bosiljak, ružmarin i timijan po ukusu
150-200g mini rajčica
60g feta sira
Pećnicu zagrijte na 200°C. Veliki lim za pečenje premažite maslinovim uljem.
Češnjak i začinsko bilje sitno nasjeckajte i dodajte u maslinovo ulje. Posolite po ukusu i ostavite da stoji 10-ak minuta da se okusi prožmu. Rajčice operite i po potrebi prepolovite, a sir narežite na kockice.
Uzašlo tijesto prebacite u lim za pečenje i rukama ga raširite po limu. Prelijte ga pripremljenim maslinovim uljem pa prstima radite udubljenja na tijestu kako bi ulje lakše prodrlo u tijesto. Ostavite da odstoji 15-ak minuta a potom po tijestu rasporedite mini rajčice i feta sir. Pecite dok ne dobije lijepu boju, oko 20 minuta. Pečenu focacciu malo ohladite na rešetki prije posluživanja.
makes two french baguettes or two focaccia breads
(original recipe)
500g bread flour
10-15g fresh yeast
300-400ml warm water
1 tsp. sugar
1 tsp. salt
Proof the yeast by mixing it with some warm water and a teaspoon of sugar. Let it stand for a few minutes until it becomes foamy.
Meanwhile, mix the flour and the salt in a bowl with a wooden spoon. Incorporate the yeast mixture to the flour. While mixing with an electric mixer (paddle attachments), gradually add warm water until you obtain a dough ball that detaches itself from the edges of the bowl. The dough will be quite sticky,but don't worry. Cover the bowl with a plastic wrap or a plastic bag and a clean kitchen cloth and let it rise in a warm place until it doubles in volume (30-45 minutes). Transfer the dough onto a floured surface and knead lightly for a minute or two, and then return it to the bowl. Cover with plastic and a cloth and let it rise again until it doubles in volume. Repeat this process 2-3 times. Although it seems that this process takes a lot of time, most of it is just rising time during which you can do other things around the house. It's important to let the dough rise as many times as possible because that ensures the softness and the quality of the bread.
After the dough has risen a few times, we can proceed to form french baguettes or a focaccia bread.
French baguettes
Preheat the oven to 200°C. Grease a large baking pan with some olive oil.
Divide the dough into two equal pieces. Gently stretch each piece and roll it to form a loaf. Repeat the process until you get the shape of a french baguette. Transfer the baguettes to the baking pan. Make 3 diagonal slashes on each loaf with a sharp knife, cover with a cloth and let them rise for another 20-30 minutes before baking.
In the meantime we are going to create a steam in the oven that is going to help our baguettes have a nice thin but crunchy crust. Heat approximately two cups of water until it starts to boil. Transfer it to a smaller roasting pan and then put the pan into the preheated oven, onto the bottom rack. Take approximately 100ml of boiling water and pour it all over the hot oven to create additional steam. Then quickly put the baguettes onto the medium rack of your oven and bake for 30 or so minutes (until the baguettes are golden brown). Every 15 minutes during the baking time, sprinkle some more warm water into the oven to create additional steam.
If you're not sure when your bread is ready, tap it ace several times with your fingers. If you can hear a hollow sound coming out of it, the bread is ready. Also, baked bread should not be heavy when lifted.
Transfer the baked baguettes on a wire rack and let them cool before cutting and serving.
Focaccia Bread
For one focaccia bread you'll need:
100ml olive oil
1 clove of garlic, minced
pinch of salt
fresh basil, rosemary and thyme to your taste, finely chopped
150-200g cherry tomatoes
60g feta cheese, diced
Preheat the oven to 200°C. Grease a large baking pan with olive oil.
Put he olive oil into a small bowl. Add garlic, fresh herbs and salt and mix well. Let it stand for 10 minutes so that the garlic and herbs incorporate into the oil. Wash the cherry tomatoes and cut them in half if needed.
Transfer the dough onto the baking pan and stretch it with your hands so that it's 1-2cm thick. Pour the prepared olive oil over it and using only your fingertips, begin to press into the dough to distribute the oil and flatten the dough out. The dough will gradually spread out in the pan. Let it stand for another 15 minutes so that the oil incorporates into the dough. Arrange cherry tomatoes and feta cheese on the surface and bake the focaccia until it's golden brown, approximately 20 minutes. Cool on a wire rack before serving.
Predivno! Evo gledam sve vaše kruhove danas i više nemam dovoljno riječi hvale osim predivno. Znaš kaj se meni dogodilo, radila sam kruh dva puta do sada i svaki put mi je odlično ispao, samo ja imam tu glupu plinsku pećnicu i moj kruh uopće ne uhvati boju s gornje strane. Onda ga prvi put radi tog nisam htjela slikati, htjela da bude ljepši. Drugi put sam se dovinula da ga na pola pečenja preokrenem da uhvati malo bojice i s gornje strane. Nisam ga odmah htjela fotkati jer mi je presjek ljepši kad se malo ohladi. Naravno došlo je vrijeme ručka i pojeli smo cijeli kruh... I tako ja sad nemam fotke s kojima bi sudjelovala. Baš mi je žao jer mi je super razmjenjivati iskustva o pečenju kruha. Evo baš sam primijetila da i ja radim istu stvar ko i ti s ovom parom. To sam prije par godina pročitala na coolinarici i od tada samo tako pečem kruh. U mom slučaju je to još važnije jer plin dodatno isušuje zrak u pećnici pa ga je dobro ovlažiti. :) Sorry što sam odužila, kruh mi je nadahnjujuća tema. :) Još jednom tvoj stvarno izgleda savršeno! :)
OdgovoriIzbrišimonch, izgleda savršeno. Ali ti si nas već naučila da je kod tebe sve savršeno, fokača je predivna.
OdgovoriIzbrišiAaaa, kakva ti je focaccia... Predivno je sve, stvarno.
OdgovoriIzbrišiFokača bogata a baget savršen!
OdgovoriIzbrišii kruh i focaccia izgledaju jako lijepo. nisam ni sumnjala da nece buduci da je recept savrsen.:)
OdgovoriIzbrišimislim da si trebala probati peci kruh bez posudice s vodom u pecnici cisto zbog isprobavanja originalnog recepta.:)
Monchi, i kruh i focaccia ti stvarno prekrasno izgledaju.
OdgovoriIzbrišiPrekrasno rupicast i jako mekan ....tako meni izgleda :))
bas krasno.
Andrea, bas mi je zao zbog tvog kruha i skroz te razumijem, ja sam do nedavno pekla kruh u plinskoj pecnici, vjerovatno neispravnom, kruh bi mi odozgo dobio previse boje, al s donje strane bi skoro ostao sirov.
Al ne brini, nije ni vazno toliko.
Monchi, jos jednom, svaka cast!!!!
parim oci, parim oci, parim oci... predivno izgleda... predivno... :)
OdgovoriIzbrišiPredivno !! Pravi užitak za oči !!
OdgovoriIzbrišiajme ovaj francuski kruh izgleda kao da je izašao iz najbolje pekarnice :) focaccia isto ozgleda fenomenalno! nju još nisam probala ali svakako budem... i baš mi je drago da si tako aktivna na blogu u zadnje vrijeme jer mogu uživati u prekrasnim fotkama :)
OdgovoriIzbrišiovo je stvarno melem za oci...kako si krasno napravila i kruh i focacciu...svaka cast, i ja param oci na predivnim fotkama:)))
OdgovoriIzbrišiOvo je savršeno, bravo! Ja ti ovo s vodom pojma nisam imala. Probat ću sigurno!
OdgovoriIzbrišiawesome photos!! love it!!
OdgovoriIzbrišiawesome photos!! love it!!
OdgovoriIzbrišihvala! i ja sam jako zadovoljna s time kako je sve ispalo...
OdgovoriIzbriši@andrea, baš ti se sve krivo poklopilo. da samo znaš koliko sam ja toga propustila fotkati iz ovog ili onog totalno glupog razloga. ahh, jednostavno ima takvih dana :)
Odličan je! A Foccacia sa svim tim dodacima me posebno privlači:)
OdgovoriIzbrišiBeautiful! That focaccia looks so pretty and colorful, magazine material! And that baguette is really delicious looking...
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
OMG your baguette looks fantastic.. I can imagine having a piece of crusty warm baguette with a slice of gruyere cheese and some ham YUMMMM
OdgovoriIzbrišia joj, a ja baš jela neki grozan kruh za doručak.. odmah me opet ulovila glad od tvojih slika :) baš bi sve rado gricnula
OdgovoriIzbrišiSimply beautiful breads! The colours on your focaccia are just stunning.
OdgovoriIzbrišiI šta bih ja to trebala na kraju reći a da nije rečeno. Sve je čista fantazija! Pre, pre, prekrasno!
OdgovoriIzbrišiExceptional!!!
OdgovoriIzbriši