U prvom ovogodišnjem postu neću se osvrtati na lanjski snijeg, neću puno filozofirati ni analizirati, neću vas gnjaviti, prepričavati doživljaje ni pričati priče. Neću biti pretjerano emotivna niti vas gnjaviti svojim očekivanjima, željama i planovima u Novoj godini. Neću se baviti ničim od navedenog. Samo ću se kratko zahvaliti svojim vjernim čitateljima te kolegicama i kolegama bloggerima na podršci i lijepim komentarima, konstruktivnim kritikama i isprobanim receptima, uz nadu da će se naše ugodno druženje i virtualno kuhanje nastaviti i u budućnosti. Želim Vam sretnu i uspješnu Novu godinu!
Medena srca
sastojci za oko 60 komada
150g maslaca (sobne temperature)
150g tamno smeđeg šećera (Muscovado ili Demerera)
3 jaja
200g meda
2 žličice mljevenog cimeta
žličica mljevenih klinčića
1/4 žličice đumbira
prstohvat mljevenog zvjezdastog anisa
300g pšeničnog polubijelog brašna (T-850)
300g pšeničnog glatkog brašna
2 žličice sode bikarbone
Za punjenje
džem od višanja (ili marelica, šljiva, bresaka...)
Pjenasto umutite maslac, šećer i med. Dodajte jedno po jedno jaje i začine te sve zajedno dobro izradite. Na kraju dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i zamijesite tijesto. Tijesto će biti jako mekano i raspadat će se pod prstima, ali pokušajte se oduprijeti porivu da dodajte još brašna. Kad se tijesto dobro ohladi bit će kompaktno i lijepo ćete moći s njime raditi, a na kraju će medenjaci biti mekani i nevjerojatno prhki. Tijesto podijelite na dva dijela i svaki posebno zamotajte u prozirnu foliju te ga stavite u hladnjak na najmanje 2-3 sata ili preko noći.
Pećnicu zagrijte na 180°. Lim obložite papirom za pečenje.
Kad je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na dobro pobrašnjenoj podlozi na debljinu 2-3 mm te pomoću kalupa za kekse izrežite iz njega veća srca. Ostatke tijesta skupite, ponovo zamijesite te razvaljajte i tako sve dok ne potrošimo svo tijesto. Ništa ne bacamo ;) Slijedi punjenje medenjaka: na sredinu jednog srca stavite malo džema po izboru (ja sam koristila domaći džem od višanja), a rubove navlažite sa malo hladne vode. Poklopite drugim srcem i dobro stisnite rubove prstima kako bi se slijepili i zatvorili. Potom manjim kalupom, također u obliku srca, izrežite cijeli keksić. Na taj način se rubovi dobro zatvore i nadjev neće iscuriti iz keksića.
Tako dobivena medena srca slažite na lim i pecite 10ak minuta (pazite da ih ne prepečete!). Ne treba ostavljati puno mjesta između keksića jer tokom pečenja neće puno narasti. Pečene medenjeke ohladite i držite ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji do umakanja u čokoladu. Inače, ovi su medenjaci nevjerojatno mekani i spremni su za jelo čim se ohlade, a što duže stoje to su još bolji.
Čokoladna glazura
300g tamne čokolade
8-9 žlica ulja
Čokoladu i ulje rastopite na pari, ulijte u manju zdjelicu i ostavite oko 5 minuta da se malo ohladi. Medena srca umačite u čokoladu i slažite ih na rešetku da se ocijede, a potom ih stavite u hladnjak dok se glazura ne stisne. Potom ih ponovo vratite u limenu kutiju, dobro zatvorite i držite u hladnjaku.
makes about 60 hearts
Gingerbread Hearts
150g butter, room temperature
150 g dark brown sugar (Muscovado or Demerera)
3 eggs
200g honey
2 tsp. ground cinnamon
1 tsp. ground cloves
1/4 tsp. ground ginger
pinch of powdered star anise
300g wheat flour type 850
300g all purpose flour
2 tsp. bicarbonate of soda
For the filling
sour cherry jam or marmalade (or some other flavor of your choice)
Beat the butter, sugar and honey until creamy. Add the eggs and spices, beating until well blended. In a separate bowl mix together both flours with bicarbonate of soda and add to the butter mixture. Mix with a wooden spoon until the dough begins to form and then continue mixing it with your hands just until the dough starts coming together. The dough is going to be quite soft but try to resist from adding more flour. After it is properly chilled, it will be firm and easy to work with. Divide the dough into two equal parts and wrap each in plastic wrap. Chill for 2-3 hours or overnight.
Preheat the oven to 180°C. Line two large baking trays with parchment paper.
Roll the dough out on a well floured surface to 2-3mm thickness. Using a cookie cutter, cut medium sized hearts out of the dough. Scrape the remaining dough together and roll it again. Take one heart and put some jam in the middle. Brush the sides with some cold water and cover with another heart. Pinch the edges together with your fingers. Take a smaller heart-shaped cookie cutter and cut the cookie again. By doing that, you glue the edges together, preventing the filling from running out. Repeat with the rest of the hearts.
Place the cookies onto the baking tray and bake for 10 minutes. Make sure you don't overbake them - they should still be soft to the touch when you take them out of the oven. Cool the cookies completely before covering them in chocolate. Also, make sure you keep them in an airtight container until glazing them.
Chocolate Glaze
300g dark chocolate
8-9 tbsp. of neutral oil
Break the chocolate into chunks and put it into a bowl. Add the oil and melt on a double boiler. Transfer the glaze to a smaller bowl and allow it to cool for 5 minutes before using it. Dip each heart into the chocolate glaze and place on a wire rack so the excess chocolate can drip off. Chill until the glaze is firm. Transfer the gingerbread hearts to an airtight container and keep in the refrigerator.
Lovely hearts! A fabulous treat!
OdgovoriIzbrišiHappy New Year!
Cheers,
Rosa
Predivno izgledaju, predivno... i tako mi je drago "videti te opet" :)
OdgovoriIzbrišiSve najbolje ti zelim :)
Ovo ti je predivno. Bravo za recept!!! Definitivno isprobavam, obožavam medeno srce :)))))
OdgovoriIzbrišiWauuu, prekrasni su, izgledaju sjajno. Ja oh redovito kupujem u dućaima ali sada ću ih isprobati i u kućnoj radinosti. Divni su ti...a fotke...mrak!
OdgovoriIzbrišiGotovo da su nestvarno lijepi. Stvarno su savršeni
OdgovoriIzbrišibaš su medena ova medena srca! :) ovo moram brzo isprobti jer za božić nisam pravila ništa s ovom lijepim začinima za medenjake i baš mi je nedostajalo :) fotkice kao i uvijek na visokoj razini :)
OdgovoriIzbrišiBilo je i vrijeme! :))
OdgovoriIzbrišiDa se vratiš!
Sa stilom! :)
Srčeka su preslatka, fotke mame uzdahe, nemoj se opet izgubiti u prijevodu :))
Ova medena srca sam uvijek obozavala, tako sam sretna sto ih sad po tvom receptu mogu i sama napraviti.
OdgovoriIzbrišiFenomenalni su!
OdgovoriIzbrišiMoj muž obožava medena srca. Super da imam i recept. Kda zasluži napraviću mu ih!
Divno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiIzgledaju identično onim kupovnima, a ti su jedni od rijetkih kupovnih keksa koje volim.:)
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da su tvoji još ukusniji. :)
Prekrasni medenjaci. a tek slike...
OdgovoriIzbrišicarobne.
Super recept,izgledaju bolje nego pravi,a verujem da su ukusniji!
OdgovoriIzbrišiu glavi su mi otkad sam ih prvi put vidjela, jedva cekam da ih napravim:) slike su predivne, predivne!!!!
OdgovoriIzbrišinisam gledala google reader sigurno mesec dana i prvo sam otvorila tebe i jasenku... mnogo je lepo procitati ovako nesto. ulepsala si mi dan!
OdgovoriIzbrišips, srca su fenomenalna!
Konacno smo isprobali tvoja predivna srculenca i imam samo reci hvale. Mojima su favorit bili ovi preliveni cokoladom dok sam ja jednako uzivala i u ovima bez cokolade. Odusevilo me sto su neverovatno meki odmah po izlasku iz rerne i sto ne treba cekati da odstoje i omeksaju sto je vecinom slucaj sa keksicima.
OdgovoriIzbrišiSavrsen, precizan i ukusan recept! Hvala!!!
Jako me veseli što si ih isprobala, a još više što ste svi bili zadovoljni. I slažem se, najbolje od svega je to što se mogu jesti odmah čim izađu iz pećnice :)
IzbrišiIsprobano. Stvarno najmekši medenjaci ikad! Svaka čast!
OdgovoriIzbrišiHvala na povjerenju i isprobanom receptu. Drago mi je da ste bili zadovoljni :)
Izbriši