7. siječnja 2011.

Tortellini s ricottom i sušenim rajčicama u umaku od smeđeg maslaca / Ricotta and Sun Dried Tomato Tortellini With Brown Butter Sauce

Please scroll down for English version.

Vrijeme prolazi sve brže i brže. Sad sam definitivno sigurna u to. Možete tvrditi suprotno koliko god hoćete ali nećete me razuvjeriti.

Znate one naporne situacije kad stare bake cokću jezikom, odmahuju glavom i konstatiraju da ste zadnji put kad su vas vidjele bili majušni i pjegavi, ne viši od njihovog pupka, slatki i nestašni, bucmasti i zaigrani? Vi se diskretno pokušavate izmaknuti i nadate se da vas neće poželjeti zagrliti ili, još gore, poljubiti. E, pa ja se ponekad ponašam poput tih baba. I to doista tako mislim, što je nagore od svega. Osim ovog dijela s grljenjem i ljubljenjem, naravno.



Prije otprilike četiri mjeseca promijenila sam posao. Nova profesija, novi grad, nova vrsta kolektiva i radnog okruženja, potpuno nov način funkcioniranja. Danas, nekoliko mjeseci kasnije, gledam u kalendar i u nevjerici odmahujem glavom (baka mode - on). Zapravo, istovremeno mi se čini da je taj vremenski period proletio brzinom svjetlosti i da traje oduvijek. Zvuči ludo, znam. Teško mi je pomiriti ta dva potpuno oprečna osjećaja. S jedne strane mi se čini da sam tek prošli tjedan dobila posao, a s druge se strane osjećam kao da oduvijek radim tamo. Možda je to zato što sam stvarno zadovoljna i što doista volim to što radim. Činjenica da toliko uživam u sadašnjem poslu došlo je kao svojevrsno iznenađenje i meni samoj. Iskreno, nikad nisam mislila da ću raditi kao knjižničarka. Uvijek sam ganjala studij engleskog jezika, a bibliotekarstvo koje sam usporedno upisala, uvijek se nekako nalazilo na margini. Vot a mistejka tu mejka! Danas sam školska knjižničarka u jednom malom gradiću u Hrvatskom zagorju i presretna sam. Vrlo skoro, već krajem ovog mjeseca nadam se, D. i ja se selimo u taj isti gradić i napokon ćemo živjeti u svom vlastitom stanu. Rekla sam vam da kod mene ima hrpa novosti, niste mi vjerovali. :) No, o stambenom pitanju u nekom idućem poslu.

Ne znam za vas, ali ja se volim igrati. Volim raditi s rukama, volim sve one pipkave i picajzlaste poslove i posliće na kojima vježbam strpljenje. Ipak, najviše se volim igrati u kuhinji, a ove sam školske praznike, koji su uzgred rečeno prebrzo prošli, provela u igri s domaćom tjesteninom. Poseban je osjećaj kad od ničeg napraviš nešto, a još je bolji osjećaj kad na kraju možeš uživati u plodovima svog rada. Domaći tortellini su mi već dugo na "to do" listi i konačno sam se uhvatila s njima u koštac. Nisu komplicirani za izradu, ali iziskuju puno strpljenja i vremena, no trud se definitivno isplati.



Tortelini s ricottom i sušenim rajčicama u umaku od smeđeg maslaca
za 4 osobe

Tijesto
300g oštrog brašna
3 jaja
1/2 žličice soli
žlica maslinovog ulja

Brašno prosijte direktno na radnu plohu pa u dobivenoj hrpici napravite udubinu u sredini. U udubinu razbijte jaja, posolite i dodajte ulje. U jaja malo po malo pomoću vilice dodajte brašno i miješajte dok se sastojci ne povežu najprije u ljepljive grudice, a potom u čvrsto tijesto. Nastavite mijesiti rukama. Mijesite dugo, 10-15 minuta, tako da dlanom gurate tijesto kao da ćete ga razvaljati, pa ga preklopite prema sebi. Zatim tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju te ostavite da odmara na sobnoj temperaturi 30-60 minuta. U međuvremenu napravite nadjev.


Nadjev od ricotte i sušenih rajčica
150g ricotte
20g sušenih rajčica, sitno nasjeckanih
1 žlica pinjola
2 žlice svježe naribanog parmezana
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
sol i papar po ukusu

Ricottu dobro ocijedite, a pinjole kratko popržite na suhoj tavi i grubo nasjeckajte. U zdjelici pomiješajte ricottu, sjeckane sušene rajčice, pinjole, naribani parmezan, češnjak i peršinov list. Posolite i popaprite po ukusu i stavite u hladnjak do upotrebe. 

Odležalo tijesto podijelite na 4 dijela. Uzmite jedan dio tijesta (ostatak ponovo zamortajte u foliju) pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj plohi pomoću valjka za tijesto (ako imatu tu sreću da posjedujete onaj strojček za tjesteninu, sada je pravo vrijeme da ga upotrijebite). Tijesto razvaljajte najtanje što možete, po mogućnosti ne deblje od 1 mm, u obliku pravokutnika. Iz dobivenog pravokutnika oštrim nožem izrežite male kvadrate veličine 5x5cm. 

Tortellini step by step

Uzmite jedan kvadratić tijesta, a ostatak pokrijte prozirnom folijom kako se tijesto ne bi posušilo. Na sredinu kvadrata stavite vrlo malo nadjeva (otprilike veličine lješnjaka). Umočite prst u malo vode i navlažite rubove kvadrata, a potom ga presavijte po dijagonali tako da dobijete trokut. Dobro spojite i zatvorite rubove, pazeći da pri tome istisnete sav zrak. Ako u trokutiću ostane zraka, tortellini će prilikom kuhanja puknuti i nadjev će iscuriti. Sada pažljivo potapšajte nadjeveni trokut prstima tako da se nadjev ravnomjerno rasporedi odnosno malo spljošti. Najdužu stranu trokuta potom pažljivo presavinite prema vrhu i uzmite ga u ruku tako da kažiprst prislonite uz sredinu savijenog trokuta. Rubove ponovo navlažite sa malo vode pa ih savijte oko kažiprsta (prvo jednu, a potom i drugu stranu) i čvrsto slijepite krajeve. Postupak ponovite sa ostatkom tijesta. Dobivene tortelline slažite na pobrašnjenu krpu i ostavite ih da se na zraku malo posuše.

Torteline kuhajte u dosta slane kipuće vode. Nemojte ih kuhati sve odjednom, već ih podijelite na više dijelova i kuhajte u nekoliko navrata. Kada tortellini isplivaju na površinu, kuhajte još 5-7 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Izvadite ih šupljikavom žlicom, stavite u zdjelu i držite na toplom dok svi tortellini nisu kuhani.


Umak od smeđeg maslaca
120g maslaca
120-130ml vode u kojoj su se kuhali tortellini
3 žlice vrhnja za kuhanje
2 žlice pinjola
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista
2 žlice naribanog parmezana
sol i papar

Na suhoj tavi prvo kratko popržite pinjole dok ne dobiju boju i ne puste aromu. Maknite ih s vatre, grubo nasjeckajte i stavite sa strane. Na istu tavu stavite maslac i kuhajte ga na srednje jakoj vatri dok se ne otopi i ne počne hvatati boju. Potom smanjite vatru i kuhajte dok ne dobije  tamno smeđu boju. Stalno ga imajte na oku jer vrlo brzo može izgoriti. Sada maslacu dodajte nasjeckane pinjole i peršin i vrlo kratko pirjajte. Dodajte vodu u kojoj su se kuhali tortellini i vrhnje, malo pojačajte vatru i kuhajte dok se umak malo ne reducira, 4-5 minuta. Pred kraj dodajte naribani parmezan. Kad se on otopi, umak posolite i popaprite po ukusu i maknite s vatre. 

Umak prelijte preko kuhanih tortellina i poslužite sa svježe naribanim parmezanom.



Ricotta And Sun Dried Tomato Tortellini With Brown Butter Sauce
serves 4

Pasta Dough

300g flour
3 eggs
1/2 tsp salt
1 tbsp olive oil

Sift the flour in a heap on your bench top, making a small well in the middle. Crack eggs into the well, and the salt. Beat the eggs with a fork slightly, then start mixing the flour into the eggs with fork to form scraggly doughy bits. Bring the lumpy dough together and knead it with your hands - press it down and pull the edges into the middle repeatedly until it forms a uniform dough. The dough is going to be quite hard and not very elastic, but it will soften up. Form the dough into a ball, cover with a cling film and let it rest on room temperature for about 30-60 minutes. Make the filling in the meantime.

Ricotta and Sun Dried Tomato Filling

150g Ricotta cheese
20g sun dried tomatoes, finely chopped
1 tbsp pine nuts, toasted and roughly chopped
2 tbs Parmesan cheese, freshly ground
1 tbsp parsley leaves, chopped
1 clove of garlic, minced
salt and pepper to taste

Strain the Ricotta and transfer to a small bowl. Add sun dried tomatoes, pine nuts, Parmesan, parsley and garlic. Mix until well incorporated. Season with salt and pepper and set aside.

Unwrap the dough and cut it up into 4 portions. Lightly flour your working surface. Take one portion of your dough and start rolling it, covering the other portions of your dough. Roll the dough out into a long strip aiming at a rectangular shape. Continue rolling until it’s about 1mm thick. Try and get it even. Cut the pasta sheet into evenly sized squares, about 5x5cm big. Don’t worry too much if your squares are not perfect, or if they have some curved bits on, as long as you can seal your tortellini in the end, it’s all good. Work one square at the time, keeping the rest covered with a cling film.

Take a little filling and put it into the middle of a pasta square. Use a really small amount of filling, approximately the size of a hazelnut. Using the tip of your finger, brush the edges of the square with a little bit of water. Pinch two opposite corners together, and press down to seal the edges. Now you have a triangle. Make sure to get all the air out before sealing the dough, otherwise your tortellini might pop during cooking. Gently press the spot where the filling is, just to even it out a bit and get a flatter triangle. Now fold the longest side of the triangle towards the top. Take it into your hand and put your forefinger in the middle of the folded triangle. Brush the edges with some water and fold the them around your finger, pinching them together. Repeat the process with the rest of your dough. Set the finished tortellini on a floured kitchen towel and let them dry a bit.

Heat up saucepan full of water on medium high heat, and bring to a rapid boil. Add salt and pop the tortellini in. Cook them in batches so they don't stick while cooking. Once they float to the top, let them boil for about 5-7 minutes, depending on their size. Take them out with a slotted spoon and keep warm.

Brown Butter Sauce
120g butter
120-130 ml water reserved from cooking tortellini
3 tbsp cooking cream
2 tbsp pine nuts, toasted and roughly chopped
2 tbsp Parmesan cheese, freshly grated
salt and pepper

Melt the butter in a heavy skillet over medium heat. When it starts browning, lower the heat and cook until deep brow color. Keep an eye on it at all times since it can burn very quickly. Add the pin nuts and parsley and cook one minute, stirring constantly. Now add the reserved water and cream, bring to a boil and cook for a few minutes until the sauce reduces a bit. In the end, add the Parmesan cheese and cook just until it melts. Season with salt and pepper and remove from heat.

Serve the tortellini on plates, top with the brown butter sauce and sprinkle with Parmesan cheese.

Related Stories Widget by LinkWithin

32 komentara:

  1. What a beautiful plating and dish! Nothing compares to homemade pasta.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. wooow! Ovo lajkam na stotu :D Pa ovo je totalno jednostavno u biti, nisam znala da se to samo tako preklopi i voila.. ovo ću definitivno probati, već sam bila odustala od izrade tortelina jer mi nikad ne ispadnu dobro.. Fotke su jaoo, bez riječi sam..i umak je savršen. btw. daj meni malo posudi te picajzlosti, bar na jedan dan, da vidim kako je to :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasan recept i jos ljepsa izvedba - svaka cast na strpljenju. Premda ponekad napravim domacu tjestetinu pa cak i raviole, nisam se nikada upustila u izradu tortelina, ali zahvaljujuci tebi mozda i to dodje na red :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zelim ti sve najbolje u 2011 i da ti se ostvare sve zelje.
    Nikada ne propustam tvoj blog.
    Vrlo zanimljivo pisanje i recepti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sta drugo reci osim: ovo je prava DIVOTA. Slike su fantasticne i prelijepe.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme, nisam pojma imala da si promijenila posao! Bas ti zavidim! Kad sam bila mladja, mislila sam da nema dosadnijeg posla od posla u knjiznici, al bogme bih se sad iz razreda rado preselila u knjiznicu!
    Sto se tortelina tice, sad sam muza zvala da mu ih pokazem. Svaka ti čast na pedantnosti, savršeni su! To je meni jos uvijek SF, nemam ja za to zivaca ni strpljenja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Receptić je predivan, opis savršen, fotke čarobne... Milina za sva čula :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Tako je to obično u životu, ali drago mi je da ti se sviđa rad u knjižnici. Mislim da bi se to i meni jako sviđalo. :) Držim fige da se uskoro preselite i da sve bude onako kako ste zamislili. :)

    Tortteline sam radila par puta, ali dosta davno. Moram priznati da je meni, iako i ja volim raditi te pipkave stvari, njihova izrada malo naporna. Radila sam jednom roze po receptu od Snježane i oduševili su me izgledom, nažalost njihova izrada je trajala satima i više nikad ih nisam ponovila.

    Kod tvojih mi se jako sviđa ovaj nadjev, a smeđi maslac mi je pravo otkriće i moram ga isprobati i u slanim kombinacijama. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan recept i fotografije,sve mi se sviđa!
    Tvoj blog je melem za oči.
    Šaljem ti veliki pozdrav,Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  10. Čestitam na novom poslu. Savršen izbor, još ako uživaš... I odlazak iz grada u manje mjesto je super potez. Mislim da kada dođemo u određenu fazu života to svakako poboljšava kvalitetu života. Tortelini super izgledaju. Baš sam se pitala kakav je to smeđi maslac :) (pročitala sam recept do kraja...)

    OdgovoriIzbriši
  11. Baš mi je drago da ti se sviđa novi posao i da si zadovoljna! Nisam ni znala da si knjižničarka, oduvijek te povezujem s engleskim. ;) Tortellini izgledaju savršeno i meni su već dugo na to do listi. Vrijeme zaista leti, ne mogu vjerovati da su praznici već gotovi i da se u ponedjeljak ustajem u pola 7. :(

    OdgovoriIzbriši
  12. I ja jako volim raditi tijesta ručno, za mene je to sve igra. Sama kažem: "sekam se" to ti je u našem žargonu igrati se!
    Tortelini su savršeni ali me najviše fascinira tvoja pedantnost, ma kako si ih poredala kao vojnike!
    Sretno na novom poslu i u novom gradu. Sve ima svojih draži, je li tako? Ja živim u malom gradu i mislim da je ljepota u nama!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja baš nisam preveliki ljubitelj tjestenine, ali sad sam nakon ovih fotografija gladnaaaaaaa!!! Odlično mi izgledaju! :)) A i meni se lako zaigrati s tijestom u kuhinji, zabavnije je nego jesti :)), no tko zna možda se nakon tortelina sve promijeni i ja se zaljubim u tjesteninu! :))

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivno, i recept i slikice i step by step kolaž..sve!

    OdgovoriIzbriši
  15. Bellissima ricetta, ciao
    un felice anno nuovo

    OdgovoriIzbriši
  16. Cestitke na novom poslu i na skorom useljenju u novi stan :)
    Receptic je odlican, a fotke savrsene... kolaz me osvojio :)

    OdgovoriIzbriši
  17. ne znam sto bih rekla, osim da je ovo najsavrsenija tjestenina koju sam ja ikad vidjela, popracena jos savrsenijim fotkama...svaka cast (ali nista manje nisam niti ocekivala). Jako mi je drago da uzivas na poslu, jos samo da prodje to preseljenje i onda je to to:) tortelline obavezno probam!

    OdgovoriIzbriši
  18. Cestitam za novi posao! Nadam se da ce prijelaz proci glatko.
    Sto se recepta tice, savrseno kao uvijek, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Prelepo si ih napravila! Razumem u potpunosti tu vrstu zelje i potrebe za igranjem, ali, da teko kazemo, "upotrebljivim" igranjem :)

    Cestitam na novom poslu, ali vise cestitam na nalazenju srece i zadovoljstva u njemu. To je nesto sto ti posao ne moze doneti, to moras sama. I ako si to zaista uspela, nema lepseg osecaja...


    Veliki pozdrav,
    Maja

    p.s.
    smem li pitati zasto si sliku pripreme prebacila u BW? Malopre se borim sa jednom, pa recimo neupotljbljivom slikom pripreme kiflica, okinula bezveze na visokom ISO, pod nikakvim svetlom, zuto sve, ma grozno. A treba mi ta slikaaaa... I rek'o, ma daj da vidim na sta ce da lici crno bela, kad ono, super :) Mislim, sad kad sam videla tvoje crno bele fotke pomislila sam da je neki slican razlog u pitanju, pa sam radoznala :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Your blog is amazing!!!!! you take lovely shots! I like it!!
    Bests!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Lepo je cuti da danas neko radi posao koji voli. Svaka cast na tome!

    Tortelini su ti fantasticni!

    OdgovoriIzbriši
  22. @Rosa, I agree. Homemade pasta is the best. I only wish I had more time (or a pasta machine) to make it more often.
    @Nevena, pa da...u suštini je jako jednostavno ali ipak taj proces može potrajati, ovisno o tome koju količinu radiš. a što se picajzlosti tiče, rado bih je malo podijelila s tobom. meni već stvarno ide na živce ponekad :D
    @SweetGreen, pa nadam se da ćeš potaknuta ovim receptom probati napraviti tortelline jednom prilikom :)
    @Anonimno, hvala na lijepim željama. sve najbolje u novoj godini želim i tebi. drago mi je da svraćaš na moj blog i nadam se da ćeš me i ubuduće posjećivati :)
    @Vali, e to sam i ja mislila, ali nakon 6 godina u nastavi ovo je vrlo ugodna promjena. a dosadno nije ni malo, dapače. ovo mi je najdinamičniji posao do sad. :)
    @Andrea, školska knjižnica je specifična, puno dinamičnija i prepuna različitih aktivnosti. ipak je drugačija od gradskih i to mi zapravo baš odgovara. tortelloini, ruku na srce, doista jesu nešto dugotrajniji za pripremu ali zato ih ni ne spremamo često, zar ne? :) a smeđi maslac svakako probaj. savršen je kao umak za tjesteninu.
    @Jubi, to i jest bila poanta kad smo odlučivali o kupnji stana. em nam je zg preskup, ne možemo si prišutiti pristojan stan, a i troškovi života su skuplji. prioriteti nam se ipak mijenjau s godinama i planiramo obitelj, pa smo zaključili da je manja sredina ipak prikladnija za nas i naše potrebe.
    @Josipa, o da. danas je bio šok kad mi je budilica zvonila u 5.30 :D

    OdgovoriIzbriši
  23. @Snježana, hvala ti na lijepim željama :)
    @Lilly, tko zna...bit će mi drago ako se predomisliš nakon ovog recepta :D
    @Stefania, thank you!
    @Jasenka :*
    @Maja, slažem se. iako mi je sada plaća kudikamo manja, ja sam puno zadovoljnija nego ranije i svaki dan s veseljem idem na posao. to je neprocjenjivo. što se tiče BW fotki, imala sam sličan problem kao i ti. pročitala si me :D ja sam fotkala na dnevnom svjetlu, ali je bio neki glupav dan. u 5 minuta se valjda 10 puta izminjenilo sunce i oblaci i svaka fotka mi je imala drugačiji white balance. nikako ih nisam mogla uskladiti i namjestiti kasnije da mi sve boje budu ujednačene pa sam ih fino sve prebacila u BW i amen :D
    @Ingrid, Thanks, I'm glad you like it! :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Cestitam za novi posao !!!
    bitno je da se ti osjecas divno i to puno znaci i za tvoje zdravlje!!Zelim Vam oboma da Vam se ostvare sve zelje u ovoj godini i da cujem jos i jos puno lijepih novosti !!:)
    Torteline radim i svi ih volimo..imam elektyricnu masinu za tijesto pa mi to olaksava posao i normalno puno je brze !!!:))
    Tvoje slike su kao iz casopisa,ne treba im hvaliti ..predivne su !!:)

    OdgovoriIzbriši
  25. Čestitke na novom poslu, bitno da si ti zadovoljna!
    ovi tortelinići su prekrasni (i superfini), i ja sam uvijek mislila da je to kompliciranije, ti si to baš lijepo prikazala i opisala!

    OdgovoriIzbriši
  26. Kako je tvoj blog mirisan i privlacan:-)
    Cestitam na lijepim promjenama u tvom zivotu!

    OdgovoriIzbriši
  27. oduševila sam se čim sam vidjela slike na stranici tvog bloga na fb-u. stvarno prekrasno izvedeno.
    puno sreće na novom poslu i u novom gradu!!

    OdgovoriIzbriši
  28. Kako ja tebi zavidim!
    Neka vam je sa srećom i pozlatilo vam se to sve!
    A vrijeme se definitivno zgusnulo, ne znam kako ali očekujem svaki dan da nam to netko od svjetskih fizičara objasni!
    Torteline sam čekala i zaslužuješ sve pohvale, od izvedbe, tutorijala sa fotkama, pa do kombinacije sastojaka! Mrak!

    OdgovoriIzbriši
  29. Stigla nagrada,od mene vama Monika,preuzmite je sa mog bloga,ako želite.Pozdrav,Ankica

    OdgovoriIzbriši
  30. Radujem se tvojoj sreci i zadovoljstvu kojim čak i post odiše. Svako dobro ti želim na poslu a i po stambenom pitanju:) Pišeš nam, kad stigneš, i o tome... Zanimljiva je i zaista fenomenalna pasta. Jako lepo i svaka ti čast na umeću. Imaš ti zlatne ručice!!! Dodji do mene, imam poklončić za tebe:)

    OdgovoriIzbriši
  31. divno, a vjerujem i vrlo ukusno! svaka cast na strpljenju! :)

    OdgovoriIzbriši