11. studenoga 2008.

Šampinjoni u (ludom) tijestu



Nedavno je Maja sa bloga Cooks and Bakes pisala o univerzalnom tj.ludom tijestu i o njegovoj širokoj primjeni. Vidjevši njen post i koliko je raznovrsnih delicija napravila od gore navedenog tijesta, sjetila sam se da sam i ja još davno na Coolinarici pronašla i isprintala sličan recept. Odmah sam se bacila na traženje dokaznog materijala i počela ga pomno proučavati. Taj se recept u nekoliko pojedinosti razlikuje od recepta o kojemu je pisala Maja ali u suštini su zapravo vrlo slični. Ono što ih razlikuje jesu neke sitnice vezane uz samu pripremu tijesta.

Moram priznati da vjerojatno nikad ne bih isprobala ovo tijesto da se kod Maje nisam uvjerila da dobro funkcionira. Zapravo, jedan od razloga zašto je isprintani recept čamio tako dugo u fasciklu je bila moja sumnjičavost prema dizanome tijestu koje se drži na hladnome. Mene su učili i stalno upozoravali da prilikom pripreme dizanog tijesta svi sastojci trebaju biti sobne temperature, da kuhinja mora biti topla i da nikako ne smije biti propuha ukoliko želim da se tijesto digne. Pa čak i kad bi svi ti uvjeti bili zadovoljeni ponekad nisu donijeli željene rezultate. Dakle, uviđate zašto sam ovaj recept uzela sa određenom dozom opreza i sumnjičavosti. No, ispostavilo se da sam bila u krivu. Svjesna svih rizika i spremna na eksperiment ipak sam zasukala rukave i zamijesila to famozno ludo tijesto. I što da vam kažem...Ostala sam oduševljena.


Prvo što sam od tijesta napravila bila su mekana i mirisna peciva za večeru. To je ujedno bio i test. Ako peciva budu mekana i rahla, tijesto dobiva prolaznu ocijenu. Mogu vam reći da, ne samo da je ocjena bila prolazna, nego je bila čista petica. Nakon toga su uslijedile kiflice koje su također bile izvanredne. Da ne dužim, tijesto je zaista jako fino i povrh svega praktično. Da biste imali fino friško i mirisno pecivo treba vam svega 20 minuta.

Vjerujem da je činjenica da sam tijesto potrošila u tri dana i odmah nakon toga napravila sljedeću rundu, dovoljno dobra preporuka da ga svakako isprobate :)

Temeljni recept za ludo tijesto:

250 ml mlakog mlijeka
1 žličica šećera
1 kocka (40 g) svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice šećera
3 žlice ulja
1 žličica soli
2 jaja
2 jogurta (2x180 g)

U manju posudu stavite mlako mlijeko, dodajte mu žličicu šećera te u njega razmrvite kvasac i ostavite na toplome mjestu da se aktivira. U velikoj posudi pomiješajte obje vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, 3 žlice šećera, ulje i sol te promiješajte. Zatim dodajte jogurte i razmućena jaja i na kraju nadošli kvasac. Smjesu prvo miješajte kuhačom dok se ne poveže, a zatim nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Tijesto stavite u veću najlonsku vrećicu (ja sam koristila vrećicu za duboko zamrzavanje), istisnite sav zrak i zavežite. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje 4 sata prije upotrebe.

Tijesto po potrebi režite (onoliko koliko vam treba) i s njim dalje radite kao sam normalnim dizanim tijestom, s time da se prije pečenja ne treba dizati na toplome. Ovako pripremljeno tijesto može stajati u hladnjaku 7 dana.

Izvorni recept možete vidjeti ovdje.


Kako je tijesto zaista univerzalno, a ja sam sklona eksperimentiranju, napravila sam ukusne zalogaje od ludog tijesta i šampinjona. Rezultat slijedi...


Šampinjoni u (ludom) tijestu

Sastojci za 8 komada:

600 g ludog tijesta

1 veći poriluk
400 g šampinjona
2 režnja češnjaka
200 g svježeg sira
60 g Gaude
4 žlice kiselog vrhnja
4 žlice parmezana
4 listića svježe kadulje
4 listića svježeg bosiljka
sol, papar
8 mini rajčica

1 jaje za premazivanje

Poriluk operite i prerežite po dužini te ga stino nasjeckajte. Šampinjone očistite i narežite na tanke ploške, a češnjak sitno nasjeckajte. Na malo maslinovog ulja kratko popržite poriluk, a zatim mu dodajte šampinjone. Posolite i popaprite te pirjajte dok ne puste tekućinu. Zatim dodajte češnjak i sitno sjeckano začinsko bilje i nastavite pirjati dok sva tekućina ne ispari, a potom maknite s vatre i ohladite.Ohlađenim šampinjonima dodajte svježi sir, vrhnje, parmezan i naribanu Gaudu te dobro sjedinite.


Tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika na debljinu od 3-4 mm i iz njega izrežite 8 pravokutnika veličine 15x20 cm. Svaki pravokutnik premažite nadjevom ostavljajući oko 1 cm praznog prostora na rubovima. Razmutite jedno jaje pa pomoću kista premažite sva četiri ugla tijesta. Tijesto presavinite preko nadjeva prvo sa kraćih strana i dobro ga stisnite prstima kako bi se zalijepilo. Zatim to isto ponovite i sa duže strane. Potom tijesto premažite jajetom i stavite u pleh obloženim papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i sa ostalim pravokutnicima. Mini rajčice prerežite na četvrtine i složite ih po nadjevu. Pecite na 190 stupnjeva oko 15 minuta i poslužite toplo.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 16:

  1. Super! Bas mi je drago da si zadovoljna. I ja sam koristila recept sa coolinarike, ali drugi mada skoro identican. Jedino mi nije palo na pamet da bih teto mogla da vakuumiram i tako cuvam, a ne da se brinem da li cu ga ujutru zateci u vangli ili okolo... Ja se spremam da napravim ludo testo od integrlanog brasna, ovih dana.

    A ova tvoja kombinacija izgleda savrseno, hvala na ideji za jos jedan oblik testa!

    OdgovoriIzbriši
  2. uu, kako ovo izgleda dobro... boje su prekrasne, a i sastojci odlični... isprobat ću ovo ludo tijesto vrlo uskoro :)
    Volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, ja bih ovo sad jela! Prekrasno izgleda, morat ću i ja probati to lud o tijesto, nema mi druge.

    OdgovoriIzbriši
  4. slike su fenomenalne... predivno izgleda, a ludo testo je zaista prakticno...

    OdgovoriIzbriši
  5. @Majo, hvala tebi...da te nije bilo ne bih isprobala ovo tijesto :) i ja sam razmišljala o integralnom brašnu ali nisam bila sigurna kako će ispasti...ajde javi rezultate ;)
    @Volim_kuhati i Vali, hvala vam :) svakako isprobajte tijesto, nećete požaliti...mi smo evo već četvrti dan za redom za večeru jeli friške mirisne krušćiće...inače nikad nemam vremena sama praviti kruh, a sad uživam :)
    @hvala Maslinka, drago mi je da ti se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Što reći kad slike govore više od tisuću riječi... i "ludo" kod tebe izgleda savršeno:)))))

    OdgovoriIzbriši
  7. Poznam to tijesto pod nazivom "vinelav" (http://www.studena-art.eu/teatime/index.php?s=vinelav) kako ga nazivaju u okolici Rijeke (od tamo imam recept).
    Vidim da se kod svih sastojci malo razlikuju ali sve se svodi na isto: jogurt i hladnjak (kulture koje se razmnožavaju u jogurtu održavaju ga duže vrijeme svježim).
    Stvarno ga se može raznovrsno koristiti, a vidim da si to odlično iskoristila :)

    OdgovoriIzbriši
  8. @nal, tvoji komentari me uvijek posebno razvesele...hvala ti :))
    @studena, e vidiš za taj naziv nisam čula...iskreno, taj cijeli koncept ovog tijesta mi je novost ali sam sretna da sam ga otkrila :) baš ću pogledati i tvoj recept :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Tvoji recepti ostavljaju bez daha!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja sam probala Medino ludo tijesto s Coolke i mogu ti reći samo jedno - sve što sam od njega probla bilo je fantstično. Kada je izbacio recept za ludo tijesto od njegove tete, nisam ni malo sumnjala :)
    Šampinjome obožavam, ovo ti je super kombinacija koja oduševljava i obećava! Slike, fantastične :)

    OdgovoriIzbriši
  11. @Vera, hvala :)
    @Sunčice, drago mi je da tis e sviđa kombinacija :) i da, slažem se...tijesto je stvarno super...evo baš mi se peče "luda" pizza ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Monchi moja, pa sta mi radis ovim fotkama. Slijedeci put kad budem u ZaBREGU, ne idem vise u restorane i gostilne vec tebi u goste. Nosim sa sobom vrecu za spavanje :D

    Behar :)

    OdgovoriIzbriši
  13. hehe, Behar...dogovoreno...i ne treba ti vreća za spavanje, možeš se ispružiti na kauču :D

    OdgovoriIzbriši
  14. oduševljena sam fotkama, a naravno i receptom sam oduševljena, ali dok vidim slike divim se, što drugo da ti kažem

    OdgovoriIzbriši
  15. Poštovana!
    Ludo tijesto je zaista ludo. Sinoć sam ga napravila po Vašem receptu,baš me zanimalo. Ja ga inače već dosta dugo radim ali sam ga negdje na internetu našla. Sada sam baš htjela napraviti po Vašem receptu. Zaintrigiralo me ono"vakumirat ga u plastičnoj vrećici" Ja sam ga inače po mom receptu umjesila, stavila u plastičnu posudu s poklopcem zapremine 7l poklopila i sve to stavila u plastičnu vreću i zavezala. Tijesto od 1/2 kg brašna diglo bi mi se u frižideru do ujutro 2 cm ispod vrha te posude. A slušajte jutrošnji doživljaj. Idem tako ja jutros u 6 h provjeriti što mi ludo tijesto radi. Hoću otvoriti vrata frižidera, nailazim na otpor. Otvorim, a ono tijesto probilo plastičnu vrećicu i krenulo prema bocama na vratima na koje se je malo zalijepilo, ali to nije sve. Oslobodila ja boce, vadim posudu van a ono prvo staklo na donjem dijelu frižidera u 1000 komada. Moja greška, iznad posude stavila sam jednu plastičnu kutiju sa gljivama koja je bila zajedno sa posudom knap ispod gornjeg stakla. Da te kutije nije bilo, tijesto bi probilo najlon ali ne bi razbilo staklo. Stoga drage buduće korisnice ovog tijesta pripazite. Ja ću ga i dalje radit, po Vašem receptu jer mi izgleda super, ali po mojim metodama držanja u frižideru koje sam usput opisala.
    Još jednom hvala na strpljenju i sretno u pkoušaju pravljenja tijesta.
    Pozdrav iz Rijeka

    OdgovoriIzbriši
  16. Evo mene opet!
    Od ludog tijesta napravila sam picu, savršeno je, danas ću raditi kiflice koje ću puniti kravljim sirom. Jučerašnji događaj oko puknuća stakla uopće me nije omeo da i dalje koristim Vaš recept, dapače proslijedila sam ga već dalje uz napomenu da pripaze da se i njima ne dogodi problem-staklo.
    Još jednom mnogo uspjeha i lijepi pozdrav iz Rijeke.

    OdgovoriIzbriši