18. studenoga 2008.
Torta s višnjama
* Recept za novu i poboljšanu verziju Torte s višnjama možete vidjeti ovdje.
Kad je u pitanju moj najdraži, nema toga što ne bih učinila za njega. Kad je za rođendan poželio tortu s višnjama, ja sam zavrnula rukave i primila se posla. Kombiniranjem nekih od mojih najdražih krema i biskvita, nastala je ova bogata, kremasta torta. Dragi je bio sretan kao malo dijete... :)
Sastojci...
Biskvit:
5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko. Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.
Ganache krema:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade
Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.
Krema od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota
Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite. U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kramu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom. Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.
Kad je u pitanju moj najdraži, nema toga što ne bih učinila za njega. Kad je za rođendan poželio tortu s višnjama, ja sam zavrnula rukave i primila se posla. Kombiniranjem nekih od mojih najdražih krema i biskvita, nastala je ova bogata, kremasta torta. Dragi je bio sretan kao malo dijete... :)
Sastojci...
Biskvit:
5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko. Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.
Ganache krema:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade
Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.
Krema od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota
Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite. U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kramu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom. Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Ja ovo vise ne mogu da podnesem! ;) Kad kod tebe ili Vali vidim ove cokoladne lepote, uhhh... Majstorica si, nema sta. Ja srecom nisam nimalo nadarena za torte, inace bih bila kao slonce :)
OdgovoriIzbrišiFenomenalan recept,odlicna kombinacija kreme od vanile i visanja!Fotke za ostati bez daha!
OdgovoriIzbrišiPrije svega dragom želim sretan rođendan:))
OdgovoriIzbrišiTorta je fantastična ali iz tvoje "radionice" nemože ni izaći drugačija:))
prekrasna je! a mogu samo zamisliti kako je fina :) p.s. zašto si pekla 2 biskvita, a ne odjednom pa prerezala? baš mi je to zapelo za oko pa me zanima jel ima neki razlog jer sam ja mislila probati sve odjednom zbog jednostavnosti :)
OdgovoriIzbrišiVolim_kuhati
Zbilja prekrasna, torta a onda još kombinacija višnje, vanilije i ko prst debela glazura (premaz od čokolae) ja sam oduševljena! :) :) :)
OdgovoriIzbrišidragom srecan rodjendan i sve najlepse zelim... a torta izgleda bozanstveno :)
OdgovoriIzbriši@nlo i maslinka, hvala vam na lijepim željama i čestitkama...prenijet ću poruke ;)
OdgovoriIzbriši@majo, baš si me nasmijala :) hvala ti...
@vera i andrea, hvala...drago mi je da vam se sviđa :)
@ Volim_kuhati, ja ti, iz meni nepoznatog razloga, uvijek nekako zeznem to rezanje biskvita...bude mi sav ukoso i jednostavno ga ne mogu lijepo ravno prerezati i onda mi to ružno izgleda pa pečem svaki posebno :)ti, naravno možeš sve zajedno peći i onda prerezati :)
Fenomenalna ti je torta. Obožavam kombinaciju čokolada - višnja. Sretan rodjendan dragom!
OdgovoriIzbrišiPravo umetnicko delo!
OdgovoriIzbrišiKako dobro izgleda i zvuči!!! Privajam receptić i za svog dragog kojemu su višnje omiljene :)
OdgovoriIzbrišiPusa tebi i hvala ti na receptiću :) Biti će isproban uskoro!! :)
OMG!!! Kakvo savrsenstvo...
OdgovoriIzbrišiI moj dragi je skorpija, rodjendan mu je u petak, i vec je prije 10 mjeseci narucio kakav rodjendanski ugodjaj zeli. No pressure ;)
Na koji nacin rezes tortu a da se ne "razmrlja"?
hvala vam cure :)
OdgovoriIzbriši@Sunčice, baš mi je drago :) jedva čekam da vidim tvoju izvedbu :)
@Behar, tvoja snažnija polovica bome sve planira :))) nego, tortu režem vrućim nožem...dugim, oštrim nožem...namočim ga u vruću vodu, obrišem ubrusom i režem u jednom potezu...znači, vrh noža ubodem do dna i onda polako ostatak noža pritišćem skroz do dna i cijeli nož izvučem prema sebi van...znači da krema ne bi bila zamusana, ne smiješ rezati cik-cak, kao s pilom, niti puno micati nož gore-dolje :)
Mogu samo ponoviti, izgleda prekrasno, a vjerujem da ti dragi nije imao primjedbe (kad bih ja moga mogla dobiti samo sa tortom :) )
OdgovoriIzbrišiah, da, i najbolje želje za rodjendan (i još puo ovakvih delicija, da i mi imamo nešto od toga :) )
Fantastican kombo, predivna torta!
OdgovoriIzbrišitorta je prekrasna, a kako je fina mogu samo zamišljati
OdgovoriIzbriši@studena, u pravu si...dragi nije imao primjedaba...a nisu ni ostali ;)
OdgovoriIzbrišiVMedena i Nina, hvala vam...drago mi je da vam se sviđa :)
Monchi, sutra uveče je pravim... :)
OdgovoriIzbrišiNe mogu da ti opišem nervozu, ali imam veru u sebe (a i u tvoje odlične opise postupka), pa se nadam najboljem. :)
Prva dobijaš slike (ma na šta da liči). ;)
izgleda famozno, pravim prvom prilikom =)
OdgovoriIzbrišiPravila sam ju za rodjendan......i nemam riječi........mmmmmmmmmmm........jako jako jako fino......100% opet pravim ;)))))))
OdgovoriIzbrišid
OdgovoriIzbrišikaze moja majka, iskusna kuvarica, da se biskvit najbolje presece koncem:) obavijes koncem vruc biskvit i ukrstis ga, kad da hoces da ga zavezes
srecno :)
Pravila sam tortu...fenomenomenalna je :))) svaka cast na receptu... M@id@
OdgovoriIzbrišiTorta je savršenstvo. otkrila sam je prije godinu dana i pekla za različite prigode i probalo je gomila različitih ljudi. Svi imaju samo riječi hvale i oduševljenja. Ova torta je stvarno pun pogodak :)
OdgovoriIzbriši