10. siječnja 2009.

Farfalle sa crvenim pestom i rikulom


Nakon ovih blagdanskih dana punih obilja i, budimo iskreni, pretjerivanja u hrani i slatkišima, moj organizam doživio je šok. Ne samo da sam nabacila pokoji kilogram viška, već mi je i mesa i kolača navrh glave. Zapravo sam jedva čekala da sva ta silna obiteljska okupljanja privedem kraju i da se ponovo vratim laganoj prehrani na kakvu sam i navikla. A što se slatkiša tiče, obećala sam sama sebi da idućih mjesec-dva ne pečem baš ništa. Vidjet ćemo koliko ću dugo ostati ustrajna u tome :)

Da skratim priču, do daljnjega sam na detoksikaciji pa sukladno tome ovdje možete očekivati uglavnom slane i lagane recepte. Sezonu otvaram sa tjesteninom.


Sastojci...

glavica crvenog luka
3 režnja češnjaka
100 g rikule
100 g sušenih rajčica
500 g cherry rajčica (ili običnih ako nisu blijede i bezukusne)
žličica šećera
svježi bosiljak i kadulja
100 ml bijelog vina
3 žlice parmezana
30 g badema
2 žlice limunovog soka
sol, papar
tjestenina farfalle (mašnice)


Rikulu dobro operite, posušite i narežite na krupnije komade. Jedan režanj češnjaka narežite na tanke listiće pa ga kratko popržite na maslinovom ulju. Dodajte rikulu i pirjajte vrlo kratko, tek toliko da ona uvene, a zatim izvadite na tanjur. Na istom ulju popržite sitno sjeckani luk i preostali češnjak narezan na listiće. Sušene rajčice izvadite iz ulja, lagano potapšajte kuhinjskim papirom i nasjeckajte na manje komade pa ih dodajte luku. Potom dodajte cherry rajčice narezane na kockice, posolite, popaprite i dodajte žličicu šećera. Zalijte vinom i dodajte sitno sjeckane listiće bosiljka i kadulje i kuhajte dok alkohol ne ispari i rajčice ne omekšaju. Umak maknite s vatre, dodajte mu parmezan, sjeckane bademe i limunov sok te sve zajedno propasirajte i po potrebi dodajte još soli i papra.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite i pomiješajte sa rikulom te prelijte crvenim pestom. Pospite sa malo parmezana i uživajte u laganom i zdravom obroku.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 12:

  1. savršenstvo boja, okusa i mirisa! treba nakon svega što smo pojeli za blagdane jesti ovako nešto lagano, a fino... :) jer lako je nakupiti kg, ali onda nikako da odu :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je već dosta teške hrane, a i inače sam ljubitelj ovakvih finih i laganih obroka u više boja. Super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehe, svi smo manje više puni do grla i željni lagane hrane pa tako i ja. Veselim se tvojim laganim i slanimreceptima:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je moj idealan ručak, samo moj dragi ak ne pojede bar komad mesa nije sit. Tako da uvijek moram ubacit i neko meso sa strane.

    OdgovoriIzbriši
  5. joj, ma odlično odlično! ovo ću sigurno isprobati..:D

    OdgovoriIzbriši
  6. Mada sam probala sve za Bozic spremiti lagano i ne bas masno...svejedno...kila se skupe i zasitimo se hrane...
    pasta je nekako lagana i bas dobra za odmor od svega :)
    Ovo je odlicno, obozavam ovakva jela :):)

    OdgovoriIzbriši
  7. volim tjesteninu i kombinacija bosiljka sa rajcicama nikada ne omane.
    slike su ti predivne i tako primamljive da svaki put kad svratim kod tebe ogladnim:)))
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. vidim da nisam jedina kojoj treba nešto lagano :)
    @branka, ma kod nas je problem bio taj što smo mi obilazili obitelj...svaki dan kod nekog drugog...prigorska i zagorska tradicionalna kuhinja su poprilično teške i to je bio najveći problem...a sto vrsta kolača da uopće ne spominjem :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Aaaaa, nemaš pojma koliko si me sad navukla da doslovno slinim (jer obožavam pastu!!! ) :)
    Divne fotke draga :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretno sa detoxom - tak mi je i samoj (mislim, što se tiče smanjenja hranjenja i kuhanja :-))

    OdgovoriIzbriši
  11. Monchi tako je savrseno sve sto spremis,sve pod konac!

    OdgovoriIzbriši
  12. I ja sam jos u secer komi :)
    Tjestenina izgleda super!

    OdgovoriIzbriši