10. ožujka 2009.

Cupcakes s malinama i čokoladom


"Uuuu, muffins!", kliknula je moja bolja polovica pri pogledu u hladnjak.
"
Nisu to muffins, to su cupcakes.", odgovorim ja.
Pogleda me zbunjeno, baci pogled nazad u hladnjak i odluči: "
Ma kakvi cupcakes?! To su muffins. I've seen one of those before!"
"Ma kad ti kažem, to nisu muffins nego cupcakes!", prozborim ja kolutajući očima.
"Aha...", promrmlja on. "Dobro, a koja je razlika?"

"Paaaa...nisam sigurna, ali pouzdano znam da su ovo cupcakes.", odgovorim ja pomalo zatečeno. "Ummm...Cupcakes su premazani kremom, a muffins nisu.", snađem se ja nabrzinu.
"Aha...Znači cupcakes su zapravo muffins s kremom.", zadovoljno će on.
"Pa da...recimo.", kažem ja oprezno.
"Ha! Vidiš da su ovo ipak muffins!", klikne on pobjednonosno.

"Da, dragi. Ti si uvijek u pravu.", promrmljam ja kroz zube.

*Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna. Niti jedan muffin nije ozlijeđen prilikom rekonstrukcije ovog povijesnog dijaloga.

*Spomenuti cupcakes su, doduše, netragom nestali. Potraga je u tijeku. :D


Sastojci za 12 komada...

Cupcakes:
210 g brašna
125 g šećera
1 Bourbon vanilin šećer
2 žlice gorkog kakaa
1/2 praška za pecivo
prstohvat soli
prstohvat soda bikarbone
40 g otopljenog maslaca
30 ml ulja
1 veliko jaje
160 ml mlaćenice (buttermilk)
120 ml mlijeka
125 g smrznutih malina


U posudi dobro promiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, kakao, sol, prašak za pecivo i sodu.

U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte ulje i maslac, dodajte jaje, a zatim i mlaćenicu i mlijeko. Dobro promiješajte. Ako nemate mlaćenicu možete je napraviti sami: na 240 ml mlijeka dodajte žlicu jabučnog octa ili limunovog soka, promiješajte i ostavite da odstoji 5-10 min, a zatim upotrijebite. Ovu smjesu polako dodajte u suhe sastojke i sjedinite (nemojte previše miješati). Na kraju umiješajte smrznute maline.

Smjesu rasporedite u kalup za muffine koji ste prethodno obložili paprisnatim košaricama ili namastili i posuli brašnom. Pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Pečene cupcakes potpuno ohladite prije stavljanja kreme.


Krema:
160 g tamne čokolade
150 g maslaca
100 ml toplog mlijeka

Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte toplo mlijeko i dobro promiješajte. Smjesu stavite u hladnjak da se stisne, a nakon toga dobro izradite mikserom. Kremom premažite vrh svakog cupcakea.


Related Stories Widget by LinkWithin

22 komentara:

  1. hahaha..dobar uvod..ma jel to zaista prava razlika između cupcakes i muffins? ;)) meni osobno ljepše zvuči cupcakes..muffins je nekako isfurano..;)) ma divni su ti.. :D
    p.s.:ta mlaćenica me muči..gdje da to nabavim? jednom sam rekla ženi na tržnici da mi treba mlaćenica, a ona mi proda sirutku :/

    OdgovoriIzbriši
  2. i za mene su to sve bili muffini dok jednom monsoon nije objasnila u čemu je razlika:)) sad znam i nema zabune:D
    fotke su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Mariglod, mislim da to stvarno jest jedina razlika...iako sam negdje pročitala da postoji i razlika između omjera masnoće i jaja i brašna...eh sad, šta je znam...meni je svejedno :D što se mlaćenice tiče, ja ju kupujem na placu od mini mljekare Veronika...ali kad ne nađem onda napravim sama kao što sam napisala u receptu ili koristim neki light tekući jogurt...
    @nlo, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obrni, okreni, ipak svi najvise volimo cokoladu :)

    Cupcakes su divni, i slike, ma sve!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista, ali bas svaki put me tvoje fotke ostave bez daha, i evo opet ovih u mojim omiljenim, narocito mi se dopada ovaj spoj fotke i cveca, vec sam vidjala na blogovima te kombinacije, i strpljivo sam cekala da vidim tvoju...Predivno, predivno, predivno, nista drugo ne moze opisati ovu divotu :)...
    Vanylica.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zaista prelepo! I meni se kao i Vanylici jako dopada kombinacija slike sa cvecem!

    OdgovoriIzbriši
  7. hehehe.... dobri ste ;-)
    volim i jedne i druge :D
    fotke su ti predivne, već odavno rekoh da imam feelin' da listam neki divan časopis....

    OdgovoriIzbriši
  8. Hahahaha!:)))
    Bas jucer sam htjela praviti cupcakes, i nisam imala papirne obloge, a one silikonske mogu slobodno baciti, u njima mi budu tvrde :( ...a ja pa nakupovala u svim mogucim bojama...
    Na znam zasto to? Da li sam ja nesto pogresila, ili jednostavno ne valja iz silikona...
    Predivne su ti cupcakes, i kao uvijek slicice prava uzivancija!

    OdgovoriIzbriši
  9. divni su.... fotke su fenomenalne...a i recept mi je baš interesantan..
    a šta je mlaćenica uopšte? uppsss, izvinjavam se, ali nemam pojma....
    a ovaj burbon vanilin šećer beše ima dr.oetker?

    OdgovoriIzbriši
  10. Naprosto su predivni, obožavam ovakve kolačiće i naravno maline =)
    a sličice su za 10 =)

    OdgovoriIzbriši
  11. nemam reci kako je ovo bozanstveno... prelepo...

    OdgovoriIzbriši
  12. @Medena, ne znam zašto ti ne ispadaju muffini dobro u silikonskom kalupu...meni je odličan i nemam nikakvih problema s njim...možda bio kriv recept?
    @Gaga, mlaćenica je produkt koji ostaje nakon proizvodnje maslaca iz mlijeka...tečnija je od jogurta, gušća od mlijeka, a po okusu lagano kiselkasta :)

    OdgovoriIzbriši
  13. ah da, zaboravila sam odgovoriti na pitanje u vezi vanilin šećera...Gaga, upravo tako, dr. oetker...iako može i običan vanilin šećer

    OdgovoriIzbriši
  14. prekrasni su cupcakes... nemam riječi... fotke kao i uvijek... imam osjećaj da se stalno ponavljam u komentarima, ali kad nemam što drugo osim stalno te hvaliti... jedino da potražim u rječniku neke nove epitete :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  15. Ni ja nisam baš znala razliku između muffina i cupecakesa dok je monsoon nije lijepo objasnila. Tvoji izgledaju divno kao i uvijek. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. tvoji recepti i slike uvijek me ostave bez riječi i daha, prekrasno

    OdgovoriIzbriši
  17. čovjek uči dok je živ :) krasno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  18. Predivno, predivno, predivno.
    Jao, slike su ti kao iz bajke.

    OdgovoriIzbriši
  19. Prije cca mjesec dana sam naletila na ovaj blog, a vec se spremam napraviti cupcakes jako dugo.
    Sutra mi je rodendan i stigao je edible glitter u svim bojama iz US i danas sam skoro poludila jer nisam mogla opeta naci ovaj recept, kad konacno jesam, mojoj sreci nije bilo kraja! I od sad je ovaj blog u favorites! Ja cu izbaciti kakao, jer cu raditi i brownies, pa da ne bude sve tamno. I za kremu, tamnu cokoladu, zamjeniti bijelom, nadam se da ce ispasti dobro. HVALA! Sve izgleda jaaako lijepo, cjeli blog.
    Andreja

    OdgovoriIzbriši