16. travnja 2009.

After Eight minjoni / After Eight Chocolates

Please scroll down for the English version.


Dakle, ovi minjoni u startu uopće nisu bili zamišljeni kao kopija poznatih After Eight čokoladica, ali su na kraju igrom slučaja ispali baš to. Naime, već dugo smišljam kako iskopirati Kraševe Ledene kocke, nekad poznatije kao Fontana. To mi je stvarno najdraža čokolada ikad i već se dugo mučim sa izvedbom homemade verzije. Uglavnom, odlučila sam da mi trebaju pepermint bomboni koji će minjonima dati taj osvježavajuć "ledeni" okus. Tražila sam i bezbojnu aromu mente, ali sve su bile zelene pa sam odustala jer željela sam sniježno bijelu smjesu. Da sam tražila zelenu aromu, sigurno bi za kupiti bilo samo bezbojnih. Ja sam, naime, pehist ako to još niste znali :D Nakon svega toga, nametnulo se pitanje kako stisnuti tu "ledenu" smjesu. Mljeveni keks nije dolazio u obzir jer bi narušio boju i strukturu, previše maslaca pokvarilo bi okus...Ostala mi je još samo želatina, iako sam znala da pomoću nje neću dobiti baš željeni efekt, ali barem smjesa neće ostati tekuća.

I tako sam ja krenula s eksperimentom, kad se ispostavilo da su bomboni zeleni. Što su se oni više otapali u vrhnju, to je smjesa postajala sve zelenija. Dakle, ništa od moje sniježno bijele smjese :D Dakako, odmah je bilo vidljivo da moji minjoni ni približno neće sličiti Ledenim kockama. No, nastavila sam jer sam ipak imala neki dobar predosjećaj. Ispalo je stvarno neočekivano dobro i okusom vrlo vrlo slično After Eight čokoladicama koje su iznutra također zelenkaste i imaju okus po mentolu. I tako sam ja slučajno iskopirala krive čokoladice. Ali od Ledenih kocki i dalje ne odustajem ;)


After Eight minjoni

350 ml slatkog vrhnja

150 g maslaca
75 g šećera
vanilin šećer
žličica arome vanilije
3 pakiranja Cedevitinih pepermint bombona (3 x 22g)
5-6 listića svježe mente
50 g bijele čokolade
10 listića želatine

Glazura:
200 g čokolade
6 žlica ulja


Slatko vrhnje stavite u posudu i dodajte mu sve ostale sastojke odim bijele čokolade i želatine. Stavite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte dok se svi sastojci ne rastope. Dodajte zatim bijelu čokoladu i kuhajte dok ona sasvim ne rastopi. Smjesu procijedite i ponovo vratite na vatru.

Želatinu namočite u hladnoj vodi, ocijedite i otopite u smjesi od vrhnja uz stalno miješanje.Potom je izlijte u kalup veličine 20x25 cm obložen papirom za pečenje ili prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata dok se dobro ne stisne. Zatim smjesu izvadite iz kalupa i narežite na kockice ili pravokutnike željene veličine.


Svaku kockicu umočite u čokoladu otopljenu sa dodatkom ulja i stavite u hladnjak da se dobro stegne. Po želji ukrasite sa malo tamne i bijele čokolade.


After Eight Chocolates

350ml heavy cream
150 g butter, diced
75g caster sugar
1 bag of vanilla flavoured sugar (10g)
1 tsp. vanilla extract
65g of mint flavoured candies (eg. Mentos)
5-6 fresh mint leaves
50g of white chocolate
10 sheets of gelatin (15g)

For the chocolate glaze:
200g dark chocolate
6 tbsp. of neutral oil

Line a 22x25cm baking pan with parchment paper or plastic wrap and set aside.

Pour the heavy cream into a saucepan and add all of the remaining ingredients except white chocolate and gelatin. Put the saucepan on a low to medium heat and stir continuously until all the ingredients have melted. Then add white chocolate and cook until it melts and the mixture is smooth. Strain through a sieve and return to heat.

In the meantime soak the gelatin in cold water for 10 minutes. Strain the softened gelatine with your hands and put it into the heavy cream mixture. Stir continuously until it melts, remove from heat and pour the mixture into the prepared pan. Chill in the refrigerator for at least 2-3 hours. Run a sharp knife down the sides of the pan and invert the hardened mixture onto your working surface. Cut it into small cubes and cover each cube with the chocolate glaze. Place chocolate covered cubes onto a tray and chill in the refrigerator until the glaze hardens. Drizzle with some melted dark or white chocolate to decorate.

Chocolate glaze:
Break the chocolate into chunksa and put it into a bowl. Add the oil and melt on a double boiler. Allow the glaze to cool for 5 minutes before using it.


Related Stories Widget by LinkWithin

24 komentara:

  1. predivne fotografije, a cokoladice savrseno izgledaju, secam ih se, mada se ovde vise ne mogu kupiti ...
    Vanylica...

    OdgovoriIzbriši
  2. Cokoladice izgledaju super! Zar ne postoji neka aroma mente koja je bezbojna a moze se koristiti za kolace? Treba pitati nekoga tko radi u Krasu ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uvijek sam voljela Fontanu:)
    Nisam ju nikad probala "proizvesti" iako sam se susrela s tim problemom kad sam na Internetu iskopala recepte s kokosovom masnoćom - to je taj bijeli dio Fontane koji se na otprilike 30 stupnjeva rastapa, pa imamo osjećaj "hlađenja" u ustima kad jedemo proizvode koji sadrže tu kokosovu mast. Naravno da u Hrvatskoj nema kokosove masti za kupiti (a npr. u Njemačkoj se može naći).
    Na kraju sam jedan od tih kolača radila pomoću nekoliko Kraševih tzv. Dorina s ledenim punjenejm. A druge recepte još nisam ni isprobala jer se javio ovaj problem boje - krema treba biti bijela, a ako dodam čokoladu s tim punjenjem krema neće biti bijela.
    Ali zanimljva mi je ova After eight varijanta:)

    OdgovoriIzbriši
  4. stvarno fenomenalno!!! oduševljena sam!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja baš nisam ljubitelj kombinacije mentola i čokolade. Te ledene kocke nisam ni kao dijete voljela i uvijek bi bila duboko razočaran a kad bi mi netko to donio.:) Tvoje izgledaju divno i mislim da bi bez obzira na mentol probala par komada. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. baš kako Andreja kaže nisam ih ni ja voljela, ali kao mala
    danas ih volim i sigurna sam da bi mi se te tvoje kocke jako dopale

    OdgovoriIzbriši
  7. Bravo! Volim ovakve eksperiment- recepte, a ove tvoje bi vrlo rado napravila i isprobala,super mi je što si stavila bombone, a uz to sve i ledene kocke obožavam!...:D..fotke kao i uvijek divne..:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Bravo! Volim ovakve eksperiment- recepte, a ove tvoje bi vrlo rado napravila i isprobala,super mi je što si stavila bombone, a uz to sve i ledene kocke obožavam!...:D..fotke kao i uvijek divne..:)

    OdgovoriIzbriši
  9. rezultat je fenomenalan, predivne fotke, a imamo iste kantice:) imas pp na coolki:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Pravo da ti kazem, nikada nisam razmisljala o ledenim kockama dok ovaj post nisam procitala, i totalno sam u zbunu odakle krenuti. Drzim ti fige i jedva cekam nastavak :)

    A i dobro je sto ti nisu uspele prvi put, jer bismo ostali bez ovog recepta :) Ja After Eight obozavam!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. drago mi je da vam sviđaju ovi minjoni...sad kad vidim da ima još obožavatelja ledenih kocki, probat ću nešto iskemijati pa da ih iskopiram čim prije ;)
    @Sanela, vidiš nisam znala za tu kokosovu mast...idem ju malo proguglati da vidim o čemu se točno radi :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ma apsolutno su savtšeni, prelijepo izgledaju, a prema sastojcima im okus mora biti odličan =)
    Ja tebe ne bih nazvala pehistom nego čarobnjakom s obzirom što ti sve uspjeva =)

    OdgovoriIzbriši
  13. ja sam jedna od onih koja nikako ne voli fontanu i baš kao andreja, uvijek sam bila razočarana kad bih ih dobila kao poklon :) i da, jesam ja jedina koja nikad nije čula za after eight čokoladice?! :) slike su kao i uvijek očaravajuće... kantica je preslatka :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  14. a bomboni od bijelog mentola? kao oni pepermint samo bez čokolade unutra? da li bi to pomoglo?
    ovo izgleda predivno, obozavam after eight čokoladice i vjerujem da je ovo savršeno ;))))

    OdgovoriIzbriši
  15. mmmm ... looks delicious! I would love to understand how to make these .. ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. I ja sam pokušala isto.Napraviti ledene kocke.
    Prethodno izmaltretirala muža da kako nema bijelih pepermint bombona kad znam da su postojali, ali doista ih više nema, samo zeleni :( , išla sam sama provjeriti ;))!
    Ali nisam odustala, isto tako sam dodala želatinu u smjesu, kao podlogu biskvit od kolača od metra.....okus mrak, ali.....hehehe, prvi komentar kad sam servirala društvu za večeru je bio, kao da jedemo ZIRODENT ;))...a moram i ja priznati da baš nisam fan kolača koji lagano do malo jače vuku na tirkiz, nekako organoleptički ne sjeda.....ne znam ništa tirkizno a da se jede, ali nakon prvih sprdanja, tražili su još, složili se da je okus sličan after eight čokoladicama i kolač je nestao u trenu.....:D
    U međuvremenu sam nabavila nekakve talijanske bijele pepermint bombone i spremam se ponoviti radnju.....baš sam zapela da mi uspiju :)
    I...... ne manje važno, imaš prekrasan blog i fotografije :)i rado u njega zavirim.

    OdgovoriIzbriši
  17. Oduševljena sam! Fontanu ne volim (i meni je to uvijek bio omraženi dar :) ), ali AE obožavam i tvoja izvedba bi me sigurno oduševila.

    OdgovoriIzbriši
  18. Prijedlog: kokosovo maslo ima za kupiti (npr u Kemigu u Bauerovoj ili Bio Terra u Vlaškoj) i u njega umiješati par kapi Paprene mente (Mentha piperita) od Pranaroma (iz istog dućana)
    Jedva čekam novi recept!
    Super je blog :-)

    OdgovoriIzbriši
  19. oh that looks fantastic .. I can't read the recipe unfortunately but it sure looks delicious :-) XOXO

    OdgovoriIzbriši
  20. ja sam inace kuhar po struci...........ovako po mome misljenju trebas samo vise listića mentola koje mozes cak nakon obrade zdrobiti štapnim mikserom i sve ostalo napraviti po postupku samo bez bonbona.......i naravno jesti vrlo vrlo hladno da se dobije taj osjećaj

    OdgovoriIzbriši
  21. Pokušaj možda sa Winterfresh mints-bomobonima. Oni su koliko znam jedini potpuno bijeli iznutra..
    I zeleni i plavi su potpuno bijeli iznutra, samo su zeleni malo blažeg okusa, a plavi intezivnijeg..
    Jedino su dosta tvrdi, ali to valjda ne bi trebao biti problem..

    OdgovoriIzbriši
  22. IMam sugestije. ja bi ih pravila na osnovu neutralnog ili vanilinog fondana koji bi rastopola s malo meda i mleka u koje bi prethodno rastopila 1 kesicu Fishermans friend, pepermint bonbone a na kraju zalila gorkom čokoladom. AAAA

    OdgovoriIzbriši