26. travnja 2009.

Čokoladni keksi s rogačem / Chocolate Carob Sandwich Cookies

Please scroll down for the English version of the recipe.


Ajme, koliko nas je! ide dalje. Ovog je mjeseca tema rogač, a naša domaćica je Maja sa bloga La Dalmatia Gourmande.

Rogač jako volim i njegovom mirisu i okusu stvarno teško odoljevam. Intenzivnog je i specifičnog okusa, a njegov miris, baš kao i miris cimeta, povezujem sa toplinom doma. Bila sam stvarno oduševljena kad sam vidjela da je baš rogač naša ovomjesečna tema jer sam gotovo i zaboravila na njega, a tako ga volim.

Nakon dugog razmišljanja rogač sam odlučila upotrijebiti u keksićima. Do sad sam ga uglavnom koristila kao punjenje za razne vrste tijesta i savijača ali nekako mi se ideja sa keksima jako svidjela. Nisam bila sigurna kako će grubo mljeveni rogač utjecati na teksturu keksića, ali odlučila sam ipak riskirati. Vjerujem da svatko od vas ima svoj neki omiljeni recept za kekse, pa tako imam i ja. To je recept koji sam sama usavršila nakon nekoliko pokušaja, dok nisam dobila savršeno prhke čokoladne keksiće. Dio brašna zamijenila sam mljevenim rogačem, malo smanjila količinu šećera te dodala još i žlicu kiselog vrhnja kako tijesto ne bi bilo presuho.


Jedan dio pripremljenih keksića punila sam svojim domaćim nougat namazom, a drugi pekmezom od jabuke i cimeta. Oba punjenja su se odlično uklopila u ovu priču i bila sam jako zadovoljna. Keksiće sam na kraju odnijela u Koprivnicu na veliko okupljanje članova Coolinarike gdje sam imala prilike upoznati i nekoliko kolegica bloggerica koje su me oduševile i osvojile svojom pristupačnošću, vedrinom i dobrotom. Maja (Cooks and Bakes), Marija (Palachinka), Jasenka (Sweet Corner), Minja (Minjina kuhinjica) i Maja (La Dalmatia Gourmande) divne ste! Drago mi je što sam vas upoznala i imala priliku družiti se s vama. :)

Da više ne duljim, evo i recepta...


Čokoladni keksi s rogačem
Dovoljno za 65-70 keksića

400 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
100 g mljevenog rogača
1/2 praška za pecivo
prstohvat soli
250 g maslaca
75 g šećera u prahu
1 Bourbon vanilin šećer
5 žlica gorkog kakaa
75 g naribane tamne čokolade
2 jaja
žlica kiselog vrhnja

Za punjenje:

Nutella/Eurokrem/Čokolino namaz/domaći nougat namaz...
pekmez ili marmelada po želji (jabuka i cimet, marelica, naranča...)


Pomiješajte brašno, rogač, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan maslac i prstima ga umrvite u brašno. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer, kakao, naribanu čokoladu, jaja i vrhnje te zamijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje pola sata.

Tijesto razvaljajte na debljinu od 2-3 mm pa kalupićima željenog oblika izrezujte keksiće. Slažite ih pleh obložen papirom za pečenje, pri čemu ne trebate ostavljati puno mjesta između njih jer neće narasti. Pecite ih na 180 stupnjeva 10 minuta, a zatim ohladite na rešetki.

Pečene keksiće spajajte namazom ili pekmezom po želji i pohranite ih u limenu kutiju kako bi zadržali svježinu.


Chocolate Carob Sandwich Cookies
Makes about 65-70 Cookies.

400g flour
100g carob powder
6g baking powder (app. 1 tsp.)
pinch of salt
250g of butter,chilled and diced
75g icing sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
5 tbsp. cocoa powder
75 g dark chocolate, grated
2 eggs, lightly beaten
1 tbsp. sour cream

For the filling:
Homemade nougat spread / Nutella
or
your favorite marmalade (apricot, orange, apple...)


Mix the flour, carob powder, salt and baking powder in a bowl. Add the butter and crumb it into the flour with your fingertips until you get a mixture resembling coarse crumbs. You can also do this using your food processor. Add the remaining ingredients and knead with your hands quickly until it starts coming together into a dough. Wrap it with a plastic wrap and refrigerate for at least 30 minutes.

Preheat the oven to 180°C. Line two large baking trays with parchment paper.

Place the chilled dough onto a lightly floured working surface. Roll the dough out to 2-3mm thickness and cut it with a cookie cutter of your choice. Place the cookies onto the prepared baking tray and bake for 10 minutes. Allow them to cool down completely.

Spread a teaspoonful of the preferred filling on the flat side of a cookie; place another cookie on top, and gently press. Repeat until all cookies are filled.

The cookies can be stored in an airtight container up to one week.


*This recipe is a part of Ajme, koliko nas je, a monthly food blogging event created by Monsoon from Dalmacija Down Under. This month's main ingredient was carob.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. Izvrsna ideja upotrijebiti rogač u tijestu za kolačiće. Kolačići izgledaju super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Keksići su izuzetni, ja sam ih u Koprivnici pojela preko nekoliko komada ;) i unapred se radovala receptu.

    Monchi, bilo je izuzetno prijatno u tvom drustvu, narocito uz ove divne poslastice! Hvala!

    Ljubac,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  3. Rogac... od kada nisam ni cula za njega a bogami ni probala nista sa njim bas mnooogo godina :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Very delicious cookies! Compliments!

    OdgovoriIzbriši
  5. predivno izgledaju... skrzo naskroz bozanstveno... i jako mi je zao sto ih i ja nisam imala priliku licno probati i upoznati sve vas... doduse neke i znam ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. these biscuits seem very delicious!

    OdgovoriIzbriši
  7. keksići izgledaju super a prezentacija je prekrasna:)

    OdgovoriIzbriši
  8. kako volim ovakve čokoladične keksiće :) jedino nisam ljubitelj rogača, ali što misliš kako bi bilo da ga zamijenim s orasima? :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  9. Keksi su prekrasni, a kombinacija mi se jako svidja! Fotke i prezentacija savršeni!

    OdgovoriIzbriši
  10. čini se super keksi, dobro "iskorišten" rogač!

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivni su, prelepe fotografije, iako to uvek kazem, svaki put se odusevim, sto receptom, sto fotkama, ogroman talenat, :)....
    Veliki pozdrav, Vanylica

    OdgovoriIzbriši
  12. keksici su prekrasni, a meni neizmjerno drago sto sam te upoznala:)) vidimo se:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Keksici su predivni! Drago mi je sto sam imala priliku i da ih probam :) Ali najvise zato sto smo se upoznale!

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlična ideja Monnika, rogač u keksima još nisam probala. Fotografije su divne ali to valjda ne moram posebno naglašavat! ;) :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Prekrasni keksići !! Slike kao i uvijek kod tebe pedivne :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Nisam mogla da odolim,već sam ih napravila i odlični su! Hvala puno,draga moja! Vitirena

    OdgovoriIzbriši
  17. I never found carob in market, but I copied the recipe. We never know when we're gonna find, right? lol.
    Have any subtistitute for the carob?

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga monchi, pravila sam ove keksice, odusevljena sam....sliku sam okacila na coolinariki http://biserko.coolinarika.com/slike/prikazi/203034
    Pozdrav, BiserkO

    OdgovoriIzbriši