1. travnja 2009.

Dekadentna čokoladna krema / Pots de Creme

Please scroll down for the English version.


Jednostavno nemam riječi kojima bih opisala ovaj prekrasan francuski desert. Potpuno nas je oborio s nogu. Mene rijetko što može oduševiti do te mjere da ostanem bez teksta, a među njima je i ova nježna čokoladna krema, poznatija kao Pots de creme.

Pots de creme je, kao što samo ime govori, krema na bazi jaja koja se peče i poslužuje u malim posudicama ili šalicama (pots). Osnovni sastojci za izradu ovakve kreme su mlijeko (ili slatko vrhnje), jaja i šećer te razne arome. Tradicionalni Pots de creme imao je okus vanilije, no danas ih ima u bezbroj različitih varijanti, od kojih je svakako najpopularnija čokolada.

Ova krema je stvarno jako jednostavna za izradu, a okus je upravo očaravajuć. Krema je nježna i lagana, tako punog čokoladnog okusa. Pravi comfort food. Uz to što je jednostavna i brza za izradu, možete je aromatizirati i oplemeniti sa raznim okusima: korica i sok naranče ili limuna, vanilija, menta, kava, razni likeri i arome...Mogućnosti su nebrojene.


Nakon što sam na bespućima interneta pronašla razne recepte i varijante za izradu ovog deserta, odlučila sam se za osnovni recept s okusom čokolade, bez nekih kerefeka. Prema vlastitom nahođenju sam okus malo oplemenila sa instant kavom i kremu poslužila sa svježim jagodama. To je bilo nešto predivno...

Dekadentna čokoladna krema (Pots de Creme)
(Dovoljno za 4 posudice obujma 200 ml
)

2 jaja
1 žumanjak
50 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
2 žlice instant kave ili cappuccina
125 g tamne čokolade


Mlijeko i vrhnje pomiješajte, dodajte srž vanilije i instant kavu te zagrijavajte do točke vrenja. Potom maknite s vatre i ostavite da se okusi prožmu, oko 10 minuta. Zatim procijeditei prelijte preko razlomljene čokolade te miješajte dok ne dobijete izjednačenu smjesu. Još jednom procijedite i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Jaja, žumanjak i šećer tucite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte im malo čokoladne smjese i dobro promiješajte. Važno je da čokoladna smjesa ne bude prevruća kako jaja ne bi koagulirala. Potom smjesu jaja ulijte u čokoladnu smjesu i dobro promiješajte.


Smjesu zatim raspodijelite u ramekinse ili manje vatrostalne posudice/šalice i žlicom pokupite eventualnu pjenu koja se formirala na površini. U dublju tepsiju ili lonac stavite čistu kuhinjsku krpu i na nju složite posudice. To radimo zato da nam se posudice ne klizale po tepsiji. Tepsiju ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 stupnjeva i oko posudica nalijte kipuću vodu tako da dođe do polovice visine posudica. Pecite oko 35-40 minuta, ovisno o veličini posudica.

Pečenu kremu ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata prije posluživanja. Ova čokoladna varijanta se izvrsno slaže s jagodama, malinama i drugim bobičastim voćem.


Chocolate Pots de Creme
(Enough for 4 ramekins)

2 eggs
1 egg yolk
50g caster sugar
200ml heavy cream
300ml milk
1 vanilla bean, seeds scraped out
2 tbsp. instant coffee powder
125g dark chocolate, cut into chunks

Mix the milk and cream in a pot, add vanilla seeds and instant coffee powder. Bring to a boil and remove from heat. Let infuse for 10 minutes and then filter through a sieve. Pour the mixture over chocolate and stir until chocolate melts and the mixture is smooth. Filter once again and allow it to cool to room temperature.

In a separate bowl mix the eggs, egg yolk and sugar until the mixture gets pale and fluffy. Add a little bit of chocolate mixture and whisk until incorporated. Now pour the egg mixture into the chocolate mixture and whisk until smooth.

Preheat the oven to 170°C.

Divide the mixture into ramekins (make sure to remove the foam that might have formed on top) and place them in a dish filled with hot water, so that they are half immersed. Place in the oven and cook for about 35-40 minutes. The middle of the creams should still be a little jiggly. Take the ramekins out and let them cool down on room temperature. Then place a plastic wrap on top and place them in the fridge to chill for a few hours before eating. Serve with strawberries or raspberries.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 20:

  1. slike su ti kao i inače fantazija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelepo, opet odlican spoj boja i kretivni nered, i ove biram u klub omiljenih monchi fotki...
    Inace, videla sam da ces biti u Koprivnici, i jako mi je zao, sto ja necu moci, i sto sam propustila savrsenu priliku da te upoznam,...:(, ali valjda ce biti jos prilika....

    OdgovoriIzbriši
  3. prelepo...svaki put se iznova odusevim i vise zaista ne znam sta bi ti rekla a da vec nisam rekla :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka sličnost slučajna:
    http://www.latartinegourmande.com/2008/07/07/chocolate-vanilla-pot-creme-french-dessert/

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, na stranu recepti, ali odakle ti toliko tako divnoh zdjelica, tanjurica i ostalih utenzilija, a i fotke su super. Jel' ti fotografiras ili...?

    OdgovoriIzbriši
  6. hvala cure:)
    @vanylica, sigurna sam da će biti još prilika
    @anonimac/anonimka, u postu sam navela da sam proučavala razne recepte s interneta, ali niti jedan nisam u potpunosti slijedila...recept nisam ni ukrala ni prepisala od nigdje, tako da tvoja insinuacija ne stoji...osnovni recept i omjer sastojaka za ovu kremu je u principu manje-više isti u većini recepata koje sam gledala...ako malo bolje pogledaš i usporediš recepte, postoje određene razlike, a i postupak rada je također drugačiji...jedino su šalice iste tj. slične...ne vidim u čemu je problem...a i bilo bi lijepo da si se potpisao/la...

    OdgovoriIzbriši
  7. melrose, teško da bi neki profi fotograf imao vremena i živaca da doleti s fotićem kod mene svaki put kad nešto skuham :D da, sama sve fotkam...a zdjelice i tanjurići...tako, svaki mjesec kupim po par komada nečega, do nekih 100 kn mjesečno...ne kupujem čitave setove već samo po 2-4 primjerka uglavnom za fotografiranje...ima dosta povoljnih i krasnih dućana u zagrebu gdje prodaju posuđe na komade i kad uđem neki takav dućan, teško me izvući van :)a osim za fotkanje dobro dođu i inače, jel ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. svaki put me iznova odusevis, prelijepe fotke!

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj ja nikako da kupim neke vatrostalne posudice u kojima bi mogla radit ovakve stvari. Sad je već broj recepata koje bi voljlela isprobati poprilično porastao pa mislim da je vrijeme da i ja odem u neku nabavku! ;) Ovo zbilja zvuči savršeno. ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Fotke su prekrasne:)
    Imam i ja recept za jednu sličnu čokoladnu kremu i baš sam mislila ovih dana objaviti. Sve mi više pašu deserti ovakvog tipa nego oni klasični kolači, torte itd. ...

    OdgovoriIzbriši
  11. o Bože čime se ljudi bave, što se tiče onog gornjeg komentara od anonimca koji je stavio link..ma ja kažem da ti je ovo divno, fotke prekrasne, jako lijepa prezentacija i sve za 100! a što se tiče kupovanja zdjelica itd. svaki mjesec..razumijemo se..nit ja im ne mogu odoljeti :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. jako volim pots de creme, imaju tako fiiiiin okus da bih odmah sad jednog kad ih se sjetim :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Fotografije su toliko divne nemam reči... nekada se vraćam po više puta na tvoj blog da ih gledam iznova i iznova.. Iskereno, mnoge od njih bi uramila :))))

    OdgovoriIzbriši
  14. Monchi,tako pedantne i fotke i recept.Ne vidim nikakav problem kada uradis neki objavljen recept,danas je vec sve izmisljeno i vec sve napisano.Samo napred!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. sve savršenije od savršenijeg, divno, recept... slike... ma milina =)

    OdgovoriIzbriši
  16. Uh, ovo mi je jaaako privlačno! Divne fotke!

    OdgovoriIzbriši
  17. prekrasno... a posudice su predobre... gdje si ih kupila ako se smije znati? ma oduševljena sam :)
    volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  18. hvala cure :)
    @volim_kuhati, ove šalice sam kupila u dućanu "naš dom"...set od 4 komada dođe oko 100 kn...ne sjećam se točno cifre više...imaju stvarno krasnih stvari :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Odličan recept. Super. Jako finoooo!

    OdgovoriIzbriši