3. kolovoza 2009.

Njoki od ricotte i pesto od bosiljka / Ricotta Gnocchi and Basil Pesto

Please scroll down for the English version.


Kada sam prije nepuna tri tjedna na blogu Delicious Days pronašla recept za njoke od ricotte, oduševila sam se na prvi pogled. Istog dana sam ih napravila i ponovo se oduševila, ne samo okusom nego i jednostavnošću i brzinom pripreme. Kao što i sama autorica kaže, ovi su njoki gotovi za 15 minuta. Stvarno! Od tada sam ih napravila još tri puta i svaki se put iznova oduševila. Osim sa ricottom, probala sam ih napraviti i sa običnim svježim sirom i nije bilo nikakve razlike niti u izradi tijesta, a niti u krajnjem okusu. Osim toga, probala sam ih i zamrznuti i moram reći da odlično podnose zamrzavanje, a tokom kuhanja ne postanu gnjecavi. Ma kažem vam, ovi su mi njoki pravo otkriće! :) Nema više vrućeg krumpira i opeklina nastalih prilikom guljenja istog, nema više pasiranja i čekanja da se krumpir ohladi... Nema više komplikacija. Od sada pa nadalje, kod mene se jedu samo njoki od svježeg sira. :)

Ja sam ipak napravila nekoliko sitnih preinaka u receptu. U tijesto sam dodala malo muškata i koristila malo više brašna nego što je to navedeno u originalnom receptu. Količina brašna koja je potrebna za izradu ovih njoka svakako ovisi o vrsti sira koji koristite i o tome koliko ste ga dobro ocijedili, no ipak ne preporučam da upotrijebite više od 100g brašna kako bi njoki ostali prozračni i lagani. Meni su najdraži u kombinaciji sa pestom od bosiljka, a vi ih možete poslužiti sa bilo kojim drugim umakom.

Prije recepta moram još samo spomenuti nekoliko stvarčica. Dakle, koristim ovu priliku da vam skrenem pažnju na neke novosti na ovome blogu. Osim što sam se malo ponovila što se tiče vizualnog identiteta (novo zaglavlje) i što je ovaj blog napokon postao dvojezičan (jupi!), konačno sam i organizirala sadržaje na blogu. Nisam, doduše, još napravila sve što sam planirala, ali nadam se da hoću uskoro. :) Ono najvažnije jest da sam recepte podijelila u 12 smislenih kategorija i napravila fin i kulturan Recipe index, koji omogućuje puno bolju preglednost postova, bezbolnije snalaženje među sadržajima i, što je najvažnije, bržu pretragu recepata. Do spomenutog indexa recepata možete doći preko novog izbornika (iliti menija) koji se nalazi na vrhu stranice, odnosno u sklopu zaglavlja. Osim indexa recepata i kontakt obrasca, u izborniku se nalazi i kategorija Awards u koju sam sam smjestila sve nagrade dobivene od kolegica iz blogosfere i na taj način dodatno rasteretila sidebar. U planu je još i kategorija koja će se zvati Links (ili Blogroll) u koju ću premijestiti linkove na blogove i portale koje redovito pratim i pri tom ih još dodatno organizirati. Tako ću napokon isprazniti desni sidebar čije me kaotično stanje i navelo na sve ove promjene. Ali to će doći na red tek nakon zasluženog odmora na koji krećem kroz par dana. A do tada ću se zabavljati prevođenjem i kuhanjem. :)

Ah da... Umalo zaboravih spomenuti da sam ovih dana započela suradnju sa portalom KiNetov kuhar gdje će s vremena na vrijeme biti objavljen poneki moj recept i pripadajuće fotografije. Tamo već možete pronaći dva moja recepta, a ovih dana bi se taj broj trebao i povećati. Na spomenutom portalu može se pronaći pregršt zanimljivih i finih recepata pa svakako bacite oko. :)

Evo konačno i recepta...

Njoki od ricotte i pesto od bosiljka
(sastojci za 2 osobe)

Njoki od ricotte
(originalni recept)

250g ricotte (ili običnog svježeg sira)
1/2 žličice soli
1 žumanjak
30 g parmezana
80-90 g oštrog brašna
prstohvat muškatnog orašćića (nije obavezno)


Ricottu ocijedite, stavite u zdjelu i propasirajte. Dodajte joj sol, muškatni orašćić, žumanjak i naribani parmezan te dobro promiješajte žlicom dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte brašno i miješajte kratko, tek toliko da se počne formirati tijesto. Tijesto će biti još dosta ljepljivo ali neka vas to ne brine. Naravno, vi možete upotrijebiti više brašna, ali tada njoki neće biti tako lagani i ukusni.


Dobro pobrašnite radnu plohu i ruke. Uzmite žlicu tijesta, spustite ga na radnu plohu i dlanovima ga razvaljajte u dugački valjak (debljine kažiprsta). Nožem izrežite dobiveni valjak na jastučiće dugačke 2-3cm i slažite ih na pobrašnjeni stolnjak ili pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite sa ostatkom tijesta. Radite brzo jer će gotovi njoki brzo postati gnjecavi i teško ćete ih odvajati od podloge.

Njoke kuhajte u dosta kipuće posoljene vode. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu, 2-3 minute. Vadite ih šupljikavom žlicom, stavite u zdjelu i po želji prelijte sa malo maslinovog ulja. Poslužite ih odmah sa pestom od bosiljka ili umakom po želji. Ako ćete ih poslužiti sa pestom od bosiljka, spremite malo vode u kojoj su se kuhali njoki.


Pesto od bosiljka

30 listića bosiljka
2 režnja češnjaka
20g tostiranih badema
120 ml maslinovog ulja
3 žlice naribanog parmezana
2 žlice limunovog soka
2-3 žlice vode u kojoj su se kuhali njoki
sol & papar

Listove bosiljka operite, osušite i stavite u multipraktik. Dodajte mu sve ostale sastojke i dobro propasirajte dok ne dobijete glatki umak. Po potrebi još malo dotjerajte okus solju i paprom, promiješajte i odmah poslužite ili stavite u čistu staklenku i stavite u hladnjak. Dobro zatvoren, pesto može stajati do 2 tjedna.


Ricotta Gnocchi and Basil Pesto
(serves 2)

Ricotta Gnocchi
(original recipe)

250g Ricotta cheese (or any cottage cheese)
1/2 tsp. salt
1 egg yolk
30g Parmesan cheese, grated
80-90g flour + extra for dusting
pinch of nutmeg, freshly grated

Strain Ricotta and put it in a large bowl. Add the egg yolk, salt , nutmeg and freshly grated Parmesan. Mix well with a wooden spoon. Now add the flour and stir it in briefly, just until combined. The dough will still be quite sticky and that's normal. Of course, you can add more flour at this point, but the more flour you use, the denser the gnocchi become in the end. We want them to be as light and fluffy as possible.

Generously flour your working surface and your hands. Take a big tablespoon of the dough, scoop it onto the floured surface and roll into a finger-thick roll. Cut the roll into little "pillows", 2-3cm long, and place them onto a floured tablecloth or a baking tray lined with parchment paper. Repeat with the rest of the dough and work quickly or otherwise the the gnocchi will become soggy and stick to the surface.

Meanwhile bring a large pot of water to a boil, add a generous pinch of salt and add the gnocchi. Stir once, so they don't stick to the bottom and cook until they start floating on top. Depending on their size this may take 2-3 minutes. Take out with a skimmer, pour some olive oil over them and serve immediately. If you plan to serve them with basil pesto, save some of the water in which
the gnocchi were cooked .

Basil Pesto

30 fresh basil leaves
2 cloves of garlic, minced
20g roasted almonds
120ml olive oil
3 tbsp. Parmesan cheese, freshly grated
2 tbsp. lemon juice, freshly squeezed
2-3 tbsp. of water in which the gnocchi (or pasta) were cooked
salt & pepper

Wash the basil leaves, dry them up and put them into the bowl of your food processor. Add all the other ingredients and process until you get a smooth sauce. Add some more salt and pepper if needed, and serve with gnocchi or pasta. You can also store it for future use. Put the pesto into a jar, close it with a lid and keep in the refrigerator for up to two weeks.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 10:

  1. mmmmm...izgleda jako fino... pamtim pa pravim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao što već rekoh jako mi se sviđa novi dizajn bloga. Pregleda i svijetao, uredan i organiziran, baš po mojoj mjeri :)))

    Čestitam na suradnji sa portalom! Tvoji recepti i slike su stvarno fenomenalne.

    I sad jedno pitanjce .. Da li bi se mogli ovi njokići napraviti bez parmezana? Nisam ljubitelj, a sve ostalo mi zvuči tako fantastično da moram probati .

    OdgovoriIzbriši
  3. Andrea, drago mi je da ti se sviđa :) što se tiče parmezana, možeš ga izbaciti i umjesto njega staviti malo više brašna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve cestitke,blog izgleda savrseno!!!
    Recept takodje sjajan!

    OdgovoriIzbriši
  5. obožavam njoke, ali rijetko ih radim baš zato što oko njih ima dosta posla... obično još i svaku prijeđem preko vilice i stvarno se namučim... ove tvoje izgledaju kao savršena zamjena :) i da, zeleno nikad nije izgledalo privlačnije :) p.s. novi dizajn bloga je predivan i kad u potpunosti završiš s promjenama, bit će savršen :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ricotta gnocchi is my absolute favorite!

    OdgovoriIzbriši
  7. Monika, your blog is fantastic! And your gnocchi too.
    Where did you find basil in Croatia? When I come there on holiday I never find it anywhere...maybe it's just a problem of the islands.

    OdgovoriIzbriši
  8. @volim_kuhati, upravo zato sam ih i ja rijetko radila. ali od kad sam otkrila ove njoke svako malo uživamo u njima i nisu ništa manje ukusni od klasičnih, ako ne i ukusniji ;) drago mi je da ti se sviđa novi izgleda bloga.
    @Virginia, it is difficult to find it, you're right. I grow mine on my balcony, in little pots. I usually buy the seeds and then plant it. If you're lucky, you can sometimes find it in big supermarkets, planted in little pots.

    OdgovoriIzbriši
  9. Thank you for the answer! See you!

    OdgovoriIzbriši
  10. A to su ti njoki koji su te oduševili! ;)
    Bogme izgledaju savršeno, a kombinacija bosiljka i ricotte mi je i inače neodoljiva. :)

    Sve mi se promjene na blogu sviđaju, a i razumjem te. Mene moj blog povremeno jako frustrira, na trenutke uopće ne znam što bi s njim pa ga stalno mjenjam i prevrćem al nikako da nađem neko rješenje koje bi me baš zadovoljilo! :)

    Čestitam i na suradnji s KiNetom! :)

    OdgovoriIzbriši