28. rujna 2009.

Zlevanka

Please scroll down for the English version.


Zlevanka je tradicionalni desert sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Može se pripremiti na bezbroj različitih načina i uvijek je jednako ukusna. Zlevanka može biti slana ili slatka, sa ili bez nadjeva. Može se pripremiti od kukuruznog ili pšeničnog brašna, pa čak i pšenične krupice. Često se među sastojcima nađe i svježi sir, no ipak se češće priprema sa mlijekom i vrhnjem ili jogurtom. Ona može biti beskrajno jednostavna (ili prosta, kako bismo mi Zagorci rekli ), no ako je oplemenimo raznim dodacima i začinima ona se pretvara u bogat i raskošan desert dostojan slavljeničkog stola.

Tajna dobre zlevanke je navodno u tome što se radi od oka, odnosno sastojci se nikad ne važu niti ne mjere. Prave domaćice i kuharice uvijek su znale procijeniti savršenu gustoću i konzistenciju tijesta. Ja sam sastojke za svoju zlevanku ipak mjerila, baš kao što uvijek mjerim i sastojke za palačinke. Nisam sasvim sigurna što to govori o meni i mojim kulinarskim sposobnostima. No dobro, nećemo sad o tome :) Vratimo se mi radije na zlevanku. Dakle, osnovni recept za zlevanku s jabukama oplemenila sam limunovom koricom, cimetom i klinčićima i tako dobila prekrasno aromatičan i osvježavajuć, a još uvijek vrlo jednostavan i tradicionalan desert.


Inače, prvu fotografiju u nizu šaljem na Click, photo event kojeg su pokrenuli Jai i Bee sa bloga Jugalbandi. Ovomjesečna je tema heirloom, a više o samoj temi i pravilima možete vidjeti ovdje: Click: September 2009.


Zlevanka s jabukama

za 2 osobe

1 jaje
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
korica jednog limuna
prstohvat mljevenih klinčića
1/4 žličice mljevenog cimeta
1 jabuka
450ml tekućeg jogurta
25g oštrog brašna
1/4 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
100ml kiselog vrhnja

šećer u prahu (ili kristal šećer) za posluživanje


Namastite manju vatrostalnu posudu ili lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C.

Jabuku ogulite i naribajte. Pjenasto umutite jaje sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte koricu limuna, cimet, klinčiće i naribanu jabuku te dobro promiješajte pjenjačom. Brašno pomiješajte sa sodom i prstohvatom soli te lagano umiješajte u smjesu jaja, šećera i jabuka. Na kraju umješajte jogurt te smjesu izlijte u pripremljenu posudu za pečenje. Kiselo vrhnje umutite pjenjačom dok ne postane kremasto, a potom ga ravnomjerno rasporedite po vrhu. Pecite 45-50 minuta tj. dok zlevanka ne dobiju lijepu boju i dok ne očvrsne.

Poslužite mlako ili ohladite na sobnou temperaturu. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu ili kristal šećerom.




Zlevanka is a traditional dessert from northern and north-western parts of Croatia. There are many different versions of zlevanka and all of them are delicious. Zlevanka can be sweet or savory, it can be made with corn flour, regular cake flour or even semolina. It is usually made with milk, yogurt or sour cream, although it can sometimes also be made with cottage cheese. The beauty of zlevanka lies in the fact that it is an incredibly simple dish, yet it can be transformed in a rich dessert within seconds by adding fruit, nuts or spices to the basic recipe.

The secret of a good zlevanka supposedly lies in the fact that the ingredients are never weighed or measured.
A good housewife and a cook can tell the perfect consistency of the batter without measuring the ingredients. I, however, did measure and weigh all the ingredients for this zlevanka, although I am aware how that could be interpreted in terms of my culinary abilities :) Anyway, I started off with a basic recipe for an apple zlevanka and spiced it up with some lemon zest, cinnamon and cloves. The result was a beautiful dessert that was still very simple and traditional, but also fresh and exploding with flavor.

I am sending the first photo to Click, a monthly photo event created by Jai and Bee of Jugalbandi. This month's theme is heirloom. For more information on the event and this month's theme visit Click: September 2009.


Apple Zlevanka
serves 2

1 egg
3 tbsp. granulated sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
zest of one lemon
pinch of finely ground cloves
1/4 tsp. ground cinnamon
1 medium sized apple, peeled and grated
450ml liquid yogurt
25g cake flour
1/4 tsp. bicarbonate of soda
pinch of salt
100ml sour cream

powdered (or granulated) sugar to serve

Preheat the oven to 180°C. Butter a medium sized baking dish.

Whisk the egg with sugar and vanilla sugar. Add lemon zest, cinnamon, cloves and grated apple. Mix until incorporated. In a separate bowl mix together flour, bicarbonate of soda and salt, then fold it into the apple mixture. In the end, add liquid yogurt and transfer the batter into your baking dish. Whisk the sour cream until creamy and spoon it onto the surface of the apple batter. Bake for 45-50 minutes or until it sets and gets a nice brown color.

Serve warm or cooled down to room temperature. Sprinkle with some powdered sugar or granulated sugar before serving.



Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 15:

  1. Nikad cula! A zvuci kao nesto sto bih stalno mogla jesti! Jedino sto ne volim jabuke :D Ali mozda moze sa visnjama da se pravi? Ili borovnicama? Bas bih je probala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Your pictures are so beautiful and that dessert looks really yummy!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  3. sad si me vratila ovom zlevankom u djetinjstvo kad sam provodila praznike kod bake u Podravini. uvijek mi je radila sa vrhnjem i nikada, ali nikada mi nije ispala kao njezina..pretpostavljam zbog domaceg vrhnja. tvoja izgleda predivno, jos nikada nisam probala s jabukama. sretno na clicku, fotka je prelijepa.

    OdgovoriIzbriši
  4. evo sad znam koji ću sljedeći recept isprobati s bloga :) nikad nisam ovo probala, a baš mi se čini dobro... sretno na clicku!

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim tradicionalna jela, a zlevanku obavezno jedem kada sam u Zagrebu (kao i domaće štrukle). Meni se činilo da je nezamisliva bez sira, ali kod mene su sir i vrhnje neodvojivi i obavezni u svim tim zagorskim specijalitetima.
    Ja sam je pravila više puta poreceptu sa Coolinarkie. Zanima me koja je razlika između bazlamače i zlevanke?

    OdgovoriIzbriši
  6. @Rosa, thank you!
    @Marija, naravno da možeš! tada to više neće biti baš jako tradicionalni desert, ali će biti jako fino :) ako koristiš višnje iz kompota ili smrznuto voće jako ih dobro ocijedi i na ovu količinu sastojaka nemoj staviti više od šaku do dvije voća.
    @Jasenka, baš mi je drago da sam te podsjetila na djetinjstvo! :)
    @Josipa, baš mi je drago da ti se sviđa :)
    @Cosmo, u nekim djelovima sjeverne Hrvatske zlevanka i jest nezamisliva bez sira. postoje zagorska, međimurska, podravska, prigorska zlevanka i sve su drugačije. ova s jabukama je međimurska. a bazlamača, kaže google, potječe iz moslavačkog područja i koliko vidim jedina razlika jest upotreba kvasca. osim toga, zlevanka i bazlamača se ne razlikuju puno. ali nemoj me držati za riječ jer bazlamača zaista nije jelo iz mog kraja pa nagađam :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam zlevanku. Ja isto mjerim sastojke za palačinke. Kad ne mjerim, ne uspiju mi. ;) Ajme sramote! Fotke su divne!

    OdgovoriIzbriši
  8. Zlevanku sam tek nedavno, preciznije prije 3 tjedna, isprobala na renesansnom festivalu u Koprivnici. Bilo ih je raznih, a najviše me oduševila od tikve. Ta nije bila ni slana ni slatka, a nevjerojatno ukusna. Pokušala sam je napraviti doma prema njihovom odokativnom receptu ali to nije bilo to. :)
    Inače ja sam ti veliki zaljubljenik u Zagorje, jako često provodimo vikende po Zagorju, obilazeći barokne crkve ili dvorce i naravno degustirajući zagorske specijalitete. ;)
    Fotke su ti kao i uvijek posebne i s tvojim prepoznatljivim pečatom, sretno na clicku! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. zlevka je jelo mojeg djetinjstva, baka mi je isto kao i jasenki uvijek pekla s vrhnjem, danas ja sama pećem mnogo vrsta zlevanki, ali ona bakina još je uvijek najbolja ;)
    što se tiče mjerenja, palačinke radim od oka, ali ako radim po nečijem receptu sve važem iako znam kako moraju ispasti :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Okidoki :) Hvala puno na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  11. sretno na clicku, prekrasne fotke! (zlevanku jos nikad nisam jela, ali krajnji je cas) :)

    OdgovoriIzbriši
  12. nisam jela zlevanku 100 godina. baš bi ju mogla napraviti

    OdgovoriIzbriši
  13. Kao i sve drugo što napraviš (mereći ili ne) izgleda savršeno i prelepo... :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Moram je isprobati.Čula sam za nju ali je nikada nisam probala.divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  15. hvala cure :)

    vidim ima još ljubitelja zlevanke i to mi je jako drago...ja sam nekako očekivala da će biti više upitnika iznad glave :) vi koji još niste, obavezno isprobajte ;)

    OdgovoriIzbriši