9. siječnja 2010.

Liker od čokolade / Chocolate Liqueur

Please scroll down for English version.


Čokoladu volim u svim bojama, oblicima i agregatnim stanjima. No, posljednih nekoliko dana konzumiram je u nešto drugačijem obliku nego što sam navikla. Svoje dnevne potrebe za čokoladom zadovoljavam sa nekoliko gutljaja kremastog čokoladnog likera iz kućne radinosti i mogu vam reći da to funkcionira izuzetno dobro. I predobro, rekla bih :) Naime, liker sam napravila prije manje od dva tjedna i sve što je od njega ostalo jest otprilike još jedan decilitar. Da ne bi bilo zabune, pili smo ga samo D. i ja. Najzanimljivije od svega jest činjenica da žestoka pića inače nikada ne konzumiramo, a od alkohola pijemo uglavnom samo vino, i to rijetko. Misteriozno, zar ne? Hik! ;)


Liker od čokolade

250 ml slatkog vrhnja
750 ml mlijeka
120g tamne čokolade
2 žlice kakaa
220g šećera
2 Bourbon vanilin šećera
mahuna vanilije
500 ml ruma
led za posluživanje


Slatko vrhnje stavite na laganu vatru. Dodajte razlomljenu čokoladu, kakao, šećer i vanilin šećer. Mahunu vanilije razrežite i zastružite sjemenke pa ih zajedno sa mahunom dodajte vrhnju i čokoladi. Sve zajedno zagrijavajte uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi. Potom dodajte mlijeko, pojačajte vatru i pustite da prokuha. Maknite s vatre i ostavite da se sasvim ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite te joj dodajte rum.

Tako dobiveni liker ulijte u boce i dobro zatvorite. Boce nemojte napuniti sasvim do vrha jer će liker hlađenjem postajati sve gušći pa ga prije točenja ga treba protresti. Ovaj čokoladni liker obavezno držite u hladnjaku i popijte u roku od mjesec dana. Najbolji je sa malo zdrobljenog leda.



Chocolate Liqueur

250 ml heavy cream
750 ml milk
120g dark chocolate, chopped
2 tbsp. powdered cocoa
220g granulated sugar
2 bags of Bourbon vanilla flavored sugar (10g each)
1 vanilla bean, split and seeds scraped
500 ml dark rum
crushed ice for serving

In a medium saucepan, heat the cream, chocolate, cocoa powder, sugar, vanilla flavored sugar and vanilla bean (both the seeds and the pod). Cook, stirring frequently, until the chocolate has melted. Add milk and bring to a boil. Turn the heat off and let it cool down completely. Strain through a sieve and add rum.

Pour the liqueur into bottles and close hermetically. Make sure you don't fill the bottles all the way up. As it cools, the liqueur will become thicker and you will need to shake it before serving. If the bottle is too full you won't be able to shake the liqueur properly. The liqueur must be kept in the refrigerator and should be used within a month.




Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 20:

  1. Ma daj ne pijete nikakav alkohol?! Mi u frižideru obavezno imamo i pive i vina. Jedino žesticu baš ni mi ne pijemo ali likere zato obožavam. :)
    Čokoladni mi je posebno drag i baš bi ga mogla pokušati napraviti u kućnoj radinosti.
    Tvoj, kao i sve ostalo, izgleda jako privlačno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Andrea, ma pijemo ali samo vino (čisto, bambus, kuhano...). Ali ništa drugo nam ne paše, čak ni pivo. Od žestica prolazi samo čokoladni liker ili domaća višnjevača, s tim da ju D. niti ne pije jer mu je preslatka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hello, dear...navrati ovde u pauzi
    http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/01/nagrada.html ;)) kiss

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni su dragi ti ženski likeri poput čokoladnog. Dođe mi da ga probam sama napraviti, iako imam skoro punu bocu Mozart čokoladnog likera.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod mene uvijek ima svakakvog alkohola. Hik! Super je liker, obožavam te čokoladne!

    OdgovoriIzbriši
  6. That loosk really delicious! Great when it's snowing outside.

    Stunning pictures!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  7. vrlo rijetko popijem nešto alkoholno, samo u posebnim prilikama... ovaj liker mi baš izgleda odlično za te posebne prilike :)

    OdgovoriIzbriši
  8. njam!! The photos just make me want it more! And I loove rum!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja alkohol ne konzumiram uopće a D tu i tamo popije bambus i to možda 3 puta godišnje. :))) Ali moja mama obožava čokoladni liker i ovo ću napraviti za nju! Hvala ti na divnom receptu i krasnim fotkama!
    Zanima me samo koje si slatko vrhnje koristila.

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako.jako lepo izgleda,čak i ko nije ljubitelj alkohola,ovako nesto bi rado popio!

    OdgovoriIzbriši
  11. Koliko se dobije, količinski, gotovog likera? Litar ili nešto manje?

    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  12. @Zrinka, koristila sam slatko vrhnje (ono pravo mliječno), a ne biljno vrhnje za šlag. iako može i sa biljnim.
    @Eire, od ove količine dobije se oko 1,5l likera.

    OdgovoriIzbriši
  13. Fotke kao i uvijek, same pohvale!
    S likerima sam negdje u srednjoj imala jednu ne pretjerano uspješnu one night stand avanturu, grešku nisam ponovila :))
    Iako, ovih dana u pokušaju da napravim kremu, ispao je nekakav gusti choko-chery liker koji je jako fin, ali ne znam kaj bi s njim :))
    Ova tvoja kombinacija je prilično slična mojoj, samo ja nisam stavljala mlijeka, nego samo vrhnje i višnjin sok i rakiju.

    OdgovoriIzbriši
  14. E ovo cu cim pre da napravim!

    Nama posle svih rodjendana, novih godina i useljenja toliko alkohola u kuci da mogu da otvorim koktel bar :) Samo mi jos fali i cokoladni liker :)

    OdgovoriIzbriši
  15. jedno pitanjce.. gdje se mogu nabaviti te mahune vanilije, ja ih bas nisam vidjala? i rum, moze biti bilo koji?
    hvala! i super blog! :D

    OdgovoriIzbriši
  16. @nevidol, mahune vanilije možeš kupiti u svim većim trgovinama poput konzuma, interspara, mercatora. naći ćeš ih na odjelu sa potrepštinama za kolače. ja kupujem od dr. oetkera, pakirane su po dvije mahune u jednoj epruveti, a vidim sada u zadnje vrijeme da ih i kotany ima u sluičnom pakovanju kao recimo cimet u kori. rum je najbolji onaj za kolače. ja koristim badelov. najviše ti se isplati kupiti onaj veliki od 0,5 litara. nadam se da će liker dobro ispasti. javi se s dojmovima :)

    OdgovoriIzbriši
  17. hvala na detaljnom odgovoru! da, i ja sam jucer pronasla mahune, ali u gardenu, i jako su skupe, cak oko 30kn jedna epruvetica :(
    liker ce malcice pricekati, ali nadam se da one famozne rolnice sa cimetom pravim vec sutra :)

    OdgovoriIzbriši