19. siječnja 2010.

Lungić s umakom od krušaka / Roasted Pork Tenderloin with Pears

Please scroll down for English.


Ovoga mjeseca u FBI rukavicama, igri koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes, istražujemo Voće i Povrće, blog prepun ukusnih, neobičnih i egzotičnih recepata te duhovitih i zanimljivih postova. Andrea, autorica spomenutog bloga, je pristupačna i draga mlada žena koja voli eksperimentirati sa egzotičnim sastojcima i isprobavati nova jela. Upravo stoga sam i ja odlučila isprobati nešto smjelo i drugačije.

Kombinacija mesa i voća česta je na našem stolu i jako je volimo, pa sam stoga odabrala Lungića s umakom od krušaka. S obzirom na to da D. inače ne voli kruške nisam bila sigurna kako će reagirati na kombinaciju, pa sam bila spremna pojesti sve ukoliko njemu neće odgovarati. Do toga nije došlo jer čak je i on bio oduševljen :) Vjerojatno je za to bila zaslužna i kombinacija arapskih začina koju sam sada prvi put upotrijebila, a koja je i mesu i kruškama dala poseban slatkasto-ljutu aromu i dodatno naglasila voćnu notu jela. Recepta sam se držala u potpunosti, osim što sam lungića prije pečenja naglo prepržila na tavi kako bi na kraju bio što sočniji. Na toj istoj tavi sam potom pirjala i kruške, a u umak sam ubacila i jedan zvjezdasti anis. Sve u svemu, bili smo jako zadovoljni i sa sigurnošću mogu reći da će se ovo jelo opet naći na našem stolu.



Lungić s umakom od krušaka
za 2 osobe
(originalni recept)

1 svinjski lungić (oko 500 g)
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica arapske mješavine sedam začina
sol & svježe mljeveni papar

Umak od krušaka
2 kruške viljamovke (svaka oko 170 g)
1 žličica arapske mješavine sedam začina
1 žlica maslaca
300 ml povrtnog temeljca
1 žlica meda
1 žlica tamnog soja umaka
1 zvjezdasti anis
sol
prstohvat kajenskog papra



Pećnicu zagrijte na 180°C. Lungić očistite od masnoća i žilica, natrljajte ga solju i paprom te mješavinom začina i premažite sa dvije žlice maslinovog ulja. Ostatak ulja zagrijte na teflonskoj tavi pa na jakoj vatri naglo prepecite meso sa svih strana. Meso prebacite u lim za pečenje, prelijte ga sokom i uljem iz tave, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko 25 minuta.

Kruške operite i narežite na kriške te im odstranite koštice. Stavite ih u posudu i posipajte kajenskim paprom, mješavinom začina i solju. Na istoj tavi na kojoj ste pekli meso rastopite maslac pa na njemu prepržite pripremljene kruške. Kruške pirjajte na maslacu dok se sok koji puste ne počne zgušnjavati. Dodajte temeljac, zvjezdasti anis, med i soja umak te nastavite kuhati dok kruške ne omekšaju, a umak postane polu gust. Po želji još malo posolite.

Pečeni lungić narežite na kriške i odmah poslužite uz umak od krušaka.



Roasted Pork Tenderloin with Pears
serves 2
(original recipe)

1 pork tenderloin (around 500g)
4 tbsp. olive oil
1 tsp. Arabic seven spice
salt & freshly ground black pepper

For the Pears
2 Williams pears (each around 170g), cored and sliced
1 tsp. Arabic seven spice
1 tbsp. butter
300ml vegetable stock
1 tbsp. honey
1 tbsp. dark soy sauce
1 star anise
salt
pinch of cayenne pepper

Preheat the oven to 180°C. Season the tenderloin with salt and pepper, rub it with the Arabic spice mix and 2 tablespoons of olive oil. Heat the rest of the oil in a non-stick frying pan and cook the meat on all sides on high heat until it browns. Transfer the meat onto a baking tray and pour the juices and the remaining oil from the pan over it. Cover with aluminum foil and bake for 25 minutes.

Put the pears into a bowl and season them with salt, cayenne pepper and the Arabic spice mix. Take the same pan where you browned the meat, melt the butter in it. Add the pears and sauté them until their juices start to thicken. Add vegetable stock, star anise, honey and soy sauce. Cook until the pears are soft and the sauce has thickened.

Cut the roasted tenderloin into slices and serve with pears immediately.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 13:

  1. A delightful combination! that dish looks divine!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je ovaj recept zapao za oko ali sumnjam da ću ga sada stići isprobati... Međutim kad-tad moj je :)
    Slike su ti naravno fenomenalne...

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno! I ja sam ovo isprobala i kombinacija je stvarno odlična!

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je sve ovo fenomenalno! Mislim da ne bih imala hrabrosti spremiti takvu kombinaciju svojim dečkima. A meni bi se sigurno svidjelo!

    OdgovoriIzbriši
  5. kombinacija svakako zvuči primamljivo i vrijedilo bi probati! ali meni se jako sviđa ovaj arapski mix začina... sačuvala sam si recept pa ću svakako probati napraviti... i zgodno je za poklon :) p.s. sve pohvale za fotke, kao i uvijek, samo se mogu diviti :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Puno ti hvala na povjerenju i svemu lijepom što si napisala. :)
    Oduševila si me svojom izvedbom i prekrasnim fotkama. U tvojoj izvedbi ovo izgleda fenomenalno.
    Jako mi je drago da se jelo svidjelo i tvom dragom i da ste bili zadovoljni.

    OdgovoriIzbriši
  7. mmm..baš fino izgleda..ovaj umak od kruški me najviše privukao, jedino što bi možda zamjenila meso..npr. sa puretinom ili teletinom možda bi moglo..:-)

    OdgovoriIzbriši
  8. jako lepo si napravila,kao i sve uostalom.Bas egzotično...

    OdgovoriIzbriši
  9. Vrlo lepa prezentacija, uvek sa stilom...fotkicama se svaki put divim!;)))

    OdgovoriIzbriši
  10. uvijek me tvoje fotke prikuju za ekran...predivno si sve napravila, i mislim da bih se i ja trebala odvaziti na ovu kombinaciju, natjerala si me:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ne znam nad čim više slinim, hranom, fotkama ili onom mićom bakrenom tavicom! ;))
    Super ti je ispalo i najvećeg skeptika u ovakve kombinacije mora ponukati da proba!

    OdgovoriIzbriši
  12. odličan recept, nadam se da ću ga jednom isprobati a mogli bi ga predložiti i za kuvarijacije

    OdgovoriIzbriši
  13. Mnogo si ga dobro napravila. Steta sto sad nemam uslova ovde to da spremam, bas si me namamila :)

    OdgovoriIzbriši