9. ožujka 2010.

Lemon curd iz mikrovalne / Microwave Lemon Curd

Please scroll down for English.


Sjedim za računalom, pijem topli čaj i čudim se ovim upornim pahuljama što lepršaju nad Zagrebom. Odmahujem glavom u nevjerici i bacam oko na kalendar. Uskoro će proljeće. Hm, hoće li doista? Ako ćemo suditi po trenutnim vremenskim uvjetima, ne bih se baš kladila. Umorna sam od ove zime, vjetra, snijega i kiše. Nestrpljivo iščekujem toplinu, sunce, proljetne šetnje, žute jaglace i prve jagode. Očajnički trebam napuniti baterije i napokon se izvući iz začaranog kruga prehlada, viroza i gripa koje me ove sezone muče više nego inače. Bogovi vremenske prognoze, smilujte se!

U međuvremenu, tješim se onim mali stvarima, sitnicama koje bar na tren rastjeraju oblake i pošalju tračak topline. Jedna od njih je ovaj Lemon curd kojeg sam isprobala u sklopu Fbi rukavica, igre koju je pokrenula Maja s bloga Cooks and Bakes. Originalni recept nalazi se na Selminom blogu koji je ovog mjeseca predmet naše istrage.


Recept me oduševio iz više razloga i, ukoliko posjedujete mikrovalnu, svakako vam toplo preporučam da ga isprobate. Jedina preinaka koju sam napravila jest dodatak limunove korice, ne bih li dodatno naglasila specifičnu aromu limuna. Napravila sam duplu mjeru (od dva jaja) i dobila sam kreme dovoljno za jednu staklenku od 330g (staklenka sa slika). Idući put ću još samo malo smanjiti količinu šećera, no to je stvar osobnog ukusa. Sve u svemu, recept je bez greške.


Lemon curd iz mikrovalne
(originalni recept)
za otprilike 160g kreme

1 cijelo jaje
50 g šećera
1 vanilin šećer
40 g rastopljenog maslaca
korica jednog limuna
sok 2 limuna (oko 60-70 ml)

1 keramička šalica ili zdjelica


Pjenasto izmiksajte jaje, šećer i vanilin šećer. Umiješajte rastopljeni maslac, koricu limuna i limunov sok. Smjesu prebacite u zadjelicu i stavite u mikrovalnu. Kuhajte na 50% jačine u 5-6 intervala od jedne minute. Nakon svakog inervala zdjelicu izvadite iz mikrovalne i temeljito promiješajte. Ako nakon petog intervala krema nije gotova tj. dovoljno gusta da ostaje na žlici, kuhajte u kraćim intervalima od po pola minute dok se ne zgusne.

Gotov lemon curd malo ohladite i upotrijebite za neki fini kolač, ili ga ulijte u steriliziranu staklenku sa poklopcem. Ohladite u hladnjaku i koristite kao namaz ili sastojak za druge slastice.



Microwave Lemon Curd
(original recipe)
makes about 160g

1 large egg
50g granulated sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
40g butter, melted
zest of one lemon, finely grated
juice of 2 lemons (about 60-70ml)

1 ceramic mug or bowl

In a medium sized bowl, beat the egg, sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Stir in the butter, lemon zest and lemon juice. Transfer to a ceramic mug or a bowl and place it into a microwave. Cook on 50% power in five 1 minute intervals. After each interval take it out of the microwave and stir thoroughly. If lemon curd is not thick enough after the first five intervals, return it to the microwave and cook in shorter intervals until thick and creamy.

Remove from the microwave and allow it to cool to room temperature. If you're not using it right away, transfer to a sterilized jar and close with a lid. Refrigerate and use as necessary, either as a spread or as an ingredient for various desserts and fillings.

Related Stories Widget by LinkWithin

23 komentara:

  1. zvuci ukusno, jednostavno i brzo :). i izgleda odlicno :))

    OdgovoriIzbriši
  2. ajme, koje predivne fotke...ostala sam bez teksta...opet i opet...

    OdgovoriIzbriši
  3. I am glad I have found your blog! Beautiful pictures and interesting recipes, like this post :-)

    Sawadee from bangkok,
    Kris

    OdgovoriIzbriši
  4. The photos are STUNNING! Congrats again! Haven't you got a Flickr account?

    OdgovoriIzbriši
  5. I never thought I could make lemon curd in the mw...huge!
    Thank you very much for sharing.

    OdgovoriIzbriši
  6. Obavezno ću probati, nekako mi je promaklo, ali sve volim od voća i ovo me jako privuklo, možda i zbog intenzivnog žutog, sve izgleda proljetno.

    OdgovoriIzbriši
  7. Interesting! I love lemon curd and yours looks magnificent!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  8. Svidja mi se recept, samo što nemam mikrovalnu pa ništa od toga.
    Što se vremena tiče, ja sam danas dobila živčani slom kada sam pogledala kroz prozor. A bolesna sam svakih mjesec dana, i sada je pokraj mene sprej za nos. :(

    OdgovoriIzbriši
  9. jaoo ja bi kod tebe na doručak :P :D i ja sam ostala bez teksta, tako divno upakirano i tako nježne prekrasne fotke!..:D

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako izgleda prekrasno na tvojim slikama. Ova kombinacija sa kroasanom bi mi pasala 100%. Drago mi je da ti se dopada, a priprema je savršeno jednostavna i to mu je najveća prednost.
    I ja željno čekam proljeće, sunce (haljine i cipelice)... Zime mi je dosta i preko glave, ali je sreća da je hladno u nekom kontinuitetu, najgore mi je kada je par dana pretoplo, a onda naglo zahladni, a to vjerujem nije dobro ni za voćke. Ovo je bila jedna normalna zima, onakva kakve su bile prije 20-tak godina (samo što je bilo i poplava gdje su vode velike, srećom Miljacka to nije).

    OdgovoriIzbriši
  11. Viš, viš...baš skupljam recepte za lemon curd, jer mi treba za jedan Kemičnin kolač ;)!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kod nas ujutros magla, prst se pred okom ne vidi. Pocinjem da bolujem za suncem. Zato me je i kao magnet privukla ova vesela fotka :))))
    Ja nemam mikrovalnu, pa mi preostaje klasicno kuvanje na pari i mesanje, mesanje, mesanje....

    OdgovoriIzbriši
  13. Lemon curd je fenomenalan (kao i sve iz UK :)), kaze veliki UK fan), ali tvoje fotke...uvijek me ostave bez rijeci. Kako samo imas smisla za scenografiju, pa da onda to jos i izgleda lijepo na forografiji...
    Bas sam vise puta htjela pitati, sta radis sa svim tim 'objektima' koje fotkas? Ja npr. moram jesti odmah kada je gotovo, tj. nemam strpljenja da namjestam satima scenu, svjetlo, probam kako izgleda (od kompa do scene i natrag)...a ako nisam gladna onda mi je zao da bacim sve to sto sam slikala posto ne znam sta bih npr. sa namazanim kroasanom kojega niko nece jesti.

    OdgovoriIzbriši
  14. sjajno.. natpis na staklenci mi je predivan

    OdgovoriIzbriši
  15. kad nam već vani nema sunca, onda su me ove tvoje predivne fotke, koje izgledaju kao da su osunčene, razveselile :) predivno!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ista stvar je i meni prošla kroz glavu kad sam jutros krenula na posao. Mislim, ja zbilja volim snijeg, ali što je previše je previše je! :D :D

    Jako mi se sviđa ovaj recept ali samo ja nemam mikrovalnu tako da ga ne mogu isprobati. :(

    Tvoj je predivno ispao i izgleda magnetično privlačno. :)

    OdgovoriIzbriši
  17. That recipe looks great! I was wondering what the measurement on the bag of vanilla sugar was?

    OdgovoriIzbriši
  18. Predivno,ja ovaj recept nisam primetila kod Selme,bas ću i ja da probam.

    OdgovoriIzbriši
  19. prelepe fotografije kao i obicno, ali me svaki put iznova odusevis jer ne lice jedna na drugu...:)...
    Ne sumnjam da ce vencanje biti prelepo i neobicno, obzirom da ste oboje kreativni ( o tebi vec znamo sve...:), a i D. nije prosao nezapazen...:)... i mora biti divan, naravno jer si ga ti odabrala...:)...).
    Veliki poljubac od mene i puno srece i strpljenja sa pripremama...
    Vanylica

    OdgovoriIzbriši
  20. Savršeno mi je jasno o čemu pričaš! Ja sam sad već tak' zdeprana da jedva dišem. Pun mi je kufer više zime, na sve drugo!
    Fotke su ti prekrasne, za curd sam uvjerena da je odličan, izgleda božanstveno. Svaki put kad ga negdje ugledam, mislim si koja sam bena, da mi je trebalo više od deset godina da ga napravim ( najmanje toliko imam i gledam recepte za kojekakve citrus namaze i svaki put sam uredno odgodila :(

    OdgovoriIzbriši
  21. Thank you for this recipe; I have never attempted lemon curd in the microwave, and thanks to you now I know I can!

    OdgovoriIzbriši
  22. Prelepe slike! Ja ovo dugo imam zelju da probam i receptbas zvuci lagano, samo nemam mikrotalasnu. Mozda probam neku varijantu bez mikrotalasne.

    OdgovoriIzbriši