11. travnja 2011.

Torta s višnjama i čokoladom / Sour Cherry Cake With Chocolate Ganache Frosting

Please scroll down for English. 


U mojoj "Pandorinoj ladici" postoje recepti koji na objavu čekaju beskonačno dugo. Ne zato jer ih čuvam za neke posebne prilike, događaje ili postove, već zato što se to, eto, baš tako potrefilo. Ne znam ni sama, iskreno. Možebitno da je to na neki način podsvjesno povezano i sa dužinom recepta. Što ima više sastojaka i različitih elemenata, to se meni manje da prihvatiti tipkanja. To je posebno izraženo od kada sve recepte tipkam duplo - na hrvatskom i na engleskom. Šteta, jer među takvim se receptima kriju neki od pravih malih kulinarskih dragulja. 



Ovaj je recept, zajedno sa fotografijama, čekao na svoj red punih 14 mjeseci.  Naime, gledate u tortu koju sam ispekla za svoj 27. rođendan. Ja već neko vrijeme nemam 27, a u međuvremenu sam postala i gospođa, promijenila posao i preselila u drugi grad... Uglavnom, recept već predugo čuči u ladici i krajnje je vrijeme da ga objelodanim. :) Radi se  zapravo o dopunjenom i proširenom izdanju mog ranije objavljenog recepta za Tortu s višnjama, koja je u međuvremenu postala mega popularna i mnogostruko isprobana od strane mojih čitatelja, kao što možete vidjeti ovdje. Od tog "prototipa" prošlo je par godina, ja sam u međuvremenu stekla neka nova znanja i vještine u kuhinji, upoznala neke nove tehnike i isprobala mnogo različitih torti i kolača i shvatila da i kod dobrog recepta uvijek postoji mjesta za poboljšanje i nadogradnju. Danas bih  vjerojatno još neke stvari promijenila. To je vjerojatno i zbog toga što nikad isti recept ne radim dva puta baš potpuno isto, čak ni kad je u prvom navratu bio izvrstan. A što mogu kad sam znatiželjna. 


Usput sa vama dijelim još dvije fotke, snimljene isti vikend kad i torta. Sjećam se da je to bila prva sunčana i topla subota nakon dugačke hladne i tmurne zime i da smo izašli u u šetnju. Bili smo na Dolcu i Cvjetnom trgu gdje nisam mogla odoljeti i kupila sam prve uzorke proljetnog cvijeća, inače mojih nadražih tulipana i frezija. Osim toga, ovo je cvijeće i sad aktualno pa su i fotke prigodne. :)




Torta s višnjama i čokoladom


Biskvit
5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka

Okrugli kalup promjera 22cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.

Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko. Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite na 180C oko 20 minuta. Pečene biskvite ohladite prije sastavljanja torte. Čitavu smjesu za biskvit možete peći odjednom i ohlađeni biskvit prerezati na dva jednaka dijela. Tada vrijeme pečenja morate produžiti za 10 min.

Krema od vanilije i bijele čokolade
500 ml mlijeka
65g škrobnog brašna
1 mahuna vanilije
100g šećera
75g bijele čokolade
200ml slatkog vrhnja

200 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota

Škrobno brašno pomiješajte sa malo mlijeka pazeći da nema grudica. Ostatak mlijeka ulijte u lonac, dodajte sjemenke vanilije i mahunu te šećer i stavite na vatru. Kad mlijeko dođe do točke vrenja, izvadite mahunu vanilije i dodajte mu smjesu mlijeka i škrobnog brašna. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim dodajte grubo nasjeckanu bijelu čkoladu. Miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a potom maknite s vatre i ohladite. Slatko vrhnje izradite u šlag i dodajte ga ohlađenoj kremi. 

Čokoladna ganache krema
200g tamne čokolade
150ml slatkog vrhnja
30g maslaca na sobnoj temperaturi
50g šećera u prahu
50ml mlijeka
prstohvat soli
1 žlica višnjevca

Čokoladu grubo nasjeckajte i stavite u zdjelu. U manjoj zdjelici pomiješajte šećer, sol, mlijeko i višnjevac. Slatko vrhnje ulijte u lončić i kuhajte dok ne zavrije. Maknite s vatre i prelijte preko čokolade. Ostavite da odstoji minutu-dvije, a potom miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Dodajte maslac i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Na kraju u čokoladu dodajte smjesu mlijeka i šećera i još jednom dobro promiješajte. Smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da se stisne (15-20 min), a potom dobro izradite električnim mikserom dok ne postane kremasta.

Sastavljanje
Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom bijele kreme. Na kremu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Na višnje rasporedite ostatak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom. Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom ganache kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.




Sour Cherry Cake With Chocolate Ganache Frosting

For the cake:
5 eggs, separated
120g granulated sugar
1 packet of vanilla flavored sugar (10g)
50g cake flour, sifted
40g cocoa powder
1/2 packet of baking powder (5 g)
150 ml milk


Preheat the oven to 180°C. Line a 22cm cake tin with parchment paper.


In a small bowl, sift together flour, cocoa powder and baking powder and mix until blended. Beat the egg yolks, sugar and vanilla flavored sugar using a stand mixer until light and fluffy. Stir in the flower mixture and add the milk. Mix until well incorporated. In a separate bowl beat the egg whites until stiff peaks form. Slowly incorporate them into the egg, sugar and flour mixture.


Divide the mixture in half and bake each cake separately for 20 mins. When done, remove the cakes from the cake tin and cool completely before filling the cake. You can also bake the whole cake mixture all at once, and then slice in half. In this case you need to modify the baking time, that is, bake the cake for 10-15 mins longer.


For the white chocolate vanilla bean filling:
500ml milk
65g cornflour
1 vanilla pod, split in half and seeds scraped out
100g sugar
75g white chocolate, roughly chopped
200ml whipping cream


200g sour cherries from compote, pitted and drained


In a small bowl, mix together cornflour and a few tablespoons of milk, making sure there are no lumps. Pour the rest of the milk into a saucepan, add sugar, vanilla seeds and pod and bring to a boil. Remove the vanilla pods and slowly pour in the cornflour mixture, whisking constantly to avoid lumps. Lower the heat and stir until it starts to thicken. Add white chocolate and continue stirring on low heat until the chocolate melts and the whole mixture is well blended. The mixture should look like a thick custard. Remove from heat and cool completely and then beat well with a hand mixer.


Beat the whipping cream until stiff peaks form and add it gradually to the custard, mixing well until completely incorporated.


For the chocolate ganache frosting:
200g dark chocolate, roughly chopped
150 g heavy cream
30g butter, at room temperature
50g powdered sugar
50ml milk
pinch of salt
1 tbsp Kirsch


In a small bowl, mix together milk, powdered sugar, salt and Kirsch and set aside. Put the chopped chocolate in a separate bowl. Heat the heavy cream until bubbles start to form around the edges and pour it over the chocolate. Let it stand for a minute or two and then mix with a wooden spoon until blended. Add the butter and stir until it melts completely. In the end, add the milk and sugar mixture and once again mix until well incorporated. Set aside and allow it to thicken at room temperature (15-20 mins). Beat well using a hand mixer until it gets fluffy and creamy. Use immediately.


Assembling the cake:
Place one cake on a plate or a cake stand and cover it with half of the white chocolate vanilla filling. Arrange sour cherries onto the filling, pressing them lightly with your hands into the filling. Cover with the rest of the white chocolate filling and top with the second cake. Cover the whole cake with the chocolate ganache frosting and decorate with some white chocolate curls. Refrigerate the cake for two hours before serving.


Related Stories Widget by LinkWithin

33 komentara:

  1. This is sensational Monika...and I love the vanilla filling. WOW!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čekala sam da se ovaj novi recept pojavi još od kad si ga spominjala onom jednom prilikom. ;)
    Torta zbilja izgleda čarobno, a za ovako dobre kolače nikad nije kasno pa da si s objavom čekala i 14 godina. :):)
    Sve je savršeno od fotki do ovog prekrasnog cvijeća. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. poboljšana verzija one torte od višanja! to je moguće? :)
    torta od višanja mi je najdraža torta ikad i nema rođendana ili bilo kakve prilike da ju ne radim ... pa ako je ova još i bolja jedva čeeeekam ju probat!
    hvala na divnim receptima!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divim ti se na slikama i dvojezicnom postu !!!!!
    Tvoje recepte sam probavala i bila sm uvijek zadovoljna dobivenim!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelijepa je. Odavno sam primjetila ovu tortu ali je jos nisam isprobala. Doci ce na red i to bas ova, poboljsana verzija. Slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izvrsno izgleda! Ja još nisam probala originalnu tortu od višanja ali ovu poboljšanu verziju bilježim da probam prvom prilikom.

    OdgovoriIzbriši
  7. Neodoljiva torta kao i sličice!

    OdgovoriIzbriši
  8. I moja Griotte čeka još od prošle godine da je ponovim, jer ja pak nisam bila zadovoljna fotkama.
    Odlično izgleda, sviđa mi se kako si je odozdola "obukla" :), mislim da bi mi se jako svidjela i tekom, a što se tiče cvijeća, potpuno te razumijem, niti ja ne mogu odoljeti prvom proljetnom, posebno ranunkulama. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasna, kao i uvijek ;) a i fotke su baš umjetničke i proljetne ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. wow, savrsena je i vise mi se svidja ova verzija, mada nemam nista niti protiv one! fotke cvijeca su savrsene!

    OdgovoriIzbriši
  11. Uh, ovo strasno dobro izgleda...biljezim recept i najradje bih da odmah isprobala ali moram pricekati neku svecaniju priliku :) Obozavam ovu vrstu cvijeca, jako lijepe i romanticne fotke

    OdgovoriIzbriši
  12. That cake is amazing! So beautiful and divine looking.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  13. Super fotke (kao da je to nesto novo:)), torta izgleda super, kako si samo centrirala visnje!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Uh što volim višnje! A i prva verzija mi je bila upala u oko, s tim da mi se ova više sviđa, fantastičan recept! Super mi je što si izbacila maslac iz kreme i ubacila bijelu čokoladu :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ova torta me podsetila na prvu tortu koju sam napravila, negde u srednjoj skoli, po receptu Jamie-a Oliver-a. Ista je u smislu red tamnog biskvita, red belog fila, opet red tamnog biskvita i na kraju cokolada.Jedino je fil bio samo slatka pavlaka i visnje. Obozavala sam je, a onda sam izgubila recept.

    Prvom prilikom cu isprobti ovaj receptic, verujem da je odlicna!

    OdgovoriIzbriši
  16. Prvu verziju torte čuvam u ladice od kad si je objavila pa nikako da dođe na red, morat ću barem ovu isprobati što prije.
    Izgleda čarobno

    OdgovoriIzbriši
  17. Torta je odlična i prekrasno izgleda. Super je da si je objavila, nema veze što je nakon toliko vremena, ovako dobre stvari su uvijek dobro došle.
    Cvijeće jako lijepo izgleda, proljetno i romantično.

    OdgovoriIzbriši
  18. Za ovako nešto dobro nikad nije kasno...

    OdgovoriIzbriši
  19. Probacu je prvom prilikom, torte u tvojoj izvedbi su nam omiljene.
    Prelepe fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  20. Sjećam se još one prve verzije i mislim kako ima puno posla kada dođe i ova ;) A za takav rezultat se valja potruditi i čekati, pa makar i 14 mjeseci. Hvala ti što djeliš s nama ovaj recept. Uživam samo gledajući u ove prekrasne fotke...

    OdgovoriIzbriši
  21. Recept je zaista fantastican, zanimljivo je to kako s vremenom ucimo nove stvari, stjecemo nova iskustva u kuhanju pa time i doradimo recepte na jos bolje, iako i prvi recept tvoje torte je odlican. Sve fotke su tako zanosne, ove sa cvijecem romanticne, a ove sa tortom elegantne. :)

    OdgovoriIzbriši
  22. odlična tortica, vrlo sličnu sam radila prošle godine samo sa mrvicu drugačijom kremom,
    kod mene se vrlo često dogodi da ne stignem slikati pa recepti nikad niti nisu objavljeni, a rijetko kad ponovim recept, nemam vremena ima previše toga za isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Ova torta i recept su mi poznati od ranije,a i pravila sam je...mogu zaključiti da je ova tortaq jedna od finijih koje sam jela!!!!

    OdgovoriIzbriši
  24. Monika, torta je i više nego prekrasna, savršena!
    Tek kada pogledaš unatrag, vidiš kako vrijeme brzo prolazi! Isprva sam mislila da si je tek radila dok nisam pročitala uvod, a to je zapravo i pohvala samoj tebi jer se tvoj stil nikada ne mijenja, a fotke su odlične kao i uvijek :) I volimo mi kad ti eksperimentiraš, ova verzija mi se čak i više sviđa od originala :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Prototip sam vec isprobala :) Ulepsao je rodjendan jednoj slatkoj devojcici. Jako, jako lepa torta!

    Ova upgradovana verzija izgleda jednako dobro i isprobacu je prvom prilikom!

    OdgovoriIzbriši
  26. Stvarno krasne fotografije! Tek sam danas naišao na tvoj blog i uživam poslednjih sat vremena, pogotovo u divnim fotografijama, a i receptima.

    Potpuno te razumem kad neki recepti moraju da čekaju. Toliko mojih recepata i fotografija stoji folderima i nikako da ugledaju svetlost dana. Neki postovi su još uvek ne dovršeni, jel' na nekima radim mesecima, a ne jdnom već dve godine :)

    Sve pohvale na divnom blogu, sa zadovoljstvom ću ga pratiti!

    Miroslav
    www.izmojekuhinjice.com

    OdgovoriIzbriši
  27. Hej!

    redovito pratim tvoj blog, i mogu reći da je stvarno vrh! recepti su uvijek zanimljivi, precizni, i jednostavni :)
    sad se spremam napraviti ovu ljepoticu. već sam radila po tvom receptu tortu od čokse i naranče i ispala je mljac!! sigurna sam i da će ova bit super. samo me zanima za koji kalup su ovo mjere. u tkstu piše 22 cm, a u verziji za ispis 26 cm, pa nisam sigurna koji da uzmem. nije toliko bitno, ali bi htjela da bi bude ovako deblja torta, kao na slici...thanks!

    OdgovoriIzbriši
  28. Elory, dobro da si ukazala na grešku. Ova nova verzija torte je rađena u kalupu 22cm, a stara u kalupu 26cm, ali sam očito to u ovoj verziji za ispis zaboravila promijeniti. U svakom slučaju, možeš peći i u jednom i drugom kalupu ali ako želiš da torta bude viša, onda peci u manjem kalupu. Nadam se da odgovor ne stiže prekasno, tek sam sad vidjela komentar. Nadam se da ćeš biti zadovolja tortom. Javi dojmove :)

    OdgovoriIzbriši
  29. o, nije kasno, dapače zadivljeno sam expres odgovorom :) puno hvala! sutra ću se baciti na posao, pa javim kako mi je prošlo, naravno kad prođe testiranje kod kušača :) pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  30. Torta je mljac, mljac, biskvit je sočan, ukusan, krema prefina, a preljev fantastičan! ovo mi je prva torta koja je bila ukusna, a i i lijepo je izgledala, jer mi je preljv ispao fine konzistencije za mazanje, a i fil se lijepo stisnuo što nije uvijek slučaj. tako da je feedback bio jaaaako dobar. thanks na savjetu!

    OdgovoriIzbriši
  31. Vesna, to mi je jako drago čuti! Hvala na javljanju :)

    OdgovoriIzbriši