13. siječnja 2012.

Topli napitak od Matcha zelenog čaja / Matcha Green Tea Latte

 Please scroll down for English.


Ako redovito pratite strane kulinarske blogove i takozvane food porn web stranice, velike su šanse da ćete barem jednom tjedno negdje naletjeti na prekrasne nježno zelene keksiće, famozne macaronse ili napitke. Samo promatranje tih pastelno zelenih slatkiša probudit će u vama neutaživu glad i želju da se dočepate tog čarobnog zelenog praha i da što prije i vi svoju hranu počnete bojiti u zeleno. Otkrit ćete da se radi o najskupljoj vrsti japanskog zelenog čaja poznatijeg pod nazivom Matcha zeleni čaj. Kada shvatite da je nutricionistička vrijednost i količina antioksidansa u jednoj šalici Matcha zelenog čaja jednaka količini od 10 šalica običnog zelenog čaja, poželjet ćete odmah nabaviti doživotne zalihe tog zelenog praha i gutati ga tri puta dnevno do kraja vašeg dugog i sretnog života. 




Matcha je fino smrvljeni japanski čaj u prahu. Radi se o zelenom čaju koji se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, ima intezivnu zelenu boju, okusom je lagan i pomalo gorak. Listići za preradu Matcha čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju delikatesni tamno zeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i na kraju u kamenom mlinu drobe  u fini prah. Zanimljivo je da za 30 grama matcha čaja kameni mlin od granita treba raditi sat vremena. 

Matcha čaj sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E i ima izuzetno ljekovita svojstva. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa, Matcha čaj potiče probavu i metabolizam te pomaže u sagorijevanju kalorija, što ga čini idealnim za detoksifikaciju organizma. Šalica tog čaja ima smirujuće i opuštajuće djelovanje, podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Odličan je u borbi protiv virusa i bakterija, bogat je dijetalnim vlaknima, pomaže u snižavanju kolesterola i visokog šećera u krvi te je učinkovit u borbi protiv  raka. Više o ljekovitim svojstvima Matcha zelenog čaja možete pročitati ovdje.


Matcha zeleni čaj doista jest skupocjen i bit ćete sretni ako si jednom godišnje uspijete priuštiti jedno malo pakiranje istoga. U Zagrebu ga možete kupiti u specijaliziranim trgovinama s čajevima gdje će vas pakiranje od 50g stajati oko 150kn. Ja se ovom prilikom zahvaljujem kolegici blogerici Mare koja mi je čaj donijela iz Beča gdje pakiranje od 30g stoji oko 60kn. 

Ipak, kada napokon odlučite izdvojiti pozamašnu svotu novaca i nabavite Matcha čaj, bit ćete opčinjeni njegovom prekrasnom aromom. Sa svakim gutljajem tog neobično kremastog zelenog napitka, osjećat ćete kako vam je vaše tijelo zahvalno. Uživat ćete u svakoj šalici čaja i bit će vam žao prosipati dragocjeni zeleni prah za razno razne kolačiće i kerefeke kojima ste se do nedavno divili. Ja vam danas nudim kremasti topli napitak od Matcha čaja na koji me oduševio. U toplijim mjesecima ovaj napitak možete napraviti s hladnim mlijekom i dodati mu nekoliko kockica leda te tako dobiti zdrav i osvježavajuć ledeni napitak.




Topli napitak od Matcha zelenog čaja
za 1 osobu

Sastojci:
1 žličica Matcha zelenog čaja
3 žlice vruće vode
1-2 žličice meda
150 ml obranog mlijeka(ili sojinog mlijeka)
prstohvat muškatnog orašćića

Postupak:
U zdjelicu prosijte zeleni čaj. Dodajte vodu i med te dobro izmiješajte miješalicom za cappuccino ili malom pjenjačom dok ne dobijete glatku pastu. U lončiću zagrijte mlijeko. Miješalicom za cappuccino miješajte mlijeko dok se ne zapjeni. Imate li aparat za espresso, mlijeko zagrijte pomoću njega. Pjena će biti još gušća i stabilnija. Vruće mlijeko prelijte preko paste od zelenog čaja i dobro pomiješajte. Napitak ulijte u najdražu šalicu ili čašu i na vrh dodajte pjenu od mlijeka. Po želji pospite sa malo muškatnog orašćića i Matcha praha.

Prah zelenog čaja se stajanjem počne taložiti na dnu čaše ili šalice pa napitak povremeno promiješajte.
Matcha Green Tea Latte
makes 1 serving

Ingredients:
1 teaspoon Matcha powder
3 tablespoons hot water
1-2 teaspoons honey
150ml skimmed milk (or soy milk)
pinch of nutmeg to serve

Directions:
Sift Matcha powder into a bowl. Add water and honey, stirring with a whisk until  you get a smooth green paste. In a separate pot warm up the milk and froth it using an electric milk whisk. If you have an espresso machine, steam the milk using the machine until hot and frothy. Pout the hot milk over green pase and stir until combined. Pour the latte into your favourite cup or glass and add the froth. Sprinkle with some nutmeg and green tea powder.

Matcha powder can sometimes sink to the bottom of your cup or glass so make sure you stir your latte every now and then.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 27:

  1. So original and picture perfect! That latte looks stunning and ever so tempting.

    Love those serene pictures full of light!

    Chers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne mogu da se nagledam fotkicama, totalno su me očarale ove nježno zelene boje...Divne! Matcha čaj je odavno na mom spisku, i kad god naletim na receptić sa matcha čajem se nerviram jer sam ga po ko zna koji put- zaboravila kupiti... :( Skup jeste, živim u Beču, ali sam uvjerena da vrijedi svaki cent! Zbog ovog receptića idem sutra ekstra po Matcha čaj!:D Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram ti priznati da si me baš zainteresirala za ovaj prah. Višala sam slastice s njim po netu, no, iskreno, nije mi bila privlačna ideja toga u kolačima... Kad vidim ovakav pjenasti, kremasti napita, e to mi se već mnogo više sviđa :)
    Fotka je savršena

    OdgovoriIzbriši
  4. U isto vrijeme očaravajuća i opuštajuća boja

    OdgovoriIzbriši
  5. Pretpostavljam da ga (naravno) u nas nema kupiti. Sad si me navukla, toliko bi ga volila probat :) Viđala sam Macronse te lijepe nježne zelene boje, a sad me mami i tvoj kremasti napitak preko ovih divnih slika. Bravo Monika :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Da, vec dugo gledam u recepte sa ovim cajem, ali u mom gradu ga ni nema za kupiti. Nisam ni znala da je toliko skup...
    Predivne fotografije (stalno to ponavljam, ali stvarno to i mislim). :)

    OdgovoriIzbriši
  7. What a great idea! I love taste of matcha :). Will need to try your recipe :)

    Aleksandra :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam se skoro dala u potragu za matcha cajem i kada sam ga konacno nasla, odustala sam bas zbog cene. Samo cu reci da je kod nas 30g skuplje nego kod vas 50g. Cekam prvu priliku kad budem isla van zamlje da ga kupim jer vec duze zelim da ga probam.

    Napitak je skroz interesantan, nisam do sad videla da se moze i ovako spremiti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivno izgleda.Nisam imala pojma za ovaj caj:)Veceras sam se bacila u potragu,nasla sam u trgovini zdrave hrane,30g je 13.5€.Maloprije smo probali tradicionalni nacin pripreme,a sutra cemo tvoj:)Kao i obicno,fotka ti je super!Pozz!

    OdgovoriIzbriši
  10. mmmmmmmmmmm yummy!
    voljela bi probati!

    OdgovoriIzbriši
  11. nećeš vjerovati, pred malo sam kupila matcha čaj u Rijeci u specijaliziranom dućanu sa čajevima ("Čajkovski"), i zajedno sa čajem dobila sam recept za matcha napitak sa mlijekom. Ipak, iskoristila sam ga za jednu roladu, a sljedeći put baš bih mogla probati napitak, zvuči savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Izgleda fantastično, a i same fotke su divne! Baš si me zaintrigirala pričom o Matcha čaju tako da bih jako voljela probati :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ajme kako ovo očaravjuće i pomalo psihodelično izgleda. Super mi zvuči kombinacija, a fotke su za past na dupe koliko su posebne i dobre. :)

    Inače s obzirom da jako dobro znam kolika je cijena matcha praha svaki put se zgrozim kad vidim macarone ili nešto takvo s njim. Kao prvo to je fakat rasipanje, a kao drugo nema šanse da se u tako slatkom kolaču kao macaron osjeti matcha.
    Zato mi je ovaj tvoj napitak savršen i puno bolji način za konzumaciju tog skupocjenog napitka. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. fotke su ti fantastične ali nažalost probala sam matcha prah kao hladan i topli napitak i kao matcha latte ali mi nije se svidjelo!! boja je divna ali ne bolim gorkaste napitke!

    OdgovoriIzbriši
  15. Obozavam matcha caj i ritual njegove pripreme.

    Do sada sam ga samo pila, ali vidim mnogi ga koriste za poslastice i razne napitke.

    Jako zanimljivo.

    OdgovoriIzbriši
  16. I have matcha powder, but haven't used it yet. Thanks for this recipe, will be the first thing I'll try!

    OdgovoriIzbriši
  17. Vidjela sam kod Dunje keksiće i kolač sa Matcha čajem, a sada kada sam ga vidjela i kod tebe definitivno ga kupujem. Kud sve tud i tih 150 kn, sigurno dobro uloženih :). Ovaj napitak tako dobro izgleda i uz sva pozitivna svojstva ovoga čaja jednostavno ga moram isprobati ! Fotkice su i ovaj put divne, i jučer sam u njima uživala ali nisam stigla odmah komentirati .

    OdgovoriIzbriši
  18. Prelepe fotografije, prosto sam odmah poželela čašu ovog napitka!

    Preskupo ali sam sigurna da vredi. Potražiću ga....

    OdgovoriIzbriši
  19. Monika, ovo ti je opet prelepo! Fotke savršene! :) Tako minimalistične a još uvjek sa dušom :).

    Pozdrav,
    C&T

    OdgovoriIzbriši
  20. Joj ne mogu oka skinut s ove tvoje čaše, prekrasan napitak i predivno prezentirano.

    OdgovoriIzbriši
  21. mmmm, ova fotka govori više od riječi :)

    OdgovoriIzbriši
  22. mmmmm.... prekrasne fotke i sigurno odličan napitak :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Sorry this is in English, but I love this and I’ve been inspired to feature your gorgeous latte in my Friday Food Fetish roundup and on Pinterest. I can't wait to see what you come up with next and please let me know if you have any objections...

    OdgovoriIzbriši
  24. Una gran receta saludable y bella imágen ,es un agrado miar,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  25. Zanimljiv recept, nisam jos probala nista slicno. Vizuelno izgleda primamljivo, nadam se da je i na ukus. Mada, sudeci po Vasim prethodnim receptima, ne sumnjam da mi se nece svideti. Ionako sam ljubitelj svih torti koje ste do sada objavili :)

    OdgovoriIzbriši
  26. upravo guštam u ovom napitku, hvala ti na receptu, fenomenalan je! budem stavila fotke na blog! :D

    OdgovoriIzbriši