16. listopada 2008.
Integralne košarice sa mascarponeom i mandarinama
Već ste mogli primijetiti da jako volim prhko tijesto. Zapravo ga obožavam. Od svih mogućih vrsta tijesta i biskvita ono mi je apsolutni favorit. Spektar njegove primjene je zaista velik. Odlično se snalazi i u slanim i slatkim jelima, od slatkih krostata, tartova i prhkih keksića, do quicha, preko malih dekorativnih slanih ili slatkih košarica. Ovisno o jelu u njega možemo dodati kakao, čokoladu, koricu limuna ili naranče, liker, začinsko bilje, zobene pahuljice, mljevene orašaste plodove pa čak i svježi sir. A ono što mu daje poseban okus jest prekrasna aroma maslaca koja cijelom jelu daje ono nešto. Osim što je gotovo univerzalno i jako ukusno, prhko tijesto je i nevjerojatno lako i jednostavno za pripremu. Bilo da se radi o slanom ili slatkom jelu, princip pripreme uvijek ostaje isti i mogućnost pogreške je minimalna.
U kombinaciji sa laganom kremom i pokojom voćkom, prhko je tijesto u mojoj kuhinji bilo i ostalo nezamjenjivo. Ove lagane i slasne košarice su upravo jedan od tih recepata.
Sastojci...
Tijesto:
100 g integralnog brašna
100 g glatkog brašna
prstohvat soli
100 g maslaca
2 žlice kakaa
3 žlice smeđeg šećera
naribana korica 1/2 naranče
1 jaje
Pomiješajte obje vrste brašna i sol, dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno. Zatim dodajte sve ostale sastojke i zamijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta. Tijesto zatim razvaljajte na debljinu od 2-3 mm pa čašom promjera 9-10 cm izrežite 12 krugova. Krugove tijesta prstima utisnite u namašćen kalup za muffine, a zatim dno na nekoliko mjesta izbockajte vilicom ili čačkalicom. Košarice pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
Sirup od mandarina:
110 g šećera
90 ml vode
svježe iscijeđen sok od 1/2 naranče
žlica likera od naranče
2-3 mandarine
Mandarine ogulite, razdvojite na kriške i odstranite im bijelu opnu. Šećer i vodu stavite u posudu sa debljim dnom i kuhajte oko 15 minuta, tj. dok sirup ne poprimi zlatnu boju. Zatim dodajte narančin sok i liker, promiješajte i kuhajte još 5-10 min da sirup reducira i lagano se zgusne. Vrući sirup prelijte preko pripremljenih mandarina, poklopite i do posluživanja držite u hladnjaku.
Krema:
120 g mascarponea
120 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
naribana korica 1/2 naranče
Sve sastojke stavite u zdjelu i dobro ih izradite električnim mikserom sve dok ne dobijete glatku i čvrstu kremu.
Svaku košaricu do vrha napunite kremom, a zatim na vrh stavite 2-3 kriške mandarina i prelijte sa malo sirupa.
Oznake:
desserts/deserti,
fruit/voće
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
znaš da sam i ja slaba na korpice... ove izgledaju fenomenalno, sastojci su predivni, fotografije perfetne... svaka čast sve je savršeno :)
OdgovoriIzbrišiMonchi prekrasne su!
OdgovoriIzbrišiSavršeno izgledaju. I ja sam ljubitelj prhkog tijesta.
OdgovoriIzbrišihvala vam cure :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasan tart!! Tebi sve ide od ruke i sve ti ispadne vrhunski :)
OdgovoriIzbrišiI ja volim tart, doduše, ne baš toliko kao i ti, ali volim :)
Sviđa mi se ova jesenska kombinacija :)
mmm, jako mi se sviđaju ove košarice... nisam još nikad pravila ništa slično... mislim da je vrijeme :)
OdgovoriIzbrišiVolim_kuhati
Prelepo izgledaju,posebno mi se dopada krem i kombinacija sa mandarinama!
OdgovoriIzbriši@Sunčice, hvala ti :) i da, moja ljubav prema tartu se možda čini čudnom, ali eto...ne mogu se pomoći :D
OdgovoriIzbriši@Volim_kuhati, probaj...komabinacija prhkog tijesta, lagane kreme i voća je stvarno odlična :)
@Vera, hvala ti :)
Prekrasne fotografije kao i uvijek!:)))
OdgovoriIzbrišihvala monsoon :)
OdgovoriIzbrišiodlično! lijepo i sezonski
OdgovoriIzbrišiSuper recept! Korpice su genijalan izum, posto mozes da menjas punjenja i uvek dobijes nesto novo. Slike su ti predivne!
OdgovoriIzbriši@damijenestoslatko, hvala :)
OdgovoriIzbriši@natasha, upravo tako...kombinacije su nebrojene :)
Ne volim integralno, navukla sam se na bijelo (brašno). Al stvarno prekrasno izgledaju:D
OdgovoriIzbrišiSuper izgledaju, vjerojatno su ukusne. Sigurno ću ih raditi ovih dana.
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbriši@Sanela, integralno brašno uvijek možeš zamijeniti bijelim :)
isprobano i savršeno!!!
OdgovoriIzbrišiPrelepo !!!
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da i preukusno :))
Da li se to meni samo čini, ili si ti veliki obožavatelj mascarponea? Ukomponiraš ga u razna jela koliko sam primjetila. I to je super, jer ja sam obožavateljica sireva, svakojakih! ;))) Ove mandarine su mi super dekoracija, ali sam sasvim sigurna da su cjelokupne košarice mrak! ;)))
OdgovoriIzbriši