16. listopada 2008.

Integralne košarice sa mascarponeom i mandarinama


Već ste mogli primijetiti da jako volim prhko tijesto. Zapravo ga obožavam. Od svih mogućih vrsta tijesta i biskvita ono mi je apsolutni favorit. Spektar njegove primjene je zaista velik. Odlično se snalazi i u slanim i slatkim jelima, od slatkih krostata, tartova i prhkih keksića, do quicha, preko malih dekorativnih slanih ili slatkih košarica. Ovisno o jelu u njega možemo dodati kakao, čokoladu, koricu limuna ili naranče, liker, začinsko bilje, zobene pahuljice, mljevene orašaste plodove pa čak i svježi sir. A ono što mu daje poseban okus jest prekrasna aroma maslaca koja cijelom jelu daje ono nešto. Osim što je gotovo univerzalno i jako ukusno, prhko tijesto je i nevjerojatno lako i jednostavno za pripremu. Bilo da se radi o slanom ili slatkom jelu, princip pripreme uvijek ostaje isti i mogućnost pogreške je minimalna.

U kombinaciji sa laganom kremom i pokojom voćkom, prhko je tijesto u mojoj kuhinji bilo i ostalo nezamjenjivo. Ove lagane i slasne košarice su upravo jedan od tih recepata.


Sastojci...

Tijesto:
100 g integralnog brašna
100 g glatkog brašna
prstohvat soli
100 g maslaca
2 žlice kakaa
3 žlice smeđeg šećera
naribana korica 1/2 naranče
1 jaje


Pomiješajte obje vrste brašna i sol, dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno. Zatim dodajte sve ostale sastojke i zamijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta. Tijesto zatim razvaljajte na debljinu od 2-3 mm pa čašom promjera 9-10 cm izrežite 12 krugova. Krugove tijesta prstima utisnite u namašćen kalup za muffine, a zatim dno na nekoliko mjesta izbockajte vilicom ili čačkalicom. Košarice pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.

Sirup od mandarina:
110 g šećera
90 ml vode
svježe iscijeđen sok od 1/2 naranče
žlica likera od naranče
2-3 mandarine


Mandarine ogulite, razdvojite na kriške i odstranite im bijelu opnu. Šećer i vodu stavite u posudu sa debljim dnom i kuhajte oko 15 minuta, tj. dok sirup ne poprimi zlatnu boju. Zatim dodajte narančin sok i liker, promiješajte i kuhajte još 5-10 min da sirup reducira i lagano se zgusne. Vrući sirup prelijte preko pripremljenih mandarina, poklopite i do posluživanja držite u hladnjaku.

Krema:
120 g mascarponea
120 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
naribana korica 1/2 naranče

Sve sastojke stavite u zdjelu i dobro ih izradite električnim mikserom sve dok ne dobijete glatku i čvrstu kremu.


Svaku košaricu do vrha napunite kremom, a zatim na vrh stavite 2-3 kriške mandarina i prelijte sa malo sirupa.




Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. znaš da sam i ja slaba na korpice... ove izgledaju fenomenalno, sastojci su predivni, fotografije perfetne... svaka čast sve je savršeno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršeno izgledaju. I ja sam ljubitelj prhkog tijesta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasan tart!! Tebi sve ide od ruke i sve ti ispadne vrhunski :)
    I ja volim tart, doduše, ne baš toliko kao i ti, ali volim :)
    Sviđa mi se ova jesenska kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  4. mmm, jako mi se sviđaju ove košarice... nisam još nikad pravila ništa slično... mislim da je vrijeme :)
    Volim_kuhati

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelepo izgledaju,posebno mi se dopada krem i kombinacija sa mandarinama!

    OdgovoriIzbriši
  6. @Sunčice, hvala ti :) i da, moja ljubav prema tartu se možda čini čudnom, ali eto...ne mogu se pomoći :D
    @Volim_kuhati, probaj...komabinacija prhkog tijesta, lagane kreme i voća je stvarno odlična :)
    @Vera, hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši
  7. odlično! lijepo i sezonski

    OdgovoriIzbriši
  8. Super recept! Korpice su genijalan izum, posto mozes da menjas punjenja i uvek dobijes nesto novo. Slike su ti predivne!

    OdgovoriIzbriši
  9. @damijenestoslatko, hvala :)
    @natasha, upravo tako...kombinacije su nebrojene :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne volim integralno, navukla sam se na bijelo (brašno). Al stvarno prekrasno izgledaju:D

    OdgovoriIzbriši
  11. Super izgledaju, vjerojatno su ukusne. Sigurno ću ih raditi ovih dana.

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala :)
    @Sanela, integralno brašno uvijek možeš zamijeniti bijelim :)

    OdgovoriIzbriši
  13. isprobano i savršeno!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Prelepo !!!
    Sigurna sam da i preukusno :))

    OdgovoriIzbriši
  15. Da li se to meni samo čini, ili si ti veliki obožavatelj mascarponea? Ukomponiraš ga u razna jela koliko sam primjetila. I to je super, jer ja sam obožavateljica sireva, svakojakih! ;))) Ove mandarine su mi super dekoracija, ali sam sasvim sigurna da su cjelokupne košarice mrak! ;)))

    OdgovoriIzbriši