19. ožujka 2009.
Čokoladni clafoutis s jagodama
Dakle, ovo vrijeme me izluđuje! Topliji dani nikako da stignu, a proljeće mi ove sezone djeluje poprilično kilavo i nezainteresirano. Još uvijek je dosta hladno, a uz to i vjetar neumorno puše. Sad kažu da će krajem ovog tjedna opet biti snijega. Da, dobro ste čuli - snijeg u ožujku!! Za poludit...U međuvremenu, ja sam još uvijek u nekakvoj poluhibernaciji i iščekivanju toplijih i ljepših dana.
Ne razumijem u čemu je problem. Svi znakovi proljeća već neko vrijeme tu. Visibabe, jaglaci, ljubičice, ptičice...Pa čak su i prve jagode stigle plac. Doduše grčke, ali nema veze :) A kad se radi o jagodama, ja im rijetko mogu odoljeti. Stoga sam se odmah opskrbila sa dvije mjerice. Pa evo kako sam iskoristila prve ovogodišnje jagode...
Sastojci za 2 osobe:
150 g svježih jagoda
2 jaja
50 g šećera
1 Bourbon vanilin šećer
2,5 žlice škrobnog brašna
3 žlice gorkog kakaa
125 ml mlijeka
3 žlice slatkog vrhnja
šećer u prahu za oblaganje posuda i posluživanje
Jagode operite, osušite i narežite na veće kockice. Mlijeko i vrhnje pomiješajte pa ih zagrijte (ne treba ključati) i ostavite da se malo ohladi. Vatrostalne posude za pečenje premažite maslacem i pospite šećerom u prahu.
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite mikserom. Dodajte škrobno brašno i kakao te dobro promiješajte. Na kraju dodajte mješavinu mlijeka i vrhnja i sjedinite. Smjesa će biti prično tekuća ali neka vas to ne zabrinjava.
Smjesu ulijte u pripremljene kalupe i na vrh rasporedite jagode. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Pečeni clafoutis ostavite da se malo ohladi i prije posluživanja pospite ga đećerom u prahu. Najbolji je topao ili mlačan.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Kod nas je situacija sledeća: pet minuta pada sneg, pet minuta sija sunce, pet minuta je tmurno.. pa onda sve u krug...Užas od vremena :(
OdgovoriIzbrišiAli zato ovaj kolačić sa jagodama vraća raspoloženje... svaka čast, divno izgleda...
njami, njami, jagode :) jedva čekam da krenu punom parom :)))
OdgovoriIzbrišinjamii..ovaj clafoutis bi bez imalo razmišljanja pojela, kad su u pitanju jagode i čokolada.. :))..još mi neke jagode cmizdre u zamrzivaču..:)
OdgovoriIzbrišii da..i u Rijeci najavili buru krajem tjedna..kao da nije već dovoljno zahladilo :((
Meni se čini da su jagode malo uranile ove godine. :) Al kao je krenulo jest ćemo ih cijele godine ubrzo. Ipak se neću puno buniti jer ih jako volim. Za proljeće se ne brini jer tek je danas prvi dan proljeća i to čini mi se u podne službeno počinje. Inače kod nas na moru je uobičajeno vjerovanje da nema proljeća dok ne zapušu tri marčane bure pa ovo zahlađenje možemo tako shvatiti. ;)
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se kombinacija čokolade i jagoda, isprobat ću ovo kad rode jagodice (doslovno jer su minijaturne) iz bakinog vrta. :)
prekrasne fotografije.:)
OdgovoriIzbrišiP.S.
OdgovoriIzbrišiImamo još jednu istu stvar, ove krpe imam i ja. :) Tako je to kad kupujemo na istim mjestima. ;)
Jesi vidjela cijelu kolekciju proizvoda na cupcakes poput one pregače, ja sam se jedva suzdržala da sve ne pokupujem. :)
Prelepo! U stvari, pre-pre-prelepo!!!
OdgovoriIzbriši@Andrea, dobro...držim te za riječ da proljeće uskoro dolazi ;) a što se tiče krpa i pregača, šta ćeš...imamo istančan ukus :D ja sam se uspjela suzdržati da stanem samo na pregači i rukavici za pećnicu :))))
OdgovoriIzbrišiPrekrasne slike! Ovih dana učestalo mislim na jagode :) njamiii :)
OdgovoriIzbrišimmmm, kako fino izgleda:) fina kombinacija jagode i cokolada.
OdgovoriIzbrišiKOD MENE JE JUČER SVE BILO BIJELO!!!!
OdgovoriIzbrišinisam mogla vjerovati! proljetnice su bile posute bijelim pahuljama... danas se već sve istopilo...
no, ovo je predivno!! zaista... obožavam kombinaciju jagoda i čokolade :-) neka naša ljubav vlada :D :D zauvijek bit ćeš moja, znam, rekla si TADA... hehehehe :PPP
you know who I am :D
Prelepo,sve u paketu vrhunski.
OdgovoriIzbrišiNadam se da cemo ovaj mesec tvoj blog istrazivati,jer ima toliko toga sto bih napravila,sve je predivno!
Zaista predivne slike! Blog ti je takodje jedinstven i podrzava tvoj specifican ukus, jednom recju svidja mi se!
OdgovoriIzbrišiPredivne slike, sve je tako sareno , cvetno... predivno... kod tebe je vec stiglo prolece :))).
OdgovoriIzbrišiOdmor za oči...
monchi i kod mene te čeka nagrada:)
OdgovoriIzbrišiOvo mora biti jako fino, čokolada i jagode, kombinacija s kojom se ne može pogrijašiti.
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče one torte što sam pitala u vezi mascarponea, ipak neću pokusirati :( No možda ću probati napraviti prvom prilikom ovu tvoju tortu sa višnjama. Bolje je ići na sigurno :)
Pozdrav od Tine!
Konacno sam stigla ostaviti komentar...:)...
OdgovoriIzbrišiPredivne fotografije, medjutim, ovaj put sam se vise bazirala na recept, jer me clafoutis bas intrigira, obzirom da ga nikad nisam jela, ali mi se, obzirom na sve tvoje recepte, vezane za clafoutis, bas, bas dopada...:)...
Vanylica
U, ti si već posegnula za jagodama. I ja sam ih danas na placu vidjela, ali još se ne usudim kupiti ih, nekako mi je prerano. :)
OdgovoriIzbrišiKombinacija jagode-čokolada ne može zatajiti.
Gdje li samo nabavljaš ovako krasno posuđe. Ova smeđa posudica (kako se u ZG kaže rajnglica:) mi je fenomenalna. Ljubav na prvi pogled. Kad bismo među gastro blogerima trebali birati najbolju "foto-mahericu", ti bi bila moj favorit!
OdgovoriIzbriši