14. svibnja 2009.

Mini quiche sa rikulom i sirom / Rucola and Cheese Mini Quiche

Please scroll down for the English version.


Obožavam mini hranu. Znam, znam... Realno, priprema mini verzija nekog jela zapravo traje duže i zahtjeva više živaca i strpljenja, ali ne mogu si pomoći. Te razne mini tortice, pitice i snackovi me tako privlače da je to strašno! Ne samo da mini hrana izgledom djeluje ljepše i elegantnije, već je i vrlo praktična za jelo. Uhvatiš fino među dva prsta i u dva zalogaja progutaš. Problem riješen :) Eh sad, nije to sve baš tako jednostavno. Zašto? Pa zato što među svom kramom i svom silom nepotrebnih i beskorisnih stvari i stvarčica, u niti jednoj zagrebačkoj trgovini posuđa i potrepština za izradu kolača nema mini kalupa za quiche/tart. Nema. Nakon šestomjesečne potrage, već sam se bila pomirila sa činjenicom da nikad neću moći napraviti mini quiche. A onda je spas došla moja draga prijateljica Jasenka sa bloga Sweet Corner. Da nije bilo nje, ja se vjerojatno nikad ne bih dočepala toliko željenih kalupića. Hvala ti puno draga! ;) Sad kad sam ih ja nabavila i kad ih više ne trebam, vjerojatno će ih početi prodavati na svakom uglu. To tako obično ide :D


Mini quiche sa rikulom i sirom
Sastojci za 8-10 komada (promjera 10cm)

Tijesto:

350 g brašna
žličica soli
225 g maslaca
4-5 žlica ledene vode

Brašno i sol stavite u multipraktik i kratko ga uključite tako da se sastojci dobro izmiješaju. Zatim dodajte na kockice narezan hladni maslac i uključite multipraktik. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama (oko 15-20 sekundi). Potom dodajte ledenu vodu (najbolje bi bilo da je pola sata prije izrade tijesta držite u hladnjaku). Prvo stavite 4 žlice i miksajte dok se tijesto lagano ne počne formirati u kuglu (oko 30 sekundi). Po potrebi dodajte još žlicu (ili više) vode. Zatim tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu plohu i vrlo ga kratko rukama mijesite. Oblikujte ga u disk i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na 30 min. Tijesto možete napraviti i ručno, ukoliko nemate multipraktik, ali morate raditi brzo i pobrinite se da su vam ruke hladne kako se maslac ne bi počeo topiti.

Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj plohi ili između dva sloja prijanjajuće folije na debljinu od oko 2 milimetra. Tijesto utisnite prstima u kalupiće promjera 10 cm te dno na nekoliko mjesta izbockajte vilicom. Ostatak tijesta ponovo skupite, zamijesite i razvaljajte te iskoristite. Bilo bi šteta da se baci, jel :)
Tako pripremljeno tijesto pecite na 180°C oko 5 minuta, a potom ga izvadite i napunite nadjevom.


Nadjev:
200g svježeg sira
100g gorgonzole
100g mozzarele
70g rikule
150-200g mini rajčica
2 režnja češnjaka
malo maslinovog ulja
svježi timijan i bosiljak
sol, papar, muškatni orašćić


Rikulu dobro operite, posušite i narežite na manje komade. Češnjak, bosiljak i timijan sitno nasjeckajte i prelijte sa malo maslinovog ulja. Dodajte oprane i osušene mini rajčice, malo posolite i popaprite, dobro promiješajte i ostavite ih da se mariniraju.

Svježi sir propasirajte, a gorgonzolu i mozzarelu narežite na male kockice. Svježi sir i gorgonzolu pomiješajte, posolite i popaprite te dodajte muškatnog oraščića prema ukusu.

Na polupečeno rijesto stavite malo mješavine sira, a potom na njega rasporedite listiće rikule . Po rikuli pospite malo mozzarele i na vrh stavite 2-3 marinirane rajčice. Sve zajedno poškropite sa malo marinade. Pecite na 180°C oko 15 minuta, tj. dok ne dobiju lijepu smećkastu boju.

NAPOMENA: Ako želite napraviti jedan veliki quiche, povećajte količinu sireva u nadjevu. Svih ostalih sastojaka bit će vam dovoljno za jedan quiche promjera 25-30 cm.


Rucola and Cheese Mini Quiche

Makes 8-10 mini quiches or one 25-30cm quiche.


Pate Brisée (Short Crust Pastry):

350g flour

1 tsp. salt

225g butter, diced and chilled

4-5 tbsp. of ice water


Put flour and salt into the bowl of your food processor and mix for a few seconds until well combined. Add the butter and process until the mixture resembles coarse crumbs (about 15 seconds). Add 4 tablespoons of water and process just until the pastry starts holding together (about 30 seconds). Do not overmix the pastry. If necessary add the remaining one (or more) tablespoons of water. Turn the pastry out onto your floured work surface, gather it into a ball, cover with plastic wrap, and refrigerate for about 30 minutes to chill the butter and allow the gluten in the flour to relax.


Preheat the oven to 180°C. Butter 8-10 mini tart pans.


Once the pastry is chilled, place it on a lightly floured working surface and roll it into a square about 2-3mm thick. Divide the pastry into 8-10 equal squares. Transfer each square into respective tart pan and gently press the pastry
onto the bottom and up the sides of pan. Trim off excess pastry and make a few small holes on the bottom of the pastry using a fork. Place the tart pans onto a large baking pan and bake for about 5 minutes. Remove from the oven and fill the pastry shells with the filling.


Rucola and cheese filling*:

200g cottage cheese

100g blue cheese (like Gorgonzola), diced

100g mozzarella, diced

70g fresh rucola / rocket salad

150-200g cherry tomatoes

2 cloves of garlic, minced

2 tbsp. olive oil

fresh thyme and basil, finely chopped

¼ tsp. of freshly ground nutmeg

salt & pepper


*If you’re making one large quiche you should double the amount of cheeses in the filling.


Wash the rucola, pat it dry and chop into smaller pieces. Set aside. In a bowl combine garlic, thyme, basil and olive oil. Add cherry tomatoes and mix to coat them well. Add salt and pepper to taste and set aside to marinate. In a separate bowl combine cottage cheese and blue cheese. Add salt, pepper and nutmeg and mix until well combined.


Fill each pastry shell with a small amount of cheese mixture followed by a few rucola leaves. Top with some mozzarella and 2-3 cherry tomatoes. Sprinkle with some olive oil marinade and bake for 15 minutes or until the mozzarella gets a nice golden color.



Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 26:

  1. grrrr... tamah napisala "kilemetarski" komentar a on se nesto zbrljo i izbrisao... ajd sad ponovo...

    Ne znam kako ali svaki put me odusevis lepotom svojih fotki... a ovi kisevi izgledaju skroz naskroz bozanstveno. I ja cesto pravim kis jer ga jako volimo i nekako mi je praktican a kada zelim mini varijantu onda, posto nemam ovako slatke kalupcice, koristim kalupe za muffins... ali onda nisu ovako predivno "cipkavi"... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja fotografije vise i ne komentarisem, valjda sam svima dosadila sa konstantnim odusevljavanjem :)

    Kishici :) deluju bozanstveno. Kako si samo majstorski ispekla koricu da ni po ivici nije potamnela... Respect! :)

    p.s. ni u Srbiji nema kalupa ovog tipa

    OdgovoriIzbriši
  3. ajme, ma zaista su ti prekrasni, ja sam zaljubljena u mini quiche i quiche općenito, a ti si sve tako pedantno napravila da se ne mogu prestati diviti..posebno mi se sviđa kombinacija sastojaka - gorgonzola i rikula, pa onda mini rajčice (nedavno sam ih zasadila pa da vidimo dal' će uspjeti :)...pa onda ova marinadica...ma riječi su suvišne..:D

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam nedavno kupila takve kalupice u Plodinama (onaj ruzni ducan pored Arene) i stvarno su super. Iako ima puno vise posla nego s vecim kalupima, ljepsi su i elegantniji.Tvoje pitice savrseno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno savršeno. Obožavam quiche, a uvijek radim veliku varijantu. Imam msle kalupe, ali moram biti posebnog raspoloženja da pečem u njima. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh Monika i ja ih imam već skoro godinu dana i to sam ih isto u plodinama našla:))
    quiche izgleda sjajno:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim takve slane delicije u raznim kombinacijama! A ovako male, odlično izgledaju, divim ti se. Ja nemam strpljenja za takve male verzije. Čini mi se da je moja mama jednom na poklon dobila takve matelne kalupiće, ali ih ni ona ni ja nismo nikad upotrijebile - "strpljenje" u mojoj obitelji nikome nije jača strana.
    Već sam isprobavala recepte za quiche koji u originalu podrazumijevaju mini verziju u kalupićima, ali ja to uvijek pečem u jednom komadu, u velikom limu; duže se peče, ali manje je posla sa samom pripremom:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam se neko vreme bas bila "primila" na te mini kalupe i pravila sam non stop mini tartove. Doduse, ni ja nisam nasla ove kalupe nego one mini za briose.

    Imam sad neku mini verziju mini kalupa pa cu ponovo da se igram :)

    OdgovoriIzbriši
  9. nema na cemu draga moja, znala sam ja da ce se ovi kalupici stostruko isplatiti:))) predivni su kisici, a o fotkama vise niti ja necu:) predivno sve!

    OdgovoriIzbriši
  10. I love quiche! You have a great blog, Monika! Love it!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja sam kalupe za mini tart, pronasla u Mercatoru, pa ako je nekom od pomoci, neka potrazi tamo, mislim da je u pitanju bila neka poznata nemacka marka koji proizvode sve i svasta za kolace...
    Predivno izgledaju, nemam reci....:)
    Vanylica

    OdgovoriIzbriši
  12. ajme, predivni su, za poludit =) tako mini =) odlično

    OdgovoriIzbriši
  13. stvarno ima nešto posebno u tim malim quichevima :) još kad ih ti ovako lijepo pripremiš i fotkaš... :) savršeno! p.s. nadam se da ću ih i ja uskoro moći napraviti jer sam posadila 2 sadnice cherry rajčica i držim fige da uspiju :)

    OdgovoriIzbriši
  14. pa izgleda da samo ja nisam bila u stanju naći ovakve kalupe :D drago mi je da vam se sviđaju ove mini pitice :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Moram se složiti.....mali zalogajčići su doista posebni! I ja ih volim iako kako kažeš iziskuju više vremena i truda.
    Odličan quiche i po sastavu i izgledom!

    OdgovoriIzbriši
  16. Sjećaš se kad sam te pitala jel mogu staviti obični svježi sir u tortu s brusnicama i bijelom čokoladom? Probala sam, doduše, bio je malo kremastiji svježi sir ali uspjelo je. Torta je prefina, i definitivno je na mojoj top listi u top 5 kolača!
    Možeš li mi reći koji fotoaparat imaš? Jer slike su ti stvarno prekrasne, iako to ne ovisi samo o fotoaparatu, ali razmišljam o kupnji...
    Pozdrav! :-)
    Tina.

    OdgovoriIzbriši
  17. Monika ovo je divno, nažalost ni ja nisam nigdje našla te mini kalupiće pa kod mene dolazi u obzir samo jedan veliki qiche.
    Inače sam ti htjela reći da mi je jako žao što nisam ovaj mjesec sudjelovala u Fbi rukavicama jer s tvog bloga puno toga planiram probati! Naime bila sam cijeli mjesec na terenu bez interneta, kuhinje i ostalih blagodati modernog života. No nadoknaditi ću ja to već :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Hi Monika,

    I`ve two awards for you :)
    Please visit my blog.
    Your blog is amazing!
    Vicky

    OdgovoriIzbriši
  19. Prelepo izgledaju, verujem da su jako ukusne!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Kao i uvek predivno,predivno,predivno

    OdgovoriIzbriši
  21. Jako lijepo! Na mom blogu te čeka i zaslužena nagradica
    http://sandrine-x.blogspot.com/2009/06/melenica.html

    OdgovoriIzbriši
  22. Pomozite mi, ja sam iz Rijeke i nigdje ne mogu naći ove kalupiće!? Nasla sam samo promjera 6 cm.... :-((

    OdgovoriIzbriši
  23. Ja ne mogu nigdje naci ovakve male kalupe!!!! :-(((

    OdgovoriIzbriši