7. kolovoza 2009.

Okruglice s marelicama / Apricot Dumplings

Please scroll down for the English version.


U prošlom sam postu s vama podijelila svoje oduševljenje fenomenalnim njokima od ricotte. Ovaj će post biti vrlo sličan. Opet sam ja oduševljena i opet je u pitanju slično tijesto, ali ovaj put u slatkoj varijanti. I opet je recept (sa manjim izmjenama) preuzet sa bloga Delicious Days. Naime, radi se o fantastičnim, brzim i laganim okruglicama (iliti knedlama) s marelicama.

Osim što sam oduševljena okruglicama, oduševljena sam i činjenicom da danas i ja napokon idem na zasluženo ljetovanje u južnije krajeve. Planiram se dobro odmoriti i opustiti, posunčati i naplivati, pročitati pokoju knjigu i jednostavno uživati. Dakle, iduća dva tjedna me nema online i izbjegavam kuhinju koliko je to moguće :) Tipkamo se uskoro, a u međuvremenu vas ostavljam sa ovim sjajnim receptom i iskrenom preporukom da ga isprobate čim prije.


Okruglice s marelicama
(originalni recept)

Sastojci za 6 okruglica


250g posnog svježeg sira / krem sira
korica jednog limuna
1 vanilin šećer

žlica šećera u prahu

prstohvat soli
25g omekšalog maslaca

1 žumanjak

75g pšenične krupice (grisa)

70-90g brašna
6 manjih marelica
3 žličice smeđeg šećera

1/2 žličice cimeta


maslac
krušne mrvice

šećer i cimet po želji


Marelice operite, posušite i prepolovite (ali ne do kraja!) i izvadite koštice. U zdjelici pomiješajte smeđi šećer i cimet pa u svaki marelicu stavite pola žličice šećera. Ostavite ih sa strane dok radite tijesto.

Svježi sir procijedite i stavite u zdjelu. Dodajte koricu limuna, vanilin šećer, šećer u prahu, sol i maslac te izradite mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Potom dodajte žumanjak i pšeničnu krupicu i dobro ih umiješajte kuhačom ili pjenjačom. Na kraju dodajte brašno i zamijesite tijesto. Prvo dodajte 70g, a zatim po potrebi dodajte još. Ne trebate previše mijesiti, tek toliko da se smjesa poveže. Tijesto će biti još dosta ljepljivo ali izbjegavajte dodavanje previše brašna da okruglice ne ispadnu preteške. Dobro pobrašnite radnu plohu, oblikujte tijesto u valjak i podijelite ga na 6 jednakih djelova.


Svih 6 dijelova tijesta spljoštite dlanovima u krug. Na sredinu svakog kruga stavite marelicu napunjenu šećerom i oblikujte okruglice. Okruglice kuhajte u dosta kipuće slane vode dok ne isplivaju na površinu. To će trajati 12-15 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Kuhane okruglice izvadite iz vode šupljikavom žlicom.

U međuvremenu kratko popržite maslac i krušne mrvice (u omjeru 1:1). Svaku okruglicu uvaljajte u smjesu mrvica i po želji pospite sa šećerom i cimetom.




I'm a bit excited because I'm finally leaving on my summer vacation today. And it was about time, really. I plan to rest and relax, sunbathe and swim, read a book or two and just enjoy. So, during the next two weeks I will be offline and avoiding kitchen as much as possible :) In the meantime, I am leaving you with a great recipe and a strong recommendation that you try it while the apricot season is still in bloom. These dumplings are unbelievably easy to make and make a delicious summer dessert.

Apricot Dumplings

(original recipe)


Ingredients for 6 dumplings

250g curd cheese / cream cheese
zest of one lemon

1 bag of vanilla flavored sugar (10g)

1 tbsp. icing sugar

pinch of salt
25g butter, softened

1 egg yolk
75g semolina

70-90g flour + more for dusting

6 small apricots

3 tsp. brown sugar

1/2 tsp. ground cinnamon


butter

breadcrumbs

sugar and ground cinnamon (for serving)


Wash the apricots and pat them dry. Cut them open along their seams (only halfway!) and remove their pits. In a small bowl mix together brown sugar and cinnamon. Put half a teaspoon of the sugar-cinnamon mixture into each apricot and set aside.

Strain the cheese and put it in a bowl. Add the lemon zest, vanilla sugar, icing sugar, salt and butter and cream it all together using a mixer. Then add the egg yolk and semolina and mix it in using a wooden spoon or a whisk. Add the flour and mix just until it's incorporated. First add 70g of flour and then add some more if needed. We want the dumplings as light and fluffy as possible and that's why it's important not to use too much flour. At this point the dough will still be a bit sticky and that's fine. Generously dust your working surface with flour and form the dough into a log. Cut it in 6 equal pieces.

Take each piece and form it into a disc. Put sugar-filled apricot on in the middle of each disc and form the dumplings. Dust your hands if the dough gets too sticky. Make sure that the apricots are completely covered by the dough.


Meanwhile bring a large pot of water to a boil, add a generous pinch of salt and add the dumplings. Stir once, so they don't stick to the bottom and cook until they start floating on top. Depending on their size this may take 12-15 minutes. Take them out with a skimmer.


In the meantime, melt the butter in a pan and add some breadcrumbs (ratio about 1:1). Roast the breadcrumbs for a few minutes on medium heat and then roll each dumpling in the breadcrumb mixture. Sprinkle with some sugar and cinnamon and serve warm.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 16:

  1. slike svaki put nadmase one prethodne i svaki put me iznova i iznova oduseve...
    zelim vam lep odmor...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Monika you are amazing! I really enjoy all of your photos. Thank you for joining Food stylism, the Flickr group I and Helene administer. I was wondering if you can share some of your tips and tricks on the other discussion pool, called "About food photography - tips and tricks" http://www.flickr.com/groups/foodstylism/discuss/72157621806043514/
    Again congratulations for such beautiful photos!

    Hugs!

    OdgovoriIzbriši
  3. PREDIVNO,ZAISTA IZGLEDA I VISE NEGO PREUKUSNO!

    OdgovoriIzbriši
  4. mogu zamisliti kako je ovo ukusno:)
    fino se provedi na odmoru:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivne su! Tako pravilne, a nježne okruglice!! Slike fantastične!! Ugodan odmor i pune baterije ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasne su i sigurno prefine... fotke kao i uvijek izazivaju zazubice... mi ih zovemo knedle i najčešće ih pravimo sa krumpirom i šljivama... nedavno sam probala i s jagodama i s marelicama i jako su mi se svidjele... probam jednom i s tijestom po tvom receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ajme Monika, ovo izgleda presavršeno. Ja sam ljubitelj krumpirovog tijesta tako da nisam nikad ni pokušala nešto drugo al kad si ti tako oduševljena morat ću i ovo isprobati! :)

    Nadam se da uživaš na moru i koristiš svaki trenutak, meni je odmor prebrzo prošao! :( :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno! Ja sam se danas vratila s ljetovanja, a nadam se da ti jo uživaš!

    OdgovoriIzbriši
  9. Mrak su. Ovo je jedno od onih jela koje bih mogla jesti za doručak, ručak i večeru. Naprosto obožavam knedle, i često ih radim! Tvoje izgledaju fantastično a fotke su ti kao i uvijek prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš bi mi legle 2-3 knedlice... uh...
    Sve j eprelepo kao i obično. Lep odmor ti želim

    OdgovoriIzbriši
  11. found you on tastespotting

    this looks so beautiful and tasty, i am in love with apricots, and they are finally coming into the grocery stores for this season! i will be making this next week! thank you for the translated recipe and beautiful pictures!!

    OdgovoriIzbriši
  12. What wonderful dumplings and delightful photography!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  13. Navrati do mene po nagrade ako ti se svide :)

    OdgovoriIzbriši
  14. ajmeeee, konacno mogu iskomentirati ove predivne fotke...a o blogu niti necu, savrsen je!a okruglice cu sigurno isprobati..pre mi se svidjaju:)))

    OdgovoriIzbriši
  15. @Ina, Jasmine & Rosa, thank you! :)

    cure, hvala vam na komentarima. moje se ljetovanje ove godine malo odužilo (bilo nam je tako lijepo da smo odlučili ostati duže nego što smo planirali). :) ovih dana se opet bacam na pisanje, kuhanje i fotkanje.

    OdgovoriIzbriši