U prošlom sam postu s vama podijelila svoje oduševljenje fenomenalnim njokima od ricotte. Ovaj će post biti vrlo sličan. Opet sam ja oduševljena i opet je u pitanju slično tijesto, ali ovaj put u slatkoj varijanti. I opet je recept (sa manjim izmjenama) preuzet sa bloga Delicious Days. Naime, radi se o fantastičnim, brzim i laganim okruglicama (iliti knedlama) s marelicama.
Osim što sam oduševljena okruglicama, oduševljena sam i činjenicom da danas i ja napokon idem na zasluženo ljetovanje u južnije krajeve. Planiram se dobro odmoriti i opustiti, posunčati i naplivati, pročitati pokoju knjigu i jednostavno uživati. Dakle, iduća dva tjedna me nema online i izbjegavam kuhinju koliko je to moguće :) Tipkamo se uskoro, a u međuvremenu vas ostavljam sa ovim sjajnim receptom i iskrenom preporukom da ga isprobate čim prije.
Okruglice s marelicama
(originalni recept)
Sastojci za 6 okruglica
250g posnog svježeg sira / krem sira
korica jednog limuna
1 vanilin šećer
žlica šećera u prahu
prstohvat soli
25g omekšalog maslaca
1 žumanjak
75g pšenične krupice (grisa)
70-90g brašna
6 manjih marelica
3 žličice smeđeg šećera
1/2 žličice cimeta
maslac
krušne mrvice
šećer i cimet po želji
Marelice operite, posušite i prepolovite (ali ne do kraja!) i izvadite koštice. U zdjelici pomiješajte smeđi šećer i cimet pa u svaki marelicu stavite pola žličice šećera. Ostavite ih sa strane dok radite tijesto.
Svježi sir procijedite i stavite u zdjelu. Dodajte koricu limuna, vanilin šećer, šećer u prahu, sol i maslac te izradite mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Potom dodajte žumanjak i pšeničnu krupicu i dobro ih umiješajte kuhačom ili pjenjačom. Na kraju dodajte brašno i zamijesite tijesto. Prvo dodajte 70g, a zatim po potrebi dodajte još. Ne trebate previše mijesiti, tek toliko da se smjesa poveže. Tijesto će biti još dosta ljepljivo ali izbjegavajte dodavanje previše brašna da okruglice ne ispadnu preteške. Dobro pobrašnite radnu plohu, oblikujte tijesto u valjak i podijelite ga na 6 jednakih djelova.
Svih 6 dijelova tijesta spljoštite dlanovima u krug. Na sredinu svakog kruga stavite marelicu napunjenu šećerom i oblikujte okruglice. Okruglice kuhajte u dosta kipuće slane vode dok ne isplivaju na površinu. To će trajati 12-15 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Kuhane okruglice izvadite iz vode šupljikavom žlicom.
U međuvremenu kratko popržite maslac i krušne mrvice (u omjeru 1:1). Svaku okruglicu uvaljajte u smjesu mrvica i po želji pospite sa šećerom i cimetom.
Apricot Dumplings
(original recipe)
Ingredients for 6 dumplings
250g curd cheese / cream cheese
zest of one lemon
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
1 tbsp. icing sugar
pinch of salt
25g butter, softened
1 egg yolk
75g semolina
70-90g flour + more for dusting
6 small apricots
3 tsp. brown sugar
1/2 tsp. ground cinnamon
butter
breadcrumbs
sugar and ground cinnamon (for serving)
Wash the apricots and pat them dry. Cut them open along their seams (only halfway!) and remove their pits. In a small bowl mix together brown sugar and cinnamon. Put half a teaspoon of the sugar-cinnamon mixture into each apricot and set aside.
Strain the cheese and put it in a bowl. Add the lemon zest, vanilla sugar, icing sugar, salt and butter and cream it all together using a mixer. Then add the egg yolk and semolina and mix it in using a wooden spoon or a whisk. Add the flour and mix just until it's incorporated. First add 70g of flour and then add some more if needed. We want the dumplings as light and fluffy as possible and that's why it's important not to use too much flour. At this point the dough will still be a bit sticky and that's fine. Generously dust your working surface with flour and form the dough into a log. Cut it in 6 equal pieces.
Take each piece and form it into a disc. Put sugar-filled apricot on in the middle of each disc and form the dumplings. Dust your hands if the dough gets too sticky. Make sure that the apricots are completely covered by the dough.
Meanwhile bring a large pot of water to a boil, add a generous pinch of salt and add the dumplings. Stir once, so they don't stick to the bottom and cook until they start floating on top. Depending on their size this may take 12-15 minutes. Take them out with a skimmer.
In the meantime, melt the butter in a pan and add some breadcrumbs (ratio about 1:1). Roast the breadcrumbs for a few minutes on medium heat and then roll each dumpling in the breadcrumb mixture. Sprinkle with some sugar and cinnamon and serve warm.
slike svaki put nadmase one prethodne i svaki put me iznova i iznova oduseve...
OdgovoriIzbrišizelim vam lep odmor...:)
Monika you are amazing! I really enjoy all of your photos. Thank you for joining Food stylism, the Flickr group I and Helene administer. I was wondering if you can share some of your tips and tricks on the other discussion pool, called "About food photography - tips and tricks" http://www.flickr.com/groups/foodstylism/discuss/72157621806043514/
OdgovoriIzbrišiAgain congratulations for such beautiful photos!
Hugs!
PREDIVNO,ZAISTA IZGLEDA I VISE NEGO PREUKUSNO!
OdgovoriIzbrišimogu zamisliti kako je ovo ukusno:)
OdgovoriIzbrišifino se provedi na odmoru:))
Predivne su! Tako pravilne, a nježne okruglice!! Slike fantastične!! Ugodan odmor i pune baterije ;)
OdgovoriIzbrišiprekrasne su i sigurno prefine... fotke kao i uvijek izazivaju zazubice... mi ih zovemo knedle i najčešće ih pravimo sa krumpirom i šljivama... nedavno sam probala i s jagodama i s marelicama i jako su mi se svidjele... probam jednom i s tijestom po tvom receptu :)
OdgovoriIzbrišiAjme Monika, ovo izgleda presavršeno. Ja sam ljubitelj krumpirovog tijesta tako da nisam nikad ni pokušala nešto drugo al kad si ti tako oduševljena morat ću i ovo isprobati! :)
OdgovoriIzbrišiNadam se da uživaš na moru i koristiš svaki trenutak, meni je odmor prebrzo prošao! :( :)
Divno! Ja sam se danas vratila s ljetovanja, a nadam se da ti jo uživaš!
OdgovoriIzbrišiMrak su. Ovo je jedno od onih jela koje bih mogla jesti za doručak, ručak i večeru. Naprosto obožavam knedle, i često ih radim! Tvoje izgledaju fantastično a fotke su ti kao i uvijek prekrasne!
OdgovoriIzbrišiBaš bi mi legle 2-3 knedlice... uh...
OdgovoriIzbrišiSve j eprelepo kao i obično. Lep odmor ti želim
found you on tastespotting
OdgovoriIzbrišithis looks so beautiful and tasty, i am in love with apricots, and they are finally coming into the grocery stores for this season! i will be making this next week! thank you for the translated recipe and beautiful pictures!!
kad nam se vracas? :)
OdgovoriIzbrišiWhat wonderful dumplings and delightful photography!
OdgovoriIzbrišiCheers,
Rosa
Navrati do mene po nagrade ako ti se svide :)
OdgovoriIzbrišiajmeeee, konacno mogu iskomentirati ove predivne fotke...a o blogu niti necu, savrsen je!a okruglice cu sigurno isprobati..pre mi se svidjaju:)))
OdgovoriIzbriši@Ina, Jasmine & Rosa, thank you! :)
OdgovoriIzbrišicure, hvala vam na komentarima. moje se ljetovanje ove godine malo odužilo (bilo nam je tako lijepo da smo odlučili ostati duže nego što smo planirali). :) ovih dana se opet bacam na pisanje, kuhanje i fotkanje.