11. veljače 2010.

Cheesecake iz mikrovalne / Microwave Cheesecake

Please scroll down for English.


Opće je poznato da je cheesecake moj otrov. Ne mogu mu odoljeti bez obzira na to u kojem se obliku, okusu ili agregatnom stanju pojavljuje. Stoga ne treba ni čuditi činjenica da sam onog trena kad sam kod Cosmo2503 vidjela recept za 5-Minute Cheesecake in a Mug poželjela otići do mikrovalne i napraviti jednu dozu tog slatkog otrova. Nisam bila mirna dok nisam nabavila sve potrebne sastojke i napravila ovu famoznu kremu od sira. Količine sam udvostručila, a sastojke prilagodila našem ukusu budući da više volimo manje slatke i osvježavajuće deserte. Rezultat je zaista bio van svih očekivanja. Krema od sira je bila tako prozračna, lagana i ukusna... Ma jednostavno savršena! Stoga, ako još niste isprobali ovaj brzinski desert, toplo preporučam da ga napravite čim prije.




Cheesecake iz mikrovalne
za dvije osobe
recept prilagođen sa blogova Cooketa i Not Quite Nigella

120g light krem sira
80g kiselog vrhnja
40g slatkog vrhnja
žličica naribane limunove korice
60g šećera u prahu
1 jaje
3 žlice smrznutih brusnica
2 žlice limunovog soka
4 integralna keksića s maslacem (poput McVities)


U većoj zdjeli, pomoću ručnog miksera, kremasto izradite sir, kiselo vrhnje, slatko vrhnje i limunovu koricu. Dodajte šećer i razmućeno jaje pa još jednom dobro izradite mikserom, a potom potom lagano umiješajte limunov sok i odmrznute brusnice. Smjesu ulijte u dvije velike šalice ili vatrostalne zdjelice (ramekinse).

Stavite u mikrovalnu i na 50% jačine kuhajte prvo 1 minutu. Izvadite, malo protresite pa vratite nazad i kuhajte dodatnih 45 sekundi. Ponovo izvadite, malo protresite i vratite u mikrovalnu još 30-40 sekundi (ovisno o veličini porcije). Kada ga izvadite iz mikrovalne, krema neće biti čvrsta. Naprotiv, bit će još uvijek lagano tekuća, no ne brinite jer će se nakon hlađenja ona fino stisnuti. Cheesecake stavite u hladnjak na nekoliko sati, a prije posluživanja ga pospite mljevenim keksima i ukrasite voćem.



Microwave Cheesecake
serves 2
adapted from Cooketa and Not Quite Nigella

120g low-fat cream cheese
80g sour cream
40g heavy cream
1 tsp. lemon zest, finely grated
60g powdered sugar
1 egg, lightly beaten
3 tbsp. frozen cranberries, thawed
2 tbsp. lemon juice, freshly squeezed
4 graham crackers or digestive biscuits to serve

In a medium sized bowl cream together cheese, sour cream, heavy cream and lemon zest. Beat in the sugar and egg using a whisk or a hand mixer, until well blended. Slowly stir in the lemon juice and cranberries and pour the batter into two mugs or ramekins.

Place a mug into a microwave oven and cook for 1 minute on 50% power. Take it out and shake slightly, then microwave for another 45 seconds. Take it out, jiggle slightly and return to the microwave for another 30-45 seconds (depending on the size of your portions). Be careful not to overcook it. When done, it will still be a bit jiggly and wobbly in the center, but it will firm up beautifully once cooled properly. Refrigerate the cheesecakes for a couple of hours. Once cooled, sprinkle the cheesecakes with graham cracker crumbs and decorate with some fruit. Serve cold.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. I love your spoons! lovely composition and great shots! Hugs!

    OdgovoriIzbriši
  2. Secam se da je i moja reakcija, kad sam videla recept kod Selme, bila "Moram probati!", a vec par dana kasnije sam zaboarvila (uzasno postajem rasejana, a to me jednako uzasno nervira!). Dakle, prvo hvala na podsecanju, a onda - suuuper ti to sve izgleda, i verujem da je jako lagano i ukusno.
    Sad opet ponavljam, naglas, da ponovo ne zaboravim "Moram probati!" :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmm...fantastično izgleda... fotke su rajske...

    OdgovoriIzbriši
  4. What beautiful composition! I'll definitely give this a try.

    OdgovoriIzbriši
  5. ne znam otkud da pocnem, od slikica, ili zlicica ili ovog fantasticnog deserta kojeg cu sada definitivno isprobati:) bas kako si nas i navikla, savrseno!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Thankyou so much for the shoutout Monika and I am so glad that you like it! :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš mi je drago da sam našla ovaj recept i isprobala ga, pa ostalima ukazala na njega. Meni je isto ta kremica bila prekrasna i sasvim lagana.
    Slike su prekrasne, a žličice su posebno lijepe.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja ovo prvi put vidim i oduševljena sam. Nažalost, nemam mikrovalnu pa ne mogu isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivno Monika! :)
    Ja kao i Valica nemam mikrovalnu pa ne mogu isprobati recept ali svakako me intrigira. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. I mene je zaintrigirao,jos kod sSelme na blogu,samo nikako da dodje na red...:)

    OdgovoriIzbriši
  11. čizica iz mikrovalne, pa zvuči idealno, a tako i izgleda :) prekrasne fotke i žličice... ma sve, kao i uvijek :) nažalost nemam mikrovalnu :(

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav, divno izgleda. Mene samo intersuje gdje se mogu nabaviti ove preslatke posudice u kojima si servirala kolac? Prepostavljam da su vatrostalne?

    MeRi

    OdgovoriIzbriši
  13. E pa desert je sigurno jaako fin i izgleda divno, ali ove žlice su ga oborile ;))

    OdgovoriIzbriši
  14. Da nisam već kod Selme zaključila da treba probati, tvoj bi me u to definitivno uvjerio, ovako je samo potvrdio odluku! A izgleda kao vrhunska delicija!

    OdgovoriIzbriši
  15. Tvoje fotke su moja tiha patnja, pa tek onda cheese cake!

    OdgovoriIzbriši
  16. @Ina, Federica, DIanaSauri thank you!
    @Loraine, thank you for a wonderful recipe! We really enjoyed it.
    @mamajac, znam kako ti je. i ja sam sve češće tako sklerotična. pa evo da te ja još jednom posjetim: moraš to porobati! :)
    @cosmo, stvarno je recept dobitan. brz, jednostvan, jeftin i jako ukusan. hvala ti na tome što ni nam ga otkrila :)
    @Vali, Andrea, Josipa ipak si zabilježite ovaj recept. Ako jednog dana nabavite mikrovalnu obavezno isprobati! :)
    @MeRi, zdjelice su vatrostalne. to su takozvani ramekinski koji se uglavnom koriste za pečenja sufflea ili creme bruleea. ne znam gdje živiš, ali ja sam svoje zdjelice kupila u robnoj kući Müller u zagrebu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Big endeavour making your blog bilingual! I just became a follower. Can't wait to read you prevous posts.
    Cheers from Spain.

    OdgovoriIzbriši