17. veljače 2010.

Čokoladne tortice s lješnjacima / Chocolate Hazelnut Cakes

Please scroll down for English.


Ovo je jedan od onih recepata za koji je potrebno uložiti minimalno truda za maksimalan užitak, recept o kojemu se nema što puno pričati niti raspravljati. Dovoljno je da pogledate popis sastojaka i sve je jasno. Jednostavno, brzo, čokoladno, aromatično... Recept je nastao jedne večeri, sasvim slučajno, u pokušaju da zadovoljim želju za slatkim, a miris lješnjaka i čokolade pomiješan sa suptilnom aromom alkohola koji se uskoro počeo širiti kuhinjom, obećavao je potpuni hedonistički užitak. Zaboravite juhe i sarme. Trebate li nešto da vas ugrije i oraspoloži, napravite ove tortice. :)



Čokoladne tortice s lješnjacima
sastojci za 12 tortica

100g tamne čokolade
70g maslaca
2 jaja
90g smeđeg šećera
1 Bourbon vanilin šećer
2 žlice čokoladnog likera (ili ruma)
prtohvat soli
30g mljevenih prženih lješnjaka
70g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
žlica kakaa
80g grubo sjeckanih prženih lješnjaka


Pećnicu zagrijte na 160°C. Namastite 12 malih okruglih kalupića (promjer 6cm) ili kalup za muffine i pospite ih kakaom.

Čokoladu grubo nasjeckajte, dodajte joj maslac i otopite na pari. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. U međuvremenu u manjoj zdjelici pomiješajte mljevene lješnjake, brašno, sol, prašak za pecivo i kakao.

U većoj posudi pjenasto izradite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte rastopljenu čokoladu i liker te dobro sjedinite. Postepeno dodajte smjesu brašna i mljevenih lješnjaka lagano miješajući. Na kraju u tijesto lagano umiješajte 50g sjeckanih lješnjaka. Nemojte previše miješati, tek toliko da smjesa bude jednolična i da se svi lješnjaci "utope" u njoj.

Smjesu ulijte u pripremljene kalupiće, ali ne skroz do vrha jer će tortice tokom pečenja narasti. Svaku torticu prije pečenja pospite sa ostatkom lješnjaka. Pecite ih 15-ak minuta i dobro pazite da ih ne prepečete. One u sredini moraju ostati vlažne, tada su najbolje i najsočnije. Provjerite pomoću čačkalice - kada na čačkalici ostane malo smjese tortice su gotove.

Pečene tortice izvadite iz kalupića i ostavite ih da se ohlade. Najfinije su kad su još mlake, ali odlične su i kad se ohlade. Stavite ih u limenu kutiju, dobro zatvorite i bit će friške još 2 dana. Kod nas, doduše, nikad nisu toliko izdržale :)



Chocolate Hazelnut Cakes
makes 12 cakes

100g dark chocolate, chopped
70g butter, diced
2 eggs
90g brown sugar
1 bag of vanilla flavored sugar (10g)
2 tbsp. chocolate liqueur (or dark rum)
pinch of salt
30g finely ground roasted hazelnuts
70g cake flour
1/4 tsp. baking powder
1 tbsp. cocoa powder + some more for the tins
80g roasted hazelnuts, roughly chopped

Preheat the oven to 160°C (325°F). Grease 12 small (6cm in diameter) cake tins or a muffin tin and sprinkle with some cocoa powder.

Melt the chocolate and butter in a double boiler. Allow it to cool to room temperature. In a small bowl mix together ground hazelnuts, flour, salt, baking powder and cocoa powder. Set aside.

In a medium sized bowl, beat the eggs with sugar and vanilla flavored sugar until light and fluffy. Then add warm chocolate and chocolate liqueur and blend well. Gradually add the flour mixture and stir lightly until incorporated. Then fold in 50g of chopped hazelnuts. Do not overmix.

Divide the batter among the cake tins, but don't fill the tins all the way up. Sprinkle each cake with some of the remaining chopped hazelnuts and bake for 15 minutes. The cakes are done when they are firm to the touch but still a bit moist on the inside (check with a wooden skewer). Make sure you don't over bake them or they will be dry.

Take the cakes out of the tins and cool on a wire rack. I like them best while they're still warm, but they're great cold as well. If you don't eat them all right away, put the cakes in an airtight container and keep them at room temperature. They will remain fresh for two days.


Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 16:

  1. Predivne fotke, a lješnjake obožavam i često ih tamanim onako same, ako se dogodi da mi ih ostane od nekog kolača ili torte...
    Nema bolje kombinacije od čokolade s lješnjacima, tako da znam koliko su fine ove tvoje tortice!

    OdgovoriIzbriši
  2. A perfect combo! Those little cakes look delicious!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  3. Čokoladne slatke napasti! :)
    Super izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  4. bellissimi e deliziosi questi muffin!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Mora biti prekrasno, a izgleda divno.

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasna kombinacija sastojaka, a postupak pripreme me malo podsjeća na browniese :) fotke su kao i uvijek - vrhunske :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mislim da s ovim ne možemo fulati, lješnjaci i čokolada! Super izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  8. čokolada+lješnjaci-- nema greške. izgledaju stvarno onak da bi ih iščupala van iz ekrana..

    fotke su .. predivne

    OdgovoriIzbriši
  9. I would love these with a really nice Latte mmm!

    OdgovoriIzbriši
  10. čokolada i lješnjaci, omiljena kombinacija, zapamtit ću ovaj recept dok mi bude trebalo nešto nabrzinu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivni su,posebno sto su sa lesnicima!

    OdgovoriIzbriši
  12. ove tortice definitivno pruzaju maksimalan uzitak:) fenomenalne su, slikice mrak:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Moj dragi uz krmešnite priznaje još jedino čokoladu s lješnjacima, mislim da ovi kolači ulaze u tu kategoriju. :) Ja, naravno, obožavam sve slatko tako da ne moram ni govoriti da sam oduševljena receptom. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. jooj koji hedonizam :DD obožavam mliječnu čokoladu sa cijelim lješnjacima tako da ću ove tortice isprobati...:DD

    OdgovoriIzbriši
  15. Prekrasne tortice, a toliko volim lješnjake da mi je sve sa njima izvrsno.

    OdgovoriIzbriši