16. ožujka 2010.

Pile s limunom, medom i ružmarinom / Lemon Honey And Rosemary Roasted Chicken

Please scroll down for English.


Evo i moje treće po redu (a čini se ujedno i posljednje) ulaznice za ovomjesečni krug Fbi rukavica, igre za food bloggere koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes. Kao što već znate, ovog mjeseca istražujemo Selmin blog pod nazivom Cooketa koji obiluje osebujnim i maštovitim receptima, zanimljvim pričama i kulinarskim putopisima.

Na moju veliku žalost, nisam uspjela isprobati ni približno onoliko Selminih recepata koliko sam željela. Još je polovica mjeseca pred nama, znam. No, mene čeka još i Ajme, koliko nas je, Daring Bakersi i Kuvarijacije, izrada pozivnica i zahvalnica za vjenčanje u kućnoj radinosti, kao i svirke i gaže koje su se ovog mjeseca baš nekako zaredale. Tu je i jedan foto projekt na kojem radim, a uz to naravno i posao i sve obaveze koje on nosi. Za kuhanje i fotografiranje, pa čak i tipkanje recepata imam najmanje vremena. Stoga ćete mi oprostiti ako odmah prijeđem na stvar, pogotovo zato što vam ovo tipkam u (na)gluho doba noći :)


Recept koji me privukao na prvo čitanje bilo je Pile s limunom, medom i ružmarinom. Taj se recept nalazio na samom vrhu mog dugačkog popisa i odmah sam znala da ću ga isprobati. Moglo bi se reći da piletina spada među našu omiljenu vrstu mesa i često se nađe na našim tanjurima. No, ona je sama po sebi prilično monotona, za naš ukus dosadnjikavog i preblagog okusa. Ali kada se oplemeni novim osvježavajućim okusima i neuobičajenim kombinacijama, ona postaje uzudljiva, aromatična, sočna i jednostavno neodoljiva. Često je kombiniram sa agrumima, medom, đumbirom, mangom, brusnicama i koječim drugim te uvijek tražim zanimljive nove kombinacije i mogućnosti. Upravo zato sam znala da će nam ovaj recept odlično prijati. U receptu sam napravila doista minimalne preinake. Povećala sam količinu češnjaka i ružmarina i koristila najobičniji bagremov med jer mi je onaj od ružmarina ipak bio malo preskup. No, uvjerena sam da to nije imala velikog utjecaja na krajnji okus koji je bio zaista sjajan. Evo i recepta sa mojim sitnim izmjenama.


Pile s limunom, medom i ružmarinom
(originalni recept)
za 4 osobe

3 limuna
50 g maslaca
3 velike žlice meda od ružmarina (ili nekog drugog po izboru)
1 žlica iglica ružmarina
2-3 grančica ružmarina
4 režnja češnjaka
800 g mladog krumpira
1 pile težine oko 1,2 kg
sol & svježe mljeveni papar


Zagrijte pećnicu na 200°C. Veću vatrostalnu zdjelu premažite maslacem.

Iscijedite sok 2 limuna. Dodajte mu maslac, med, iglice ružmarina i papar
pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.

Pile narežite na 8 komada, posolite i popaprite po ukusu te rasporedite u vatrostalnu posudu. Krumpir ogulite i narežite na na manje komade. Dobro ga posušite kuhinjskim ručnikom, posolite po ukusu te ga posložite oko piletine, zajedno sa neoguljenim režnjevima češnjaka. Sve prelijte umakom od meda, limuna i ružmarina. Treći limun narežite na osmine koje rasporedite između krumpira i piletine. Dodajte još nekoliko grančica ružmarina i stavite peći.

Pecite oko sat vremena i poslužite uz salatu po izboru. Med voli brzo zagorjeti pa budite na oprezu. Ako primijetite da je piletina previše počela dobivati boju prekrijte posudu aluminijskom folijom, a pred sam kraj maknite foliju kako bi se piletina i krumpir fino zapekli.


Lemon Honey And Rosemary Roasted Chicken
(original recipe)
serves 4

juice of 2 lemons
1 lemon, cut into 8 wedges
50g butter, at room temperature
3 tbsp. rosemary honey (or any other honey of your choice)
1 tbsp. of fresh rosemary needles
2-3 rosemary branches
4 cloves of garlic
800g young potatoes, peeled and cut into smaller pieces
1 chicken (about 1,2 kg), cut into 8 pieces
salt
freshly ground black pepper

Preheat the oven to 200°C. Butter a medium sized casserole dish.

In a small saucepan combine lemon juice, butter, honey, rosemary needles and some freshly ground pepper. Put on a low heat until the butter melts, stirring frequently. Remove from heat and allow it cool a bit.

Season the chicken with salt and pepper and arrange into a casserole dish. Wash the potatoes and dry them well with a kitchen towel. Season them with salt and pepper and arrange around the chicken pieces. Add the unpeeled garlic cloves and pour the lemon honey and rosemary sauce over it. Add lemon wedges and rosemary branches and transfer into the oven.

Roast for about an hour, or until the chicken is golden-brown and cooked through. Honey can burn very easily so stand by and keep an eye on the oven. If the chicken starts to brown too fast, cover the dish with aluminum foil. Remove the foil 5-10 minutes before the end of cooking time so the chicken would get that nice crispy skin.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 19:

  1. Hi Monchi,
    wonderful recipe, I love rosemary. Lately I made a cake with lemon, polenta and rosemary syrup, and today I posted a focaccia with rosemary. I think it smells delicious. I definitely have to try your chicken. Big hug from Madrid.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično ti je ispalo, potvrđujem da je fenomenalno, udavili smo se u tome i ja sam radila, ali sad me poslije tvojih, sram objaviti fotke :(
    Šalim se, htjedoh reći da su ti fotke kao i uvijek savršene! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. A perfect combination of flavors! Magnificent!

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  4. odličan izbor , slažem se sa svime što si napisala vezano za pileće meso, i ja ga jako volim ali bez nekih dodataka i nije nekog posebnog okusa. Ovako kako si ga pripremila sigurno je posebno i odlično. A slike...., uobičajeno izvrsne, baš ih sa uživanjem pogledam !

    OdgovoriIzbriši
  5. i meni je ovo na samom vrhu popisu i sad nakon tvojih fotki mi je na broju jedan:)fenomenalna izvedba, prezentacija, a slike su nestvarno lijepe, nestvarno...uvijek odmorim oci na tvom blogu:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Monika, meni je divota vidjeti tvoje fotke i beskrajno sam ti zahvalna što si već probala toliko stvari sa mog bloga i sve propratila komentarima od kojih sva cvjetam.
    Hvala ti puno.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je i na mom popisu i jedva čekam isprobati ovo jelo, zvuči mi savršeno. :)

    Prekrasne su ti fotke ko i uvijek. Još moram reći da imamo istu ovu keramičku posudu. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. prelijepo izgleda i divim ti se što uz sve nabrojane obveze stigneš se posvetiti blogu :) kombinacija u teoriji zvuči idealno iako nikad nisam probala :) moram to brzo promijeniti :))

    OdgovoriIzbriši
  9. joj, ovo bi se i meni sigurno jako svidjelo, idealna kombinacija! e ma svaka ti čast kako sve stižeš, iako ja obožavam kad mi je dan pretrpan jer nemam vremena opterećivati se i razmišljati o nepotrebnim stvarima kojima bi se opterećivala možda inače :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Kao i uvek savrsena prezentacija a i jelo je super...

    OdgovoriIzbriši
  11. Izvrstan izbor i šta bih to ja još rekla što ovi iznad mene nisu rekli. Prekrasno, draga Monika, stvarno prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Super izbor i odlična izvedba! Sretno s izvršavanjem obveza!

    OdgovoriIzbriši
  13. slike su po obicaju prekrasne a jelo zvuci fantasticno. radim ga slicno ali mislim da cu ga uskoro probati i po tvojem receptu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Samo cu se nadovezati na ono sto su cure vec rekle, tvoje fotkice imaju prepoznatljivu umetnicku crtu i stvarno su pravo uzivanje za okice...piletina u tvojoj izvedbi izgleda apsolutno neodoljivo!;))))

    OdgovoriIzbriši
  15. Super zdjela! Slike kao i uvijek lijepe!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ruzmarin mi jejedan od omiljenih začina,ovo ne moze a da nije ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  17. Mmmmmmmmmm...ovo izgleda tako slasno! Predivno, a slike tako mame..

    OdgovoriIzbriši
  18. Monika, this is a wonderful dish for almost any occasion.... Great photography too! I am thinking of including this for next month Thai New Year festival, thanks for sharing!

    Sawadee from Bangkok,
    Kris

    OdgovoriIzbriši