7. ožujka 2010.

Tagliatelle s limunom i pršutom / Tagliatelle With Lemon And Prosciutto

Please scroll down for English.


Fbi rukavice su igra za food bloggere s područja bivše Jugoslavije u sklopu koje svaki mjesec odabiremo jedan blog, kojeg potom pomno istražimo i isprobamo jela koja nam se sviđaju. Ovu igru pokrenula ja Maja s bloga Cooks and Bakes, a ovog mjeseca istražujemo blog Cooketa, čija je autorica Sarajlijka Selma.

Selma je urbana i inteligentna mlada žena koja vrlo uspješno žonglira poslom, obitelji i ljubavi prema kuhanju. Tako nas Selma svakog mjeseca sve iznenadi količinom pripremljenih i objavljenih recepata, od kojih su svi do jednog originalni i toliko dobri da ih čovjek sve poželi odmah isprobati. Upravo je to moj problem ovog mjeseca. Kako od pregršt zanimljivh i ukusnih jela odabrati samo njih nekoliko? Nemoguće. Stoga je moj popis za isprobavanje podugačak, a na kuhanje sam se bacila čak i prije nego što je službeno objavljeno da je Selmin blog odabran za ovomjesečnu istragu. Ipak, zbog silnih obaveza razne prirode, uključujući i planiranje nadolazećeg vjenčanja te pripreme vezane uz isto, čini se da ipak neću stići pripremiti baš sve što bih željela. No, ja ću se ipak potruditi i dati sve od sebe, jer Selmini recepti to zaista i zaslužuju.


Prvi recept u nizu kojeg sam isprobala bile su Tagliatelle s limunom i pršutom. Recept me osvojio na prvi pogled. Jednostavnost i aromatičnost najveći su aduti ovog laganog jela. Kiselost limuna daje upravo savršenu protutežu slanom pršutu, dok vrhnje daje finu kremastu strukturu i na neki način ublažava jake okuse pršuta i limuna. Napravila sam sitne preinake u postupku rada, a količine sam smanjila i prilagodila našem ukusu. Budući da jako volim kombinaciju limuna i češnjaka u slanim jelima, dodala sam i jedan režanj češnjaka da dodatno oplemenim ovu ukusnu tjesteninu. Bila sam zaista oduševljena kombinacijom.


Tagliatelle s limunom i pršutom
(originalni recept)
za 2 osobe

200g tjestenine (tagliatelle)
100g smrznutog graška
žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
1 limun, sok i korica
200ml vrhnja za kuhanje
150g tanko narezanog pršuta
sol & papar
svježi mažuran

svježe naribani parmezan za posluživanje
cherry rajčice za dekoraciju


U dosta posoljene kipuće vode stavite grašak i kuhajte 2-3 minute. Potom mu dodajte tagliatelle i skuhajte ih al dente pa sve zajedno procijedite.

U dubljoj teflonskoj tavi zagrijte žlicu ulja pa kratko prepržite sitno sjeckani češnjak. Dodajte sok i koricu limuna, vrhnje te nekoliko listića svježeg mažurana. Posolite i popaprite i kratko prokuhajte pa umiješajte tjesteninu i grašak. Kuhajte još 2-3 minute da se okusi prožmu. Na kraju dodajte tanko narezane trakice pršuta, pospite svježe naribanim parmezanom i odmah poslužite.



Tagliatelle With Lemon And Prosciutto
(original recipe)
serves 2

200g of pasta (tagliatelle)
100g frozen peas
1 tbsp. olive oil
1 clove of garlic, minced
zest of one lemon, finely grated
juice of one lemon
200g cooking cream
150g prosciutto, thinly sliced
salt & pepper
few leaves of fresh marjoram

freshly grated Parmesan cheese to serve
cherry tomatoes for decoration

Fill a large pot with water and bring it to a boil. Add a generous pinch of salt and frozen peas. Cook for 2-3 minutes and then add pasta. Cook the pasta according to instructions and drain.

Meanwhile, heat olive oil in a non stick frying pan. Add garlic sauté for a few seconds. Add lemon zest, lemon juice, cream and fresh marjoram and stir until combined. Add salt and pepper to taste and cook for a few minutes. Add the pasta and peas, stir until blended and cook for 2-3 minutes. Remove from heat and add prosciutto slices. Serve immediately with few cherry tomatoes and some freshly grated Parmesan cheese.

Related Stories Widget by LinkWithin

Broj komentara: 26:

  1. izgleda predivno, a boje su baš onako lijepe proljetne :) želim ti sreću s pripremama za vjenčanje i nadam se da će sve proći sa što je manje moguće stresa ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasne tagliatelle, ova kombinacija mi je za 5+! Uživam i u slikama kao što bih i u jelu! Prekrasne su!
    Sarajke a ne Sarajlijke, zar niste čule za Sarajke djevojke:)))
    U Konjicu se za Sarajlije (muški) još kaže: Sarajci ali ženske su uvijek Sarajke:)))
    Naravno: šala mala!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretno s pripremama za vjenčanje!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao prvo čestitam .. :)). Samo ti jedan savjet dajem, nemoj se previše opterećivati i sve složi onako kako ti želiš. Nemoj misliti na nikoga drugoga. To je vaš dan.. Ako ćete vas dvoje biti opušteni i svi svatovi će biti takvi :)). Mi smo stvarno napravili jedno ležerno vjenčanje , bez stresa, i svi još uvijek pričaju da se nikada nisu tako dobro proveli ..



    I ja ne znam što bi odabrala od Selme, ima toliko krasnih recepta. Ova paštica mi je isto zapela za oko

    OdgovoriIzbriši
  5. mmm predivna kombinacija, jel to ta tjestenina od neki dan koju si spominjala u onom mom postu s tjesteninom? ;) jako volim pršut i limun u tjestenini i rižotima tako da ću ovo isprobati sigurno! Jooj, i baš mi je drago za vjenčanje! sretno! :DD

    OdgovoriIzbriši
  6. Slike us fenomenalne, ne zna se sta je bolje, slike ili jelo!

    OdgovoriIzbriši
  7. I naravno sretno sa pripremama!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. hvala vam cure! baš ste drage :)

    @Snježa, a baš sam bila u nedoumici koji od ta dva izraza upotrijebiti pa sam malo istraživala i čak u bosanskim novinama vidjela da koriste izraz Sarajlijke. ah, ko će ga znat :)

    @Shangri, naše vjenčanje će biti sve samo ne klasično i tradicionalno. osmišljeno je kao ležerno i opušteno, ali opet elegantno, druženje s užim brojem dragih ljudi :D ako nešto ne volim to je onda pretjerivarnje i kuč. ne bojim se ja stresa, ne bi ga trebalo biti. ali ima tu hrpa sitnih detalja oko kojih se treba pobrinuti, a na koje čovjek lako zaboravi :) no, o svemu tome u nekom od idućih postova :)

    @Marigold, da! to je ta pasta ;)

    @melrose, hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  9. What a spring-like dish! Lovely. I very much enjoy your shots...

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  10. Joj, ja sam se totalno raznježnila i razveselila kad sam pročitala vjest o vjenčanju. Jako mi je drago zbog vas.
    Nadam se da ćeš podijeliti iskustvo s nama manje iskusnima kad sve prođe (makar i preko maila) jer ipak i mi to planiram u nekoj budućnsti samo još nismo sigurnu kada. :D :D

    Slažem se s tobom po pitanju svega što si napisala o Seliminom blogu i jako mi je drago što si je predložila za ovaj mjesec.
    Ova tjestenina se i meni jako sviđa ali mislim da ću ipak isprobati onu drugu iz istog posta.
    Divno si sve složila i prezentirala. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Čak i kad nemam vremena viriti u post, tvoje slike me uvijek privuku, topim se kako su nježne i posebnih nijansi boja..
    Sve najbolje povodom priprema i samog vjenčanja !!

    OdgovoriIzbriši
  12. Hej, pa to je divno! Cestitam!!! I tebi i dragom!!

    I ja napravila kilometarski spisak Selminih recepata :) Al nema sanse da stignem. Bez osnovnih kuhinjskih aparata (od kojih imam samo sporet) tesko da cu uspeti :) Danas pravila esterhazi snicle, al zbog tehnickih problema (citaj dragog mrzi da poveze HD) ne mogu da ih skinem s aparata :D

    OdgovoriIzbriši
  13. slazem se s tvojim uvodom o Selmi u potpunosti, i meni je ova tjestenina zapela za oko, a fotke su tako lijepe i svjeze!!! znam da ce vam vjencanje biti jako lijepo, bitno je samo da sve te pripreme prodju:)sad je sve to tako slatko:)))

    OdgovoriIzbriši
  14. Boje su nestvarno pastelne, klopa izgelda jako primamljivo.

    Cestitke za odluku o braku, nije to mala stvar :) Moj dragi i ja smo ziveli zajedno par godina, kao i vi, i kad su svi digli ruke da cemo se mi ikada zvanicno vencati, mi otisli i vencali se, neke srede, u nekom kaficu, pa posle otrcali do mojih i njegovih samo da se "zapljunemo" a onda jos istog popodneva zbrisali na medeni mesec, da nekom slucajno ne bi palo na pamet da nam nesto organizuje :)

    Srecno vam zelim, i sve da vam ide kako isplanirate!

    OdgovoriIzbriši
  15. Nemas pojma kako me sad obradovala vest o vencanju... JUPI!!!! Samo opusteno i zelim vam svako dobro...
    Sto se tice paste i ja sam je pravila (uz male izmene) i fenomenalna je ali, naravno, slike mi nisu ni priblizno tako lepe kao tvoje...

    OdgovoriIzbriši
  16. Predivno izgledaju tagliatelle, obožavam takve saftne delicije s puno vrhnja, pršuta..Mogu zamisliti okus jer slično radim, ali s njokama..
    Čestitke Monika povodom vjenčanja i sretno s pripremama, a koliko sam mogla primjetiti iz tvojih postova i tvoj budući suprug se zove kao moj suprug..a stalno sam se pitala tko je D..sad znam, sretno vam!

    OdgovoriIzbriši
  17. Cestitke, uzivajte na vencanju i sve najbolje u buducem zajednickom zivotu :)))
    Slike su me ostavile bez daha, jako si ovo lepo spremila :)))

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Monika, iskrene čestitke povodom skorog vjenčanja i sve najbolje. To je veliki korak bez obzira što je samo ozvaničenje vaše uspješne veze. SRETNO!!!
    Mnogo ti hvala za sve lijepe riječi i komplimente koje si napisala o meni , i ja bi samu sebe tako opisala. Najvažnije tri stvari u životu su mi obitelj koja mi je utočište od svega, posao koji mi pruža zadovoljstvo, sigurnost i neovisnost i užitak koji mi pruža kuhanje i stalno istraživanje novih i novih recepata.
    Preinake koje si napravila sa ovim talignatelama mi se dopadaju, zapravo i ja volim okus češnjaka i limuna i to mi je redovito dodatak lignjama i školjkama, a vjerujem i da sa tjesteninom sasvim dobro funkcionira.

    OdgovoriIzbriši
  19. Tagliatelle izgledaju prekrasno!
    Baš si me razveselila skorašnjim vjenčanjem! Sretno! :)

    OdgovoriIzbriši
  20. hvala vam puno drage moje :) vjenčanje je za 2 i pol mjeseca, a mi već najvažnije stvari imamo sređene od kraja prošle godine, tako da nema žurbe i stresa. sad je tu još izrada pozvnica, zahvalnica, revera (sve ćemo vjerojatno sami raditi tako da će čitavo vjenčanje imati naš prepoznatljiv pečat) i odluke oko dekoracija, rasporeda sjedenja i razne druge sitnice koje zapravo i nisu toliko važne, ali oduzimaju vremena. uvjerena sam da će sve proći dobro, jer mi smo jednostavni i znamo što želimo, ne dopuštamo nikome da nam se miješa u planove, pa je samim time lakše sve dogovoriti i organizirati. ja se raspisala :) uglavnom u nekim od idućih postova obavijestit ću vas o tome kako teku pripreme, a kad sve prođe očekujte izvještaj u fotke :)

    @Andrea, baš mi je drago čuti da i vi planirate vjenčanje. mi smo dugo to odgađali, najviše zbog financijskih razloga, pa smo prvo mislili napraviti samo ručak za kumove i roditelje. ali opet, to nije to. ne sanjam o velikom kraljevskom vjenčanju, baš naprotiv, ali želim se tog dana sjećati čitav život :) onda smo shvatili da financije niked neće biti puno bolje jer je trend takav da je ekonomska situacija sve gora i gora, pa smo napokon ušli u pripreme. bit će izvještaja u idućim postovima so stay tuned :) a ako ćeš imati bilo kakvih pitanja i nedoumica, uvijek sam tu ;)

    @Majo, hehe...ova tvoja priča mi je genijalna! bitno da ste vas dvoje bili zadovoljni i sretni, a sve ostalo nije važno :)

    @Selma, eto vidiš kako sam te "pročitala" :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Puno, puno sreće ti želim! Strpljenja, razumijevanja i ljubavi.
    Pašta ti je mirisna, svježa i koloritna. Izgleda upravo bajkovito! :) Neka i tvoja bajka dugo potraje, baš kao što bajke kažu: "I živjeli su dugo i sretno!" :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Sve čestitke za venčanje!
    Svidja mi se recept koji si odabrala!Fotke kao i uvek sjajne!
    Nadam se da ćeš na blogu sa nama podeliti koju fotkicu venčanja!

    OdgovoriIzbriši
  23. Sretno sa pripremama za vjenčanje, sigurno će biti lijepo, originalno, zanimljivo, ..., onako kako i želite.
    Ovaj odabir je odličan, jako mi se sviđa recept, sastojci, ...., a slike su fantastične, baš vesele, svježe, ..., odlično !

    OdgovoriIzbriši
  24. Delicious recipe and beautiful fresh photos... love your blog :)

    OdgovoriIzbriši
  25. I applaud your translation efforts... Your pictures are worth a thousand words, but I'm so glad to find your recipes in English! This pasta looks perfect for Spring.

    OdgovoriIzbriši